Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne !!! Posadzka się ugina

Recommended Posts

Witam.

Mam problem. Na posadzce między kuchnia a salonem wykonana została dylatacja poprzez nacięcie. Posadzki wyschły i dylatacja jest wyraźnie widoczna. Została zrobiona w miejscu pokazanym na zdjęciu czerwoną linią.

http://img862.imageshack.us/img862/2643/rysa.jpg

Przedwczoraj zauważyłem, że przechodząc tym przejściem w okolicach dylatacji posadzka lekko trzeszczy. Jak się przyjrzałem to widać, że stojąc w rozkroku po dwóch stronach dylatacji posadzka lekko się ugina. To ugięcie, tak na oko dochodzi maks. do 1 mm.

Posadzka wykonana jest tak: chudziak, folia x 2, styropian posadzkowy 3 x 5 cm, folia do podłogówki, podłogówka i ok 7 cm wylewki. Przy ścianach dylatacja ze styropianu 1 cm.

CO O TYM MYŚLICIE???????

Rzuciło mi się w oczy kiedyś na forum, że przy trzech warstwach styropianu podłoga może się tak zachowywać.

Tylko nie jestem pewien czy może mieć jakieś wielkie znaczenie czy 2 czy trzy warstwy bo praktycznie 2 warstwy składałem w tym samym kierunku a trzecią dawałem w poprzek. Te dwie złożone "5" niczym nie różniły się od jednej "10".

Chociaż niestety często drobiazgi mają znaczenie.

Jutro poskaczę po tej posadzce i albo pęknie albo się ułoży.

Jeszcze jedno. Wydaje mi się, że narożniki uciekają do góry (płytkarz strasznie wyzywa) a zaraz po zatarciu pochodziłem z łatą i wydawało mi się ok.

spodziewaj sie raczej przygod z posadzkami i okladzinami.

rogi pieja i plytkarz nie chce ci powiedziec dlaczego? boi sie, ze wstrzymasz go i biedak nie zarobi :)

To dlaczego "pieją"?

Płytkarz twierdzi, że tak słabo zostały ułożone a o to że go wstrzymam to się na pewno nie boi bo mógłby zrobić gładzie albo łazienkę.

Tylko nie jestem pewien czy może mieć jakieś wielkie znaczenie czy 2 czy trzy warstwy bo praktycznie 2 warstwy składałem w tym samym kierunku a trzecią dawałem w poprzek. Te dwie złożone "5" niczym nie różniły się od jednej "10".

Chociaż niestety często drobiazgi mają znaczenie.

Jutro poskaczę po tej posadzce i albo pęknie albo się ułoży.

Jeszcze jedno. Wydaje mi się, że narożniki uciekają do góry (płytkarz strasznie wyzywa) a zaraz po zatarciu pochodziłem z łatą i wydawało mi się ok.

ilość warstw nie ma znaczenia, narożniki się popodnosiły bo na zewnątrz jest bardziej sucha niż w środku same osiądą jak dobrze wyschnie.

Właśnie byłem na budowie. Obejrzałem dokładnie sprawę.

Jak się stoi po dwóch stronach dylatacji i przeskakuje z nogi na nogę to widać minimalne uginanie - chyba takie to 0,5 mm. Wrażenie robi dźwięk chyba pochodzący z ocierania się o siebie ziaren piasku.

Sprawdziłem wszystkie dylatacje w domu i na trzech w drzwiach to się pojawia (na tej na zdjęciu najbardziej). Ale widać to również w pokoju nad garażem. Pokój ma 8x3 m a dylatacja jest przez środek. tam styropianu jest 5 cm więc grubość styropianu nie ma znaczenia. Podobna dylatacja jest przez środek salonu ale tam nic się nie dzieje.

Myślę, że zaryzykuję i przejdę z płytkami prze te dylatacje. Żona jak usłyszała, że włożę listwy progowe na silikon to się zbuntowała. Myślę że płytka z klejem Atlas Progres powinna to usztywnić.

A jeszcze jedno przyszło mi do głowy dlaczego boki mogły się nieco unieść. Wszystko oprócz boków było zacierane maszynowo. Boki ręcznie. Były zatarte słabiej. jak podlewałem posadzkę to boki o wiele bardziej chłonęły wodę. Może różnica wilgotności i temperatury spowodowała uniesienia.

PS. Sprawdziłem suchość posadzki. Pod maszyną do cięcia płytek (o podstawie metalowej 0,5 x 1,5 m) było sucho.

A jeszcze jedno przyszło mi do głowy dlaczego boki mogły się nieco unieść. Wszystko oprócz boków było zacierane maszynowo. Boki ręcznie. Były zatarte słabiej. jak podlewałem posadzkę to boki o wiele bardziej chłonęły wodę. Może różnica wilgotności i temperatury spowodowała uniesienia.

PS. Sprawdziłem suchość posadzki. Pod maszyną do cięcia płytek (o podstawie metalowej 0,5 x 1,5 m) było sucho.

Właśnie wyczytałem, że przy określonych warunkach (chłodno) dolna część wylewki się wydłuża, wypycha brzegi do góry traci oparcie.

Tak właśnie może być u mnie bo przy tych dylatacjach też faktycznie jest nieco uniesiona.

a może tylko je poszerzę i wcisnę pod brzegi betonu plastycznego?

Właśnie byłem na budowie. Obejrzałem dokładnie sprawę.

Jak się stoi po dwóch stronach dylatacji i przeskakuje z nogi na nogę to widać minimalne uginanie - chyba takie to 0,5 mm. Wrażenie robi dźwięk chyba pochodzący z ocierania się o siebie ziaren piasku.

Sprawdziłem wszystkie dylatacje w domu i na trzech w drzwiach to się pojawia (na tej na zdjęciu najbardziej). Ale widać to również w pokoju nad garażem. Pokój ma 8x3 m a dylatacja jest przez środek. tam styropianu jest 5 cm więc grubość styropianu nie ma znaczenia. Podobna dylatacja jest przez środek salonu ale tam nic się nie dzieje.

Myślę, że zaryzykuję i przejdę z płytkami prze te dylatacje. Żona jak usłyszała, że włożę listwy progowe na silikon to się zbuntowała. Myślę że płytka z klejem Atlas Progres powinna to usztywnić.

jak na to przykleisz płytki bez dylatacji to ci popękają,

napiszę jeszcze raz DAJ TEMU WYSCHNĄĆ I SIĘ UŁOŻYĆ!!! albo lep jak jest i miej pretensję do siebie że coś popękało itp.itd.

Dzisiaj rozmawiałem z szefem firmy, która mi robiła wylewki. Twierdzi, że posadzka nieco się powyginała od szybkiego skurczu wylewki.

Zasugerował zrobienie dodatkowych nacięć w odległości około 1 metra od miejsc, w których wylewka się uniosła.

Myślę, że mógłbym zrobić dodatkowe nacięcia w miejscach, w których dokładnie będą przebiegały fugi na płytkach.