Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie glikolem tarasu / podjazdu - co myślicie ???

eleonor

Recommended Posts

Nurtuje mnie temat ogrzewania wodnego tarasu (oczywiście wrurkach glikol). Napewno temat znacznie tańszy od ogrzewania prądowego , ale na efekt rozpuszczenia śniego troszkę dłużej jednak należy poczekać.

Zastanawia mnie tylko czy poniższe rozwiązanie się wogóle by sprawdziło :

struktura tarasu :

1 strop

2 wstępna hydroizolacja

3 termoizolacja

4 główna hydroizolacja

5 żwir drenażowy ze schowaną weżownicą z glikolem (i tu uwaga zaledwie 5-10 stopni)

6 odstęp 2 cm

7 deski tarasowe

struktura podjazdu :

1 ubity piasek

2 hudroizolacja

3 styrodur 5cm ze folią aluminiową

4 warstwa 6cm piasek z cementem z zatopioną wężownicą z glikolem *teżmiędzy 5 a 10 stopni)

5 kostka brukowa 6cm

W obu przypadkach rura ułożona bardzo gęsto minimum 10cm.

Mnie osobiście wydaje się że rozwiązanie się sprawdzi przy 35 stopniach podgrzewanego glikolu , ale przecież to rozwiązanie będzie zaledwie tylko ciut tańsze od instalacji prądowej.

Powiedzmy że :

ogrzewanie prądowe rozpuście 10cm warstwe śniegu w 10 godzin

a ogrzewanie 35stopniami glikolem 30 godzin ,

to mniej prądu zapewne połknie nam pompka pompująca glikol (wraz z pompą ciepła przekazująca glikolowi ciepło)

sytuacja jeszcze bardzie pod względem ekonomi zmieni się na korzyść ogrzewania glikolowego gdy w rurach będzie zaledwie 5 stopni , boję się tylko że na efekt trzeba będzie czekać tydzień lub wogóle sięgo nie doczekać ??

W całej sieci nie udało mi się znaleźć nikogo kto by coś takiego już zrobił , więc możemy podchodzićdo tematu tylko hipotetycznie .

Ale chętnie posłuch opinii doświadczonych.

• 2 weeks później...