Jacław 26.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Pytanie do praktyków - z czego korzystacie często, co uważacie za najbardziej wartościowe w Waszych instalacjach? Napiszcie też co jest mało przydatne/przereklamowane, na co nie warto wydawać pieniędzy? Uprzejmie proszę o nie teoretyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 28.06.2011 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Nie wygłupiaj się w przeinwestowywanie i sterowanie każym punktem. Przeznacz na instalację powiedzmy dodatkowo 5000zł na instalację IB razem z alarmem i ani grosza więcej.Wystrzegaj sie wszelkich klawiszy, ekspanderów, które pobierają prąd w stanie spoczynku.Zostaw w spokoju sceny świetlne. Musisz tak planować instalację aby załatwićCzujki alarmowe też biorą prąd więc lepiej dać kontaktrony w oknach po dwa na skrzydło i tylko sporadycznie czujkę. Szkoda prądu. Same wejścia centralek też biorą po kilka mA. 1. Barmy2. Światło w garażu3. Oświetlenie i doświetlenie silniejsze na zewnątrz4. Pompy5. Siłownik zamka drzwi wejściowych żeby nie używać klucza6. Jakieś podlewanie7. Alarm plus jeszcze ze 2 może trzy obwody wyłączania globalnego zasilania 10-15 obwodów elektrycznych plus alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seru1983 28.06.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Bez przesady z tymi oszczędnościami. Typowa czujka PIR pobiera 13mA przy 12V! Na średniej wielkości dom, trzeba ok 10-15 czujek? To daje 2W pobieranej mocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.06.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Nie wygłupiaj się w przeinwestowywanie i sterowanie każym punktem. Przeznacz na instalację powiedzmy dodatkowo 5000zł na instalację IB razem z alarmem i ani grosza więcej. Wystrzegaj sie wszelkich klawiszy, ekspanderów, które pobierają prąd w stanie spoczynku. Zostaw w spokoju sceny świetlne. Musisz tak planować instalację aby załatwić Czujki alarmowe też biorą prąd więc lepiej dać kontaktrony w oknach po dwa na skrzydło i tylko sporadycznie czujkę. Szkoda prądu. Same wejścia centralek też biorą po kilka mA. Tylko pamiętaj to też zużywa prąd, ja osobiście radziłbym zainwestowanie w http://www.marketeo.pl/photoOffer/p/419414_p.jpg Same zalety. Miłe światło, mobilność, działa na zewnątrz i wewnątrz, można sobie jedzenie podgrzać i co najważniejsze nie zużywa prądu. 1. Barmy zużywa prąd. lepiej otwierać ręcznie. Ruch to zdrowie. 2. Światło w garażu zużywa prąd, lepiej zainwestować w pochodnie lub łuczywa. 3. Oświetlenie i doświetlenie silniejsze na zewnątrz Zużywa prąd. Dużo lepszy efekt dadzą pochodnie. 4. Pompy Zużywa prąd. lepiej zainwestować w kilka sztuk http://www.geektoys.pl/wp-content/foto/chomik-z-karuzela-na-usb-1195.jpg podłączonych do pompy. Taki zespół napędowy całkiem dobrze się spisuje. Trzeba unikać ekologów i wielbicieli zwierząt, bo oni jak zwykle nic nie rozumieją. 5. Siłownik zamka drzwi wejściowych żeby nie używać klucza Zużywa prąd. Problem z wejściem do domu kiedy nie ma prądu, a wtedy zawsze kluczyki zostają w środku. Lepsze rozwiązanie http://farm3.static.flickr.com/2079/2068952415_5dbf8edf75.jpg 6. Jakieś podlewanie Niestety jak poprzednie i to rozwiązanie zużywa prąd. Dużo lepszy efekt http://republika.pl/blog_oy_4236536/5956136/tr/hpim0347__small_.jpg 7. Alarm Niestety jak poprzednie i to rozwiązanie zużywa prąd. Dużo lepszy efekt http://www.szkolenie-psowk2.ovh.org/gify/rottweiler.JPG plus jeszcze ze 2 może trzy obwody wyłączania globalnego zasilania 10-15 obwodów elektrycznych plus alarm. Niestety będą zużywać prąd. Kolejny od sterownika PLC, który sam robi sobie IB. Zakupił sterownik, a teraz nie wie co z nim zrobić, a szkoda wyrzucić. Zastanawia mnie jedno. Jak łączysz się PLC przez internet, skoro na pewno wyłączasz router, żeby zaoszczędzić prąd? Ciekawe czy wyłączasz również zasilanie na PLC, w końcu one też zużywaj prąd. PS. Nie wygłupiaj się w przeinwestowywanie i sterowanie każym punktem. Przeznacz na instalację powiedzmy dodatkowo 5000zł na instalację IB razem z alarmem i ani grosza więcej. Ale to musi boleć jak ktoś ma coś lepszego, droższego i co najważniejszego działającego. Bez przesady z tymi oszczędnościami. Typowa czujka PIR pobiera 13mA przy 12V! Na średniej wielkości dom, trzeba ok 10-15 czujek? To daje 2W pobieranej mocy! Pisanie do kolegi perkolator w takim języku, nie odniesie żadnego skutku. On nic nie zrozumie. To znany skąpiec i liczygrosz, chociaż umie posługiwać się google. Nie za bardzo wiem po co wchodzi na fora i korzysta z internetu, bo jak wiadomo to kosztuje i zużywa prąd. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb1980 28.06.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Warto pamiętać że pewne urządzenia mogą być wielofunkcyjne: czujki ruchu użyte do alarmu ale również do automatycznego włączania/wyłączania światła.Kontaktrony - znowu alarm ale mogą też wyłączać ogrzewanie czy klimatyzacje w pokoju (przy otwartym oknie). U mnie zainstaluję sterowanie ogrzewaniem, wentylacją. 80% oświetlenia mam na LED w tym RGB. W sterowaniu scen świetlnych będę miał uwzględnione ściemnianie LED ale również sterowanie kolorem.Warto więc zainwestować w system elastyczny który pozwoli na dowolną konfigurację i rozbudowę. Wynalazki na serownikach PLC czy centralkach alarmowych też pewnie będą działały ale funkcjonalność ich jest mocno ograniczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 28.06.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Najbardziej podstawowe i potrzebne scenariusze to klawisze : "dzień dobry / dobranoc" "wychodzę / wracam" Ich konfiguracja zależy od tego jakie mamy podłączone instalacje. U mnie w domu wygląda to tak : "wychodzę" - pogaszenie wszystkich świateł (oprócz akwarium ) - zapalenie na 5min frontu budynku (jeżeli jest ciemno) - opóźnienie podlewania w strefie wyjścia (jeżeli akurat działa) - wyłączenie gniazd stand-by - wyłączenie wzmacniaczy audio do multiroom-u - przejście wentylacji na I bieg - zamknięcie rolet - zamknięcie okien dachowych (i po 30s. ich rolet) - zamknięcie zamka drzwi (po 30s.) - ogrzewanie w budynku na tryb eco - uzbrojenie alarmu w całym budynku "wróciłem" (u jednego z naszych klientów wróciłem jest czytnikiem biometrycznym na zewnątrz) - podniesienie rolet (jeżeli jest jasno na dworze) - zapalenie podstawowych świateł na parterze (jeżeli jest ciemno na dworze) - włączenie gniazd stand-by - włączenie wzmacniaczy audio multiroomu - wentylacja na III bieg i po 15min na II - ogrzewanie w budynku na tryb max - otwarcie okna dachowego nad klatką schodową (15 min jeżeli nie pada) "dobranoc" przycisk przy łóżku - zamknięcie rolet - pogaszenie wszystkich świateł i włączenie nocnego RGB komunikacji - ogrzewanie na tryb eco (do godziny 6:00) - wyłączenie wzmacniaczy audio (po 1h, do zasypiania z reguły coś słucham) - wentylacja wyłączona - otwarcie wentylacji w oknach dachowych - uzbrojenie alarmu w strefie nocnej - zamknięcie drzwi - wyłączenie gniazd stand-by "dzień dobry" - otwarcie rolet - włączenie wentylacji III bieg i po 15 min II - rozbrojenie alarmu w strefie nocnej - otwarcie okna dachowego nad klatką schodową (15min jeżeli nie pada) - włączenie wzmacniaczy audio - włączenie gniazd stand-by - wyłączenie oświetlenia nocnego - otwarcie zamka drzwi wejściowych te scenariusze są bardzo praktyczne i proste w użyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 29.06.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 To wszystko da się zrobić na PLC za te 3-5 tysięcy złotych. To są tylko funkcje, które sobie każdy może opisać i wprowgramować w sterownik. Nie dawajcie się nabierać na takie marketoidalne teksty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.06.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 (edytowane) To wszystko da się zrobić na PLC za te 3-5 tysięcy złotych. To są tylko funkcje, które sobie każdy może opisać i wprowgramować w sterownik. Nie dawajcie się nabierać na takie marketoidalne teksty. To zaprogramuj i umieść filmik na youtube. Chętnie się pośmieje. PS. Gumowe Restartery Mózgu w wersji 2.2c Dostępne już na allegro. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 18.07.2011 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Najbardziej podstawowe i potrzebne scenariusze to klawisze : "dzień dobry / dobranoc" "wychodzę / wracam" "dzień dobry" - otwarcie zamka drzwi wejściowych te scenariusze są bardzo praktyczne i proste w użyciu witam, podoba mi sie Wasze podejscie do teamatu aby upraszczac sterowanie systemem. w jaki sposob sterujecie drzwiami- elektrorygiel czy specjalne drzwi z elektrycznym zamkiem? pzdr marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.07.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 To mnie zaciekawiło: - otwarcie okna dachowego nad klatką schodową (15 min jeżeli nie pada) Nie mam okna dachowego na klatce schodowej, to pewnie czegoś nie wiem, dlatego zapytam: czemu to ma służyć? Bo jakoś nie potrafię niczego sensownego wymyślić (poza "wspomaganiem" niezbyt sprawnej wentylacji mechanicznej). Natomiast zdecydowanie zgadzam się z tym, że cała "automatyka budynkowa" powinna być jak najmniej zauważalna. Tak na prawdę to chyba główny problem z takimi systemami. Jak są dobrze zrobione, to nikt nie zauważa ich istnienia (więc tym trudniej pogodzić się z ich ceną). Wszelkie kombinowanie z "bajerami" (typu sceny świetlne) to praktycznie tylko marnotrastwo pieniędzy i czasu (albo bardzo wymyślne hobby ). A co funkcjonalności instalacji, to na prawdę nie ma znaczenia, czy steruje nią układ dedykowany, PLC, czy centralka alarmowa, jeżeli tylko potrafi realizować porządane operacje. A że większość tych operacji to de facto przełączniki binarne (czasami dodatkowo sterowane timerami), to niemal każdy bardziej złożony kawałek elektroniki da się do takiego działania przystosować (co wcale nie znaczy, że należy to robić). PLC to IMHO rozwiązanie najbardziej uniwersalne (bo taki jest też cel istnienia tych systemów), ale wcale nie znaczy, że najlepsze (wymaga jednak umiejętności programowania, a często też właściwego zaplanowania instalacji). Jednak w rękach "kumatego" użytkownika staje się narzędziem potrafiącym skutecznie konkurować (i wygrywać) z praktycznie każdym rozwiązaniem "firmowym". Zdecydowanie jednak nie polecam inwestycji w PLC z pobudek finansowych - bez odpowiednich umiejętności (i kupy wolnego czasu) to tylko złudna oszczędność... Się rozpisałem, ale co z tym oknem dachowym na klatce schodowej? PS: homiq, dzięki za kilka pomysłów wzbogacenia mojej własnej "samoróbnej" instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.07.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Jednak w rękach "kumatego" użytkownika staje się narzędziem potrafiącym skutecznie konkurować (i wygrywać) z praktycznie każdym rozwiązaniem "firmowym". ) :lol2::lol2::lol2: Świetny dowcip. tu masz przykład czym różni się profesjonalista od dobrego amatora I tak jest ze wszystkim. Edytowane 19 Lipca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 19.07.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Sposoby na zamki są różne. Elektrorygiel, okucie elektromotoryczne, zaczep magnetyczny, nakładka na klucz. My korzystamy najczęściej z uniwersalnej nakładki na zamek patentowy. Pasuje do większości drzwi i jest faktycznym zabezpieczeniem w porównaniu z elektroryglem czy magnesem. Co do okna na klatce u mnie klatka schodowa jest najwyższą częścią nad sporym open space, które jest na parterze powoduje to, że ciepło z budynku kumuluje się w tym miejscu dlatego otwarcie okna i wypuszczenie górą*jest wskazane nie mając doświadczenia i wierząc fachowcom nie dałem tam wyciągu z rekuperatora i uważam to za poważny błąd latem całość mogła wylatywać by-passem a zimą sporo ciepła by się wykorzystało... takich miałem doradców... podrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.07.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 (edytowane) ... Świetny dowcip. tu masz przykład czym różni się profesjonalista od dobrego amatora ... I tak jest ze wszystkim. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale najwiecej wynalazkow powstalo w tzw. garazach i to przez "amatorow-hobbystow" danej dziedziny. Ja mialem spora ilosc "profesjonalistow" i niektore elementy mojego domu musialem sam wykonac zeby byly dobrze zrobione-ot taka mala dygresja na temat "profesjonalistow". Ci tzw. profesjonalisci (oczywiscie nie wszyscy, zeby nie bylo) maja czesto ograniczony swiatopoglad, slyszalem wiele razy teksty typu "po co Panu tyle styropianu na elewacji, zawsze dawalismy 12-14cm i ludzie byli zadowoleni...-ciekawostka, to powiedzial moj BYLY kierownik budowy", "Panie, po co Panu jakas wentylacja mechaniczna, otworz Pan okna i bedzie po sprawie...", "Wez Pan welne na dach nie tam jakas pianke...", "kto to slyszal zeby fundamenty ocieplac i to 20cm styropianem...", "kto to okna w styropianie montuje, trzeba porzadnie w murze obsadzic..." i tak mozna mnozyc te "RADY PROFESJONALISTOW". ------ I tak jest ze wszystkim. ------ Sa wyjatki i czesc jest na biezaca z nowosciami technicznymi/technologicznymi oraz wspolczesnymi potrzebami klientow, ale jednak nie wszyscy... Pzdr. Edytowane 20 Lipca 2011 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.07.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 (edytowane) Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale najwiecej wynalazkow powstalo w tzw. garazach i to przez "amatorow-hobbystow" danej dziedziny. Ja mialem spora ilosc "profesjonalistow" i niektore elementy mojego domu musialem sam wykonac zeby byly dobrze zrobione-ot taka mala dygresja na temat "profesjonalistow". Ci tzw. profesjonalisci (oczywiscie nie wszyscy, zeby nie bylo) maja czesto ograniczony swiatopoglad, slyszalem wiele razy teksty typu "po co Panu tyle styropianu na elewacji, zawsze dawalismy 12-14cm i ludzie byli zadowoleni...-ciekawostka, to powiedzial moj BYLY kierownik budowy", "Panie, po co Panu jakas wentylacja mechaniczna, otworz Pan okna i bedzie po sprawie...", "Wez Pan welne na dach nie tam jakas pianke...", "kto to slyszal zeby fundamenty ocieplac i to 20cm styropianem...", "kto to okna w styropianie montuje, trzeba porzadnie w murze obsadzic..." i tak mozna mnozyc te "RADY PROFESJONALISTOW". Jeśli kogoś takiego nazywasz "PROFESJONALISTAMI" to moje wyrazy współczucia. Twoi profesjonaliści to pewnie byli najtańsi jakich znalazłeś. Przeglądam często fora z amatorskimi IB wykonanymi przez amatorów( bo może coś ciekawego wymyślą) i rzadko, który zbliża się do funkcjonalności profesjonalnych IB. Jedyne co można powiedzieć o amatorskich IB to, że są tanie i poszło za dużo kabla. ------ I tak jest ze wszystkim. ------ Sa wyjatki i czesc jest na biezaca z nowosciami technicznymi/technologicznymi oraz wspolczesnymi potrzebami klientow, ale jednak nie wszyscy... Pzdr. Moja odpowiedź na pytniaie: "Czy dałoby się zrobić..... brzmi na ogół: tak, ale czy dysponuje pan odpowiednio dużą sakiewką. Edytowane 20 Lipca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.07.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 ... Twoi profesjonaliści to pewnie byli najtańsi jakich znalazłeś. ... Hm..., widze ze zalozyles z gory ze wybieralem najtanszych. No coz, skoro wychodzisz z tego zalozenia to nie ma sensu dluzej ciagnac tego tematu. Tak juz informacyjnie. Mam instalacje alarmowa Paradox'a Evo 48 i wybieralem-szukalem instalatora do zainstalowania mi jej. Nie mam zbyt skomplikowanego systemu, centrala, kilka PIR-ow i kilka dualnych i kontaktornow, syreny zewn., modul LAN-do polaczenia przez net,modul RTX do pilotow, dwie klawiatury LCD i jedna graficzna (czarno-biala), pare czujek p-poz i pare gazu usypiajacego. Kable byly juz polozone i przykryte tynkami, tylko przymocowac peryferia i podlaczyc wszystko ze sprawdzeniem calosci. Bylo kilku bardzo drogich ale wybralem kolesia nizbyt drogiego -nie pracowal tez za darmo i wykonal wszystko to co chcialem, porzadnie, dziala tak jak chcialem itd... - czy dlatego ze byl tanszy mozna powiedziec ze kiepski? Uwazam, ze nie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.07.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Hm..., widze ze zalozyles z gory ze wybieralem najtanszych. No coz, skoro wychodzisz z tego zalozenia to nie ma sensu dluzej ciagnac tego tematu. No cóż ale to twoi profesjonaliści używali stwierdzeń Ci tzw. profesjonalisci (oczywiscie nie wszyscy, zeby nie bylo) maja czesto ograniczony swiatopoglad, slyszalem wiele razy teksty typu "po co Panu tyle styropianu na elewacji, zawsze dawalismy 12-14cm i ludzie byli zadowoleni...-ciekawostka, to powiedzial moj BYLY kierownik budowy", "Panie, po co Panu jakas wentylacja mechaniczna, otworz Pan okna i bedzie po sprawie...", "Wez Pan welne na dach nie tam jakas pianke...", "kto to slyszal zeby fundamenty ocieplac i to 20cm styropianem...", "kto to okna w styropianie montuje, trzeba porzadnie w murze obsadzic..." i tak mozna mnozyc te "RADY PROFESJONALISTOW". Tak juz informacyjnie. Mam instalacje alarmowa Paradox'a Evo 48 i wybieralem-szukalem instalatora do zainstalowania mi jej. Nie mam zbyt skomplikowanego systemu, centrala, kilka PIR-ow i kilka dualnych i kontaktornow, syreny zewn., modul LAN-do polaczenia przez net,modul RTX do pilotow, dwie klawiatury LCD i jedna graficzna (czarno-biala), pare czujek p-poz i pare gazu usypiajacego. Kable byly juz polozone i przykryte tynkami, tylko przymocowac peryferia i podlaczyc wszystko ze sprawdzeniem calosci. Bylo kilku bardzo drogich ale wybralem kolesia nizbyt drogiego -nie pracowal tez za darmo i wykonal wszystko to co chcialem, porzadnie, dziala tak jak chcialem itd... - czy dlatego ze byl tanszy mozna powiedziec ze kiepski? Uwazam, ze nie. Pzdr. Już sam fakt, że kable położył ci pewnie elektryk świadczy, że nie masz najlepiej zoptymalizowanego systemu. Dobór podzespołów zrobiło ci pewnie jakieś forum. A to czy masz wszystko zrobione równie dobrze jak u droższego, to już się nie dowiemy. PS. Do EVO masz graficę czy sensoryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.07.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Fajnie kolega z homiq to wymyślił. Widziałem ich instalację na budmie Ja wstępnie bedę robił na fateku PLC, no ale jak to sie rozwinie to jeszcze nie wiem. Przyznam ze chodziło mi po głowie tez koledzy z homiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.07.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 No cóż ale to twoi profesjonaliści używali stwierdzeń... Już sam fakt, że kable położył ci pewnie elektryk świadczy, że nie masz najlepiej zoptymalizowanego systemu. Dobór podzespołów zrobiło ci pewnie jakieś forum. A to czy masz wszystko zrobione równie dobrze jak u droższego, to już się nie dowiemy. PS. Do EVO masz graficę czy sensoryczną? Ci "profesjonalisci" byli polecani na forach lub przez sklepy sprzedajace materialy budowlane - tak jak Wy. Nie rozumiem dlaczego wyciagnales tak daleko idace wnioski i uwazasz mnie za jakiegos debila, ktory nie ma pojecia o niczym i wszystko da mu sie wcisnac? Sorki, ale takiego fachowca, ktory nie znajac faktow ocenia juz innych, instalacje itd. to ja bym nie wybral a tym bardziej nikomu nie polecil. Jak mozna oceniac cokolwiek nie widzac nic i nie wnikajac w szczegoly? Rozczaruje Cie, elektrycy polozyli kable ale tak jak bylo ustalone z facetem od alarmow - pozniej On juz nie mogl mi dokonczyc instalacji wiec szukalem zastepczego instalatora. Tylko nie wypisuj mi tutaj, ze skopal cos etc. bo po prostu zachorowal, to znajomy instalator byl. Peryferia tez dobierane byly z nim i kupowane tez przez jego firme -dobra cene mialem tylko sam montaz urzadzen musial wykonac ktos inny i konfiguracje centralki z cala reszta. To, ze jest wykonane dobrze to juz widac po dzialaniu systemu, bezawaryjnym, bez falszywych wzbudzen spowodowanych np. bledami, mozliwosci zmian w ustawieniach bez zadnego problemu -bo jak inaczej mozna ocenic czyjas prace jak nie prawidlowym dzialaniem? Tak jak napisalem nizej, graficzna dokladnie taka: http://www.hsa.pl/dane/instrukcje/90/Grafica%20K07%20progr.pdf Sensorycznych jeszcze nie bylo jak dobieralem urzadzenia do systemu, nie bylo nawet kolorowych. Nie zaluje specjalnie tego bo mam ja na pietrze a najlepsza funkcja jej jest wyswietlanie czasu i temperatury pomieszczenia , oprocz oczywiscie moziwosci sprawdzenia na rysunku gdzie uruchomil sie czujnik i uzbrojenia/rozbrojenia alarmu. Fajne jest np. wpisanie swojego imienia, ktore sie wyswietla jako informacja kto uzbroil system no ale to juz gadzet, mozna cos w rodzaju pulpitu sobie zaprojektowac czy budzik ale to tez juz gadzety. Z perspektywy czasu czlek widzi, ze wiekszosc tzw. mozliwosci to marketing. Przyklad, rolety zewnetrzne w odmu z napedem NICE. Mozna sobie zrobic rozne sceny ale zycie pokzaalo ze korzysta sie tak naprawde z zamykania wszystkich jednoczesnie i mozna jeszcze podzielic na pietra no i oczywiscie pojedynczo. Reszta to juz ow marketing, nigdy sie z tego nie korzysta -w moim przypadku. Chcialem tez pilota podlaczyc pod PGM w EVO zeby przy uzbrojeniu calego systemu zamykal rolety, ale okazalo sie, ze czesto uzbrajam w dzien i nie chce zeby zamykaly sie rolety -wiem, mozna jakas czasowa funkcje zapodac etc. ale lepiej dziala scienny pilot przy wejsciu do domu i manualne zamykanie-otwieranie rolet. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.08.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Dendrytus: nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale profesjonalista od amatora różni się tylko tym, że ten pierwszy zarabia na danym fragmencie wiedzy, a drugi nie. To ile każdy z nich wie, jak szerokie ma "horyzonty myślowe" i ile jest w stanie wymyślić, nie zależy już od jego źródeł dochodu. Oczywiście można powiedzieć, ze profesjonalista ma więcej doświadczeń praktycznych i pewnie w tym jest sporo prawdy, ale praktycznie żaden profesjonalny instalator nie spędzi tygodni, czy miesięcy nad projektowaniem pojedynczej instalacji, tudzież jej tuningowaniem, bo nikt mu za to nie zapłaci. Oczywiście w przypadku działów R&D firm produkujących "gotowe systemy IB" takie dogłębne przemyślenia do pewnego stopnia będzie zachodzić, ale nakierowane raczej na optymalizacje urządzeń (ich funkcji i przede wszystkim kosztów), a nie samej instalacji.Instalacje "firmowe", montowane przez "profesjonalnych instalatorów" mają tą przewagę, że każdy może sobie takie coś po prostu kupić. Instalacje amatorskie trzeba sobie po prostu zrobić i dlatego użyłem zwrotu "kumaty użytkownik". Im bardziej kumaty (i zasobny w gotówkę) tym lepszą instalację zrobi. A samo PLC jest produktem w pełni profesjonalnym i to nawet śmiałbym powiedzieć, że jego stopień "projektowanej niezawodności" znacznie przekracza te projektowane dla typowych domowych instalacji IB (oczywiście mało jest "domowych IB", bo to nadal za droga zabawa dla większości). Tak czy owak w tych instalacjach nie ma żadnej magii i zatrudnianie (lub nie) profesjonalisty do ich złożenia i uruchomienia tego nie zmieni. Choćbyś zapewne bardzo tego chciał, bo to Ci "rynek zbytu" poszerzy.Dodam jeszcze, że dla mnie większość firmowych instalacji IB (choć oglądałem je bardziej szczegółowo ze 3 lata temu) jest zbyt ograniczona (lub za ciekawsze funkcje rząda bajońskich kwot). Tak jak napisał piwopijca, większość ofert skupia się na marketingu (te sceny świetlne), a nie faktycznej użyteczności. Rozumiem to nawet - z jakiegoś powodu "bajery" się dobrze sprzedają - ale wcale nie znaczy, że chcę za to płacić. Za to funkcji dla mnie użytecznych i porządanych nie spotkałem (w rozsądnej cenie) praktycznie nigdzie. A jak jeszcze do tego dołożysz chęć integracji rozmaitych urządzeń "domowych" w ramach jednej wspólnej instalacji, to już w ogóle rozwiązania "profesjonalne" odpadają, bo większość "połączeń" i tak trzeba będzie stworzyć specjalnie na potrzeby tej jednej jedynej instalacji. PS. Zamiast oglądać co kto zrobił w swojej instalacji amatorskiej poczytaj co umieją profesjonalne (tak jak lubisz) sterowniki programowalne i pomyśl co mozna z tego "wystrugać". Oczywiście raczej nie znajdziesz klienta na taką instalację, bo robocizna niez”ędna do jej uruchomienia nie da się tanio wycenić. Ale to już Twój problem. PPS. A ten wklejony filmik miał się nijak do tematu ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.08.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Jeszcze się pobijcie w piaskownicy Dla przypomnienia temat wątku: "Jakie funkcje/scenariusze "inteligentnej" instalacji są przydatne? " wiec może bardziej na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts