Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam pytanie jak podłączyć kominek z płaszczem wodnym i z wężownicą do ogrzewania podłogowego i czy da się podłączyć jakoś bojler do wężownicy żeby była ciepła woda użytkowa. Z góry dziękuje za pomoc

Chcesz się teraz , na szybko nauczyć wykonywać instalacje hydrauliczne

współpracujące z kotłami na paliwo stałe i zrobić sobie taka w domu ?

No tak

Mój kolega instalator "całe" życie przy tym robi. A jeszcze studiuje katalogi, publikacje, nowinki z branży, gdzieś na jakieś prezentacje - szkolenia jeździ...

No ale może jakiś mało kapujący, czy cóś.

U mnie będzie taka instalacja. Kominek z płaszczem wodnym podłączony bezpośrednio do bufora i z bufora wyjście na podłogówkę. Dodatkowo w buforze wężownice do c.w.u. i solarów. Bufor wraz z podłogówką i kominkiem w układzie otwartym - podobno podłogówka nie wymaga układu zamkniętego. Więcej na ten temat w wątku o buforach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła/page223

Aga i ... do bufora łatwiej. 90% podłączeń kominka pod grzanie zasobnika nie chce działać prawidłowo ( zależy to od konstrukcji kotła gazowego), poza tym koszt podgrzewu cwu jest mały i kominkiem wychodzi drożej :) pozdr adam