jasiek71 26.06.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) większość(no może nie zupełnie) nowo powstałych domów posiada, albo będzie posiadać wentylację mechaniczną, okna w większości skierowane na południe i kolektory słoneczne do grzania cwu. i teraz zamiast kombinować z dogrzewaniem powietrza wentylacyjnego,powiększaniu okien od południa i montażu solara na dachu... wybudować na ścianie południowej(całej jej powierzchni)kolektor powietrzny który będzie nam za pośrednictwem jakiegoś sterownika i systemu przepustnic dogrzewał mieszkanie poprzez WM i wodę przez wymiennik ciecz -powietrze... co sądzicie??? zapraszam do dyskusji ps. dodam tylko że kolektor powietrzny to nic innego jak panel który grzeje powietrze a nie wodę. do zbudowania tymi ręcami;) Edytowane 26 Czerwca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.06.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 czyżby to było zbyt proste? czytając różne tematy na tym forum odnosi się czasem wrażenie że dobre to jest wtedy jak ma ze dwa procesory, kilka pompek pompeczek, całą masę rurek, kabelków,jest piekielnie drogie i trzeba wciąż coś ustawiać,przestawiać czy rozwiązanie znacznie prostsze ma prawo bytu w tych czasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.03.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No właśnie jasiek i jak Ci idzie z tym kolektorem. Pisałeś, że dziś temp. wewnątrz kolektora doszła do 80 stopni ale nie podałeś szczegółów.Na południowej ścianie mam dwa okna i będę musiał rozbić kolektor na 3 mniejsze. Cyrkulacja powietrza pomiędzy kolektorami i domem poprzez kanały umieszczone pod podłogą domu w warstwie ocieplenia, w centralnym punkcie kratka z nadmuchem ciepłego powietrza, sterowanie za pomocą czujnika temperatury jako dodatkowa funkcja w sterowniku wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.03.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jak już robić, to robiłbym full-komplet. Bezkierunkowy solar powietrzno-cieczowy na całej ścianie.-Jako potężne wsparcie ogrzewania.Proste to do bólu a działa dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Proste to do bólu a działa dobrze. chyba właśnie jest za proste ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.03.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Możesz jaśniej?Co znaczy ZA proste?To - źle? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Możesz jaśniej? Co znaczy ZA proste? To - źle? Adam M. Adam ... dla nas proste to znaczy że jest dobrze ... żeby to ludziom sprzedać trza by to bardziej skomplikować, przecież nikt nie wierzy że kawał czarnej blachy przykręcony do ściany i osłonięty jaką szybą zagrzeje mu chałupę... o tym że tą blachą można tak przy okazji wody sobie nagrzać to już nawet nie wspomnę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 10.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A ja właśnie coś takiego planuję, bo lubię to co proste i co można tymi ręcami. Umieszczę na szczycie kolektora wlot do WM i ciepełko jak znalazł. Nawet mi do elewacji ta czarna ściana będzie pasować Zastanawiam się tylko, czy robić na całej ścianie, czy tylko części, ściana ma ok 25 m2 powierzchni od południa (już bez powierzchni okna). I tu mam pytanko do jasiek71- czy pomimo tego robić jeszcze czerpnię pod dachem, tak jak u Ciebie i Konrada? I jak podgrzać wodę tym kolektorkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.04.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A ja właśnie coś takiego planuję, bo lubię to co proste i co można tymi ręcami. Umieszczę na szczycie kolektora wlot do WM i ciepełko jak znalazł. Nawet mi do elewacji ta czarna ściana będzie pasować Zastanawiam się tylko, czy robić na całej ścianie, czy tylko części, ściana ma ok 25 m2 powierzchni od południa (już bez powierzchni okna). I tu mam pytanko do jasiek71- czy pomimo tego robić jeszcze czerpnię pod dachem, tak jak u Ciebie i Konrada? I jak podgrzać wodę tym kolektorkiem? rób na całej ścianie..., co co z kilku m2 ? kolektor będzie czerpnią zimową..., ale trzeba zrobić rozdzielacz na czerpnię ścienną np. od północy odnośnie ogrzewania wody to wystarczy duży wymiennik ciecz/ powietrze w recyrkulacji powietrza w tym kolektorze ... ostatnie dziesięć stron w "solar tymi ręcami"... pisałem o tym... schemat w moim dzienniku:yes: oczywiście wszystko trzeba ogarnąć odpowiednim dedykowanym sterownikiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 11.04.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Fajnie. Wymyśliliście "Ścianę Trombe'a" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.04.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Fajnie. Wymyśliliście "Ścianę Trombe'a" raczej zwykły kolektor powietrzny ... ściana jest akumulatorem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 12.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A może połączyć kolektor powietrzny z kolektorem pod dachem? Tak aby powietrze najpierw przechodziło przez ten ścienny, potem pod dachem i przy kalenicy było pobierane przez WM. Będę mieć dachówkę, więc taki układ wydaje mi się chyba najlepszy, bo dachówka nie nagrzeje mi się tak szybko jak blacha, ale też nocą odda trochę ciepła zaakumulowanego. Co myślisz?? Drugi mój patent, to takie wpięcie powietrznej pc aby powietrze pobierała właśnie spod dachu. Czy wtedy całoroczny COP nie będzie większy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Drugi mój patent, to takie wpięcie powietrznej pc aby powietrze pobierała właśnie spod dachu. Czy wtedy całoroczny COP nie będzie większy?? tylko TO ma sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam , mialem kiedys w takcie budowy zwykla czarna beczke pomalowana na czarno i dzialalo jako solany pogrzewacz wody i to calkiem niezle .Robiac czesc strychu kombinuje czy by nie wpakowac pod kalenice wlasnie jakis czarny zbiornik ,oczywiscie od strony poludniowej ,wylozyc scianki dokola niego dobrym izolatorem i pomalowac je na czarno ,oraz przykryc ciemnka szyba.Zbiornik ma dzilaac jako wstepne podgrzewanie wody,z zalozenia bez zadnych ,pomp,sterownikow i diod,zbiornik wpiety normalnie w instalacje wodna ciesnieniowa ,wlot wody z dolu ,a wylot na dom z gory,gdyz cieplesza woda zawsze zbiera sie u gory zbiornika.Kombinowal ktos z czyms takim moze?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2012 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam , mialem kiedys w takcie budowy zwykla czarna beczke pomalowana na czarno i dzialalo jako solany pogrzewacz wody i to calkiem niezle .Robiac czesc strychu kombinuje czy by nie wpakowac pod kalenice wlasnie jakis czarny zbiornik ,oczywiscie od strony poludniowej ,wylozyc scianki dokola niego dobrym izolatorem i pomalowac je na czarno ,oraz przykryc ciemnka szyba.Zbiornik ma dzilaac jako wstepne podgrzewanie wody,z zalozenia bez zadnych ,pomp,sterownikow i diod,zbiornik wpiety normalnie w instalacje wodna ciesnieniowa ,wlot wody z dolu ,a wylot na dom z gory,gdyz cieplesza woda zawsze zbiera sie u gory zbiornika.Kombinowal ktos z czyms takim moze?Pzdr a co zrobisz z tym zbiornikiem w zimie ? wodę będziesz spuszczał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 26.04.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 dokladnie ,zamierzam zapodac zawor i spusczac wode.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts