Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa wylewka w starej kamienicy. Pomocy!

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

jestem w trakcie remontu mieszkania w starej kamienicy. Z uwagi na obecność szlaki w strukturze stropu oraz nierównościach zdecydowałem się na wylanie nowej posadzki z wyczyszczeniem wszystkiego. Dokopałem się do betonu oczyszczając przestrzenie pomiędzy stalowymi belkami. Została ona zasypana keramzytem. Na dniach muszę to zalać i mam problem. Ilu fachowców tyle wersji. Toczy się spór pomiędzy gotowym betonem do zalania i mieszaniem piachu z cementem. Według wykonawcy potrzebuję kupić 6m3 piachu i ok. 900kg cementu. Po telefonie do składu piachu dowiedziałem się, że 6 metrów waży ok 10ton(!!!) no i do tego ten cement. W składzie budowlanym sugerują wylewki gotowe i jedynie 3 tony materiału. Wszyscy twierdzą jednak zgodnie, że wylewka musi mieć 6cm grubości. Nakładana będzie miksokretem. Czy ktoś z Państwa ma podobne doświadczenia?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

powierzchnia w metrach kwadratowych x 0,006 = objętość posadzki

tyle trzeba piachu w metrach sześciennych

wykonawca coś kręci - jeżeli wg niego trzeba 6 metrów sześciennych piachu

czyli tyle będzie potrzeba tej zaprawy cementowej

to do tego 900 kg cementu to tak o połowę za mało....

Według moich obliczeń piachu z zapasem potrzeba ok. 3m^3. Natrafiłem na teorię, która mówi, że na 1 metr sześcienny piachu potrzeba 10 worków cementu. Czyli w moim wypadku jeszcze mniej niż te 900.

Czy ktoś mógłby mi doradzić ile potrzebuje tego cementu? W następną sobotę mam zamiar to wylewać, więc na dniach muszę złożyć zamówienia na materiały.

Dziękuję za pomoc.

metr sześcienny to okoo 14 taczek betonu. Jak rozrabiasz na dwie taczki to sypiesz 1,5 worka cementu, jak wsypiesz dwa to będziesz miał problem z jego rozprowadzeniem, chociaż byłoby to wskazane

Wykonawca pewnie nie krecił tylko nie zrozumieliście sie, żwir w praktyce kupujesz na samochody , pewnie wykonawca miał na mysli własnie samochód i wiedział że żwiru zostanie, poprostu koszt transportu jest duzo wiekszy niż koszt materiału i czy zamawiasz 3 m3 czy 5 m3 to mała róznica . Zamów więcej niż w teorii, oni biorą to na tony nie metry, a jak popada deszcz to bedziesz miał mniej piasku objetościowo,

Edytowane przez antech

powierzchnia w metrach kwadratowych x 0,006 = objętość posadzki

tyle trzeba piachu w metrach sześciennych

wykonawca coś kręci - jeżeli wg niego trzeba 6 metrów sześciennych piachu

czyli tyle będzie potrzeba tej zaprawy cementowej

to do tego 900 kg cementu to tak o połowę za mało....

Czy 6 ton piachu i tona cementu to dobra proporcja? Zakładam, że piach będzie z zapasem

Objetość piasku x 400 kg = Ilość cementu

Objętośc piasku x 1,8 t/m3 = Ilość piasku w tonach

Ale takie obciążenie ma ogromny wpływ na stabilność konstrukcji. To już poważny remont i trzeba mieć na niego pozwolenie, bo jak nadzór budowlany dowie się o remoncie to przywali taką karę, że długo się jej nie zapomni. A sądzę, że pozwolenia nie ma, bo takie kwestie uzgadnia się składając wniosek o wydanie pozwolenia w starostwie.