ravbc 02.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Jeszcze się pobijcie w piaskownicy No masz kurde rację. Tylko piaskownicy jak zwykle gdy potrzebna, to pod ręką nie ma... Dla przypomnienia temat wątku: "Jakie funkcje/scenariusze "inteligentnej" instalacji są przydatne? " wiec może bardziej na temat. O, i to jest dobra propozycja. Tyle, że homiq już większość użytecznych "scenariuszy" rozpisał Można ewentualnie dodawać pojedyncze funkcje do tego (jesli takowe akurat są osiągalne), ale raczej nie warto bardzo liczby tych scenariuszy mnożyć. Ja bym pewnie dodał do tego kontrolowanie nawadniania, ale w zasadzie głównie jako blokadę przed zmoczeniem w trakcie grilla (czyli: jeśli nie jest aktywny scenariusz "dobranoc" lub "wychodzę" i otwarte jest któreś wyjście na zewnątrz, to nie podlewaj). Alternatywnie można by dodać osobny scenariusz "impreza na zewnątrz", bo to i światłem warto nieco inaczej posterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 03.08.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Scenariuszy oczywiście może być wiele, trzeba jednak pamiętać,*że często mają one wpływ na tą samą funkcję (urządzenie) i w takim przypadku najlepiej realizować to przez podział scenariuszy na lokalne (dla danego pomieszczenia) i dla całego budynku.Pozwoli to na uruchamianie pewnych zachowań w trybie nadrzędności czyli powiedzmy scenariusz wychodzę deaktywuje wszelkie inne wcześniej uruchomione scenariusze.Zasadniczo im większa ilość scenariuszy tym trudniejsza obsługa i opanowanie instalacji (po prostu człowiek nie pamięta co dany scenariusz wykonuje i potem powstają zagadkowe sytuacje typu "dlaczego nie działa podlewanie?? aaa... no tak bo jest scenariusz grill itp. ).To nie są zabawne sytuacje i staramy się wszystko robić tak aby klient miał 100% kontrolę a to w praktyce oznacza, że doskonale wiemy co się wydarzy po naciśnięciu tego czy innego przycisku. Są też scenariusze, które działają bez naszej ingerencji a wbrew pozorom są bardzo ważne np.- przyciskamy zamknij rolety dachowe a wywołuje to scenariusz (zamknij okna, daj im na to 30sek, po tym czasie zamknij rolety)funkcja ta jest bardzo przydatna ponieważ większość rolet na oknach dachowych blokuje się gdy okno jest otwarte i łatwo może dojść do ich uszkodzenia- czytnik biometryczny połączony z zamkiem drzwi wejściowych - można zerwać jego obudowę (wtedy sabotaż uruchomi alarm) ale mimo to możemy przez zwarcie przewodów otworzyć zamek i wejść do środka - przed taką sytuacją uchroni nas scenariusz bezpieczeństwa, który permanentnie zablokuje sygnał do otwarcia zamka jeżeli wcześniej dostanie impuls o alarmie sabotażowym i w podobny sposób możemy mieć wiele innych zachowań, które są zależne od specyfiki danego budynku i wymagań klienta ważne aby wymyślając scenariusz nie analizować tylko tej pięknej sytuacji, w której zadziałanie jest bardzo korzystne ale należy przewidzieć wiele innych możliwości pod kątem :dzień / noclato / zimawłaściciel / babciawejście drzwiami frontowymi / wejście garażem i wiele innych podobnych sytuacji, które mają zdecydowany wpływ na to czy scenariusz będzie praktyczny i używany czy będzie to realizacja bezużytecznego widzimisię... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.08.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 PS. Zamiast oglądać co kto zrobił w swojej instalacji amatorskiej poczytaj co umieją profesjonalne (tak jak lubisz) sterowniki programowalne i pomyśl co mozna z tego "wystrugać". Oczywiście raczej nie znajdziesz klienta na taką instalację, bo robocizna niez”ędna do jej uruchomienia nie da się tanio wycenić. Ale to już Twój problem. Nie ważne co potrafią tylko czego nie potrafią, bo pewnych rzeczy poprostu nie zrealizujesz. PPS. A ten wklejony filmik miał się nijak do tematu ;-P Naprawdę? Jesteś dokładnie tym czym różni się profesjonalista od amatora, a ten filmik to świetny przykład. Miałem wkleić gości z wiertarkami? Szkoda, że nie pojąłeś o co w tym wszystkim chodzi. Zawsze możesz wynaleźć koło, tak jak twoi koledzy amatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.09.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Przegapiłem troche ten wątek, a poza tym dendrusa styl prowadzenia dyskusji mnie zniechęcał, ale sądząc po innych wątkach, jest szansa, że się dendrytus trochę "ucywilizował" to jednak zapytam Nie ważne co potrafią tylko czego nie potrafią, bo pewnych rzeczy poprostu nie zrealizujesz. A możesz wymienić przykłady takich nierealizowalnych na PLC rzeczy? Będąc profesjonalistą w tej branży masz pewnie większe rozeznanie. Ja jakoś nie umiem sobie zbytnio takich problemów wyobrazić, ale może faktycznie istnieją takowe, do rozwiązania których PLC się zwyczajnie nie nadaje? Naprawdę? Jesteś dokładnie tym czym różni się profesjonalista od amatora, a ten filmik to świetny przykład. Miałem wkleić gości z wiertarkami? Ten filmik pokazuje człowieka, który świetnie potrafi kontrolować samochod. Jak to się ma do instalacji IB? Albo nawet jak to się ma do różnicy między profesjonalnym instalatorem, a amatorem robiącym cokolwiek na własne potrzeby? Chciałeś powiedzieć, że umiesz lepiej wywijać wiertarlką niż ja? Albo Twoje dziury w ścianach są bardziej okrągłe? :-> Tak czy owak to tylko "zdolności manualne" (tak jak to kierowanie samochodem) - wiedzy w tym nie ma w zasadzie żadnej A trzymając się "samochodowej przenośni" - nie zależnie czy umiesz tak jeździć, jak ten kolo z filmiku, czy też jeździsz (tylko) jak większość ludzi, do celu i tak dojedziesz, najwyżej potrwa to ciut dłużej... Szkoda, że nie pojąłeś o co w tym wszystkim chodzi. Zawsze możesz wynaleźć koło, tak jak twoi koledzy amatorzy Rzecz w tym, że nikt tu nie wynajduje koła (no prawie nikt). Nikt nie próbuje stworzyć "odpowiednika EIB". Cała zabawa sprowadza się do zrealizowania tych samych funkcji, tyle że innymi narzędziami. Twoim zdaniem gwoździe da się wbijać tylko młotkiem? (równie głupie porównanie jak ten filmik z samochodem, który z resztą nie robi niestety na mnie większego wrażenia). PS. Przepraszam wszystkich za ciągnięcie off-topica, ale wątek i tak jakby zamarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.09.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) A możesz wymienić przykłady takich nierealizowalnych na PLC rzeczy? Będąc profesjonalistą w tej branży masz pewnie większe rozeznanie. Ja jakoś nie umiem sobie zbytnio takich problemów wyobrazić, ale może faktycznie istnieją takowe, do rozwiązania których PLC się zwyczajnie nie nadaje? Ok. PLC to między innymi brak możliwości ściemnienia oświetlenia w zależności od warunków zewnętrznych. Brak integracji z audio video. Brak integracji tv z domofonem i oświetleniem drogi do domu jeśli jest to konieczne. To tak na początek. A i zapomniałem o jednej ważnej sprawie. Dom na PLC może być konserwowany i naprawiany tylko przez twórcę. Ten filmik pokazuje człowieka, który świetnie potrafi kontrolować samochod. Pokazuje różnice między profesjonalistą a amatorem. Kilkudziesięcio sekundowa przewaga a zostaje błyskawicznie zniwelowana na tak krótkim odcinku. Jak to się ma do instalacji IB? Albo nawet jak to się ma do różnicy między profesjonalnym instalatorem, a amatorem robiącym cokolwiek na własne potrzeby? Na ogół tak, że musisz odkrywać koło na nowo. Chyba, że poznasz kogoś kto chętnie podzieli się z tobą swoją wiedzą i doświadczeniem. Profesjonaliści w swoim gronie na ogół chętnie się nią między sobą dzielą Chciałeś powiedzieć, że umiesz lepiej wywijać wiertarlką niż ja? Albo Twoje dziury w ścianach są bardziej okrągłe? :-> Tak czy owak to tylko "zdolności manualne" (tak jak to kierowanie samochodem) - wiedzy w tym nie ma w zasadzie żadnej Wiercenie dziur jest jedna z najgłupszych, ale za to najcięższych rzeczy, które trzeba zrobić podczas instalacji IB. A trzymając się "samochodowej przenośni" - nie zależnie czy umiesz tak jeździć, jak ten kolo z filmiku, czy też jeździsz (tylko) jak większość ludzi, do celu i tak dojedziesz, najwyżej potrwa to ciut dłużej... ale za to niekoniecznie tak bezpiecznie, jak w przypadku podróży ze Stigiem. Twoim zdaniem gwoździe da się wbijać tylko młotkiem? Ni koniecznie, ale młotek jest do tego najlepszy. Wbijanie gwoździ butelką po coca-coli też może się udać, tylko po co. (równie głupie porównanie jak ten filmik z samochodem, który z resztą nie robi niestety na mnie większego wrażenia). A dlaczego miałby robić na tobie wrażenie? Takie filmiki nie robią na ogół wrażenia na ludziach jeżdżących dużo lepiej niż kierowcy rajdowi, znaczy się profesjonaliści. A tu jeszcze lepszy przykład między profesjonalistą (który nic nie musi umieć) a amatorem. Konkurencja polega na wciśnięci pedału gazu do dechy. http://www.youtube.com/watch?v=naDhXHDr9sk PS. Nowy "wynalazek" z Nexwella http://www.nexwell.eu/sites/default/files/images/modul-ir-tukan.jpg http://www.nexwell.eu/produkt/nxw296-modul-ir-tukan Wiem, wiem twórcy ID, a raczej AD na PLC nie potrzebują takich bajerów. I żeby nie było, że jestem pracownikiem nexwella lub jego instalatorem, to przypomnę bajer z Inelsa http://www.youtube.com/watch?v=HRob9ynuWps&feature=related Proponuję zwrócić uwagę na pilota. Ciekawe który z tych kierowców był profesjonalistą? http://www.youtube.com/watch?v=T8quJHSDZ_c Chyba ten ostatni. Edytowane 7 Września 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.09.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ok. PLC to między innymi brak możliwości ściemnienia oświetlenia w zależności od warunków zewnętrznych. Brak integracji z audio video. Brak integracji tv z domofonem i oświetleniem drogi do domu jeśli jest to konieczne. To tak na początek. Tej weź się doszkol, bo żadna z tych rzeczy nie jest niewykonalna tylko dlatego, że sercem instalacji jest PLC. Chyba, że według Ciebie jak się używa PLC, to już absolutnie nie można użyć żadnych "peryferii" tudzież "dedykowanych interfejsów" (a do tego przecież PLC mają np. wbudowaną obsługę modbusa). Inna rzecz, że w podobnej sytuacji (bez interfejsów do "świata zewnętrznego") większość gotowych instalacji IB też była by bezużyteczna. A i zapomniałem o jednej ważnej sprawie. Dom na PLC może być konserwowany i naprawiany tylko przez twórcę. To akurat zależy od tego jak bardzo twórca zadba o udokumentowanie swojego tworu i na ile nietypowe rozwiązania zastosuje. PLC to nie jest żaden ewenement. Śmiem twierdzić, że łatwiej znaleźć specjalistę, który poradzi sobie z PLC (uwaga: to nie musi być ten konkretny PLC, bo wszystkie są podobne, nie zależnie od producenta), niż takiego który będzie znał konkretny system IB za... powiedzmy 20 lat. Oczywiście cena "serwisu" nie koniecznie musi być podobna, ale w przypadku "firmowych" instalacji IB, za ten serwis płaci się "z góry", a przy PLC tego kosztu można wręcz całkowicie uniknąć. A i jeszcze jeden argumencji przeciw twojej teorii: jest coś takiego w Polsce jak Esea. Nie wiem jak im idzie i w sumie zwisa mi to, ale (o zgrozo) budują oni instalacje IB w oparciu o PLC... Ten filmik pokazuje człowieka, który świetnie potrafi kontrolować samochod. Pokazuje różnice między profesjonalistą a amatorem. Kilkudziesięcio sekundowa przewaga a zostaje błyskawicznie zniwelowana na tak krótkim odcinku. No i co z tego? Czy ja gdziekolwiek twierdziłem, że sam sobie szybciej zrobię instalację? Bo mam nieodparte wrażenie, że było dokładnie odwrotnie... Jak to się ma do instalacji IB? Albo nawet jak to się ma do różnicy między profesjonalnym instalatorem, a amatorem robiącym cokolwiek na własne potrzeby? Na ogół tak, że musisz odkrywać koło na nowo. Chyba, że poznasz kogoś kto chętnie podzieli się z tobą swoją wiedzą i doświadczeniem. Profesjonaliści w swoim gronie na ogół chętnie się nią między sobą dzielą Serio? A wiesz, że PLC to sterowniki przemysłowe i do nich jest masa dokumentacji? A czego nie ma w dokumentacji, to da się stosunkowo łatwo dowiedzieć od dystrybutora lub znajomych automatyków? A że to trwa, lub męczy (bo trzeba swoją wiedzę poszerzyć)? Taki jest "koszt" instalacji robionej samodzielnie. W przeciwieństwie do Ciebie nikt nie twierdził, że "samoróbka" to oferta dla każdego. Do tego trzeba mieć czas, wiedzę, ochotę i samozaparcie. Jeśli któregokolwiek z tych elementów braknie, to albo instalacja "self-made" będzie kiepska, albo nigdy nie powstanie (i to jest rynek dla Ciebie). A trzymając się "samochodowej przenośni" - nie zależnie czy umiesz tak jeździć, jak ten kolo z filmiku, czy też jeździsz (tylko) jak większość ludzi, do celu i tak dojedziesz, najwyżej potrwa to ciut dłużej... ale za to niekoniecznie tak bezpiecznie, jak w przypadku podróży ze Stigiem. Ja wiem, inny jestem, ale ja bym nie chciał z nim "podróżować". Choroby lokomocyjnej niby za bardzo nie mam, ale z nim bym jak nic całe wnętrze "przearanżował". Wbijanie gwoździ butelką po coca-coli też może się udać, tylko po co. No ja bym wziął raczej kamień. Ma dwie zalety: jest tańszy od młotka i zdecydowanie łatwiej osiągalny (o "serwisowalności nie wspomnę). I taka też jest różnica miedzy instalacjami własnej produkcji, a tymi "firmowymi". Jak kogoś stać, albo nie chce się brudzić i ryzykować stłuczenia (tym kamieniem), to niech kupi instalację gotową. Ale nie wciskaj kitów, że jak nie kupię młotka za ciężką kasę (najlepiej z podświetlaną rączką), to tego gwoździa nie wbiję... A dlaczego miałby robić na tobie wrażenie? Takie filmiki nie robią na ogół wrażenia na ludziach jeżdżących dużo lepiej niż kierowcy rajdowi, znaczy się profesjonaliści. I tu chyba wychodzi dlaczego się nie rozumiemy. Ten filmik nie robi na mnie wrażenia, bo ja tam widze tylko (na prawdę świetne) umiejętności panowania nad samochodem. Potrzeba do tego pewnych predyspozycji (tj. na pewno nie każdy, a pewnie nawet całkiem niewielu, jest w stanie mu dorównać), ale poza tym spokojnie można się tego nauczyć. A Ty to przedstawiasz, jak wiedzę tajemną, nieosiągalną dla "maluczkich". No i jeszcze jedno: ten gość radzi sobie z dwoma wymiarami. Widziałem takich (i to na żywo) co równie dobrze radzą sobie w trójwymiarze (hint: akrobacje samolotowe) - tym może i zrobił byś na mnie wrażenie... Kolejnych filmików "o samochodach" już mi się nawet nie chciało oglądać, bo mnie to po prostu nudzi... PS. Nowy "wynalazek" z Nexwella http://www.nexwell.eu/sites/default/files/images/modul-ir-tukan.jpg Wiem, wiem twórcy ID, a raczej AD na PLC nie potrzebują takich bajerów. Nie wiem jak inni, ale ja osobiście za bardzo pilotów nie lubię, bo nigdy nie ma ich tam gdzie ja ich bym potrzebował, a przecież nie będę jak kretyn latał z pilotem po domu, albo co gorsza kupował kilka(naście) sztuk, żeby zawsze jakiś był "w zasięgu". I żeby nie było, że jestem pracownikiem nexwella lub jego instalatorem, to przypomnę bajer z Inelsa A możesz napisać, gdzie tam jest ten bajer? Bo dla mnie to całkiem zwyczajna prezentacja systemu IB i niczego nadzwyczajnego tam nie widzę... Proponuję zwrócić uwagę na pilota. Chodzi Ci o to, że to pilot żyroskopowy? A to jakieś odkrycie? Coś niesamowitego? Przecież to na rynku jest od kilku lat i to co ciekawe w "uniwersalnej" formie (tj. użyć można go do czegokolwiek, nie koniecznie tylko IB). Z resztą wielu już pokazywało zastosowanie choćby Creative Harmony w swoich "amatorskich" instalacjach IB. Tylko ten pilot ma wadę wszystkich innych pilotów: żeby go użyć, trzeba go najpierw znaleźć. A co do "integracji" multimediów, to większe wrażenie IMHO robi to co widać w LinuxMCE, niż wiele z tych zachwalanych przez Ciebie "gotowych" systemów. Żeby nie było: mnie się LinuxMCE nie bardzo podoba, ale kilka pomysłów mają w miarę znośnych. No i projekt ma już w sumie kilka lat i troszkę to też widać. Podsumowując: gotowe systemy automatyki budynkowej są fajne i na prawdę dużo umieją, ale twierdzenie, że te ich umiejętności, to jakaś mocno zaawansowana technologia, to już zdecydowane naciągactwo. Siłą systemów gotowych jest ich łatwa dostępność (wystarczy mieć kasę) i prostota obsługi (to co da się w nich w ogóle zrobić, zwykle da się zrobić dość prosto). Wady są jednak dla mnie dużo poważniejsze: cena (zwyczajnie mnie na to nie stać) i ograniczenie (jesli producent czegoś nie przewidział, to tego się najczęściej po prostu zrobić nie da - tu najlepiej wypada EIB, bo jest dość "uniwersalny"). Wcale to jednak nie znaczy, że wszyscy muszą mieć takie same poglądy i systemy "firmowe" nie mają racji bytu. Tak na prawdę to chodzi jedynie o ten luksuch z ich posiadania (nawet nie używania, bo osobiście uważam, że dobra instalacja IB powinna "używać się sama"). A ile kto na ten cel wyda, to już zupełnie inna broszka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestoreq 14.09.2011 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Co do scenariuszy to WCHODZĘ, WYCHODZĘ, ZASYPIAM, WSTAJĘ, co jest promowane przez instalatorów gotowych systemów, da się zrealizować bez żadnego problemu na takich PLC jak ja sobie kupiłem ostatnio http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=5507731 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 14.09.2011 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Pytanie do praktyków - z czego korzystacie często, co uważacie za najbardziej wartościowe w Waszych instalacjach? Napiszcie też co jest mało przydatne/przereklamowane, na co nie warto wydawać pieniędzy? Uprzejmie proszę o nie teoretyzowanie Pozwolę sobie bezczelnie zacytować sam siebie i przypomnieć moją prośbę o nie teoretyzowanie. Opowieści o tym co "można w eib", "da się w plc", "nie jest możlwe w nexwellu" itp. proszę przenieść do innych wątków. Przy tego typu rozmowach łatwo dać się ponieść fantazji a dla czytających może to nie być zawsze łatwe do odróżnienia w dyskusji od prawdziwych doświadczeń. Co do scenariuszy to WCHODZĘ, WYCHODZĘ, ZASYPIAM, WSTAJĘ, co jest promowane przez instalatorów gotowych systemów, da się zrealizować bez żadnego problemu na takich PLC jak ja sobie kupiłem ostatnio http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=5507731 Zrealizowałeś już jakieś z tych funkcji? Korzystasz w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestoreq 14.09.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Zrealizowałeś już jakieś z tych funkcji? Korzystasz w praktyce? Ojcu mam zaprogramować scenariusz jak otwiera gabinet Wychodzi z domu, uzbraja alarm, przechodzi łącznikiem, rozbraja gabinety, takie tam ale wszystkiego przewidzieć się nie da, bo co zrobić jak zapomni zamknąć drzwi gdzie są czujki ruchu i biega pies ? Ogólnie może jednym klawiszem rozbroić, otworzyć zamek z siłownikiem, otworzyć bramę i jak jest ciemno to zapali światła z zegara astronomicznego. Głównie chodzi o to żeby mieć nazdzór nad instalacją alarmową, niezamkniętymi oknami i żeby nie chodzić gasić świateł, wpuścić przez bramę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.10.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Czy w scenariuszu "Dobranoc" można uzbroić na noc strefę na parterze. Chodzi mi o uzbrojenie alarmu zwykłym wyłącznikiem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.10.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Czy w scenariuszu "Dobranoc" można uzbroić na noc strefę na parterze. Chodzi mi o uzbrojenie alarmu zwykłym wyłącznikiem elektrycznym. A dlaczego by nie? Musisz tylko mieć możliwość wyłączenia alarmu na piętrze i pamiętać, żeby nie szwendać się po nocy po parterze. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumień_Objętości 03.01.2014 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Pozwolę sobie bezczelnie zacytować sam siebie i przypomnieć moją prośbę o nie teoretyzowanie Przekopuję się właśnie przez starsze posty o IB i widzę, że każdy ciekawy wątek zostaje w końcu ubity przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.01.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Przekopuję się właśnie przez starsze posty o IB i widzę, że każdy ciekawy wątek zostaje w końcu ubity przez dendrytus Ubity? Usuń moje posty i zobacz kiedy by same umarły. Praktycznie od roku się nie udzielam, więc masz szansę po błyszczeć swoją niewiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Przekopuję się właśnie przez starsze posty o IB i widzę, że każdy ciekawy wątek ... nie przesadzaj , ciekawy??? poważnie??? ...zostaje w końcu ubity przez dendrytus trochę racji w tym było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 04.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Czy wszystkie te funkcje/scenariusze przedstawione przez Homiq'a da się zrealizować na centrali satel integra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.01.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Część dało by się zrobić na Integrze o ile masz bardzo mały domek i mało urządzeń do sterowania, bo szybko braknie Ci wejść i wyjść. Ale podejrzewam, że jeszcze szybciej brakło by Ci cierpliwości, żeby się z tym użerać. Integra nie nadaje się na żadną rozsądną automatykę, poza najprostszymi przypadkami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dane z Integry używać do sterowania w czymś bardziej do tego przystosowanym (dendrytus pewnie poda KNXa, do którego Satel robi nawet bramkę, ale tu możliwości jest znacznie więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 06.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Część dało by się zrobić na Integrze o ile masz bardzo mały domek i mało urządzeń do sterowania, bo szybko braknie Ci wejść i wyjść. Ale podejrzewam, że jeszcze szybciej brakło by Ci cierpliwości, żeby się z tym użerać. Integra nie nadaje się na żadną rozsądną automatykę, poza najprostszymi przypadkami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dane z Integry używać do sterowania w czymś bardziej do tego przystosowanym (dendrytus pewnie poda KNXa, do którego Satel robi nawet bramkę, ale tu możliwości jest znacznie więcej). Hej, Domek nie jest taki zupełnie bardzo mały,powierzchnia mieszkalna 170 m2 +70 m2 garaże/piwnice. Tylko nie za bardzo kumam co powierzchnia domku ma do zastosowania integry? Rozważałem również instalację KNX,ale to jest przegięcie cenowe, jak dla mnie! To co chciałbym zrobić (zlecić zrobienie) na Integrze 256 PLUS : 1. Sterowanie wentylacją mechaniczną z rekuperacją (zwiększanie/zmniejszanie wydajności) 2. Brama wjazdowa na posesję i do garażu oraz furtka- możliwość otwarcia/zamknięcia. 3. Kamery IP- podgląd na panelu INT-TSG (INT-TSI) oraz na telewizorze. 4. Czujniki zalania z możliwością zamykania elektrycznego głównego zaworu 5. Czujniki gazu z możliwością zamykania elektrycznego głównego zaworu 6. Czujnik czadu 7. Czujnik gazu usypiającego 8. Czujniki pożaru 9. Obwody świetlne ściemniane ,chyba będzie trzeba zastosować INT-KNX - tu chyba się nie obejdzie bez integracji z KNX 10. Symulacja obecności 11. Czujnik otwarcia okna ,żeby powodował automatyczne zamykanie ogrzewania w danym pomieszczeniu lub przejście w tryb eco 12. Rolety antywłamaniowe zewnętrzne- otwieranie/zamykanie z panelu INT-TSI 13. Okna i rolety dachowe ze sterowanie elektrycznym i czujnikiem deszczu- sterowanie z panelu INT-TSI 14. Video domofon- możliwość podglądu i rozmowy przez panel INT-TSG(TSI) 15. Stacja pogodowa- wyświetlanie informacji na panelu INT-TSG (TSI) 16. Osobne sterowanie ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu i termostaty pokojowe cyfrowe-możliwość regulacji z panelu INT-TSG(TSI) Temat jest dość rozbudowany,ale jest w fazie projektów i rozmów. Robimy przymiarki czy się da ? Jak myślisz? Będzie to działało ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.01.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) 9. Obwody świetlne ściemniane ,chyba będzie trzeba zastosować INT-KNX - tu chyba się nie obejdzie bez integracji z KNX Nie da się. Do tego spore koszty na taką błahostkę Trzeba też pamiętać, że żarówki do ściemniaczy kosztują kilka razy więcej, niż te same bez funkcji ściemniania. Osobiście nie spotkałem żarówek LED z funkcją ściemniania poniżej 60 zł i to od jakiejś dziwnej firmy Np. u Philipsa żarówki LED ze ściemnianie to ponad 100 zł za sztukę. Uwaga o żarówkach dotyczy wszystkich typów ściemniaczy. 10. Symulacja obecności Nie da się Edytowane 6 Stycznia 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.01.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 WitamWymagania jakie stawiasz, nie są wcale takie skromne, z opisu funkcji jakie zamierzasz wdrożyć wynika, iż instalacje w budynku będą stosunkowo rozbudowane, pochłoną zatem sporą część pieniędzy. Jeżeli od podstaw chcesz przygotować solidny dom, nie niwecz tej inwestycji poprzez pozorne oszczędności jakie chcesz uzyskać na elementach systemu, który już z samej nazwy do tego nie służy. Powierzchnia mieszkalna ma znaczenie - w sensie - możesz zastosować na oświetlenie łazienki 1pkt świetlny, a może ich być 5 i więcej, tym sposobem dla jednego pomieszczenia potrzebujesz już pięć niezależnych kanałów zarówno wyjść jak i wejść. Przy ostatniej inwestycji (metraż podobny do Twojego) razem ze światłami zewnętrznymi i ogrodem wykorzystuję około 70 kanałów. Jeżeli chcesz sterować ogrzewaniem niezależnie, każde dodatkowe pomieszczenie wymaga osobnego sterowania (czujka temp. + sterowanie elektrozaworami) pisałeś o wyłączeniu ogrzewania w pomieszczeniu w którym otworzyłeś okno - sterowanie pętlami na elektrozaworach to najlepsze rozwiązanie.Jeżeli nie chcesz mieć kilku rzędów wyłączników na ścianie - w przypadku np. salonu, przemyśl wyłączniki systemowe, które są atrakcyjne wzornictwem i mogą wyjść taniej niż tradycyjny osprzęt elektryczny ze średniej półki.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 06.01.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ... Jeżeli nie chcesz mieć kilku rzędów wyłączników na ścianie - w przypadku np. salonu, przemyśl wyłączniki systemowe, które są atrakcyjne wzornictwem i mogą wyjść taniej niż tradycyjny osprzęt elektryczny ze średniej półki. Pzdr Co masz na myśli pisząc wyłączniki systemowe? Realizuje coś a'la inteligentny dom na integrze 128 WRL, w zasadzie to tylko sterowanie światłem, bramami, dwie rolety, + proste scenariusze. Szukam fajnych i niedrogich włączników chwilowych podwójnych lub potrójnych stąd moje zainteresowanie wyłącznikami systemowymi. Przy okazji chciałem aby światło na klatce schodowej zapalało się na czujkę ruchu, dziś robiłem próbę ze zwykłą czujką PIR Satel Aqua ale niestety jest problem z łapaniem osoby wychodzącej z pokoju na półpiętrze (obszar pod czujką jest "martwy") i zastanawiam się czy nie lepiej jest zastosować czujkę np Aqua Ring umieszczoną na suficie klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts