Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach jętkowy

matR

Recommended Posts

Witam Wszystkich Forumowiczów. Mam nadzieję, że to dobre miejsce na ten temat:

Jestem studentem budownictwa i mam do oddania projekt z Konstrukcji Drewnianych.

W zasadzie to jest on zakończony, ale zapewne potrzeba kilka większych bądź mniejszych poprawek. I tutaj cały pies pogrzebany :) Prosił bym Was , żebyście podpowiedzieli co by zmienić, co poprawić itp...

Oto przekroje z mojego projektu

http://static.e-budownictwo.tv/gallery/3297/0_0047f7ca9f813b12efbf3e005c053be5a6b1077b.jpg

http://static.e-budownictwo.tv/gallery/3297/0_481722ee2cb3fab2e16b424e797b53a5fed8d55d.jpg

Czy przy rozstawie ścian 9.5 metra nie powinny być stosowane wiązary płatwiowo kleszczowe? Niestety taki mi wydano projekt i trzeba to zrobić na jętce.

Zastanawia mnie kilka rzeczy: Otóż długość jętki na ogół nie przekracza 3.5 metra, a u mnie mają 4.6 i 4.85 m długości. Ale wkońcu zastosowałem 2 stolce i czy wtedy może zostać jak jest? Ogólnie Stolce też są z deczka niestandardowe: w obu przypadkach jest ponad 2.5 metra długości. A poddasze jest użytkowe, do tego dołożę odległość od posadzki i wychodzi ona dobre 4 metry ! ! !

Czy w projekcie może tak być?? Aha i prosił bym też o sprwadzenie przekrojów czy nie za duże np murłaty 16x16...

z góry dziękuję za pomoc

Gość zibik_eng
Jestem studentem budownictwa i mam do oddania projekt z Konstrukcji Drewnianych.

W zasadzie to jest on zakończony, ale zapewne potrzeba kilka większych bądź mniejszych poprawek.

W "zasadzie" to jest namalowany w cadzie - i zgodnie ze starą zasadą "papier" (ekran komputera) przyjmie wszystko możesz być z siebie "dumny". Z prawdziwym projektem ma niestety mało wspólnego - zwyczajnie widać że to co w głowie to na ekranie. A ze w głowie pustki to na ekranie głupoty...

I tutaj cały pies pogrzebany :) Prosił bym Was , żebyście podpowiedzieli co by zmienić, co poprawić itp...

Jest bardzo wiele książek o konstrukcjach drewnianych i konstrukcjach dachów - kiedyś studiowanie polegało na studiowaniu książek i samodzielnej pracy, jezeli zamierzasz byc inzynierem to radzę z tej rady skorzystać jak najszybciej.

Możesz również zmienić... kierunek studiów.

....

Czy w projekcie może tak być?? Aha i prosił bym też o sprwadzenie przekrojów czy nie za duże np murłaty 16x16...

Przelicz sobie...

przydatne "rady" , ale zamiast tych ironii i sarkazmów, wolał bym , żeby znalazł się ktoś kto pomoże bądź podpowie co źle itp... Naprawdę nie mam siły na czytanie hamskich tekstów jak kolega powyżej. Ty żyłeś wtedy w czasach, gdzie nie było Internetu i samemu trzeba było tego wszystkiego szukać po książkach, a teraz jest mnóstwo projektów do robienia z innych przedmiotów, jak instalacje budowlane i ktoś jest dobry z jednego, a gorszy z drugiego.

tak więc proszę o normalne porady, bardzo

Gość zibik_eng
przydatne "rady" , ale zamiast tych ironii i sarkazmów, wolał bym , żeby znalazł się ktoś kto pomoże bądź podpowie co źle itp...

Co jest źle? Cały namalowany w cadzie maluneczek jest zły - wynika z braku podstaw teoretycznych.

