Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROMYK - nasza budowa

Recommended Posts

Witam,

wcześniej próbowałem pisać o naszej budowie tutaj: http://forum.muratordom.pl/blog.php?109790 ; jednak jakoś nie bardzo regularnie, mam nadzieję, ze po przeniesieniu będzie bardziej regularnie (oby!!)

Na (kolejny) początek szczegóły projektu: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/promyk/index.php

Obecny stan zaawansowania: SSZ, tynki wew., instalacja elekt. kanalizacja, chudziak.

PS. jak ktoś będzie miał ochotę coś napisać to można tutaj :-)

Edytowane przez michal0712

W sobotę ułożyliśmy styropian na podłogach - w domu zrobiło się biało :-)

Dziś od rana "walczył" hydraulik. Efekty są widoczne - zrobił podłogówkę (prawie całą), doprowadził większość rurek do grzejników. Gdyby nie zakopał odjeżdżając byłoby super, ale cóż takie przygody na budowie się zdarzają.

W środę miało być wkopywane szambo, ale odwołaliśmy z obawy na możliwość zakopania się samochodu z szambem, czy obsuwania się ziemi w wykopie - lato mamy super, nie ma co.

dziś zamówiliśmy materiał na wylewki, które są planowane na piątek. Jutro hydraulik skończy wszystko, co powinno być skończone przed wylewkami - i mamy nadzieję, że wszystko będzie ok.

Jedno się jeszcze nie skończyło, a już dziś umówiliśmy się z firmą od ocieplenia, elewacji i podbitki. Ekipa zrobiła na nas kapitalne wrażenie (ekipa oczywiście polecona przez poprzedniego zadowolonego klienta).

Mam nadzieję, że wkrótce uzupełnię o fotki (a jak na razie to niestety minimalistyczny dziennik).

PS. Jak ktoś ma ochotę coś napisać to proszę pisać tutaj ...

• 2 weeks później...

11.07. zrobiliśmy posadzki :-) do zrobienia zostało tak niewiele. Od 18.07. weszła ekipa od ocieplenia z zewnątrz, elewacji i podbitki. Prace idą szybko - domek zrobił się jakby większy - doszło 15 cm styropianu :-)

W międzyczasie ZE zrobił przyłącze energetyczne do sąsiada i niestety zniszczył drogę do naszego domu, niby to tylko 2, 3 metry, ale to wystarczyło. Nic to teraz muszę wyegzekwować od ZE naprawę szkody, co mam zagwarantowane w umowie. Mam nadzieję, że pójdzie to szybko.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Panie michal0712 małe pytanko mam do ciebie, czy mógłbyś mi odpowiedzieć:

- drzwi garażowe - jakiej firmy i jaki materiał(panel czy ocieplana blacha oraz koszt)

- okna na jakim profilu

- jaka blacha na dachu (firma i rodzaj)

Lepiej późno niż wcale, więc odpowiadam:

- segmentowa brama garażowa Hormana ocieplana 4 cm, koszt udało się zbić na 2600 z montażem :-)

- okna na profilu Ryven Thermo

- blacha Pruszyński szafir poliester matowy gruboziarnisty

• 2 weeks później...

Sufity są zrobione już w większości pomieszczeń, pozostało zaszpachlowanie i zaczynamy malowanie. Od jutra zaczynały kłaść płytki w łazience.

Biorąc pod uwagę, że płyty przykręcałem z żoną po pracy to i tak mamy niezły czas (według sąsiada, który trudni się wykończeniówką wyszły na 4+, więc i tak nieźle). Bardzo pomógł nam w tym podnośnik do płyt (bez niego nie dalibyśmy sobie rady - tak w ogóle to chętnie go za jakiś czas sprzedam, bo nam już się nie przyda - będzie taniej niż na allegro :-)

Edytowane przez michal0712

• 1 month później...
domek pieknie rośnie gratulacje jak możesz wrzuć pare zdjęć podoba mi się ten twój promyk:)

postaram się w najbliższym czasie wrzucić parę fotek, ale wykańczanie domu jest wykańczające :-) dawno nic nie pisałem, ponieważ cały czas działam na budowie.

PS cieszę się, że domek się podoba :-)