Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele - irytująca akustyka

carsagan

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

przymierzam się do ułożenia paneli na nową wylewkę. Chciałbym uniknąć tego charakterystycznego odgłosu przy chodzeniu po panelach. Panele, które kilka lat temu układałem na starych płytach pilśniowych nie "stukają", a podkład to ta szara płyta z materiału syntetycznego. Czy podkładem, mogę się jakoś uratować? W sklepie polecono mi podkład naturalny (prasowane odpadki drewniane). Czy są jakieś inne sposoby?

Dziękuję za udzieloną pomoc,

pozdrawiam.

Szanowni Państwo,

przymierzam się do ułożenia paneli na nową wylewkę. Chciałbym uniknąć tego charakterystycznego odgłosu przy chodzeniu po panelach. Panele, które kilka lat temu układałem na starych płytach pilśniowych nie "stukają", a podkład to ta szara płyta z materiału syntetycznego. Czy podkładem, mogę się jakoś uratować? W sklepie polecono mi podkład naturalny (prasowane odpadki drewniane). Czy są jakieś inne sposoby?

Dziękuję za udzieloną pomoc,

pozdrawiam.

Nie ma cichych paneli laminatowych. Stukot można jedynie nieznacznie wyciszyć.

jak?

Właśnie płytami lub korkiem ewentualnie kupując laminat z wbudowaną warstwą wyciszającą i dodatkowo pod laminat płyty. Wyciszenie z płyt czy korka nie przekracza 20-23dB, a to jest tykanie zegara. Z płyt bardziej zadowoleni są sąsiedzi z dołu niż ty.

Można jeszcze zastosować podkłady mineralne które może i są drogie ale warte swojej ceny .

Kilku producentów podłóg ma je w swojej ofercie min. Arbiton , Balterio , Quick Step , ale każdy podkład ma swoją charakterystykę i ma różne właściwości i musisz dokładnie dopytać sprzedawcę o jego właściwości , a najlepiej niech zademonstruje ci odgłos kilku podkładów pod panelami ( jeżeli ma taką możliwość ) .

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Ja zrobiłam eksperyment kupiłam kilka rodzajów podkładów i panele podłogowe, w jednym pomieszczeniu rozłożyłam wybrane podkłady a na to panele i rzucałam na nie klucze oraz monety - wygrał supersonic firmy Arbiton.

Czy jest najlepszy nie wiem, ale jestem zadowolana z efektu, w chwili upadania przedmiotów nie ma charakterystycznego dla paneli echa.

Ja zrobiłam eksperyment kupiłam kilka rodzajów podkładów i panele podłogowe, w jednym pomieszczeniu rozłożyłam wybrane podkłady a na to panele i rzucałam na nie klucze oraz monety - wygrał supersonic firmy Arbiton.

Czy jest najlepszy nie wiem, ale jestem zadowolana z efektu, w chwili upadania przedmiotów nie ma charakterystycznego dla paneli echa.

Supersonic to właśnie jeden z podkładów mineralnych , jest jeszcze : Universol , universol alu oraz viscotech ( na podłogówkę ) .

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam. Ponieważ za 1,5 roku wybuduje mi się mieszkanie (takie na 30 lat;)) zaczynam przeglądanie i przemyśliwanie koncepcji. A ponieważ dostaję już kociokwiku z powodu że ilu Polaków tyle opinii (całkowicie sprzecznych), moje pytanie:

założenia: chcemy z żoną jak najtrwalsze panele, może AC5 ponieważ żona życzy sobie wygląd deski a na podłogę drewienną za 300 zł nas nie stać. Dobre panele (tylko nie wiem jakie bo każdy a to opluwa Pergo a to Quick Stepa a to Egger) można już w promocji za 90 zł za m2 dostać. Podłoga będzie w salonie i pokojach w bloku z całkiem równą wylewką.

Pierwsze pytanie dotyczy marki paneli, chyba, że nie różnią się tak bardzo (martwą mnie błąkające się po tym forum człowieka co się naciął na QS),

Drugie pytanie dotyczy wyciszenia - w obecnym mieszkaniu mam chyba jakieś tanie kronopolki ale tak mi dobrze położyli (chyba też na czymś tanim) że wcale nie przeszkadzają. Chodzi o wyciszenie przyszłych sąsiadów. Teraz nikogo nie mam pod sobą, za to sąsiedzi z góry doprowadzili mnie do decyzji o zmianie mieszkania stukotem w panele położone chyba na gołej wylewce. A ja chcę mieć w miarę spokój, tj. co by mnie sąsiad nie nachodził i nie stukał. Jesteśmy raczej cisi ale mamy małego psa;)

Tu zatem pytanie: korek, eko-płyty czy inne zielone, te 5,5 mm czy maty kwarcowe choć tu ich cena już spora. chciałbym się zmieścić tak w 150zł za metr panela z wyciszeniem. Jedni wychwalają korek, inni piszą że dobry tylko do wina... aha, nie będzie podłogówki, nie zależy mi też na niezwiększaniu wysokości chyba że potem będę miał w przedpokoju płytki dużo niżej;>

• 4 months później...
Mozecie uniknać stukania w bardzo prosty sposób - wyrównać podłoże przed montażem, na to pianka lub korek, nie ma znaczenia i na to porządne panele. Jak macie realistyczne podejscie do cen, radziłabym obejrzeć sobie laminowane balterio. Ale nie można absolutnie oszczędząc na ekipie. 100-200-300 złotych zostanie w kieszeni, a za rok-dwa będziecie kłasć od nowa.

• 5 months później...
jeżeli zależy Ci na wyciszeniu sąsiadów, czyli żeby Cię nie słyszeli na dole to rzeczywiście nie ma wielkiego znaczenia jaki podkład wybierzesz, jeżeli zależy Ci na cichych panelach u siebie w pokoju to tylko maty kwarcowe, albo ten supersonic jak poleca ktoś powyżej, albo Selit Pro, 10 zł warto wydać więcej na m2 za dobry podkład różnica bardzo wyraźna! lepiej tańszy o 10 zł panel + dobry podkład niż super drogi panel na tandetnym podkładzie

• 2 weeks później...
Czy te podkłady nadają się na ogrzewanie podłogowe ? Jeśli nie to jakie polecilibyście ?

mata kwarcowa ma opór cieplny 0,03 m2kKW, najniższy w porównaniu do innych materiałów podkładowych, także na ogrzewanie podłogowe najlepszy podkład, pamiętaj że istotna jest suma oporu podkładu i panela