yavol 25.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 witam, mam takie pytanie a mianowicie:w projekcie domku mam dwa kominy, oba to schidle rondo plus 20, jeden od ogrzewania a drugi od kominka. o ile rozumiem że do pieca średnica 20cm jest jak najbardziej w normie to zastanawiam się czy nie można zmniejszyć średnicy komina kominkowego, na 18 lub na 16? jest sens czy lepiej się nie bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 25.06.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Jak myslisz? Jestes mądrzejszy od projektanta który takie średnice zastosował, może takie średnice z czegoś wynikają np z obliczeń, norm, parametrów pieca/kominka...Nie stać cie na kupno schidla fi20 to zrezygnuj z kominka, nie trzeba bedzie stawiać drogiego komina. Edytowane 25 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 25.06.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 W zasadzie to taką uniwersalna średnicą do kominka jest fi 180 ale jak będzie fi 200 to nie zaszkodzi.Producenci wkładów podają zalecane średnice komina dla danego modelu i przeważnie do 9 KW powinna wystarczyć średnica fi 150 a od 10-16 KW fi 180-200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 25.06.2011 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 zibik_eng bardzo użyteczna rada, dziękuję no właśnie tak myślę żeby jednak wstawić 180, licząc że w kominku tak będzie palone "od święta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 25.06.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 zibik_eng bardzo użyteczna rada, dziękuję nie dziekuj, to trol skończony. Cały czas ta sama śpiewka, az rzygać sie chce. Ja dałem komin o średnicy 200mm. tak mi doradził koleś od kominków. Nie wnikałem dlaczego, bo i różnica w cenie pomiędzy 180 a 200 prawie żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.06.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Średnica komina do kominka nie zależy od tego czy będzie palone od święta, tylko od parametrów wkładu kominkowego. Jeśli ich nie znasz (no bo kto w Polsce myśli o kominku w fazie projektu ? ), lepiej zrobić większą średnicę . Zmniejszenie ciągu jest łatwiejsze i dużo tańsze od jego zwiększania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.06.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 U nas w projekcie i w realu jest rondo plus 18, ale mały domek, mały salon i w związku z tym projekt przewidywał kominek do 12 kW. Mamy ostatecznie 10 kW i pali się w nim bardzo dobrze przy tej średnicy komina. Z efektu grzewczego też jesteśmy zadowoleni. Popatrz w projekt - może jest gdzieś podane, jaka ma być moc kominka, a z tego wynika średnica komina. Jeżeli nie ma, to sprawdź teraz po kubaturze, metrażu i przewidywanej izolacji domu, jaka to ma być orientacyjnie wartość. Za mały kominek będzie słabo grzał, więc takie palenie dla widoków tylko, a to trochę bez sensu, bo jak już rozpalać, to żeby to ciepełko jednak było odczuwalne. Za duży z kolei będzie robił piekło i spali dużo drewna. Nawet do palenia okazjonalnego dobrze jest mieć wkład stosownej mocy, bo inaczej kasa na kominek będzie bez sensu wydana - na coś, w czym w efekcie nikt nie będzie miał ochoty rozpalić nawet od święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts