zone 08.03.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 plastikowe (np. Hepworth), miedziane, czy może inne?Stoję przed wyborem instalacji i chciałabym poznac Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 30.04.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 zależy od tego jaki będziesz miał kocioł, w przypadku kotła na węgiel czy miał polecam miedz, chyba że instalcja będzie rozdzielona od obiegu kotłowego wymiennikiem ciepła w przypadku pozostałych kotłów to moim zdaniem najlepsza instalcja to pex-al-pex (alupex) może trochę droższy od pexa ale zdecydowanie lepszy, a co do miedzi to jej ceny teraz są horendalne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 30.04.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Mój dom ma miedż od 10 lat i na żadną inną bym nie zamieniła. Plastyk miałam w blokowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 30.04.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 a może jeszcze w instalacji wody pitnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 22.05.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Ja mam pex-al-pex Kisana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 22.05.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Ja mam plastikową instalację wody pitnej, alupex w ogrzewaniu podłogowym a reszta CO w miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopoolo 22.05.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 ja mam instalacje co z miedzi z kotła gazowego ,wodną mam z plastiku i jestem zadowolony .Jestem instalatorem i stykam sie z róznymi instalacjami i naprawde bardzo trudno jakąs polecic bo wszystkie sa prawie tak samo dobre.Takie jest moje zdanie ale przy wyborze nalezy wziasc pod uwage konkretne zastosowanie z urzadzeniami grzewczymi w instalacji co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 23.05.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 markopoolo, a jak Ci się widzi instalacja z miedzi do wody pitnej. Sa jakies przeciwskazania ?(oprócz ceny ). Sama mam w swoim domu CO z miedzi, a wode z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.05.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Usiebie w domu zrobiłem wszystkie instalacje z miedzi ,oczywiście poza kanalizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 23.05.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Markopolo, a tak przy okazji mam do Ciebie pytanie: Wydaje mi sie, ze moj instalator spapral robote, bo rure od zasilania spluczki podlaczyl bezposrednio do zbiornika, bez jakiegokolwiek raworku na koncu dej rury, ktorym moglbym zakrecic wode i odlaczyc zbiornik lub caly stelarz (Geberit Duofix). Na szczescie jeszcze mu nie zaplacilem. Co Ty o tym sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopoolo 23.05.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 U mojej mamy w domku jest zrobiona instalacja z miedzi i jest ok ,ale cwu jest cała w izolacji i nie ma strat ciepła .Podobno przy duze twardoci wody nie powinno sie stosowac miedzi bo traci swoje własciwosci ale tak tylko słyszałem bo w praktyce montuje inst. z miedzi około 10 lat i jeszcze nie było z niš problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 23.05.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Dodam moze tylko, ze nie mam jeszcze tynków wewnetrznych, a on pozakladal juz stelarze (zeby konce rur popodlaczac do spuczek bez zaworow). Cos mi tu zajezdza fuszerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureksx 14.06.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 A ja mam miedz i nierdzewke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Wszystkie instalacje w plastiku /Kisan i Kaan/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Wszystkie instalacje w plastiku /Kisan i Kaan/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 plastikowe (np. Hepworth), miedziane, czy może inne? Stoję przed wyborem instalacji i chciałabym poznac Wasze opinie Wszystkie instalacje mam w plastiku /Kisan, Kaan i Neuratherm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 14.06.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 C.o. - miedź, wod.-kan. - plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.06.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 ... podobno przy duze twardoci wody nie powinno sie stosowac miedzi bo traci swoje własciwosci ale tak tylko słyszałem ... Miedzi nie montuje się w istalacjach z miękką wodą gdyż powstają zielone wykwity. Co się zaś tyczy użytkowania w twardej wodzie (a tak jest w większości dużych aglomeracji) to nie ma przeciwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Singer 26.06.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Temat materialu do wody pitnej z tego co widze byl wielokrotnie omawiany. Ja tez stoje przed takim problemem. Zastanawiam sie nad wyborem materialu do wody pitnej. Niestety na tym forum nie znalazlem informacji, musialem kontaktowac sie z zakladem analiz SANEPIDU, w ktorym mam zaprzyjaznionego kolege. Powiedzial tyle, bez wzgledu na to co kazdy poleca miedz,pvc,stal, najlepsza woda to taka ktora plynie w szkle (sic), no a takiej nie ma. W przypadku wody pitnej stosuje sie uzdatniacze np. chlor. W zwiazku z tym miedz jest dosyc watpliwa (pytanie ile miedzi w rurce miedzianej?) z uwagi na to ze wytraca sie chlorek miedzi. Proste. W zwiazku z tym wybralem stalowe ocynkowane + filtry i nie zmienie zdania. Oczywiscie moj hydraulik powiedzial "panie ja to kilka lat temu robilem". No tak pewnie rury trzeba gwintowac, skrecac, stosowac pokost lniany lub tasme, a nikt nie lubi sie napracowac. Oczywiscie on polecil system KISAN rurki wyginane, zastanowcie sie dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Singer 26.06.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Temat materialu do wody pitnej z tego co widze byl wielokrotnie omawiany. Ja tez stoje przed takim problemem. Zastanawiam sie nad wyborem materialu do wody pitnej. Niestety na tym forum nie znalazlem informacji, musialem kontaktowac sie z zakladem analiz SANEPIDU, w ktorym mam zaprzyjaznionego kolege. Powiedzial tyle, bez wzgledu na to co kazdy poleca miedz,pvc,stal, najlepsza woda to taka ktora plynie w szkle (sic), no a takiej nie ma. W przypadku wody pitnej stosuje sie uzdatniacze np. chlor. W zwiazku z tym miedz jest dosyc watpliwa (pytanie ile miedzi w rurce miedzianej?) z uwagi na to ze wytraca sie chlorek miedzi. Proste. W zwiazku z tym wybralem stalowe ocynkowane + filtry i nie zmienie zdania. Oczywiscie moj hydraulik powiedzial "panie ja to kilka lat temu robilem". No tak pewnie rury trzeba gwintowac, skrecac, stosowac pokost lniany lub tasme, a nikt nie lubi sie napracowac. Oczywiscie on polecil system KISAN rurki wyginane, zastanowcie sie dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts