sacha 23.06.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Nie mogę odszukać na forum, jaka powinna być odległość skrzynki pomiarowej elektrycznej, od skrzynki pomiarowej gazowej? Obecnie wykonuję nową elewację i chciałem przygotować miejsce na przyszłe przeniesienie elektrycznego układu pomiarowego na zewnątrz budynku - może ktoś będzie tak dobry i pomoże w tej sprawie - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek_W 23.06.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Nie mogę odszukać na forum, jaka powinna być odległość skrzynki pomiarowej elektrycznej, od skrzynki pomiarowej gazowej? [cut] Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. "§ 168. 2. Gazomierze do pomiaru przepływu gazu o gestosci mniejszej od gestosci powietrza powinny byc umieszczone powyżej licznika elektrycznego i innych urzadzen mogacych iskrzyc, a do gazu o gestosci wiekszej od gestosci powietrza - o co najmniej 0,3 m poniżej licznika i takich urzadzen. 3. Gazomierze instalowane bez szafek, na tym samym poziomie co liczniki elektryczne lub inne mogace iskrzyc urzadzenia, powinny byc od nich oddalone co najmniej o 1 m. 4. Dopuszcza sie zmniejszenie odległosci, o której jest mowa w ust. 3, jeżeli miedzy tymi urzadzeniami zostanie wykonana przegroda z materiału niepalnego o wysokosci co najmniej 0,5 m powy2ej i poni2ej gazomierza oraz wysiegu wiekszym o co najmniej 0,1 m od odległosci lica gazomierza od sciany, na której jest zainstalowany." http://www.ign.org.pl/files/content/42/rozporzadzenie_z_dnia_12_kwietnia_2002_r_w%20sprawie_warunkow_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts