Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z zawijanem o sterowaniu kotłem nieco inaczej

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny Kol. karoka65

Twoje "My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego"

przekształciłbym na:

"My łączymy teorię z praktyką czyli wszystko działa i my wiemy dlaczego"

Nam się to w takiej formie również podoba i jest jak najbardziej na czasie. Chociaż niektórzy niszczą sobie przez to uzębienie - zgrzytając nim. :D

Gorące pozdrowienia w niestablinym czasie zawijan_2

Zawijan_2 z tym "oczkiem" to mniej, więcej tak wygląda.

Nie oszczędzajcie więc koledzy na sterowaniach, jeśli już chcecie dwustanowe bo macie ochotę się pobawić to kupujcie bynajmniej takie które są wyposażone w czujnik temp. spalin.

Wówczas operator nie działa całkiem na ślepo, widzi choć na jedno oko.

• 2 weeks później...

myślę że tu bardziej będzie pasować

pytanie studenta do profesora:

Jak liczyć pojemność cieplną kotła?

Spaliłem dziś ok 5 kg miału do cwu. Kocioł 70l i zasobnik 300l miały po 22C, po spaleniu ciepłomierz pokazał 70 MJ ciepłą w zasobniku + to co zostało w kotle. Temp zasobnika na górze przekroczyła 80C i zadziałał zawór bezpieczeństwa, na dole (1/4 wysokości) doszło do 72C, w kotle 85C

70l wody w kotle to ok 18,2MJ, a jak liczyć rozgrzaną stal? Myślę że będzie tego ze 200 kg w wymienniku.

ciepło właściwe stali 500J/kg czyli 63 C x 200 kg x 500J = 6,3 MJ?

razem 70 +18,2 + 6,3 = 94,5 MJ

Ma to sens, czy gdzieś brednie pisze?

Vld co prawda nie odpowiem Ci jak obliczyć pojemność cieplną kotła, ale zamieszczę parę spostrzeżeń.

Na stronach http://zawijan.wordpress.com/, kiedy jeszcze istniało coś co nazywało się forum poradnikowe, Zawijan_2 podał bardo prosty sposób na orientacyjne zmierzenie aktualnej mocy z jaką pracuje kocioł.

Pomiar ten polegał na określeniu ilości wody w kotle i zmierzeniu przyrostu temperatury w określonych odcinkach czasu. (odbiór ciepła z kotła był odłączony).

Wspominam o tym dlatego, że Zawijan_2 nie brał pod uwagę do prostych przeliczeń pojemności cieplnej kotła.

Ale widzę, że Ty chcesz być bardzo skrupulatny.

To co mi się nasuwa to pewne niedoszacowanie ciężaru kotła.

Co prawda wspomniałeś o 200 kg wymiennika ale można by dodać ze 100 kg różnej materii znajdującej się w palniku i jego otoczeniu. A to z kolei nie rozgrzewa się do temperatury 85*C tylko sporo większej.

Sam kiedyś z przerażeniem stwierdziłem, że ściana popielnika pod osłoną termiczną ma 160*C.

A poza tym imponuje mi sprawność Twojego kotła 61% przy paleniu cyklicznym

Pozdrawiam

Andrzej

szkoda ze zawijan nie chce odpowiedzieć

ale gdyby te rachunki były prawdziwe, to zakładając że ten miał miał;) 25MJ/kg to sprawność by wyniosła 75% licząc to co zastało w kotle.

Moc znam na początku to było 7,5kW i kocioł nie przechodził w podtrzymanie, później w miarę wzrostu temperatury w zasobniku moc spadała do 2-3 kW i pojawiły się przestoje.

Cały kocioł waży ze 370kg, ale tak z grubsza bez podajnika, zasobnika i obudowy przyjąłem 200 kg. Po za tym zdziwiła mnie różnica w pojemności cieplnej 70l wody (18MJ) i 200 kg stali (6MJ).

ale gdyby te rachunki były prawdziwe, to zakładając że ten miał miał;) 25MJ/kg to sprawność by wyniosła 75% licząc to co zastało w kotle.

Chyba za daleko posunąłeś w interpretacji swoich wyników i obliczeń.

Ciepło pozostawione w kotle to można zaliczyć na poczet strat a nie zysków.

ps.

Oczywiście przy paleniu cyklicznym

Edytowane przez Andrzej_M_

Chyba za daleko posunąłeś w interpretacji swoich wyników i obliczeń.

Ciepło pozostawione w kotle to można zaliczyć na poczet strat a nie zysków.

ps.

Oczywiście przy paleniu cyklicznym

Andrzej ja tu na zimę się zbroję, a latem nawet 60% jest aż nad to by wybić mi z głowy salary inne gazy. Grzałka doskonale się sprawdza ;)

Student zadał pytanie o poniżej treści:

„myślę że tu bardziej będzie pasować

pytanie studenta do profesora:

Spaliłem dziś ok 5 kg miału do cwu. Kocioł 70l i zasobnik 300l miały po 22C, po spaleniu ciepłomierz pokazał 70 MJ ciepłą w zasobniku + to co zostało w kotle. Temp zasobnika na górze przekroczyła 80C i zadziałał zawór bezpieczeństwa, na dole (1/4 wysokości) doszło do 72C, w kotle 85C

70l wody w kotle to ok 18,2MJ, a jak liczyć rozgrzaną stal? Myślę że będzie tego ze 200 kg w wymienniku.

ciepło właściwe stali 500J/kg czyli 63 C x 200 kg x 500J = 6,3 MJ?

razem 70 +18,2 + 6,3 = 94,5 MJ

Ma to sens, czy gdzieś brednie pisze?”

Ponieważ Profesor zajęty, przeto na asystenta Profesora spada obowiązek udzielenia odpowiedzi pytającemu Studentowi, choć może mu to niemiłe (asystent pamiętliwy :yes:), ale niech tam. Ważne, aby regulamin Uczelni był przestrzegany.

Uwaga I

Aby podnieść temperaturę ciała posiadającego swoją masę m [kg] i charakteryzujące się swoim średnią pojemnością cieplną właściwą (ciepłem właściwym) cw [J/kg*K]o pewną wielkość czyli Dt = T2-T1 [K] należy dostarczyć mu odpowiednią ilość ciepła Qc [J].

Uwaga II

Jeżeli układ, któremu należy podnieść temperaturę składa się z kilku podukładów charakteryzujących się różnymi masami oraz różnymi ciepłami właściwymi, to należy obliczyć wielkości dostarczonego ciepła Q1,2,3... dla każdego z nich. Suma Q1 + Q2 + Q3 + ... Qn = Qc

Uwaga III

W powyższych obliczeniach pomijane są zmiany masy wywołane wzrostem temperatury, zmiany ciepła właściwego wywołane tymże samym oraz straty wywołane przebiegiem procesu w czasie. Dlatego otrzymany (obliczony) wynik będzie nieco rozbieżny od rzeczywistego (ale w obliczeniach technicznych jest to dopuszczalne).

Student podał dane do układu. Wynika z nich, ze:

Układ I wodny zasobnika

mw = 300 kg

cwH2O = 4186,8 J/kg*K

T1 = 295 K

T2 (średnie) = (353 + 345)/2 = 349 K

DTw = 349 – 295 = 54K

Qww = m*cw*DTw = 300 * 4186,8 * 54 = 67826160 J = 67,83 MJ

Układ wodny kotła

mw = 70 kg

cwH2O = 4186,8 J/kg*K

T1 = 295 K

T2 = 358 K (założono, że cała woda w kotle ma tą samą temp.)

DTw = 358 – 295 = 63K

Qwk = m*cw*DTw = 70 * 4186,8 * 63 = 18463788 J = 18,46 MJ

Układ stalowy kotła

mw = 200 kg

cws = 552,7 J/kg*K (dla stali węglowej o zawartości C poniżej 0,1% w przedziale temp. 290 – 953 K)

T1 = 295 K

T2 = 358 K

DTs = 358 – 295 = 63K

Qsk = m*cws*DTs = 200 * 552,7 * 63 = 6964020 J = 6,96 MJ

Qc = Qww + Qwk + Qsk = 67,83 + 18,46 + 6,96 = 93,25 MJ

Wynik podany przez Studenta różni się nieco od wyniku powyższych obliczeń przeprowadzonych przez asystenta.

Przyczyny są dwie:

Przyczyna I

Student przyjął do obliczeń nieco inne wartości ciepła właściwego

Przyczyna II

Student, mimo dysponowania wiedzą o różnicy temperatur w poszczególnych obszarach przyjął je jako takie same

WNIOSEK KOŃCOWY

Różnica wyników jest niewielka i mieści się w dopuszczalnym przedziale błędu dla tzw. szybkich obliczeń technicznych.

Student zatem nie napisał bredni, co bardzo cieszy.

Asystent – korzystając z zapracowania Profesora – czyli mogąc sobie nieco pohasać i powymądrzać się przed Studentami zadaje teraz swoje pytanie:

Dla osiągnięcia swojego wyniku Student – jak sam podaje – spalił 5 kg miału węglowego.

Zakładając, że sprawność procesu wynosiła 40% proszę podać wartość opałową tego miału.

Z asystenckim poważaniem

Asystent Profesora - zawijan_2 :bye:

Asystent – korzystając z zapracowania Profesora – czyli mogąc sobie nieco pohasać i powymądrzać się przed Studentami zadaje teraz swoje pytanie:

Dla osiągnięcia swojego wyniku Student – jak sam podaje – spalił 5 kg miału węglowego.

Zakładając, że sprawność procesu wynosiła 40% proszę podać wartość opałową tego miału.

Z asystenckim poważaniem

Asystent Profesora - zawijan_2 :bye:

korzystając z szybkich obliczeń technicznych mój turbo miał miał 47MJ/kg ;D

a na poważnie student uturbił spaliny turbo rurką i korzystał z sondy lamda przy regulacji powietrza celując w współczynnik nadmiaru 1,4

Dziękuje za odpowiedź

Korzystając z okazji - asystent mając głos grzecznie zadaje pytanie J.W. P. Studentom (płci obojga):

Proszę sobie wyobrazić, że Student 1 wszedł w posiadanie 1 kg węgla o wartości opałowej 25 MJ/kg. Rozdrobnił ów węgiel na pył, umieścił w odpowiednio dużym zamkniętym naczyniu wypełnionym tlenem, wzbudził pył i zainicjował jego zapłon. Skutek jego działań był już po ok. 1 s.

Pytanie: Jaką moc wyzwolił ów Student?

Dla przypomnienia: moc to praca w czasie. 1J/s = 1 W

Tenże sam Student 1 taką samą ilość węgla o takiej samej wartości opałowej umieścił w takim samym naczyniu wypełnionym tym samym gazem. Po 1 tygodniu okazało się, że cały węgiel przereagował i w naczyniu pozostał CO2 + popiół.

Pytanie: jaką moc wyzwolił tym razem ów Student?

Dla przypomnienia: 1 tydzień to 7 dni. ! dzień to 24 godz. 1 godz. to 3600 s.

Dla osoby, która pierwsza udzieli prawidłowej odpowiedzi jest nagroda.

Jest nią wirtualny uścisk dłoni i uśmiech asystenta. Nagroda bezcenna.

Pozdrawiam

Pytanie: jaką moc wyzwolił tym razem ów Student?

W pierwszym przypadku student się mocno napracował, ale potem poszedł po rozum do głowy i przez tydzień bimbając sobie osiągnął ten sam rezultat.

Moc w jednym i w drugim przypadku jest taka sama.

Pozdrawiam

Andrzej

ps.

Korzystając z dobrego humoru Asystenta dopisze

Ale skutki doświadczenia radykalnie inne

Edytowane przez Andrzej_M_

czyżby musiało du....ć z mocą 25 MW, a w drugim przypadku tliło się z mocą 41,33 W ?

kiedyś do butelki 1,5l napuściłem propanu z tlenem z palnika i dałem innemu do podpalenia. Efekt przeszedł moje oczekiwania i wszystkich do okola.

Edytowane przez Vld

Odpowiedź asystenta

Student Vld trafił w 10!

I teraz szanowna Braci już widzicie, czym jest ta pokochana przez większość MOC. To wartość (wyliczeniowa) przydatna jedynie do potrzeb porównawczych. Sprowadzona do jednostki porównawczej (np. sekundy) pozwala ocenić SKUTKI.

Nagroda obiecana poniżej

:hug:

Pozdrawiam asystent

po dwóch dobach w kotle z 85 C zrobiło się 24 C, zgodnie z tym co pisał Andrzej ok 25 MJ odfrunęło do komina i kotłowni. Pi razy oko - prostym rachunkiem technicznym ok lub co najmniej 15 MJ na dobę ucieka z kotła poprzez promieniowanie. I teraz przy mocy nominalnej i spalaniu 87 kg/d ta strata będzie w okolicach 1%, ale przy grzaniu cwu i spalaniu 3 kg/d ta strata to ok 1 kg opału. W uproszczeniu 1 kg idzie na ogrzanie wody, jeden na grzanie kotłowni i jeden na grzanie komina i to przy dobrych wiatrach.

tym razem strata kominowa:

pierwszy test ok 6% tlenu co ze wzoru daje ok 13,4% CO2

Temperatura spalin 85 C w kotłowni 22C co daje z kolejnego wzoru 63C x ( 0,683/13,4%) = 3,2% straty kominowej ?

drugi test 11% telnu daje 8,9% CO2, temperatura spalin 115 C: 93C x ( 0,683/8,9%) = 7.11%

Czy to możliwe że strata kominowa jest tak mała przy mocy 3-3,5 kW? Czy dobrze to liczę?

Miał jest bardzo dobrze dopalony, ilość sadzy znikoma, czyżby większość jednak uciekała poprzez promieniowanie samego kotła?

W pierwszym teście z turborurkami 76 MJ z 5 kg miału, w drugim bez 65 MJ z 5 kg miału.

Proszę o odpowiedź profesora lub asystenta.

Pozdrawiam

Vld podziwiam Cię za wytrwałość i zacięcie w temacie ale po co liczyć coś co pewnie nie raz już było liczone a na wynik i tak nie masz jakiegoś większego wpływu.

Zostaw to ludziom którzy kształcili się w tym kierunku i zajmują się tym na co dzień. Wystarczyłoby pewnie tylko zapytać.

Ty zapłaciłeś za kocioł i ma Ci się w nim palić.

Zawsze są jakieś straty. Dla mnie ważne jest to że podgrzewanie CWU kosztuje mnie 90gr/dobę a ile tracę z tego na grzanie kotłowni czy komina to już mnie nie bardzo interesuje. Dla normalnego użytkownika jest ważny wynik końcowy a nie szczegóły.

Pomyśl ilu ludzi jest takich jak TY ?

Żeby to było tak bardzo oszczędnie i bez strat to obłożyć szczelnie kocioł blokami 0,5 styropianu a spaliny puścić dobrze zaizolowaną rurą do wnętrz domu. Straty wyeliminowane.

Nie napisałem tego złośliwie ale na niektóre rzeczy nie mamy dużego wpływu.

może i mało takich ale to mnie zupełnie nie zraża, chcę wiedzieć którędy i ile ucieka, a jak to będę wiedział będę mógł na to wpływać.

I tak dzieki dociekaniu, profesorowi i forum wdrożyłem swoje turborurki i mam dzięki tylko temu prawie +6 % sprawności na małych mocach, a dzięki sondzie mogę wyciągnąć 70% sprawnosci na mocy 3kW. Nawet taki fuzzy logic w sterowniku wymaga korekty nadmuchu pod dane paliwo -5/+10%, bez sondy tego nie da się dobrze zrobić. Albo inna ciekawostka lambda 1.4 podawanie co 603s nadmuch 21% przysłona w 80% zamknięta, podwyższenie samego nadmuchu do 23% daje już lambdę 2, a przy 24% już wypada po za zakres sondy. Pytanie jak ustawić bez niczego(analizatora) ilość powietrza do danej dawki paliwa? A ilu ma sterowniki bez możliwości regulacji nadmuchu? Z jakimi sprawnościami oni palą? Coraz bardziej się zgadzam z tezą jednego z pracowników instytutu, że te nasze automatyczne kotły są dobre tylko w produkowaniu tlenku azotu.

Pozdrawiam

Jest prawdą to co piszesz ale zapewne zdecydowana większość użytkowników ma większe problemy z tymi kotłami.

Jakie ? Choćby utrzymanie ognia bez wygaśnięcia co jest podstawą.

Widzę że stworzyłeś mini laboratorium w swojej kotłowni. Jak lubisz to co robisz to rób dalej, każdy ma jakieś hobby.