eleonor 26.06.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Nurtuje mnie temat ogrzewania wodnego tarasu (oczywiście wrurkach glikol). Napewno temat znacznie tańszy od ogrzewania prądowego , ale na efekt rozpuszczenia śniego troszkę dłużej jednak należy poczekać. Zastanawia mnie tylko czy poniższe rozwiązanie się wogóle by sprawdziło : struktura tarasu :1 strop2 wstępna hydroizolacja3 termoizolacja4 główna hydroizolacja5 żwir drenażowy ze schowaną weżownicą z glikolem (i tu uwaga zaledwie 5-10 stopni)6 odstęp 2 cm7 deski tarasowe struktura podjazdu :1 ubity piasek2 hudroizolacja3 styrodur 5cm ze folią aluminiową4 warstwa 6cm piasek z cementem z zatopioną wężownicą z glikolem *teżmiędzy 5 a 10 stopni)5 kostka brukowa 6cm W obu przypadkach rura ułożona bardzo gęsto minimum 10cm. Mnie osobiście wydaje się że rozwiązanie się sprawdzi przy 35 stopniach podgrzewanego glikolu , ale przecież to rozwiązanie będzie zaledwie tylko ciut tańsze od instalacji prądowej. Powiedzmy że :ogrzewanie prądowe rozpuście 10cm warstwe śniegu w 10 godzina ogrzewanie 35stopniami glikolem 30 godzin ,to mniej prądu zapewne połknie nam pompka pompująca glikol (wraz z pompą ciepła przekazująca glikolowi ciepło) sytuacja jeszcze bardzie pod względem ekonomi zmieni się na korzyść ogrzewania glikolowego gdy w rurach będzie zaledwie 5 stopni , boję się tylko że na efekt trzeba będzie czekać tydzień lub wogóle sięgo nie doczekać ?? W całej sieci nie udało mi się znaleźć nikogo kto by coś takiego już zrobił , więc możemy podchodzićdo tematu tylko hipotetycznie .Ale chętnie posłuch opinii doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts