Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa zabytkowego domku - Katowice Giszowiec

Recommended Posts

• Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Sprawę kompostownika załatwia raz na zawsze kosiarka z funkcją mulczowania. Używamy trzy lata i nie narzekamy. Jedyna wada to konieczność koszenia raz w tygodniu lub nawet co 5 dni ale trawnik wygląda wtedy bardzo porządnie.

Jakieś zdjęcie jest u mnie w dzienniku.

Czesc rok temu po mulczowaniu miałem cos takiego na działce

moze cos zle robiłem moze sprzęt mam nie teges ale kosiara jest nowa nie wiem ale siana w trawie miałem ogromną ilosc

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/152012OgrodCD#5882676810569943986

Poproszę o adres tego tartaku podjate popatrzę co i jak.

Edytowane przez f.5

Zawsze po wertykulacji trawnik tak wygląda. Zawsze! Pytanie jeszcze jak często kosiłeś, bo jeśli rzadko to niestety najlepsza kosiarka nie rozdrobni należycie.

Podstawą jest częste koszenie. U nas trawnik naprawdę bez zarzutu przy koszeniu raz na 5,7 dni. Czy w sezonie, bezpośrednio po koszeniu z mulczowaniem umiałeś coś wygrabić?

Poszukam namiarów i jutro dam znać

Własnie w tym roku zastanawiam się czy robić tą - tę wertykulację bo cały 2013 rok zwyczajnie kosiłem a nie mulczowałem.

W związku z tym nie mam teraz siana w trawie a przynajmniej go nie widzę jak rok temu.

fakt potwierdzam ze mogłem mulczowac wysoką trawę ale jest to spowodowane tym ze jeszcze nie mieszkam i kosze jak urwę sie wczesniej z roboty.

nie grabiłem trawnika ani razu........

Moja rada: jeśli koszenie jest nieregularne - tylko z koszem. Jeśli masz możliwość częstego koszenia - mulczowanie jak znalazł.

Jeszcze tylko jedna uwaga - trawnik koszony rzadko mocno traci na swojej urodzie. Gatunki ekspansywne wypierają te bardziej szlachetne a dodatkowo trawa kiedy pozwoli jej się zakwitnąć staje się bardzo twarda i gołą stopą chodzi się bardzo nieprzyjemnie.

Mam nadzieję, że zwyczaje w imielińskim tartaku się nie zmieniły od czasu ostatniej mojej tam bytności i będziesz miał duuuuuuużo kory za cenę samego transportu. Ja byłam tam dwu lub trzykrotnie i przywoziłam taką grubą korę jakiej akurat potrzebowałam. Jedyna wada jest taka, że jednak trochę trzeba się spocić przy robocie lub wynająć kogoś do pomocy. Tartak od załadunku umywa ręce.

• 1 month później...

Witam sąsiadów z sąsiedniego miasta :)

Przypadkowo natrafiłam na ten wątek i zachwycił mnie wasz domek. Pięknie odnowiony i dobudowany w pięknej okolicy. Przepiękne okna (nawet nie przypuszczałam że robią olejowane), a parapety wewnętrzne też macie z Wiktorczyka?

Schody też bardzo ładne, jak dojdę do mich to będę prosiła o namiar na stolarza, bo tych też trudno dobrych znaleźć.

A ta ściana w kuchni ceglana to cięta wasza cegła rozbiórkowa? Jak się sprawuje taka ściana, czy mocno się brudzi? Mnie się taka marzy też, ale boję się że ciężko będzie umyć z zachlapanego tłuszczu.

• 2 months później...
Ja również podpinam się pod Ame-super przebudowa połączyliście idealnie nowoczesność,piękne wnętrza a jednak zachowaliście styl domku.Bardzo mnie interesuje temat tej cegły w kuchni.Jak wyżej Ame pisała czy to wasza rozbiórkowa cięta i jak z zachowaniem czystość,Czy po zabezpieczeniu tym bezbarwnym preparatem jest to szorowalne -pozdrawiam serdecznie :)

Przepraszam za mocno spóźnione odpowiedzi ale do swojego wątku właściwie nie zaglądam, niewiele nowego się dzieje ( w sprawach domu) za to zawodowo jestem mocno zaabsorbowana.

Dziękuję za wiele komplementów i już odpowiadam:

Parapety nie od ABA Wiktorczyk a od stolarza od podłóg i schodów. Namiarów na stolarza nie podam, bo kosztował nas masę nerwów, jest niesłowny i nie odbiera telefonu aczkolwiek pracę wykonał należycie.

Ściana w kuchni i pokoju jest rozbiórkowa, murowana brudna a potem piaskowana i impregnowana. Nad piecem w kuchni mamy dużą taflę szkła. Zasłania cegłę od blatu po okap i wystaje poza obrys pieca po ok. 10 cm. Wystarcza w zupełności nawet mojemu mężowi, który gotuje codziennie i to baaaardzo ekspresyjnie:yes:

Cegły w kuchni i pokoju odkurzam co dwa, trzy miesiące. Tak, odkurzam. Przykładam ssawkę z odkurzacza do ściany i szuram góra-dół:lol2:. Wystarcza.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...