timon120777 03.11.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No mniej-więcej tak to wyglądało na ustawieniach fabrycznych, przesypywanie, wygaszanie. Po co ktoś głupoty wklepuje do stera. bo większość producentów sterowników produkuje je nie pod konkretny kocioł jak w przypadku eCoala tylko jako sterowniki uniwersalne i wpisują co im ślina na język przyniesie. I moim zdaniem powstaje duży problem: Albo wybieramy kocioł jaki chcemy ze sterownikiem jaki nam dają albo wybieramy sterownik jaki chcemy z kotłem jaki nam dają. Po mojemu tak źle i tak niedobrze. ale niestety zbyt dużym kłopotem byłoby kupowanie oddzielnie kotła i sterownika -w zestawie jest łatwiej po prostu. Więc niektórzy się męczą inni co maja trochę o paleniu pojęcia dają radę a Ci co nie mają go wcale wybierają jeszcze inaczej a potem narzekają że histereza nie taka albo że mierzy temperaturę jedno miejsce po przecinku a nie siedem. Nie wiem która droga jest lepsza wydaje mi się jednak że powinno być tak iż każdy użytkownik powinien móc decydować przy wyborze kotła co ma nim sterować- to jak wybieranie opcji wyposażenia w aucie- mamy standard oraz "pakiety" i tak by było git tylko czy się da????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Nie wiem która droga jest lepsza wydaje mi się jednak że powinno być tak iż każdy użytkownik powinien móc decydować przy wyborze kotła co ma nim sterować- to jak wybieranie opcji wyposażenia w aucie- mamy standard oraz "pakiety" i tak by było git tylko czy się da????? Da się, w większości przypadków tak właśnie proponuję żeby klient sobie wybrał co chce mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Z tego co wiem, to exomax tez robi stery pod konkretne kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.11.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tylko takich jak Ty karoka to chyba nadal jest bardzo niewielu niestety. większość ma jakieś umowy pdpisane z producentami i ogranicza się do sprzedawania zestawów gotowych i jeszcze twierdzą że właśnie ich są najlepsze i najłatwiejsze w obsłudze, a potem jak nie działa to tak jak było wyżej juz pisane:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 większość ma jakieś umowy pdpisane z producentami i ogranicza się do sprzedawania zestawów gotowych i jeszcze twierdzą że właśnie ich są najlepsze i najłatwiejsze w obsłudze, a potem jak nie działa to tak jak było wyżej juz pisane:bash: Tak to w Erze było.... i co?? ... i era padła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tak to w Erze było.... i co?? ... i era padła I dlatego gdzie była mowa o jakiś dziwnych rzeczach to nie chciałem o tym słuchać, lepiej współpracować z normalnymi firmami które rozumieją rynek i klienta a te co twierdzą czy uważają się samozwańczo za najlepsze, lepiej omijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 tak jest niestety nadal i to nierzadko. czytasz forum to wiesz co ludzie piszą. pomóżcie bo mój instalator to proponuje taki bo założył tu i tam i tylko takie dobrze działają albo innej treści bajki byle sprzedać i zgarnąć prowizję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.11.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 A TAK PRZY OKAZJI TO GDZIE JEST AUTOR TEMATU????? :confused: PRZYZNAM ŻE ZAGLADAM DO NIEGO REGULARNIE CZEKAJĄC NA CIĄG DALSZY ALE COS UCICHŁO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Myślisz, że użytkownicy są mądrzejsi od producentów. Wszyscy? Wszyscy ci, którzy doradzają? Niektórzy myślę że tak, w szczególności od tych którzy otwierają swoje garaże na sezon. Ostatnimi czasy można zaobserwować że świadomość producentów również wzrasta bo jeszcze nie tak dawno wstecz było widać że robiono dużo rzeczy na tzw. pałę. Wycinało się dziurę w zasypowcu, wstawiało jakiś palnik, najtańszą dmuchawę i sterownik, żadnych badań i sru do klienta bo zaczęło się robić zapotrzebowanie na taki produkt. I mamy teraz takie cuda w użytku, kocioł 17kW, palnik 25 i dmuchawę o wydajności 260m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Niektórzy myślę że tak, w szczególności od tych którzy otwierają swoje garaże na sezon. I mamy teraz takie cuda w użytku, kocioł 17kW, palnik 25 i dmuchawę o wydajności 260m3/h. Tu się trochę rozpędziłeś. Do kotła 17kW nie możesz dać palnika 17kW... zgodnie z wypowiedzią pracowników z labo w Łodzi palnik zamontowany w danym kotle powinien być większy mocą o jakieś 20-30%. Do kotła 15kW możesz dać 17kW palnik, do 12kW też ok.15-17kW palnik... Dmuchawa, jak wiesz.. wcześniej wielkiego wyboru nie było. Sterowanie silnikiem danej dmuchawy to kolejna kwestia. Jak dany sterownik ma "zrobioną" charakterystykę pod dany silnik, to nie oznacza,że z mniejszą dmuchawą będzie dobrze pracował. Jako przykład Ognik PID pracuje dobrze np. z WBS6aAL ale nie pracuje właściwie ani z WPa07 ani z RV13AMs, silniki tych dmuchaw nie startują na ogniku pid... W Cobrze dodano dół dmuchawy i jak to dźwignę na ok.14% to dopiero wchodzę w zakres sterowalności zastosowanego w tych wentylach silnika. Sam masz dmuchawę WPa i zobacz jak jej praca zarządza Cobra a jak Bruli. To wszystko nie jest tak proste, jak napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Może i trochę się zapędziłem ale widzisz jaki efekt zaczyna być widać u czp1. Ma smoka chyba 35kW a na jakim palniku teraz pracuje. Myślę że powodem takich praktyk jest to że producenci chcą to wszystko zminiaturyzować a co za tym idzie zaoszczędzić trochę na materiałach użytych w produkcji. Może lepiej było gdy powierzchnia grzewcza była większa a palnik trochę mniejszy.Sam widzisz że np. Wasz Skam-p jest dużo masywniejszy i wyższy od innego kotła X o podobnej a nawet takiej samej mocy.Nie jestem producentem ale daje to do myślenia a opinie są o nim bardzo pochlebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Może i trochę się zapędziłem ale widzisz jaki efekt zaczyna być widać u czp1. Ma smoka chyba 35kW a na jakim palniku teraz pracuje. Myślę że powodem takich praktyk jest to że producenci chcą to wszystko zminiaturyzować a co za tym idzie zaoszczędzić trochę na materiałach użytych w produkcji. Może lepiej było gdy powierzchnia grzewcza była większa a palnik trochę mniejszy. Sam widzisz że np. Wasz Skam-p jest dużo masywniejszy i wyższy od innego kotła X o podobnej a nawet takiej samej mocy. Nie jestem producentem ale daje to do myślenia a opinie są o nim bardzo pochlebne. Wymiennik kotła CZP01 wcale nie jest wielki... wielką moc to on ma na tabliczce znamionowej.. dorobił przecież dodatkowe ogniwo do odbioru ciepła Poza tym u niego wyglądało to inaczej, on do tego wymiennika miał wsadzony palnik 50kW... Jak dla mnie ten jego zestaw to właśnie pod palnik 25kW jakby tworzony.... z pps25 na dobrym groszku 28-29kW idzie spokojnie wydusić Edytowane 4 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 W sumie to teraz częściowo potwierdziłeś co napisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Myślę że powodem takich praktyk jest to że producenci chcą to wszystko zminiaturyzować a co za tym idzie zaoszczędzić trochę na materiałach użytych w produkcji. Oooo tu,tu mi odpowiedz jeszcze, co o tym powiesz jako przedstawiciel producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 W sumie to teraz częściowo potwierdziłeś co napisałem wcześniej. Skoro ma kocioł 35kW, to mógłby mieć od startu palnik 38-40kW, ale takiego w ofercie pancerpol nie ma. Więc stwierdzono,że należy wsadzić palnik 50kW, bo jak podaje jego karta mocowo 30-50kW Palnik 38kW jest np. w Ardeo.... Aby nie przerabiać wielce mocowań Czp01 pewnie doszedł do wniosku, że zaryzykuje palnik 25kW, ma dane z długiego okresu użytkowania, wie w przybliżeniu, czego mu potrzeba. To chyba trochę inny przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Oooo tu,tu mi odpowiedz jeszcze, co o tym powiesz jako przedstawiciel producenta. Za innych Ci nie odpowiem Kocioł to sztuka kompromisu, stała walka o wygodę obsługi, jakość, odpowiedni palnik, sterowanie... Także o to, czego rynek wymaga, czego chce klient - a nie zawsze świadomy producent... Myślę, że chodzi o stały rozwój świadomości producentów, pomoc w obsłudze sterownika, jaki by on przy kotle nie był. Jego właściwe chociaż wstępne ustawienie, dobranie pod sterownik odpowiedniej dmuchawy (celowo pisze pod sterownik), dobranie odpowiedniego palnika. Z tym ostatnim to akurat mocny nacisk na żeliwne jest, wcale nie wiem czy słusznie dla kotłów o mocach do 15kW.... Edytowane 4 Listopada 2011 przez Jarecki79 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.11.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Myślę, że chodzi o stały rozwój świadomości producentów, pomoc w obsłudze sterownika, jaki by on przy kotle nie był. Jego właściwe chociaż wstępne ustawienie, dobranie pod sterownik odpowiedniej dmuchawy (celowo pisze pod sterownik), dobranie odpowiedniego palnika. Może troszkę inaczej ale pisałem o tym w poście 271. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.11.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 ...Myślę, że chodzi o stały rozwój świadomości producentów, pomoc w obsłudze sterownika, jaki by on przy kotle nie był. .... POPIERAM Przy obecnej technlogii produkcji sterowników nie ma żadnego problemu napisanie kilku rodzajów softu i instalowanie w zalezności od tego dla jakiego kotła czy zestawu kocioł +palnik+ dmuchawa dany ster jest zamawiany przez producenta kotła. Można to zrobic przy minimalnych kosztach i tym samym sprawić że sterowniki będą bardziej przyjazne użytkownikowi a po dodaniu krótkiego instruktażu podpartego w miarę dobrymi nastawami wstępnymi przybliży choć odrobinę kupujących do hasła "bezobsługowy":p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Timon przy klasycznym sterowniku wielkiej filozofii nie ma. To żadna sztuka ustawić w klasycznym sterze w miarę poprawne dane wyjściowe i dodać jakąś skrócona instrukcję obsługi. Jako przykład podaję tutaj stery titanic, argon2cwu, argon p. Te produkty mają skrótowce w standardzie. Producent kotła powinien je (ogólnie wszystkie klasyczne stery) jakoś wstępnie ustawić, tyle,że nie każdy to potrafi/chce i zwalają robotę na instalatora, bo on powinien się znać i odpalić kocioł a sęk w tym,że nie zawsze się zna.... a później kółko się zamyka i trafiamy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.11.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 a mi do tej pory nikt nie wskazał palnika który w sposób ciągły i z dobrymi parametrami emisji potrafi pracować na mocy 3 kW, spalając 500gr paliwa.Grzeje 200m2, a tej mocy mój kocioł jeszcze nie przekroczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts