Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Intalacje CO i wod-kan - jakie macie?

Recommended Posts

• 1 month później...
Gość 1950
zależy od tego jaki będziesz miał kocioł, w przypadku kotła na węgiel czy miał polecam miedz, chyba że instalcja będzie rozdzielona od obiegu kotłowego wymiennikiem ciepła w przypadku pozostałych kotłów to moim zdaniem najlepsza instalcja to pex-al-pex (alupex) może trochę droższy od pexa ale zdecydowanie lepszy, a co do miedzi to jej ceny teraz są horendalne!

• 3 weeks później...

ja mam instalacje co z miedzi z kotła gazowego ,wodną mam z plastiku i jestem zadowolony .Jestem instalatorem i stykam sie z róznymi instalacjami i naprawde bardzo trudno jakąs polecic bo wszystkie sa prawie tak samo dobre.Takie jest moje zdanie ale przy wyborze nalezy wziasc pod uwage konkretne zastosowanie z urzadzeniami grzewczymi w instalacji co.

:D

Markopolo, a tak przy okazji mam do Ciebie pytanie:

Wydaje mi sie, ze moj instalator spapral robote, bo rure od zasilania spluczki podlaczyl bezposrednio do zbiornika, bez jakiegokolwiek raworku na koncu dej rury, ktorym moglbym zakrecic wode i odlaczyc zbiornik lub caly stelarz (Geberit Duofix). Na szczescie jeszcze mu nie zaplacilem. Co Ty o tym sadzisz?

U mojej mamy w domku jest zrobiona instalacja z miedzi i jest ok ,ale cwu jest cała w izolacji i nie ma strat ciepła .Podobno przy duze twardoœci wody nie powinno sie stosowac miedzi bo traci swoje własciwosci ale tak tylko słyszałem bo w praktyce montuje inst. z miedzi około 10 lat i jeszcze nie było z niš problemów. :D

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
... podobno przy duze twardoœci wody nie powinno sie stosowac miedzi bo traci swoje własciwosci ale tak tylko słyszałem ...

Miedzi nie montuje się w istalacjach z miękką wodą gdyż powstają zielone wykwity. Co się zaś tyczy użytkowania w twardej wodzie (a tak jest w większości dużych aglomeracji) to nie ma przeciwskazań.

Temat materialu do wody pitnej z tego co widze byl wielokrotnie omawiany. Ja tez stoje przed takim problemem. Zastanawiam sie nad wyborem materialu do wody pitnej. Niestety na tym forum nie znalazlem informacji, musialem kontaktowac sie z zakladem analiz SANEPIDU, w ktorym mam zaprzyjaznionego kolege. Powiedzial tyle, bez wzgledu na to co kazdy poleca miedz,pvc,stal, najlepsza woda to taka ktora plynie w szkle (sic), no a takiej nie ma. W przypadku wody pitnej stosuje sie uzdatniacze np. chlor. W zwiazku z tym miedz jest dosyc watpliwa (pytanie ile miedzi w rurce miedzianej?) z uwagi na to ze wytraca sie chlorek miedzi. Proste. W zwiazku z tym wybralem stalowe ocynkowane + filtry i nie zmienie zdania. Oczywiscie moj hydraulik powiedzial "panie ja to kilka lat temu robilem". No tak pewnie rury trzeba gwintowac, skrecac, stosowac pokost lniany lub tasme, a nikt nie lubi sie napracowac. Oczywiscie on polecil system KISAN rurki wyginane, zastanowcie sie dlaczego.

Temat materialu do wody pitnej z tego co widze byl wielokrotnie omawiany. Ja tez stoje przed takim problemem. Zastanawiam sie nad wyborem materialu do wody pitnej. Niestety na tym forum nie znalazlem informacji, musialem kontaktowac sie z zakladem analiz SANEPIDU, w ktorym mam zaprzyjaznionego kolege. Powiedzial tyle, bez wzgledu na to co kazdy poleca miedz,pvc,stal, najlepsza woda to taka ktora plynie w szkle (sic), no a takiej nie ma. W przypadku wody pitnej stosuje sie uzdatniacze np. chlor. W zwiazku z tym miedz jest dosyc watpliwa (pytanie ile miedzi w rurce miedzianej?) z uwagi na to ze wytraca sie chlorek miedzi. Proste. W zwiazku z tym wybralem stalowe ocynkowane + filtry i nie zmienie zdania. Oczywiscie moj hydraulik powiedzial "panie ja to kilka lat temu robilem". No tak pewnie rury trzeba gwintowac, skrecac, stosowac pokost lniany lub tasme, a nikt nie lubi sie napracowac. Oczywiscie on polecil system KISAN rurki wyginane, zastanowcie sie dlaczego.