Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Transport betonu na budowie

Recommended Posts

Gruchę na budowę domu jednorodzinnego??? No co wy, beton robi się na miejscu. Przecież nikt nie zamówi paru ton betonu, który musi być szybko wykorzystany!

No chyba że dom ma parę tysięcy metrów powierzchni, ale to raczej w jakiegoś szejka w Arabii Saudyjskiej.

Wow!!!!

Ile budów ostatnio wydziałeś???

Gruchę na budowę domu jednorodzinnego??? No co wy, beton robi się na miejscu. Przecież nikt nie zamówi paru ton betonu, który musi być szybko wykorzystany!

No chyba że dom ma parę tysięcy metrów powierzchni, ale to raczej w jakiegoś szejka w Arabii Saudyjskiej.

Jakby to grzecznie napisać... widziałeś kiedyś budowę domu z bliska? Ale taką prawdziwą, a nie w "Bobie Budowniczym"? ;)

J.

Ławy, chudziaka, stropu...

A transport na budowie? Jeśli z gruchy, to najwygodniej pompą. Chyba, że budowa dostępna dla ciężkiego sprzętu ze wszystkich stron, wtedy do poziomu zero (ława, chudziak) można wprost z gruchy walić, do stropu bez pompy już nie da rady.

A z betoniarki - cały czas stara poczciwa taczka jest niezastąpiona.

J.

Ławy, chudziaka, stropu...

A transport na budowie? Jeśli z gruchy, to najwygodniej pompą. Chyba, że budowa dostępna dla ciężkiego sprzętu ze wszystkich stron, wtedy do poziomu zero (ława, chudziak) można wprost z gruchy walić, do stropu bez pompy już nie da rady.

A z betoniarki - cały czas stara poczciwa taczka jest niezastąpiona.

J.

a u mnie dało rady strop zalać bez użycia pompy. Podobnie wieniec opaskowy na ściankach kolankowych. No, może nie bezpośrednio z gruchy, ale z taśmy :). Majstry spryciarze dali rady, a ja oszczędziłem kaskę za pompę :)

a u mnie dało rady strop zalać bez użycia pompy. Podobnie wieniec opaskowy na ściankach kolankowych. No, może nie bezpośrednio z gruchy, ale z taśmy :). Majstry spryciarze dali rady, a ja oszczędziłem kaskę za pompę :)

No dobra, ale przenośnik taśmowy też przecież skądś musiałeś zorganizować, zapewne nie za darmo.

J.

• 3 years później...
A musisz to robić samodzielnie? Uhetasz się straszliwie, a w najlepszym razie zrobisz niezbyt równą posadzkę o takich sobie parametrach, która w dodatku będzie schła miesiąc. Zamów miksokreta, zrobią Ci całe piętro w kilka godzin, zrobią to idealnie równo i poziomo. Posadzki to nie są jakieś straszliwie wielkie koszty, wiele nie zaoszczędzisz robiąc to sam, zafundujesz sobie za to naprawdę ciężką pracę, nie wiem, czy warto.

Kolega chyba nie widział na oczy budowy. Na same ławy fundamentowe przeciętnego domku jednorodzinnego około 100m2 potrzeba minimum 2 gruszki.

Więc człowieku jak nie wiesz o czym piszesz to się nie wypowiadaj.

Kolega chyba nie widział na oczy budowy. Na same ławy fundamentowe przeciętnego domku jednorodzinnego około 100m2 potrzeba minimum 2 gruszki.

Więc człowieku jak nie wiesz o czym piszesz to się nie wypowiadaj.

Pozwolisz ,że i tu cie grzecznie upomnę.Ten kolega zapewne zapomniał o swej wpadce a ty znowu nie czytasz ze zrozumieniem Gate pisał o tym w 2011 roku:yes::D.Zjechałeś go po czterech latach.:D

Podbijam temat - podzielcie się doświadczeniem. Jak wydybać beton z betoniarki na piętro domku, chodzi o samodzielne zrobienie posadzki na poddaszu.

Zapytałbym cię, a ile tej wylewki i pod co docelowo ma być???Moje wszystkie mam z miksokreta jak przedmówca podpowiada są równe bo lane były pod deskę barlinecką.Jeśli koniecznie się uprzesz to betoniarkę wstaw na piętro i masz problem z głowy.:yes::D tylko coś za coś musisz transportować gotowy materiał doń.;).Kupę z tym zachodu ale dla chcącego czemu nie.