Udaj się do biblioteki poczytaj o konstrukcjach drewnianych wtedy będziesz wiedzieć jak wygląda poprawnie. W przyszłej pracy nikt cie nie będzie prowadzić za nos, rozwiązując za Ciebie problemy i jeszcze Ci za to płacić....

Naprawdę nie mam siły na czytanie hamskich tekstów jak kolega powyżej.

Naucz się chłopcze używać epitetów z poprawną pisownią - vide słownik ortograficzny.

Ty żyłeś wtedy w czasach, gdzie nie było Internetu i samemu trzeba było tego wszystkiego szukać po książkach, a teraz jest mnóstwo projektów do robienia z innych przedmiotów, jak instalacje budowlane i ktoś jest dobry z jednego, a gorszy z drugiego.

Kiedyś również było mnóstwo projektów, nie było komputerów, które przyśpieszają kilkanaście razy pracę, nie było ksera i jakoś ludzie wychodzili po studiach mądrzejsi.

Nie umiesz się uczyć, nie umiesz sięgnąć po książkę, których jest masę... aby rozwiązać problemy - zmień kierunek np na turystykę i rekreację.

nie ma to jak poprawiać komuś błędy ortograficzne - zawsze dobry sposób na pojechanie kogoś, dojrzałe;]

nie chcecie pomóc to nie, ale nie trzeba pokazywać przy tym takiej wredności, no tak: "ja zap*erdalałem godzinami przy książkach, a teraz taki nieuk chce za free informacje, których się uczyłem przy świeczce do 4 nad ranem. CHYBA GO POJE*BAŁO" - jak tutaj są tacy myśliciele to ja dziękuje i popytam na innych forach, bo tutaj za dużo buractwa ( przynajmniej takie mam wrażenia po pierwszej osobie , która odpisała - przepraszam Wszystkich normalnych)

pozdro

Ja jestem normalny, ale przyznam kolegom rację. Może trochę zbyt dosadnie ale koledzy chcieli Ci poradzić byś sam poszukał odpowiedzi, to najlepszy i najskuteczniejszy sposób uczenia się.

Budując kolejny dom, hmm mam już dosyć budowy tego więc może inny przykład. Kupując kolejny samochód chciałbym jeździć bezpiecznym samochodem a nie czymś co się tylko toczy.

Weź się chłopie za książki bo kiedyś coś zaprojektujesz i komuś strop albo dach na głowę spadnie

1. nie to forum- tu jest miejsce budujących domy, a nie projektantów, a nawet jeśli jacyś są (np ja) to przeważnie też coś budują

2. semantyka- jakie stolce????? owszem tradycyjnie mówi się o więźbie z dwiema ściankami stolcowymi, ale elementami nośnymi są słupy (ew. słupki), miecze czyli zastrzały, płatwie czyli belki itd.

3. przy tej rozpiętości jętka tylko dwugałęziowa z przewiązkami.

4. stosowanie podwalin na stropie żelbetowym jest iluzją, zwłaszcza tak małych.

5. połączenie krokwi z murłatą (najważniejszy detal w więźbie jętkowej) nieprawidłowe- powinna być nakładka, połączenie mechaniczne lub obrócona murłata.

6. grafika rysunku dramatyczna, a wymiary gdzie są złapane trudno się dopatrzeć.

Gość zibik_eng

nie chcecie pomóc to nie, ale nie trzeba pokazywać przy tym takiej wredności, no tak: "ja zap*erdalałem godzinami przy książkach, a teraz taki nieuk chce za free informacje, których się uczyłem przy świeczce do 4 nad ranem. CHYBA GO POJE*BAŁO" - jak tutaj są tacy myśliciele to ja dziękuje i popytam na innych forach, bo tutaj za dużo buractwa ( przynajmniej takie mam wrażenia po pierwszej osobie , która odpisała - przepraszam Wszystkich normalnych)

Dziecko... ty nie chcesz pomocy (ją otrzymałeś: kierunek biblioteka) - ty chcesz PRAWIDŁOWEGO GOTOWEGO ROZWIĄZANIA.