michalz2x 24.06.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam. Bardzo prosze o informacje - w jaki sposob nalezy przejsc na cegle klinkierowa powyzej dachu w przypadku zastosowania systemow kominowych? Dzieki za pomoc>k> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 24.06.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 instrukcja montażu producenta systemu kominowego tam jest wszystko napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.06.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Na ostatnim pustaku poniżej połaci dachu robisz fundamentzbrojony z betonu na szerokość cegły, w środku pozostawiającotwór taki jak w pustaku . Dalej cegłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 26.06.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Na ostatnim pustaku poniżej połaci dachu robisz fundament zbrojony z betonu na szerokość cegły, w środku pozostawiając otwór taki jak w pustaku . Dalej cegłami. czesc, dzieki za odp Czyli wtedy przechodzi sie juz na klinkier bez stosowania pustaka kominowego? Wewnatrz idzie tylko wklad ceramiczny? Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.06.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Tak ,bez pustaka systemowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 27.06.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 hmmm a czy takie zakończenia nie powodują zakłócenia ciągu? no bo skoro z systemowego robi się nagle kwadrat klinkierowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.06.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Mówimy o obudowie , a nie o rurze w której wytwarza się podciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariog 27.06.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Można na przykład obmurować od dołu solbetem lub innym materiałem gr.np. 11.5 do dachu a powyżej klinkierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.06.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Można na przykład obmurować od dołu solbetem lub innym materiałem gr.np. 11.5 do dachu a powyżej klinkierem można ... można też z Opola do Katowic przez Poznań jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 29.06.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Zależy o jakim kominie mowa przy wentylacyjnym można pojechać klinkierem przy systemowym spalinowym z wełną murujesz np: schidla do samej góry i obmurowujesz klinkierem . Najpewniej pewniejszym sposobem jest obmurowanie komina cegłą bądź pustakiem wylanie wylewki za zbrojonej i murowanie klinkierem:) wyśle ci zdjęcia jak przyjdzie czytnik kart pamięci z allegro:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 30.06.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 No wlasnie ja tez mam ten dylemat - przy kominie spalinowym to raczek odpada (zamknieta komora). Co do wykonczenia klinkierem to, z tego co widze najlepiej pelna cegla (drogo); mnie interesowaloby na przyklad wylanie plyty pomiedzy pustakami kominowymi (ew. zastosowanie gotowej plyty obmurowkowej) i wykonczenie komina np. polowka. Tyle ze polowka jest jedynie perforowana - nie wiem, czy to nie bedzie robic problemow w przypadku dachu. Wiem, ze zawsze mozna zastosowac tynk czy plytki klinkierowe, ale jednak obmurowka z cegly - pewniejsza. Boje sie tez wiotkosci komina - jesli opakuje sie taki ciag pustakow pelna cegla, to bedzie to cholera wazyc co niemiara. Wprawdzie mozna obmurowac od plyty w gore pelna cegla albo polowka - ale boje sie troche przeniesienia tych obciazen na plyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 30.06.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 No wlasnie ja tez mam ten dylemat - przy kominie spalinowym to raczek odpada (zamknieta komora). Co do wykonczenia klinkierem to, z tego co widze najlepiej pelna cegla (drogo); mnie interesowaloby na przyklad wylanie plyty pomiedzy pustakami kominowymi (ew. zastosowanie gotowej plyty obmurowkowej) i wykonczenie komina np. polowka. Tyle ze polowka jest jedynie perforowana - nie wiem, czy to nie bedzie robic problemow w przypadku dachu. Wiem, ze zawsze mozna zastosowac tynk czy plytki klinkierowe, ale jednak obmurowka z cegly - pewniejsza. Boje sie tez wiotkosci komina - jesli opakuje sie taki ciag pustakow pelna cegla, to bedzie to cholera wazyc co niemiara. Wprawdzie mozna obmurowac od plyty w gore pelna cegla albo polowka - ale boje sie troche przeniesienia tych obciazen na plyte. jesli dobrze kojarze to sa stelarze. ktore montuje sie pod plaszczyzna dachu do pustakow i na nim sie stawia klinkier lub cos innego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 30.06.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 witam,podłącze się pod temat choć planuje nieco inne wykończenie. Mianowicie planujemy wykończyć kominy kamieniem elewacyjnym - kominy systemowe, ocieplone (wełna między pustakiem a wkładem ceramicznym) i teraz zastanawiam się czy do komina przyklejać jeszcze z 4-5cm styropianu i dyblować czy od razu kleic styropian- proszę o poradę. P.s. jeżeli ktoś może polecić sprawdzone kleje /zaprawy/ do takiego wykończenia to bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 30.06.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 No wlasnie ja tez mam ten dylemat - przy kominie spalinowym to raczek odpada (zamknieta komora). Co do wykonczenia klinkierem to, z tego co widze najlepiej pelna cegla (drogo); mnie interesowaloby na przyklad wylanie plyty pomiedzy pustakami kominowymi (ew. zastosowanie gotowej plyty obmurowkowej) i wykonczenie komina np. polowka. Tyle ze polowka jest jedynie perforowana - nie wiem, czy to nie bedzie robic problemow w przypadku dachu. Wiem, ze zawsze mozna zastosowac tynk czy plytki klinkierowe, ale jednak obmurowka z cegly - pewniejsza. Boje sie tez wiotkosci komina - jesli opakuje sie taki ciag pustakow pelna cegla, to bedzie to cholera wazyc co niemiara. Wprawdzie mozna obmurowac od plyty w gore pelna cegla albo polowka - ale boje sie troche przeniesienia tych obciazen na plyte. Ob muruj komin pustakiem takim jak porotherm lub brener 11,5 i na tym oprzyj wylewkę badź klinkier jaki masz strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Obserwator_z_ramienia 01.07.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Zarówno Leier jak i np Schiedel mają w swoich sytemach tzw. płyty pod obmurówki. Są one trochę szersze niż normalny pustak. W Leier np. tak płyta pozwala na obmurówkę z 6.5 cm cegieł. Można je zamontować zaraz pod dachem co pozwala oszczędzić trochę cegieł i miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 01.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Są koszt schidla podstawy to 180 zł + przesyłka ale ja jestem za obmurowaniem i dopiero po tem ta podstawa betonowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.07.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dobrze jest też czasem ,zanim się zacznie kombinować , przeczytać instrukcję montażu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.07.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 na stronie http://www.mikulska-klinkier.pl jest to dość dobrze zaprezentowane wolę bardziej subtelna reklamę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 14.08.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 http://img580.imageshack.us/img580/2558/dscn4559o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts