Darom 27.06.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 plastikowe (np. Hepworth), miedziane, plastik a plastik to róznica. Moim zdaniem do instalacji pitnej wody najlepiej nadają sie (podaje w kolejności): 1. rury na bazie polibutylenu, 2. rury miedziane 3. rury plastikowe (jak PP, czy pel-al-pex) 3a. rury stalowe. Zwykłe rury plastikowe do wody pitnej sie nie nadają, bo w pokojowej temeraturze mnożą sie bakterie. Rury z polibutylenu są bardziej obojetne i zarazem bakteriostatyczne (łączą wiec zalety rur miedzianych i plastikowych). No ktoś może powiedzieć przecież na przyłączu są PP- ale jaka na przyłączu w ziemi jest temperatura? O ile pamietam to własnie tylko HEpworth produkuje te z polibutylenu. Co do C.O. to mojego rankingu nie przedstawie, gdyż wszystko zależy od systemu (rodzaj ogrzewania, grzeiniki, rodzaj pieca). W systemach z pełną "sterownością" płomienia jak piece gazowe, elektryczne i olejowe: mogą być plastiki i miedź. Dla piecy z mniesza sterownościa... plastiki odpadają. W końcu, przy piecach tradycyjnych weglowych - to rury stalowe - instalacja wtedy przenosi prawidłowo wszelkie udary cieplne. Instalacja w miedzi jest wiec najbardziej uniwersalna, ale ma i wady: złodzieje mogą ją wykraść (w trakcie budowy) i nie może współpracować z grzeinikami Alu (grzejnik musi być przestosowany do instalacji miedzianej. pzdr Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.07.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 ja mam wszystko z PP (już dwa sezony) i sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.07.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 ja mam wszystko z PP (już dwa sezony) i sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budwa 10.08.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja mam wszystko z miedzi i czuje sie dobrze od trzech lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.09.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 CO z miedzi,woda z eko-plastiku, a ścieki z ...pcv. Mogłem mieć wodę też z miedzi,ale widziałem co się dzieje kiedy woda w miedziankach troche "poleży" np przy wyjeździe na wczasy(choć może to była jakaś "chińszczyzna?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.01.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Zdecydowałem, że woda użytkowa będzie w plastiku (chyba PP). Podłogówka też plastik (Purmo lub Kisan)Problem mam tylko z c.o.. Miękka miedź czy pex-al-pex????????? (wszystko pod wylewkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 22.01.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Zdecydowałem, że woda użytkowa będzie w plastiku (chyba PP). Podłogówka też plastik (Purmo lub Kisan) Problem mam tylko z c.o.. Miękka miedź czy pex-al-pex????????? (wszystko pod wylewkami) A jeśli co w plastiku to jakiej firmy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 12.02.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Co do trwałości rur z poszczególnych materiałów w instalacji wody pitnej, to jestem zdania, że nie ma wielkigo znaczenia który materiał wybierzemy. Jednakże jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie, tu mam już pewne obiekcje. Pamiętamy zachwyt tworzywami sztucznymi sprzed kilku(nastu) lat. Obecnie w wielu krajach odchodzi się od pakowania żywności w np.plastikowe butelki na rzecz szkła. Ja jestem zdania, że lepiej (w miarę możliwości) trzymać się jak najdalej od wszelkiego rodzaju tworzyw sztuczny. Poza tym, z tego co mi wiadomo (choć zastrzegam, że chemikiem nie jestem) chlor zawarty w wodzie wodociągowej wchodzi w reakcje z tworzywami i wydzielają się cjanki. Są to, co prawda śladowe ilości, na tyle nikłe, że takie tworzywa dostają aprobaty dpuszczające je do kontaktu z wodą pitną. Jednakże uważam, że bezpieczniej będzie jako materiał na instalację wody pitnej wybrać miedź, bądź zwykłą stal. Choć nikt o tym nie mówi - z punktu widzenia wpływu na nasze zdrowie - stal to materiał najbezpieczniejszy. Jestem zdania, że na własnym zdrowiu nie zaoszczędzę, więc decyduję się na miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 13.02.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Co do trwałości rur z poszczególnych materiałów w instalacji wody pitnej, to jestem zdania, że nie ma wielkigo znaczenia który materiał wybierzemy. Jednakże jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie, tu mam już pewne obiekcje. Pamiętamy zachwyt tworzywami sztucznymi sprzed kilku(nastu) lat. Obecnie w wielu krajach odchodzi się od pakowania żywności w np.plastikowe butelki na rzecz szkła. Ja jestem zdania, że lepiej (w miarę możliwości) trzymać się jak najdalej od wszelkiego rodzaju tworzyw sztuczny. Poza tym, z tego co mi wiadomo (choć zastrzegam, że chemikiem nie jestem) chlor zawarty w wodzie wodociągowej wchodzi w reakcje z tworzywami i wydzielają się cjanki. Są to, co prawda śladowe ilości, na tyle nikłe, że takie tworzywa dostają aprobaty dpuszczające je do kontaktu z wodą pitną. Jednakże uważam, że bezpieczniej będzie jako materiał na instalację wody pitnej wybrać miedź, bądź zwykłą stal. Choć nikt o tym nie mówi - z punktu widzenia wpływu na nasze zdrowie - stal to materiał najbezpieczniejszy. Jestem zdania, że na własnym zdrowiu nie zaoszczędzę, więc decyduję się na miedź. a miedź z wodą pitną nie reaguje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 13.02.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Zgodnie z tym , co wczesniej powiedziałem nie jestem ekspertem w dziedzinie chemii, ale wydaje mi się, że zarówno miedź jak i stal, pomimo, iż reagują z wodą pitną, to wydzielają inne związki niż tworzywa sztuczne, np. tlenek żelaza, które pomimo iż zmieniają barwę czy zapach wody, to nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Chcę jednak podkreslić, że zaznaczyłem, iż wydzielane przez tworzywa sztuczne związki powstają w ilościach śladowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 13.02.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Z tą stalą to nie wiem czy tak dobrze. Mieszkam w bloku co ma ze 40 lat i jak wymieniałem rury to te stare przekrój miały zmniejszony co najmniej o połowę przez rdzę i wszelkiego rodzaju syf... co nie znaczy, że znowu nie dałem stali... ale to ze względu na to, że zamierzam krótko tu mieszkać!!!Niestety nowe rury mam tylko w mieszkaniu, w bloku zostały stare tak więc wody nie pijemy bez uprzedniego przefiltrowania jej przez britę...jako ciekawostka - sąsiedzi noszą do domu w 5l baniaczkach ze sklepu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 14.02.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Ja tez nie jestem chemikiem ale mój znajomy z pracy (właśne chemik) twierdzi, iż nigdy nie zrobiłby instalacji wody pitnej z miedzi właśnie z powodu reakcji chemicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 14.02.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Witam serdecznie , ja również mam CO - miedziane, a woda - plastik . I jak dotąd jest wszystko o.k. Sprawuje się bardzo dobrze już od kilku lat . Pozdrawiam rurkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.02.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Dylemat z c.o to już mam: miedź (jaka) czy pex-al-pex (chyba Herz). Rozmyslam też nad instalacją c.w.u: czy robić z PP czy też z pex-al-pex (cena 2x większa)Czy rurki PP moga iść w wylewce (ok 2m rurki z woda do wanny musi iść w wylewce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.02.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Dylemat z c.o to już mam: miedź (jaka) czy pex-al-pex (chyba Herz). Rozmyslam też nad instalacją c.w.u: czy robić z PP czy też z pex-al-pex (cena 2x większa) Czy rurki PP moga iść w wylewce (ok 2m rurki z woda do wanny musi iść w wylewce) Czy rurki PP z c.w.u. można kłaść w otulinie pod wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts