Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z zawijanem o sterowaniu kotłem nieco inaczej

zawijan

Recommended Posts

stereotypy kolego

rożne są tłoki, tak jak różnic są palacze

A do łask jeszcze wrócą, jak eko groszek będzie po => 1000zł i dostępny tylko typu =>32.2

Tak na pewno będzie. Ciekawe że nikt nie zwrócił uwagi,że przemysłowe kotły maja podobną zasadę spalania jak w tłokowcu. Paliwo podawane z jednej strony, w kierunku przeciwnym do kierunku spalania. I tu niema problemów ze spalaniem.

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może zapytam za kol suspenserem Ile kg węgla mieści się w Twoim zasobniku ?

Czy przy grzaniu latem samego CWU [tylko w godz. 5-8 oraz 17-23 bo tak mam ustawione strefy] nie miałbym żadnych problemów z podtrzymaniem żaru i przegrzewaniem kotła ?

Czy komin i dach w jego pobliżu masz czysty ?

dodam od siebie -jakie są sterowniki? dlaczego tak mało producentów robi tłokowce? swoja drogą widziałem tłokowca w akcj (kuzyn ma-specjanie jezdziłem do niego zeszłej zimy zobaczyć jak to sie sprawuje)... kupę syfu i popiołu generalnie narzekał... patrzyłem na sterownik nie bardzo to szło ustawic ( nie pamietam jaki miał-ale jakis przed potopowy) ustawiłeś jedno -sypało się drugie itd...

Witam

Koledzy wiem że męczę pytaniami ale co da mi podłączenie pompy mieszającej do mojego niebieskiego OEP 25,kolega był zdziwiony że nie mam twierdzi że to lepiej dla kotła na pewno ma racje,ja jestem zielony dzwoniłem do instalatora powiedział mi że nie ma sprawy dla niego to 2 h roboty jak radzicie.

Pozdrawiam

Zanim dokonasz przeróbek - wypróbuj to, co masz dostępne...

Odpal soft na pc

w zakładce program wybierz "przełącz program w tryb zaawansowany"

następnie wklep pin 7492

następnie w ustawieniach wybierz "parametry zaawansowane"

następnie w okienku, które wyskoczy po prawej "Parametry CWU" wybierz "Funkcja pompy cwu : "CWU+miesz"

Zobacz, czy Ci to odpowiada i czy wystarczy...

Dzięki za odpowiedź ale ja nie mam CWU mam samo CO wodę ciepłą mam z gazu dlatego już nie wiem co mam robić montować czy nie jak możesz "Jarecki79" lub koledzy poradźcie jakie jest najlepsze wyjście.Pozdrawiam

(przepraszam za proste pytania ale jestem zielony w tych sprawach)

Zanim dokonasz przeróbek - wypróbuj to, co masz dostępne...

Odpal soft na pc

w zakładce program wybierz "przełącz program w tryb zaawansowany"

następnie wklep pin 7492

następnie w ustawieniach wybierz "parametry zaawansowane"

następnie w okienku, które wyskoczy po prawej "Parametry CWU" wybierz "Funkcja pompy cwu : "CWU+miesz"

Zobacz, czy Ci to odpowiada i czy wystarczy...

Wszystko na "nie" komin suchutki jak pieprz,spaliny w granicach 120*140* przy ustawieniu kotła na 50*ale nie mogę otrzymać powrotu na granicy 40*,41*jak przekręcę zawór 4D na pierwszą skale (esbe 141)powrót w normie około 41*to mam trochę w domu chłodno na górze na dole cieplej (220m2) jak przełączę zawór 4D na drugą skale temp powrotu spada do 37*i kocioł szaleje tak że myślę :) po zamontowaniu pompy mieszającej jak zimno to więcej dam na grzejniki z kotła a jaki za gorąco to mniej.

Czy dobrze rozumuję

Dzięki za wszelką pomoc i że znajdujesz czas aby odpowiedzieć na tak zawiły problem jak dla mnie :)

Masz problem z wykraplaniem się wody na pionowych kanałach?

Spaliny są zbyt zimne? Coś się dzieje w kominie?

Jak odpowiedź na wszystkie pytania brzmi nie, to ja bym dalej nie kombinował.

Właśnie czekałem krótko i to był mój błąd,ale i tak zakładam pompę mieszającą bo teraz ustawiłem na 50deg mam powrót około 38deg od 2 dni.

Może jest to spowodowane starą instalacją CO i grzejnikami żeliwnymi dom b.dobrze ocieplony,okna plastykowe,ciepłe drzwi a w domu około 20deg,powierzchnia 220m2.Postaram się podłączyć pod sieć jak kupię skrętkę to wtedy będzie wszytko widać i wiem na pewno, widać po postach że kolega i koledzy pomogą.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowaniem tematu jeszcze raz dziękuję :)

A po ustawieniu zaworu gdy temp powrotu spadła do 37deg ile czasu odczekałeś zanim kocioł się ustabilizuje?

Pamiętaj ,że zaworem czy to 3D czy 4D kręcimy małymi ruchami i musimy dość czasu odczekać na wyrównanie temp w układzie.

Właśnie czekałem krótko i to był mój błąd,ale i tak zakładam pompę mieszającą bo teraz ustawiłem na 50deg mam powrót około 38deg od 2 dni.

Może jest to spowodowane starą instalacją CO i grzejnikami żeliwnymi dom b.dobrze ocieplony,okna plastykowe,ciepłe drzwi a w domu około 20deg,powierzchnia 220m2.Postaram się podłączyć pod sieć jak kupię skrętkę to wtedy będzie wszytko widać i wiem na pewno, widać po postach że kolega i koledzy pomogą.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowaniem tematu jeszcze raz dziękuję :)

Myślę, że przy grzejnikach żeliwnych masz duuuuużo wody w instalacji i dlatego powrót się wychładza.... jak dokonasz zmiany to nie zaglądaj do kotła i nie zmieniaj żadnych innych parametrów. Ja mam rurki plastikowe, grzejniki aluminiowe i widzę, że potrzeba duużo czasu aby instalacja i sterownik się dopasowały do pracy w nowych warunkach. Wejdź na wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus i poczytaj ostatnie kilka stron :)

jak dokonasz zmian zaworem 4D to odczekaj co najmniej kilkanaście godzin!!! niecierpliwość to wróg !!! daj zwór powiedzmy na ... 6 i odczekaj ze 12 godzin, i napisz jaka jest temp. powrotu. Jak za mało - zmniejsz o 1 ziarko, jak za dużo 1 ziarko odejmij i znowu odczekaj 12 godzinek.

pozdro

ps. koniecznie daj sterownik do netu bo to podstawa do optymalnej pracy kotła

Edytowane przez jorgo

ps. koniecznie daj sterownik do netu bo to podstawa do optymalnej pracy kotła

No to sie uśmiałem... Więc jak nie jest podłączony do netu to źle pracuje a w jakiś tajemniczy sposób po podłączeniu do neta praca sterownika sie poprawia :) :) :)

Rozwiń może myśl Jorguś, bo to trochę smiesznie napisałeś

Jarecki nie obrażaj ludzi!! myslisz że czytający forum mają IQ na poziomie 30??? Osoby kupujące tak zaawansownae kotły (nawet nie tyle kotły co sterowniki) to wbrew pozorom nię są ludzie ograniczeni a czesto i gęsto osoby bardzo dobrze wykształcone,kupujące produkt wysokiej klasy własnie po to żeby mogli odczytać sobie dynamikę pracy kotła, a ze jorgo tak to napisał - i tak każdy wie o co chodzi (chyba że Ty Jarecki nie wiesz???) to Ci napiszę Sterownik podłancza sie do internetu w celu sprawdzenia przez np serwis kotła, sprawdzenia w jakich parametrach pracuje kocioł w danej chwili, również po to zeby inni użytkownicy kotłów mogi porównać swoje parametry z wybranymi użytkownikami innych kotłów,