Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gotowe podmurówki na pochyłej działce

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym wykonać ogrodzenie: słupki metalowe zalane betonem i gotowe elementy podmurówki tzn: deska betonowa i łączniki. Działkę mam ze skosem. Takie gotowe elementy najlepiej montować na płaskiej działce lub tworzyć kaskady co mi się nie podoba. Czy może ktoś przerabiał podobny temat? Wydaje mi się, że mógłbym montować łączniki poziomo, a deski obcinać szlifierką pod odpowiedni kąt na obu końcach. Co Wy na to?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

To zależy jaki masz skos. Jeżeli niewielki - to możesz robić tak by każde pole było poziome i najwyżej na siebie nałożysz dwie deski. I będzie skok tyle.

Mnie się jednak o wiele bardziej podoba jedna linia, z poziomem zbocza - wygląda o wiele ładniej i mniej kombinacji. Jeżeli będzie się dało zrobić wszystkiego w jednym skosie [ścinasz albo "podszlifowujesz tylko dwa elementy : początkowy i końcowy, bo tak wychodzi z ułożenia ogrodzenia, czasem warto nawet delikatnie "podkopać by to tak wyglądało". Jeżeli nie to do zeszlifowania będzie nico więcej, ale i tak poziom siatki będzie zachowany. Nie będzie takiej sytuacji, jak u jednej osoby że ogrodzenie w miejscu łącznia pól ma ok 50 cm różnicy na wysokości, nie wspominając o różnicy w wysokości słupków...