Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzyna elektryczna pomiarowa

Recommended Posts

Nie mogę odszukać na forum, jaka powinna być odległość skrzynki pomiarowej elektrycznej, od skrzynki pomiarowej gazowej? Obecnie wykonuję nową elewację i chciałem przygotować miejsce na przyszłe przeniesienie elektrycznego układu pomiarowego na zewnątrz budynku - może ktoś będzie tak dobry i pomoże w tej sprawie - pozdrawiam.

Nie mogę odszukać na forum, jaka powinna być odległość skrzynki pomiarowej elektrycznej, od skrzynki pomiarowej gazowej? [cut]

Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

"§ 168.

2. Gazomierze do pomiaru przepływu gazu o gestosci mniejszej od gestosci powietrza powinny byc umieszczone powyżej licznika elektrycznego i innych urzadzen mogacych iskrzyc, a do gazu o gestosci wiekszej od gestosci powietrza - o co najmniej 0,3 m poniżej licznika i takich urzadzen.

3. Gazomierze instalowane bez szafek, na tym samym poziomie co liczniki elektryczne lub inne mogace iskrzyc urzadzenia, powinny byc od nich oddalone co najmniej o 1 m.

4. Dopuszcza sie zmniejszenie odległosci, o której jest mowa w ust. 3, jeżeli miedzy tymi urzadzeniami zostanie wykonana przegroda z materiału niepalnego o wysokosci co najmniej 0,5 m powy2ej i poni2ej gazomierza oraz wysiegu wiekszym o co najmniej 0,1 m od odległosci lica gazomierza od sciany, na której jest zainstalowany."

http://www.ign.org.pl/files/content/42/rozporzadzenie_z_dnia_12_kwietnia_2002_r_w%20sprawie_warunkow_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac.pdf