zawijan_2 02.08.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Kol. Pomorzanin Pogoda się poprawia, Profesor zajęty, to i asystent chciałby nieco O2 w otoczeniu wodno - leśnym zaczerpnąć. Tym bardziej, że to polska ziemia, a Śląsk zawsze ku niej optował.Ale jak mus, to mus. Zacznę tym razem od końca i bez śmichów chichów. Jeśli Kolega de facto ma takie temperatury, to co się dzieje? Ano to, że stapia Kolega części mineralne zawarte w "wonglu" i tym samym blokując dostęp tlenu do wnętrza grudek ponosi straty w postaci tzw. niezupełnego spalania. A czemu tak się dzieje? Ano dlatego, że większość węgli kamiennych dostępnych na naszym rynku posiada tzw. popioły, które miękną już w temp. ok. 950, a topią się przy ok. 1050 - 1100 st.C. Stopiona lawa zalewa szczelinki w popękanej grudce paliwa i ... kaplica gotowa. Cofamy się wstecz. Bryłka Kolegi w postaci sześcianu o podanym boku posiada określoną powierzchnię sumaryczną. Zakładając, ze na tej powierzchni są same atomy węgla umieszczone w siatce krystalicznej o wymiarach (kurde, nie mam pod ręką konkretnych tablic) więc nie podam Koledze z głowy, bo choć łysa, to aż tak nie jest pojemna, ale wiemy na pewno, że jest tam ileś atomów węgla, które w sprzyjających warunkach mogą połączyć się z taką sama ilością cząsteczek tlenu. Czas reakcji jest zależny od temperatury. Jeśli będzie zbyt duża, to i związek niezbyt będzie stabilny i będzie wielokrotnie zrywany i ponawiany. Niekoniecznie z tym samym tlenem.Oczywiście grudka węgla nie jest gładka jak moja glaca, dlatego rozwinięcie jej (grudki) powierzchni jest wielowielokrotnie większe, niż powierzchnia obliczona geometrycznie. Stąd i tlenu, jeśli będzie dostępny potrzeba znacznie więcej. Często przyjmuje się, że cząstka elementarna paliwa (jej części palne, czyli C) w komorze spalania pokonuje drogę 7 - 11 metrów, nim ulegnie całkowitemu utlenieniu. Na resztę stawianych pytań nie potrafię Koledze odpowiedzieć ściśle, bo w koło las i woda, a mnie się nieco odpoczynku należy, więc nie będę wracał do domu, by sięgnąć do biblioteki i pokukać w mądrych księgach, czy to tyle, czy tyle sek.Dlatego musisz Kolego wybaczyć, ale lato ma też swoje prawa.Wrócę z urlopu, to cię wręcz zasypę, jeśli chcesz - danymi, które Cię interesują. Pamiętaj tylko jedno: granicą forsowania jest temp. mięknięcia i topnienia popiołów. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 03.08.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Re.zawijan_2 Dziękuje za odpowiedź. Urlop rzecz święta. Miłego wypoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.08.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 czy robiliście doświadczenia z podnoszeniem temperatury powietrza pierwotnego?czy podniesienie o 40C do 60C jak w poprzednim wyliczeniu przy 11% tlenu i temp spalin 115C obniży stratę kominową z 7,11% do 4,2%? Czy też wrośnie o te 40C temp spalin i strata zostanie na tym samym poziomie? I czy takie podgrzewanie ma jakiś związek ze zwiększoną emisją tlenków azotu? A może zmniejszy emisje CO? O ile ew najlepiej podgrzewać powietrze zasilające kocioł?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 10.08.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam wszystkich!poczytałem sobie to forum od deski do deski i muszę stwierdzić że to ciekawy temat ... mnie jednak nurtuje sprawa poruszonego tutaj sterownika eCoal.pl oraz zastosowania go w innych piecach - czy ten sterownik działa tylko z piecem Ognowo Eko Plus czy może być stosowany również do innych bez podajnika? druga sprawa na stronce http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/4-proces-spalania/wspolpradowe/przeczytałem że najlepiej jest kupić piec tzw. spalania współprądowego - ale nie wiem jakie to są piece bo producenci nie podają takich informacji przynajmniej nie znalazłem. Jeśli ktoś sie orientuje proszę o przykłady. kolejna sprawa to sens stosowania sterownika i nadmuchu w piecu w piecu zasypowym 13-17 kW? czy lepiej tańszy miarkownik spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.08.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich! poczytałem sobie to forum od deski do deski i muszę stwierdzić że to ciekawy temat ... mnie jednak nurtuje sprawa poruszonego tutaj sterownika eCoal.pl oraz zastosowania go w innych piecach - czy ten sterownik działa tylko z piecem Ognowo Eko Plus czy może być stosowany również do innych bez podajnika? druga sprawa na stronce http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/4-proces-spalania/wspolpradowe/ przeczytałem że najlepiej jest kupić piec tzw. spalania współprądowego - ale nie wiem jakie to są piece bo producenci nie podają takich informacji przynajmniej nie znalazłem. Jeśli ktoś sie orientuje proszę o przykłady. kolejna sprawa to sens stosowania sterownika i nadmuchu w piecu w piecu zasypowym 13-17 kW? czy lepiej tańszy miarkownik spalania? W skrócie proponują kotły dolnego spalania. W takiej konstrukcji sterownik i dmuchawa rzecz zbędna. Raczej miarkownik manualny bądź elektroniczny Inną czystą metodą spalania są kotły zasypywane po dolna krawędź drzwiczek załadowczych, odpalane od góry, sporo o takim spalaniu na wątku ekonomiczne spalanie węgla kamiennego. To konstrukcje o tzw. zasypie cyklicznym. Przykładem takich konstrukcji są modele tzw całodobowe opalane miałem węglowym. Tutaj odpowiednie sterowania i dmuchawy wskazane. Brudne spalanie będzie, jeżeli odpalimy na ruszcie i to zasypiemy a żar i ogień będą musiały przechodzić przez opał w górę. Do kotłów bez podajnika są inne konstrukcje sterowników. Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 10.08.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 W skrócie proponują kotły dolnego spalania. Brudne spalanie będzie, jeżeli odpalimy na ruszcie i to zasypiemy a żar i ogień będą musiały przechodzić przez opał w górę. czyli jak według ciebie palić w piecu dolnego spalania? jak dosypywać opał? zawsze będzie zasypany żar .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 10.08.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 czyli jak według ciebie palić w piecu dolnego spalania? jak dosypywać opał? zawsze będzie zasypany żar .... W poniższym wątku jest mowa na temat dolnego spalania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 10.08.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) właśnie to czytam ... dzięki!! uff - sporo tego było ale pobieżnie prezleciałem wątek szczególnie wypowiedzi Last Rico. ale mnie interesuje teraz jaki kociołek wybrać? On niczego nie podpowiada szczególnie jeśli chodzi o markę a mie to teraz najbardziej ciekawi - muszę kupic nowy piec.z tego co wyczytałem najlepszy byłby piec z górnym spalaniem do tego żeby miał KPW (kierownicę powietrza wtórnego?) żeliwny wymiennik oraz miarkownik ciągu oraz osobne drzewiczki do popielnika i paleniska .... Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez Amadeuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 17.08.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Kilka zdań o sterowaniu silnikiem dmuchawy. Rozpatrzmy obwód składający się z szeregowo połączonych: silnika i zwieracza (włącznika) i to wszystko włączonedo sieci 230V.1. Sterowanie fazowe: wyobraźmy sobie taką sytuację: włączamy nasz włącznik w momencie gdy napięcie w sieci(o kształcie sinusoidy) osiąga maksimum,tj. kąt fazy 90stopni i wyłączamy gdy osiągnie 0 tj 180st. Wówczas na silnikbędziemy podawać napięci przypominające kształt zębów piły. Wartość średnia tego napięcia i prądu będzie mniejszaniż dla kształtu sinus. Pociągnie to za sobą zmniejszenie mocy zasilania silnika i dalej zmniejszenie jego obrotów.Jeżeli dalej będziemy zwiększali kąt załączania (kąt fazy) i nie zmieniali momentu wyłączania to zmniejszy się amplituda napięcia(zębów piły) i zmniejszą się obroty. 2. Sterowanie grupowe: nasz zwieracz włączamy w chwili gdy napięcie osiąga kąt 0st i wyłączamy gdy jest kąt 180. Następnie czekamy przez czas trwania np. 2 okresów sinusa i powtarzamy cykl włącz - wyłącz. W tym przypadku również średnie napięcie i prąd będą mniejsze. W obu tych przypadkach obroty dmuchawy będą wypadkową oporów mechanicznych silnika, oporów turbiny dmuchawy i średniej mocy prądu podanego na silnik. Zważywszy,że w kotle zmieniają się opory przepływu powietrza to przy podaniu tej samej mocy na silnik jego obroty będą różne. Sterownik,który procuje wg. jakiejś tablicy nastaw( tak jest we wszystkich sterownikach, może oprócz eCoala) podając określoną moc prąduwcale nie wymusza za każdym razem tą samą ilość powietrza. Wystarczy że zmienią się opory łożysk silnika i obroty będą już inne. Rozwiązaniem tego problemu może być pomiar obrotów silnika. Sterownik będzie podawał taką moc aby uzyskać określone obroty. Wówczas wydajność dmuchawy będzie nie zależna od oporów przepływu i oporów mechanicznych. Innym rozwiązaniem, bardziej pożądanym w kotlejest uzależnienie obrotów od parametru opisującego stan palnika.W tym rozwiązaniu sterownik będzie nadążał za parametrem zmieniając obroty. Takim parametrem może być zawartość CO2 lub wielkość promieniowania IR(cieplnego)paleniska. To ostatnie jest tanim i łatwym sposobem do zastosowania w małej energetyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 17.08.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Pomorzanin napisał: "będziemy podawać napięci przypominające kształt zębów piły. Wartość średnia tego napięcia i prądu będzie mniejsza niż dla kształtu sinus." Otóż wydaje mi się, że będzie TAKA SAMA i równa ZERO. Z matematycznego punktu widzenia jest tak jak napisałeś. Tylko silnik jest taką bestią,że pobiera energię z sieci niezależnie w którą stronę płynie prąd.W związku z tym musisz wszystkie połówki sinusa ustawić rządkiem nad osią X (osią czasu) i wtedy analizować wartość średnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 18.08.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Przepraszam Zawijana za wklejenie postu Pomorzanina z innego tematu. Ale myślę iż tu jest bardziej odpowiednie miejsce, tym bardziej, że temat mnie zainteresował i przede wszystkim jest o sterowaniu. Nie było by problemów z dmuchawami gdyby producenci skupili się na rozwiązaniu zagadnienia analizy procesu spalania. Na opracowaniu czujników,przetworników które dostarczałyby sterownikowi informacji co dzieje się w palniku. A podeszli do tematu od tzw."tylca" i dlatego te różne kombinacje kocioł- dmuchawa. W samochodach dmuchawy są różne-jak kto szybko jedzie tak dmucha w silnik- a proces spalania jest dokładny. Kolego Jarecki ,i nie tylko, przeanalizujcie plik: http://www.freepatentsonline.com/4927350.pdf . I zróbcie to w swoich kotłach.w końcu te wasze "węże" będą miały jakiś punkt zaczepienia do poprawnego sterowania. Później ,jak kogoś to zainteresuje zamieszczę zdjęcie czujnika "46" z mojego kotła. A teraz prośba do Pomorzanina. Doczytałem na temat sensorów Gardona. Czujnik prosty jak „drut”, ale nigdzie nie znalazłem na polskim rynku oferty na takie czujniki. Znając Twoją dociekliwość na pewno adaptowałeś taki czujnik z innych urządzeń. Więc prośba o trochę więcej informacji. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 18.08.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dla wyjaśnienia dodam, że wartość średnia napięcia , które mamy wszyscy w gniazdkach w domach wynosi ZERO a wartość skuteczna 230V. Jaka będzie moc średnia na odbiorniku podłączonym do gniazdka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 18.08.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Przepraszam Zawijana za wklejenie postu Pomorzanina z innego tematu. Ale myślę iż tu jest bardziej odpowiednie miejsce, tym bardziej, że temat mnie zainteresował i przede wszystkim jest o sterowaniu. A teraz prośba do Pomorzanina. Doczytałem na temat sensorów Gardona. Czujnik prosty jak „drut”, ale nigdzie nie znalazłem na polskim rynku oferty na takie czujniki. Znając Twoją dociekliwość na pewno adaptowałeś taki czujnik z innych urządzeń. Więc prośba o trochę więcej informacji. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Czujnik kupić będzie trudno. Możesz zrobić go sam. Kawałek prostokątny stalowej blachy.Na krawędziach montujesz radiator. W środku doklejasz termoparę. Dla precyzji pomiaru powinna być jeszcze druga termopara na radiatorze, połączona szeregowo ze środkową.Wymiary musisz dobrać do mocy swojego kotła. U mnie jest 100mmx15mm. Czujnik nie może być zamontowany w miejscu przepływu spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 18.08.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Moc będzie zależna od tego jakie urządzenie podłączymy do gniazdka..... "Chwila,chwila": napięcie średnie=0 i prąd średni=0 to moc P= 0 x 0= w końcu ile to będzie ? A tak na poważnie jest to przykład jak przyjęte definicje nie pasują do życia. Posłużyłem się wartością średnia gdyż bardziej przemawia do wyobraźni( tak mi się wydaje). Trzymając się precyzyjnie przyjętych definicji, masz rację powinno się użyć wartość skuteczna i zważywszy,że mamy tu do czynienia z przebiegami odkształconymi - powinno się użyć TRUE RMS. A tak na marginesie, gdybyś chciał po drążyć temat nieścisłości definicji mocy prądu, jak oszukać legalnie licznik energii to zajrzyj tu:http://www.sciteclibrary.ru/rus/catalog/pages/11144.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.08.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 poddaję się też na krytykę u źródła Pozdrwiam student1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 27.08.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Szanowny Studencie1 primo voto Vld Ciekawy wykres, multum pracy w jego uzyskanie włożone.Przeto, aby ocenę wystawić, warto by wiedzieć o co chodzi (co oś X, co oś Y sobą reprezentują itd. itp.)Cała reszta prosta jak kłębek sznurka w kieszeni. Nim do oceny przystąpię, to powiem jeno tyle Studentowi: najwyższa temp. spal. ma miejsce gdy niejaka lambda nieco poniżej 1 oscyluje. A przy spalaniu cyklicznym, to ... Pozdrawiam nadzwyczaj serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.08.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Szanowny Studencie1 primo voto Vld Przeto, aby ocenę wystawić, warto by wiedzieć o co chodzi (co oś X, co oś Y sobą reprezentują itd. itp.) Nim do oceny przystąpię, to powiem jeno tyle Studentowi: najwyższa temp. spal. ma miejsce gdy niejaka lambda nieco poniżej 1 oscyluje. A przy spalaniu cyklicznym, to ... Pozdrawiam nadzwyczaj serdecznie zawijan_2 Oś X to oś czasu, 1-9 to kolejne przedmuchy (zwiększenie mocy dmuchawy o np 10%) Oś Y to % dla mocy dmuchawy i nadmiraru tlenu w spalnach, oraz C linia zielona która pokazuje o ile podczas tych cyklicznych przedmuchów wzrosła temperatura spalin. W fioletowym prostokącie nie jest najwyższa temperatura spalin przy najniższej lambdzie tylko najwyższa różnica pomiędzy stałą temperaturą spalin podczas pracy, a temperatura spalin podczas przedmuchu. Pokazuje to nam gdzie znajduje się tzw optymalny punk pracy palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.08.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Vid. Sam wymyśliłeś te wykresy? dziwne pytanie a co podejrzewasz mnie o coś? wykresy są na podstawie własnych przemyśleń i doświadczeń kilku kolegów z forum oraz swoich własnych z analizatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Vid. Nie miałem nic złego na myśli. Ja nawet narysować tak bym nie potrafił nie mówiąc o zawartości wiedzy niesionej przez te wykresy. Jeśli jednak ma to być wstęp do algorytmu e-coala to wydaje mi się, że wykres "kroków" wentylatora nie jest na rysunku potrzebny. to tylko wykres, ma pokazać zasadę działania, wiadomo, że nie ma potrzeby wykonywać próbkowanie tak jak na tym wykresie. Jak idzie z wykresu odczytać myśl znaczy jest dobry Jak chcesz pokazać ją lepiej lub wnieść własną zapraszam do Painta lub Excela, chętnie obejrzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie umiem używać ani Painta ani Excela. Nie były mi potrzebne a nikt też nie kazał się nauczyć. Pytanie. Dlaczego optymalny zakres palnika zaznaczyłeś przy spadku temperatury o 5%? optymalny zakres zaznaczyłem przy spadku współczynnika nadmiaru powietrza do 7% linia czerwona i wzroście różnicy temperatur spalin do 15 C. Np palnik pracuje na mocy 7 kW ma 90C w czopuchu. PO czym zwiększa moc nadmuchu o 10% na 10s i odczytuje wzrost temp spalin do 105C. Tym samym wybadał różnice temperatur o wartości 15C. Wcześniej pracował z niższą mocą nadmuchu i odnotował wzrost temp o 5 C itd. itp. Zapamiętał sobie moc nadmuchu na której przyrost był największy i z taką mocą spala aktualny opalał w aktualnych warunkach, a w miedzy czasie sprawdza czy coś się nie zmieniło i czy nadal na tych nastawach otrzymuje największe wzrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts