pomorzanin 09.12.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 eniu Bo widzisz... Chociaż jestem uprawnionym palaczem kotłowym i z doświadczeniem, praktyką kilkuletnią, to jakoś tak bardziej interesowało mnie - jak by tu podpiąć się pod tę wolnodostępną energię? Poruszony temat znam dobrze. Nie szukałem dodatkowych wiadomości... Z tych stałopalnych, to ostatnio, jak się zimno zrobiło, to se kuchennego kaflaka - fajerkowca zrobiłem... Złomu drzewnego w mojej ruderce sporo to sprzątam i "utylizuję". W pompę ciepła tego przecież nie wepcham! A szacht kominowy (kilka) mam! W jednego wepcham wydech od kogeneratora. Dygestorium jeszcze w proszku (może teraz zrobię, jak śniegi spadną i robota "stanie") - to co się będzie ten drugi szacht marnował? Zima, jak będzie długa, to pozwoli sporo pokończyć z tych rozgrzebanych spraw... Adam M. Gwara gwarą ale dobrze by było napisać po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 No i dostało nam się ...Już będę grzeczny... Ale to miał być tylko komplement dla was i dla wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 09.12.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 No i dostało nam się ...Już będę grzeczny... Ale to miał być tylko komplement dla was i dla wątku Tu nie chodzi o komplementy tylko o jasną komunikację. My na północy mówimy bez regionalnych naleciałości. Jeśli mamy się komunikować to musi to być zrozumiały wszystkim język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Skoro regionalizmy be, to pewnie będzie trzeba przejść na narzecze wyspiarskie. Do you understand? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 私はあなたを理解していない。 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 U tokin to me?? .... fuck... jak to było w dobrym kinie.... pomorzanin nie gadaj, ja sam z zach-pom i naleciałości z niemca jak najbardziej są. Nie każdy w Polsce wie co to jest "sztaplarka" lub "sztanga".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 10.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 私はあなたを理解していない。 Nie rozumiem Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 dino z tego co udało mi się rozszyfrować, bo narzecze owo słabo znam i słownikiem posłużyć się musiałem, to 27krzysio pozdrawia wszystkich serdecznie i życzy dużo, dużo ciepła przy minimalnym zużyciu paliwa. Potwierdza przy tym, że eCoal to jest to!. :yes: Jeślim w błędzie, to popraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 10.12.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Brawo! http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif znasz japoński !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) I nie tylko. Nawet po ślonsku poradza Edytowane 10 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.12.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Brawo! http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif znasz japoński !!!!!! Nie znam japońskiego ale znam to co ty. Sławka tłumaczenie również popieram. Pomorzanin zaledwie kilka słówek, z którymi nie miałeś do czynienia spowodowało że od gwary nazywasz. Tymczasem dino nawet po japońsku potrudził się odczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 a gwarę "cesorzoków" też znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 10.12.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Nie rozumiem Ciebie! Widzę że translator pomógł w tłumaczeniu japońskiego. Choć cały mój dobrobyt pochodzi z pracy na węglu, zgadzam się w 100%. Przyszłość to ciepło ze Słońca. Pieniądze wydawane na inne badania - to w ogromnej mierze pieniądze stracone. Myślę tu na myśli oczywiście badania perspektywiczne. Zgadzam się z tym ale jeszcze dodałbym energię geotermalną. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Sorry, że się wcinam Geotermia w wydaniu głębinowym to WIELKIE nieporozumienie. Ze Słoneczkiem nieco lepiej, tyle, że wówczas, gdy najbardziej potrzebne, to jest go jak na lekarstwo, albo wcale. I to podraża koszty.Ewentualne ok. 1000Wh/m2 na dobę w rzucie poziomym dotyczy jeno 2 m-cy w roku. A gdy zima i plucha, to max. kilkadziesiąt i to jeszcze w parametrach trudnych do wykorzystania (dot. 52 st.N). Oczywiście - warto pracować nad jego wykorzystaniem, bo jeśli nawet ktoś wpadnie na pomysł obciążenia podatkiem, to przecież Polak potrafi. Niczym z abonamentem RTV. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 10.12.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Geotermia w wydaniu głębinowym to WIELKIE nieporozumienie. Dlaczego tak sądzisz? Nie wiem czy widziałeś w jaki sposób jest to wykorzystywane na Islandii. Zresztą nasz kraj też śmiało może wykorzystać dużo tej energii. Nie wiem czy wiesz żePodhale( duża część Zakopanego) ma z tego ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.12.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Tu nie chodzi o komplementy tylko o jasną komunikację. My na północy mówimy bez regionalnych naleciałości. Jeśli mamy się komunikować to musi to być zrozumiały wszystkim język. No jasne ! Szczególnie jak Ci Twój sąsiad w "kaszebe" zaciągnie. To ja już wolę, jak mi ktoś "godo". A i "pyrom poznańskom" jak bym Ci zapiał, to byś miał swoje "bez naleciałości" . Fakt, że "śledziki" to czysto "mówiom" tylko "ja" nadużywają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 krzy27 TEGO narzecza nie znam...Adam M. "Szyb, nazywany również szachtem, w budownictwie, pionowy kanał w konstrukcji budynku, najczęściej o przekroju prostokątnym, przeznaczony na:instalacje sanitarne, komin zespolony dymowo-wentylacyjny, elektryczne - szyb technicznylub dźwigi - szyb dźwigowy." (to z sieci...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 zawijan_2Prawie, że masz rację, ale "PRAWIE" czyni jednak pewne różnice!Zbyt często posługujesz się termometrem z zaniedbałeś pirometr... JA będę grzał dwupiętrową chałupę w środku dzielnicy słoneczkiem i... LODEM!Ale ja wiem - JAK!I "tymi ręcami" se to zrobię, bo w żadnym markecie tego nie ma... We wściekłą zimę TAKŻE słoneczko dosyła te 1000W/1m2.Tyle, ze jakoś niewielu umie się pod tę energię podpiąć... Trzeba mieć spory "magazyn" na tę energię. Natura bardzo kapryśnie nią nas obdarza.Albo nadmiar - że tylko uciekać, albo niedobór - ze lasy palić! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Lasy odrastają. Nawet przybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 10.12.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Co to forum lingwistyczne? No dobrze niech wam będzie. U nas na północy dużo jest zapożyczeń niemieckich z racji sąsiedztwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts