stkop 06.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Co masz na myśli pisząc wyłączniki systemowe? Realizuje coś a'la inteligentny dom na integrze 128 WRL, w zasadzie to tylko sterowanie światłem, bramami, dwie rolety, + proste scenariusze. Szukam fajnych i niedrogich włączników chwilowych podwójnych lub potrójnych stąd moje zainteresowanie wyłącznikami systemowymi. Tematyka ta była troszeczkę już rozpracowana na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2565937 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2342049 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.01.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Wyłączniki systemowe - pisałem pod kątem dedykowanych rozwiązań do systemów IB, niestety to nie jest tak że współpracują każdy z każdym:http://www.nexwell.eu/produkt/nxw2974-wielofunkcyjny-przycisk-programowalny-tukan Na takim wyłączniku możesz przypisać prawie dowolną funkcję od załączania poj. światła, rolety, otwierania furtki, bramy, uruchamiania sprzętu audio do grupy urządzeń - np. wszystkie światła w domu, na ogrodzie, itd. Nie wiem jak dokładnie wygląda układ Twojej klatki schodowej, przygotowując sterowanie świateł na czujkach alarmowych oprócz tych które mają chronić obiekt, należy przewidzieć miejsca, gdzie będą dodatkowo pełnić funkcję zapalania świateł, muszą "widzieć" wszelkie wejścia, przejścia itd.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 06.01.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Niestety dość drogie rozwiązania. Robiłem próby z dodaniem dodatkowej sprężyny do włączników i da się to zrobić tylko trzeba dobrać sprężynkę o odpowiedniej sile. Klatka jest jak na zdjęciu, niebieską kropą zaznaczyłem ścianę na której umieściłem czujkę, wszystko jest ok gdy wchodzi się z dołu lub z góry, niestety za późno załapuje osobę wychodzącą z pokoju na półpiętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 06.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie da się. Do tego spore koszty na taką błahostkę Trzeba też pamiętać, że żarówki do ściemniaczy kosztują kilka razy więcej, niż te same bez funkcji ściemniania. Osobiście nie spotkałem żarówek LED z funkcją ściemniania poniżej 60 zł i to od jakiejś dziwnej firmy Np. u Philipsa żarówki LED ze ściemnianie to ponad 100 zł za sztukę. Uwaga o żarówkach dotyczy wszystkich typów ściemniaczy. Nie da się Czyli nie da się czy da się,ale drogo będzie ? Ja chce ściemniacze tylko na parterze,tam gdzie salon i jadalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 06.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie da się. Do tego spore koszty na taką błahostkę Trzeba też pamiętać, że żarówki do ściemniaczy kosztują kilka razy więcej, niż te same bez funkcji ściemniania. Osobiście nie spotkałem żarówek LED z funkcją ściemniania poniżej 60 zł i to od jakiejś dziwnej firmy Np. u Philipsa żarówki LED ze ściemnianie to ponad 100 zł za sztukę. Uwaga o żarówkach dotyczy wszystkich typów ściemniaczy. Nie da się Dlaczego nie da się robić na Integrze symulacji obecności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 06.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam Wymagania jakie stawiasz, nie są wcale takie skromne, z opisu funkcji jakie zamierzasz wdrożyć wynika, iż instalacje w budynku będą stosunkowo rozbudowane, pochłoną zatem sporą część pieniędzy. Jeżeli od podstaw chcesz przygotować solidny dom, nie niwecz tej inwestycji poprzez pozorne oszczędności jakie chcesz uzyskać na elementach systemu, który już z samej nazwy do tego nie służy. Powierzchnia mieszkalna ma znaczenie - w sensie - możesz zastosować na oświetlenie łazienki 1pkt świetlny, a może ich być 5 i więcej, tym sposobem dla jednego pomieszczenia potrzebujesz już pięć niezależnych kanałów zarówno wyjść jak i wejść. Przy ostatniej inwestycji (metraż podobny do Twojego) razem ze światłami zewnętrznymi i ogrodem wykorzystuję około 70 kanałów. Jeżeli chcesz sterować ogrzewaniem niezależnie, każde dodatkowe pomieszczenie wymaga osobnego sterowania (czujka temp. + sterowanie elektrozaworami) pisałeś o wyłączeniu ogrzewania w pomieszczeniu w którym otworzyłeś okno - sterowanie pętlami na elektrozaworach to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli nie chcesz mieć kilku rzędów wyłączników na ścianie - w przypadku np. salonu, przemyśl wyłączniki systemowe, które są atrakcyjne wzornictwem i mogą wyjść taniej niż tradycyjny osprzęt elektryczny ze średniej półki. Pzdr z tego co zdążyłem się zorientować to Integra 256 plus ma wyjścia termostatowe,wiec spokojnie można załatwić regulację temperatury w posczególnych pomieszczenich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 06.01.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czyli nie da się czy da się,ale drogo będzie ? Ja chce ściemniacze tylko na parterze,tam gdzie salon i jadalnia. Ja bym zdublował wyjścia, obwód który miałby świecić ciemniej zasilił niższym napięciem. Taka dwustanowa regulacja jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.01.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli nie da się czy da się,ale drogo będzie ? Ja chce ściemniacze tylko na parterze,tam gdzie salon i jadalnia. Nie da się tego zrobić na integrze. Tak samo jak nie da się sterować żaluzjami i ich lamelkami. A że będzie drogo to miałem na myśli ewentualne próby sterowania ściemniaczami KNX z poziomu integry. Dlaczego nie da się robić na Integrze symulacji obecności ? Może najpierw zadaj sobie pytanie czym jest symulacja obecności, bo na pewno nie jest to włącz wyłącz światło codziennie o tej same porze według tego samego schematu. A później policz ile to będzie kosztowało razem z okablowaniem Ja bym zdublował wyjścia, obwód który miałby świecić ciemniej zasilił niższym napięciem. Taka dwustanowa regulacja jasności To może najpierw poczytaj w jaki sposób reguluje się poziomem jasności w żarówkach, żarówkach LED i żarówkach elektroluminescencyjnych. Inteligenty dom na samej tylko integrze to sztuka dla sztuki i wyjdzie raczej jakiś Down. Radzę też pomyśleć o zużyciu prądu przez taki system, bo tanio na pewno nie będzie. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 07.01.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To może najpierw poczytaj w jaki sposób reguluje się poziomem jasności w żarówkach, żarówkach LED i żarówkach elektroluminescencyjnych. . Wiem, wiem powinno się sterować PWM-em. Tak byłoby zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 07.01.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Nie da się tego zrobić na integrze. Tak samo jak nie da się sterować żaluzjami i ich lamelkami. A że będzie drogo to miałem na myśli ewentualne próby sterowania ściemniaczami KNX z poziomu integry. Może najpierw zadaj sobie pytanie czym jest symulacja obecności, bo na pewno nie jest to włącz wyłącz światło codziennie o tej same porze według tego samego schematu. A później policz ile to będzie kosztowało razem z okablowaniem To może najpierw poczytaj w jaki sposób reguluje się poziomem jasności w żarówkach, żarówkach LED i żarówkach elektroluminescencyjnych. Inteligenty dom na samej tylko integrze to sztuka dla sztuki i wyjdzie raczej jakiś Down. Radzę też pomyśleć o zużyciu prądu przez taki system, bo tanio na pewno nie będzie. Hej, Dzięki za odpowiedzi. To właśnie o sterowaniu ściamniaczami KNX z poziomu Integry myślałem. Jeśli chodzi o symulację obecności to w ostateczności wystarczy mi taka własnie prosta. O danej godzinie,te same światła. Chyba,że też da się coś z KNXem wykombinować i sterować tym z poziomu Integry. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.01.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Rodmano: zamierzasz wydać na system automatyki budynku minimum kilkanaście tysięcy (nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz). Zrób sobie uprzejmość i zaplanuj dodatkowe kilka tysięcy na rozsądny system sterowania tym. Integra na prawdę się do tego nie nadaje... Aha, i zapomnij o użyciu manipulatorów Integry jako uniwersalnych wyświetlaczy do systemu automatyki - one tego nie potrafią i raczej nigdy potrafić nie będą. Gdzieś tu w wątku obok jest link do Zbychowego opisu najnowszego manipulatora dotykowego - do systemu alarmowego to on się nada, ale do wizualizacji danych z systemu automatyki już nie (o "prawdziwym IB" to nawet nie ma co mówić w kontekście Satela, chyba że jako źródło danych, ale na pewno nie element wykonawczy, czy decyzyjny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 07.01.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Rodmano: zamierzasz wydać na system automatyki budynku minimum kilkanaście tysięcy (nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz). Zrób sobie uprzejmość i zaplanuj dodatkowe kilka tysięcy na rozsądny system sterowania tym. Integra na prawdę się do tego nie nadaje... Aha, i zapomnij o użyciu manipulatorów Integry jako uniwersalnych wyświetlaczy do systemu automatyki - one tego nie potrafią i raczej nigdy potrafić nie będą. Gdzieś tu w wątku obok jest link do Zbychowego opisu najnowszego manipulatora dotykowego - do systemu alarmowego to on się nada, ale do wizualizacji danych z systemu automatyki już nie (o "prawdziwym IB" to nawet nie ma co mówić w kontekście Satela, chyba że jako źródło danych, ale na pewno nie element wykonawczy, czy decyzyjny). Bardzo Cię proszę kolego Ravbc napisz mi dlaczego konkretnie się nie nadaje do systemu automatyki? Czego tak na prawdę z oczekiwanych przeze mnie funkcjonalności nie zrealizuję za pośrednictwem integry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.01.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dlaczego nikt już nie wierzy na słowo... Sposób programowania Integry (użycie systemowych wejść i wyjść do realizacji funkcji logicznych) powoduje, że nie da się jej wykorzystać do oprogramowania zbyt rozbudowanych systemów. Na dodatek możliwości oferowanych funkcji logicznych są dość ograniczone. Ale przede wszystkim zapanowanie nad tak oprogramowaną Integrą było by istną katorgą i nie sądzę by znalazł się instalator skłonny do takich poświęceń przy cenie konkurencyjnej do "normalnych" rozwiązań automatyki budynkowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 07.01.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dlaczego nikt już nie wierzy na słowo... Sposób programowania Integry (użycie systemowych wejść i wyjść do realizacji funkcji logicznych) powoduje, że nie da się jej wykorzystać do oprogramowania zbyt rozbudowanych systemów. Na dodatek możliwości oferowanych funkcji logicznych są dość ograniczone. Ale przede wszystkim zapanowanie nad tak oprogramowaną Integrą było by istną katorgą i nie sądzę by znalazł się instalator skłonny do takich poświęceń przy cenie konkurencyjnej do "normalnych" rozwiązań automatyki budynkowej... Ja nie chce robić bardzo rozbudowanego systemu,raczej interesuja mnie te funkcje podstawowe. Myślałem nad systemami typowymi do automatyki domowej,ale jako,że te firmy powstają jak grzyby po deszczu to pewnie tak samo szybko będą padać... z Satelem jest mniejsze ryzyko, a na KNX mnie nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.01.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Z tego co opisałeś, to myślałeś o systemie zdecydowanie bardziej rozbudowanym niż Integra jest w stanie rozsądnie (czy wręcz jakkolwiek) obsłużyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 07.01.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Z tego co opisałeś, to myślałeś o systemie zdecydowanie bardziej rozbudowanym niż Integra jest w stanie rozsądnie (czy wręcz jakkolwiek) obsłużyć... To będę obcinał funkcjonalności,tak,żeby to miało ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To może od razu zrób typową instalację i będziesz miał problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 ravbc dobrze Ci radzi zainwestuj w solidną elektrykę, na alarm przeznacz Satela, zrób sterownie rolet na dedykowanej centrali, żebyś później nie przeklinał całego domu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.01.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Wiem, wiem powinno się sterować PWM-em. Tak byłoby zgodnie ze sztuką. Mylisz się i to nawet nie wiesz jak bardzo. Zrób sobie normalna instalację i daruj sobie "symulację" obecności i czujki gazu usypiającego. Przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 08.01.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Mylisz się i to nawet nie wiesz jak bardzo. Zrób sobie normalna instalację i daruj sobie "symulację" obecności i czujki gazu usypiającego. Przerost formy nad treścią. Miałem włamanie do mieszkania,drugi raz nie chciałbym tego przechodzić.... może i przerost formy,ale to chodzi o moje dobre samopoczucie,a to jest ważniejsze dla mnie od kasy. Myślę,że uda mi się uzyskać system jakiego oczekuję. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts