adam_mk 11.12.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Pętając się po sieci znalazłem takie "coś": Cytat: 1. O2 – zwykły tlen2. OOO - tlenian tlenu3. OO2 – dwutlenek tlenu4. O2O tlenek ditlenu5. O3 – jakiś tam ozon...6. O2O3 – ozonek ditlenu.7. O2O3O – ozonian ditlenu8. O2O3O3O2O3O - tlenoozonian diozonotlenoozonotlenu9. OO3OOO2 –tlenoozotiantlenotlenek tlenu Oraz w kilka rzadziej spotykanych jak: 1. O(OO)2 – tlenotlenek tlenu2. O – tlen-samotnik3. O² – tlen do kwadratu, niestety występujący w śladowych ilościach A także bardzo łatwo tworzy związki z innymi pierwiastkami jak: 1. H2O – kwas tlenowodorowy2. H2OO3 - kwas tlenowy3. H2OO2 - kwas tlenawy4. CO – najnowszy rodzaj używki określany popularnie wśród ludzi jako „czad”5. H2O2 – utleniony kwas tlenowy – zabija zarazki na śmierć6. HCOOO – mrówczan tlenu – idealny środek przeciwko mrówkom na działce7. OCOOH – kwas karbotlenowy Występują również związki tlenu wytwarzane sztucznie: 1. CHOOO CHOOO CHOOO – tzw. trójtlenian Św. Mikołaja. Jego recepturę znają tylko za kołem podbiegunowym. Podobno dzięku temu związkowi Święty Mikołaj jest w stanie obskoczyć wszystkie dzieci w jedną noc. Spotykany jest również w nieco bardziej złożonych formach jak: 1. OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOo – dżdżownica z tlenu, popularnie występuje w opisach na Gadu-Gadu2. Tlen (komunikator) – komunikator internetowy, nie potrzebujący jednak internetu – wiadomości przenosi tlenem atmosferycznym Najbardziej podoba mi się ten trójtlenian Św. Mikołaja. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Rozumiem...Ktoś Cię wpuścił w maliny...Uzasadnienia i poparcia w wynikach eksperymentu nie ma to żadnego...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 1. CHOOO CHOOO CHOOO – tzw. trójtlenian Św. Mikołaja. Jego recepturę znają tylko za kołem podbiegunowym. Podobno dzięku temu związkowi Święty Mikołaj jest w stanie obskoczyć wszystkie dzieci w jedną noc. Adam M. Ubawiłem się okrutnie, wręcz zaplułem monitor.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Strasznie Wam dziękuję za tę dyskusję. Z pewnością strasznie pomoże mi ona w dalszym doskonaleniu sterowania kotłem. W obu przypadkach z akcentem na "strasznie". Nazwa tematu wskazuje na dość luźne rozmowy, choc przyznaję, że ostatnia wymiana poglądów odjechała bardzo daleko od tematu sterownika. Uważam,że ostatnie zmiany w eCoalu w postaci lekkiej korekcji nadmuchu oraz możliwości zmiany dawki poszły w dobrą stronę. Coś tam słyszałem o chęci prób na zwykłej retorcie.... więc trzymam za to kciuki i zyczę Wam powodzenia. Jak będziecie myśleć o próbach na rynnie, można śmiało pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 12.12.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Strasznie Wam dziękuję za tę dyskusję. Z pewnością strasznie pomoże mi ona w dalszym doskonaleniu sterowania kotłem. W obu przypadkach z akcentem na "strasznie". Coś tam ze sterownia było,szczególnie sterowanie obiektem:CHOOO CHOOO CHOOO – tzw. trójtlenian Św. Mikołaja. Tak na poważnie można spróbować podejść do tematu spalania nie jako chemik a jako fizyk. Zważywszy,że atomy węgla są związane ze sobą oddziaływaniami magnetycznym a spalanie jest niczym innym jak wydzielaniem prze elektrony dużej ilości fotonów - można poeksperymentować ze sterowaniem procesu poprzez wpływanie na wiązania miedzy atomowe. Przykład trochę poboczny: woda przegotowana szybciej zamarza od nieprzegotowanej tylko dlatego że proces gotowania zmienił układ molekuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie cuduj!SKŁAD się zmienił!Odpadła "twardość przemijająca"Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 14.12.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Nie cuduj! SKŁAD się zmienił! Odpadła "twardość przemijająca" Adam M. Zawartość paruset mg związków wapnia w 1000g wody nie ma wpływu na proces oddawania ciepła przez molekuły wody. Szybkość procesu zamarzania zależy od intensywności emitowania fotonów przez elektrony atomów tlenu i wodoru. Gdyby cząsteczek wapnia było tyle samo co wody to miałoby to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 16.12.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Tak z ciekawości zapytam: czy ktoś wykonał i przetestował patent,który przedstawiłem w #204 i wcześniejsze.Może podzielić się swoimi uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Ale... Nie mam i nie bardzo gdzie jest zrobić GWC... Ja będę miał 180m2 solara powietrzno-cieczowego, ze dwie pompy ciepła i kogenerator... Fotowoltaika za droga (na razie, bo jakiś pomysł i na to mam) więc kombinuję z termowoltaiką... Mam już połowę "wiaderka" na to ciepełko... Reszta się spawa powoli. Adam M. To ja najpierw posłodzę a potem dziegciu dorzucę adamie _mk czytałem z dużą przyjemnością Twoje wypowiedzi w różnych tematach i jestem pod wrażeniem zarównio wiedzy jak i języka oraz sposobu ubierania w słowa niektórych mocno zawiłych problemów które nawet ja pojałem dzięki temu:D:D:D To był cukier a teraz będzie z drugiej strony to ile te Twoje fajerwerki wolne od podatku kosztować Ciebie będą???? zakładam że zdolny jesteś i "tymi recami" wszystko ale czy koszta tej zabawy nie będą na tyle wysokie że przekroczą inwestycję oraz koszystanie z tradycyjnych źródeł????(węgiel drewno gaz biomasa.....) bo ja laik i trzeba mnie jak krowie na rowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 17.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Weź pod uwagę coś tak oczywistego jak ocieplenie domu. Jest to jak się nie patrzy spory wydatek. Jakbyś nie liczył kilka kilkanaście sezonów byś opalał tradycyjnym paliwem. Takie wnioski szybko wysnujesz analizując obecne ceny węgla oraz ocieplenia. Jak zauważysz w czasie ceny paliw rosną. Jak uwzględnisz ten wzrost to okazuje się że wcześniejszy rachunek już nie jest taki sam a im dłuższy rozpatrujesz termin tym więcej jesteś na plus z ociepleniem. Paradoks tego porównania polega na tym że porównujemy inwestycje do wydatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.12.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 ocieplenia nie biorę pod uwagę gdyż jest ono obecnie normą i występuje niezależnie od źródła energii jaką wykorzystamy do ogrzewania naszego lokum, więc czy założę pompę ciepła czy wstawię kozę lub kominek to ocieplenie w projekcie już jest. różnica w jego grubości i materiałach ewentualniezastanawiam sie jedynie czy propozycja Adama nie jest przesadą dla domu już istniejącego????rozumiem że budując od podstaw i decydując się na takie rozwiązanie zakładamy od razu inne czynniki mające wpływ na to by straty z racji takiego wyboru były najmniejsze.przy konstrukcji juz istniejącej mamy ograniczone pole manewru i jak chałupa źle zbudowana to wielu rzeczy poprawic sie nie da i straty mogą być większe niż zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 "to ile te Twoje fajerwerki wolne od podatku kosztować Ciebie będą????" Gdyby nie to, że chałupa jest w dzielnicy "ludzi z pomysłami" a nie we własnym ogrodzie na rzut kamieniem od ulicy - to nie byłoby konieczności stosowania poliwęglanu na pokrycie solara...A tak - gówniate szczęście moje...Poliwęglan drogi jest.Po kawałku będę to musiał składać, z czym się liczę.Poza tym cena 1m2 solara wychodzi mi w okolicy 15-20zł.Czyli cała ściana 100m2 do 2000zł.Jednocześnie będzie to ocieplenie nocne, bo w dzień - system grzewczy!POTANIA znacznie ocieplenie całej chałupy!DLA TEGO domu (już 109 lat stojącego) jest to rozwiązanie idealne!Teraz nikt już nie buduje z cegły pełnej i kamienia polnego ścian na 50-60cm. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Adamie Wiem że Ty potrafisz Tylko ilu jest takich jak TY???? Większość jeśli zdecyduje się na solary pompy i kogeneratory ewentualnie to nie zrobi sama tylk zleci i tutaj są koszty wierzę że wiesz co i jak zrobić żebyś mial ciepło komfortowo wygodnie i w rozsądnych kosztach i to jest tutaj najważniejsze. Niestety nie dla mas a dla jednostek tylko Niemniej życzę powodzenia w realizacji bo okrutnie efektów ciekawy jestem ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 31.12.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Wszystkim Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.12.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Spełnienia marzeń w Nowym 2012 Roku i Szałowego Sylwestra dla wszystkich forumowiczów http://czp.pl/foto/sylwek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 02.01.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Zasada Larsona: Dokonaj czegoś niemożliwego, a szef zaliczy to do twoich obowiązków. I za to cię timon120777 lubię!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 06.01.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Nie wiem czy to jest najlepsze miejsce na moją prośbę ale spróbuję Czy mógłbym prosić o niewielki wykład traktujący o płomieniu (objętości, długości, kolorze) jako źródle informacji na temat zachodzącego procesu spalania w palnikach retortowych? W szczególności o właściwej ocenie nadmiaru powietrza na podstawie płomienia, i o ile to możliwe jakości (ekonomicznej) spalania ekogroszku? Jeśli takie informacje są już gdzieś zebrane to prosiłbym o linka, szukałem co nieco ale za dużo nie znalazłem. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 06.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Przyłączam sie do pytania. Strasznie jestem ciekaw ewentualnej odpowiedzi. Ja tu na poważnie, a Pan żartuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 06.01.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Ja też na poważnie. Jak najbardziej. Czy mam rozumieć, że równie dobrze można by było pójść do wróżki? No bo jeśli nie Panowie Zawijan i Zawijan_2 to kto ma wiedzieć? Aż mi się nie chce wierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 06.01.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 re: andrew01 O jaki płomień Ci Drogi Kolego chodzi?Widzialny? To co widzisz i ma widzialny kolorek, to prawie w całości efekt intensywnego utleniania się (spalania) w tlenie zawartym w powietrzu sadzy, czyli węgla bezpostaciowego. Tak barwa jak i cała reszta - objętość, długość itp. nie mają prawie żadnego związku z przebiegiem procesu spalania.Intensywność świecenia płomienia w paśmie widzialnym całkowicie zaburza możliwość podglądania, co się dzieje w środku.Dla odmiany płomień dla kamery termowizyjnej jest całkowicie niewidzialny (transparentny).Co najwyżej można podejrzeć wyłącznie skutki jego działania na jakimś ciele materialnym umieszczonym w jego (płomienia) przestrzeni.Przy okazji - gdzie na płomień nie spojrzysz, to jesteś gdzieś indziej. Raz w strefie redukcyjnej, raz w utleniającej innym razem w ... sam nie wiem gdzie.Tym bardziej, że rusza się toto, faluje, zmienia położenie, skład i parametry mierzalne i tym samym pupcia blada. Wg mojej wiedzy - brak jest możliwości wykoncypowania czegokolwiek sensownego z podglądania płomienia.Przynajmniej nam się to nie udało. A próbowałem. Z poważaniem zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts