rydzadam 24.06.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 W moim domu jest wentylacja grawitacyjna, niezbyt szczęśliwie wykonana, ale dzięki temu, że dom jest drewniany z wełną mineralną w ścianach i dachu, do tego niezbyt szczelny, choć ciepły, świeże powietrze napływa jak należy, zarówno w zimę, jak i w lato. Żadnych problemów z wilgocią, ani też przedmuchami przez szpary. Po prostu działa wszystko w miarę prawidłowo. Problem jest latem. Na poddaszu mamy trzy sypialnie i łazienkę. W łazience jest kratka wywiewna i drzwi z kratką i tam nie ma problemu. W sypialniach nie ma wywiewów, mamy też szczelne drzwi bez kratek i szczelin i tak chcę zostawić. Z różnych względów dzieci, czy my często zamykamy drzwi do poszczególnych sypialni i jednocześnie nie rozszczelniamy okien (hałas, deszcz, komary, niby wieje na małe dziecko i takie tam mojej żony wymyślania). Przez to w lato robi się za ciepło, do tego nieznośnie duszno i często kończy się i tak uchylaniem okien. Teraz dochodzę do sedna sprawy: chcę zamontować prostą wentylację mechaniczną obsługującą tylko trzy sypialnie na poddaszu. Ma się ona składać z dwóch anemostatów w każdej sypialni (wywiew, nawiew), wentylatora kanałowego umieszczonego na strychu, czerpni i wyrzutni w ścianach szczytowych na strychu, prostego filtra na czerpni i elastycznych kanałów łączących to wszystko do kupy. Założenie jest takie, że załączamy to na noc i cały czas mamy obieg świeżego, chłodnego powietrza w zamkniętych sypialniach. W zimę systemu nie używamy. Pytanie moje dotyczy doboru odpowiedniego wentylatora kanałowego, który będzie możliwie tani i prosty, najlepiej z możliwością regulowania wydajności jakimś przełącznikiem (wystarczą trzy biegi), który można przeciągnąć kablem i zamontować np. w jednej z sypialni.Na stronie Dospela niczego się nie dowiedziałem, w ich doradców nie wierzę... Wydajność nie musi być duża, ma to po prostu delikatnie i (prawie) bezszelestnie hulać, spokojnie wystarczy 0,5 wymiany na godzinę. Kubatura każdej z sypialni to ok. 25-30 m3. Kanały zrobię np. fi 100, długości niewielkie.Proszę o pomoc w doborze wentylatora i opinię - czy to w ogóle ma sens ? Ważne - ma być tanio. I tak będę budował za jakiś czas nowy dom, a tam już będzie reku z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.06.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Za 1,5tys.zł masz kompletną wm z odzyskiem ciepła no to poszedłeś po bandzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.06.2011 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Czyżby ? http://allegro.onet.pl/rekulperator-luna-200-centrala-wentylacyjna-i1680167844.html Krótkie odcinki kanałów i mało pomieszczeń to w tej kwocie można się zmieścić. Arturo, sorry, ale ja poważnie pytam... a Ty trochę nie na temat. Ma ktoś w użyciu prosty wentylator kanałowy Dospela, który nadawałby się do tego celu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.06.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 sterownik do luny raczej sobie odpuść albo zrób własny, dolicz do tego kanały i materiały pozostałe i w cenie 1500 masz od biedy małą stertę części które wentylacją nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.06.2011 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Poza tym chodzi mi o JEDEN wentylator (lekkie nadciśnienie) i wyloty z anemostatów prosto na strych. Pogrzebałem na Alledrogo, w okolicach 300 zł można kupić wentylator, czyli razem w 500-600 zł się zmieszczę, muszę tylko wybrać odpowiedni model. A jak przyjdzie do wyboru WM z reku do nowego domu, wtedy możemy dyskutować, bo zdaję sobie sprawę, że razem z GWC wyjdzie spokojnie 10-12 tzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts