Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z zawijanem o sterowaniu kotłem nieco inaczej

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zawijan_2

Prawie, że masz rację, ale "PRAWIE" czyni jednak pewne różnice!

Zbyt często posługujesz się termometrem z zaniedbałeś pirometr...

JA będę grzał dwupiętrową chałupę w środku dzielnicy słoneczkiem i... LODEM!

Ale ja wiem - JAK!

I "tymi ręcami" se to zrobię, bo w żadnym markecie tego nie ma...

We wściekłą zimę TAKŻE słoneczko dosyła te 1000W/1m2.

Tyle, ze jakoś niewielu umie się pod tę energię podpiąć...

Trzeba mieć spory "magazyn" na tę energię. Natura bardzo kapryśnie nią nas obdarza.

Albo nadmiar - że tylko uciekać, albo niedobór - ze lasy palić!

Adam M.

To co robisz ma sens. Tylko te GWC sprawdzi się w pewnych dogodnych miejscach. Np na mojej działce temperatura 2mppt spada do +1 w czasie mrozów. Grunt jest piaszczysty. Słońce dostarcza dużo energii tylko niestety wielu badaczy nie rozumie procesu transmisji jej, co za tym idzie wykorzystują zaledwie ułamek jej wielkości.

Ale...

Nie mam i nie bardzo gdzie jest zrobić GWC...

Ja będę miał 180m2 solara powietrzno-cieczowego, ze dwie pompy ciepła i kogenerator...

Fotowoltaika za droga (na razie, bo jakiś pomysł i na to mam) więc kombinuję z termowoltaiką...

Mam już połowę "wiaderka" na to ciepełko...

Reszta się spawa powoli.

Adam M.

re: rybniczanin

Napisałem Szanowny Kolego wyraźnie: geotermia głębinowa to wg mnie wielkie nieporozumienie.

Pod pojęciem głębinowej mam na myśli wykorzystywanie ciepłych "wód" zalegających w górotworze na głębokościach nawet kilku tysięcy metrów.

Te ciecze tam występujące mają tyle wspólnego z wodą, że są to nasycone roztwory wodne soli, często z domieszkami tych, co w nocy świecą.

Po obniżeniu temperatury takiej zupy powstaje roztwór przesycony, który tylko czeka na dogodne warunki (bezruch) aby wytrącić z siebie nadmiar soli w postaci kryształków. Zatoczenie tej mikstury na powrót do górotworu powoduje właśnie to, że w rejonie otworu szybko wzrastają opory ponieważ część soli zatyka pory w skalach wodonośnych. O korozyjnych skutkach zabawy z taką zupą nawet nie wspominam.

Proponuję zapoznać się z rzeczywistymi problemami geotermii podhalańskiej i tego, że aby utrzymać dostawy ciepła zamówionego na tym obszarze stosują dodatkowo .... kotły gazowe.

Podobne problemy to Pyrzyce.

Jeślim się pomylił, to proszę fachowców z tej branży o wskazanie błędów mojego bajania.

Nieco inaczej wygląda możliwość wykorzystania czystych wód grzanych magmą wyłażącą prawie na powierzchnię ziemi. Tak jest na Islandii i w kilku innych miejscach. Nawet w Europie są miejsca (np. rejon Budapesztu), gdzie stopień geotermalny mikry i tym samym wody bliższe powierzchni nie tak zaświnione, jak te z 2 - 3 km p.p.m.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2

Edytowane przez zawijan_2

re: adam

Oczywiście - bez akumulatora się nie obędzie. Obciąć szczyty, zasypać dolinki. Też mam kilka (myślę, że ciekawych) przemyśleń w tej sprawie. Jeno czasu na dogłębne przeliczenia i wydumanie sensownego rozwiązania na razie brak. Ale co się odwlecze, to nie uciecze.

Napisałem Szanowny Kolego wyraźnie: geotermia głębinowa to wg mnie wielkie nieporozumienie.

Pod pojęciem głębinowej mam na myśli wykorzystywanie ciepłych "wód" zalegających w górotworze na głębokościach nawet kilku tysięcy metrów.

Te ciecze tam występujące mają tyle wspólnego z wodą, że są to nasycone roztwory wodne soli, często z domieszkami tych, co w nocy świecą.

Po obniżeniu temperatury takiej zupy powstaje roztwór przesycony, który tylko czeka na dogodne warunki (bezruch) aby wytrącić z siebie nadmiar soli w postaci kryształków. Zatoczenie tej mikstury na powrót do górotworu powoduje właśnie to, że w rejonie otworu szybko wzrastają opory ponieważ część soli zatyka pory w skalach wodonośnych. O korozyjnych skutkach zabawy z taką zupą nawet nie wspominam.

Proponuję zapoznać się z rzeczywistymi problemami geotermii podhalańskiej i tego, że aby utrzymać dostawy ciepła zamówionego na tym obszarze stosują dodatkowo .... kotły gazowe.

Jeślim się pomylił, to proszę fachowców z tej branży o wskazanie błędów mojego bajania.

Nieco inaczej wygląda możliwość wykorzystania czystych wód grzanych magmą wyłażącą prawie na powierzchnię ziemi. Tak jest na Islandii i w kilku innych miejscach. Nawet w Europie są miejsca (np. rejon Budapesztu), gdzie stopień geotermalny mikry i tym samym wody bliższe powierzchni nie tak zaświnione, jak te z 2 - 3 km p.p.m.

W tej dziedzinie jestem raczej "fachofcem", ale widziałem i nawet

dupsko moczyłem . O Islandii mówię, gdzie tak na zdrowy rozum

to tylko kapturki trzeba ponakładać, coby nie ostygło.

Przy okazji, nie omieszkam swojej mantry wtrącić . Je o drewnie

-monotematycznie. Drewna ci u nas dostatek. Gospodarki leśnej

zazdrości nam świat cały. Świadomość jednak, na poziomie

Buszmena. Nie wszystkich, rzecz jasna...

Austria ogrzewa drewnem sporo ponad 80% tego co ma do grzania.

Gaz u nich to alternatywne źródło ciepła. Alternatywa dla drewna

oczywiście. U nas ( kraj w którym bogactwo aż się przelewa),

drewno jest tylko dodatkiem, alternatywą dla nieekologicznych

źródeł ciepła właśnie. Oczywiście uprzedzę malkontentów, twierdzących,

że jakby wszyscy drewnem zaczęli palić, to lasy wycięlibyśmy w pień

w dwóch pokoleniach. Tak, jeśli spalalibyśmy je w tak idiotyczny sposób

jak to robimy obecnie (nie wszyscy, rzecz jasna...:)),byłoby tak właśnie!

PS . Pomorzanin! Mam nadzieję, że zadowoliłem Twe poczucie estetyki.

Starałem się po Polsku...:)

Moim zdaniem wykorzystanie głębinowej też ma sens. Nawet z takimi problemami jak to opisujesz o geotermii podhalańskiej.Każde odnawialne źródło energii ma sens, tylko zależy to od kosztów i rejonu.:)

Sens jest, ale sposobu taniego nie ma...

A ten co jest - to same kłopoty!

To ten sens zostaje tylko jako bardziej teoretyczny, bo - ekonomicznie - malutki jakiś się robi...

Adam M.

Pewnie że taniego sposobu nie ma jak na teraźniejszy czas.:)Dlatego trzeba próbować i pracować nad czym się da, to może w przyszłości ktoś wpadnie na sposób. Wystarczyłoby żeby wymyślono taki akumulator do magazynowania energii na dłuższy czas.:)

Pewnie że taniego sposobu nie ma jak na teraźniejszy czas.:)Dlatego trzeba próbować i pracować nad czym się da, to może w przyszłości ktoś wpadnie na sposób. Wystarczyłoby żeby wymyślono taki akumulator do magazynowania energii na dłuższy czas.:)

Sądzę,że już wymyślono. Ale za dużo zainwestowano

w aparaturę do destylacji ropy...Skończy się ropa, myk

myk i będą Ci na tych samych stacjach prąd wlewać ...:D

PS. W razie jakby problem mieli, Adam im pomoże...:cool:

Edytowane przez eniu

Nie mają problemów już od jakiegoś czasu...

Są nanotechnologie, superkondensatory a jak nasi wymyślili tę płachtę węglową o grubości jednego atomu - wiele trudności odeszło w niebyt!

Na razie bawią się tym szwejki...

Znudzi im się to i my dostaniemy do zabawy...

Adam M.

nilsan

Jeżeli to, co podałeś jest dla ciebie miarodajnym źródłem wiedzy, to sorry. Nie komentuję. Zwłaszcza idiotycznych wypowiedzi umieszczonych na tamtejszym tzw. forum.

Tu jest poważne forum, ludzie normalni, o różnych poglądach i nikt tutaj nie demonstruje spiskowej teorii dziejów ani tym bardziej tej, że 2 x 2 = 5

Ja wierzę we włoską zimną fuzję. Wodór + nikiel + katalizator = miedź + kupa energii. Ewentualnie reaktor chemiczny.

Jak ta fuzja działa to sami Włosi nie wiedzą. Rosjanie im to wyjaśnili tylko nie byli w stanie obliczyć zysku energetycznego tego procesu ponieważ Włosi nie ujawnili ile konkretnie uzyskiwali energii na wyjściu. Ci sami w/w Rosjanie opracowali nowy model budowy atomu,wygląd on na najbardziej rzeczywisty w porównaniu z modelem Bohra.Podali dwa przykłady wykorzystania tego modelu do budowy procesów pozyskiwania energii cieplnej. Pierwszy proces jest elektrolizą wody. W wyniku elektrolizy otrzymuje się mieszaninę wodoru i tlenu. Zysk energetyczne tego nowego procesu wyniósł 30/1. Zysk jest liczony:ilość ciepła uzyskana ze spalania mieszaniny do ilości energii elektrycznej dostarczonej do elektrolizy. Zrobiłem eksperyment i potwierdził mi że to co wymyślili Rosjanie jest prawdą. Drugi przykład dotyczył urządzenia do bezpośredniego grzania wody. Wykonali to urządzenie w warunkach garażowych. Ja też to zrobiłem tylko nic mi nie wyszło. Nie wiem dlaczego. Rosjanie jak i ja mamy takie same garaże, oni maja przed nazwiskami prof. ja tylko mgrinż. i chyba tu jest "pies pogrzebany".

"Zysk jest liczony:ilość ciepła uzyskana ze spalania mieszaniny do ilości energii elektrycznej dostarczonej do elektrolizy. Zrobiłem eksperyment i potwierdził mi że to co wymyślili Rosjanie jest prawdą. "

Możesz nieco jaśniej?

Wykryli że 10 centówka jest najlepszym katalizatorem elektrolizy?

Temat męczony do dwudziestego bólu!

Nad katalizatorem reakcji siedzieli i siedzą i kiwają się od bardzo dawna na całym globie!

Zdradź sekret katalizatora!

Adam M.

"Zysk jest liczony:ilość ciepła uzyskana ze spalania mieszaniny do ilości energii elektrycznej dostarczonej do elektrolizy. Zrobiłem eksperyment i potwierdził mi że to co wymyślili Rosjanie jest prawdą. "

Możesz nieco jaśniej?

Wykryli że 10 centówka jest najlepszym katalizatorem elektrolizy?

Temat męczony do dwudziestego bólu!

Nad katalizatorem reakcji siedzieli i siedzą i kiwają się od bardzo dawna na całym globie!

Zdradź sekret katalizatora!

Adam M.

Tutaj nie ma żadnego katalizatora. Elektrolizer ma dwie elektrody ze stali nierdzewnej. Cały patent polega na odpowiednim kształcie tych elektrod i odległości między nimi. Oczywiście jeszcze zasilanie-prądem impulsowym. Urządzenie nie wytwarza osobnych strumieni wodoru i tlenu tylko ich mieszaninę.Żeby opisać ideę pracy musiałbym na forum przetłumaczyć z rosyjskiego ok 600 stron - raczej nie wykonalne.