kristo1973 26.06.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Witam.Proszę o radę jaką zastosować konstrukcję więźby na budynku 6 na 4.Jest to budynek gospodarczy budowany na zgłoszenie bez projektu. Ściany z pustaków ceramicznych związane wieńcem betonowym.Dach dwuspadowy, ale przesunięty niesymetrycznie. obrys dachu 6 na 6.Dwa metry poza obrysem budynku podparte na słupach.Poszycie dachu lekkie, prawdopodobnie płyty faliste bitumiczne ocieplone wełną. Nachylenie połaci 40 stopni. A teraz najważniejsze.Wiem że dach jest punktem newralgicznym każdego budynku i nie jest to robota dla laików, ale nie mogę się dogadać z cieślami.Pierwszy zaproponował belki stropowe 16 x 16 (podobno 15-ście lat buduje dachy) temu podziekowałem od razu.Drugi upiera sie na klasyczną konstrukcję na murłatach bez belek stropowych - budynek bez stropu żelbetowego i taka konstrukcja? Nie znam się ale coś mi tu śmierdzi. Poza tym zależy mi na belkach stropowych, ponieważ chcę częściowo zabudować strop jako swego rodzaju antresolę.Jestem przed rozmową z trzecim i chciałbym rady na ile moja wizja jest realna. W wnieńcu zabetonowałem kotwy w odstępach co 1,1 m i w takich odstępach chciałbym dać belki stropowe 12x24. Do tego w tych samych odstępach krokwie 7x14. Na ścianie (od strony słupów podporowych dachu) słupy stolcowe z płatwią i mieczami (czyli krokwie oparte na płatwi tylko z jednej strony, z drugiej bez podparcia). Dla usztywnienia konstrukcji jętki lub kleszcze na wysokości 1,9m nad belkami stropowymi. Czy coś takiego mogę zaproponować? Ostatecznie co do przekrojów pewnie zdam sie na cieślę (pod warunkiem że nie zaproponuje znowu kwadratowych belek stropowych). Zależy mi na nie zagęszczaniu belek stropowych ze względu na schody, które będę chciał wyprowadzić na antresolę, oraz na niesymetrycznym ułożeniu dachu ze względu na zadaszenie wejścia i małego tarasiku. Kotwy pod słupy są już zabetonowane w fundamentach w odleglości 1,5 metra od ściany.W muratorze (6'2009) wyczytałem, że przy tej rozpiętości mogę nawet zastosować najprostszą konstrukcję krowiowo-belkową, więc wydaje mi się, że to co wymyśliłem i tak ma spory zapas. Mam nadzieję że wystarczająco obrazowo opisałem mój problem, jeśli nie spróbuje zamieścić jakiś rysunek.Z góry dziękuję za fachowe porady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 27.06.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Zamow sobie projekt - wszystkie "problemy" znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 27.06.2011 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 He he.Projekt budynku też mogłem sobie zamówić. I wynająć ekipę budowlaną itd.Ktoś podpowie ile może kosztować taki projekt? Pewnie tyle co cały dach.Jeśli koszt jest sensowny to zamówię.A na razie może jakieś sugestie? Wszyscy dobrze wiemy, że na takich budynkach bez problemu cieśle montują dachy, tylko trzeba mieć dobrego cieślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 28.06.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) He he. Projekt budynku też mogłem sobie zamówić. I wynająć ekipę budowlaną itd. I dlaczego zadajesz głupie pytania na forum... które wynikają właśnie z braku projektu. Ktoś podpowie ile może kosztować taki projekt? Pewnie tyle co cały dach. Jeśli koszt jest sensowny to zamówię. Na taką szopkę z 800-1000 zł Wszyscy dobrze wiemy, że na takich budynkach bez problemu cieśle montują dachy, tylko trzeba mieć dobrego cieślę. Prawdziwi cieśle nie na takich szopkach bez problemu montują dachy... Tylko czy tego co cwanie przyoszczędziłeś nie wydasz 10x na nieprzeliczoną więźbę. Jasne jest że przekrój 16x16 wytrzyma na takiej szopie skoro wytrzymuje na dużych dachach - po to robi się projekt aby optymalizować przekroje tzn. OSZCZĘDZAĆ PIENIĄDZE, które teraz wydasz bezsensownie na przekroje wykorzystane na szopie może w 10-20%. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1973 28.06.2011 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 800-1000 cała "szopka" jak ją nazwałeś bedzie mnie kosztować jakieś 15 tys (stan surowy zamkniety) - wniosek wysuń samprzekrój 16x16 domyślam się że wytzyma, miałem na myśli raczej fakt, że ten cieśla nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. O ile pamietam przekrój kwadratowy to jakieś 56% wytrzymałosci tego samego przekroju w prostokącie 1do2.Jeśli nie ma żadnych konstruktywnych rad to dziękuję.W połowie lipca jestem umówiony z cieślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 28.06.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 800-1000 cała "szopka" jak ją nazwałeś bedzie mnie kosztować jakieś 15 tys (stan surowy zamkniety) - wniosek wysuń sam przekrój 16x16 domyślam się że wytzyma, Oczywiście że wytrzyma... tylko przy projekcie i wykonanych obliczeniach okaze sie ze zuzyjesz np 2-3x lub mniej drewna a konstrukcja też "wytrzyma"... i zamiast 15 tys szopka kosztowalaby np 9-10 tys. miałem na myśli raczej fakt, że ten cieśla nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Przeważnie cieśle wiedzą o czym mówią... Jeśli nie ma żadnych konstruktywnych rad to dziękuję. Niektóre rady trzeba zwyczajnie zrozumieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts