Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa piwnica i juz cyrk !!!

ZiPi

Recommended Posts

Witam !

W nowo wymurowanej piwnicy na ścianie z bloczków, mimo izolacji poziomej i pionowej, w niektórych miejscach pojawiła się wilgoć.

Powód - brak fasety a raczej jej niestaranne wykonanie.

Fasetę robiłem z Izohanu WL, nanosiłem grubą warstwę Izohanu w kąty między ławą a ścianą i dociskałem szpachtelką ale ten materiał ma jedną wadę, jeśli da się go zbyt grubo, to wysychając kurczy się i pęka. Pojawiają się szczeliny, przez które woda bez problemu wnika. Poza tym papa, która była uzyta jako izolacia pozioma zrobiła się krucha i łamliwa :(

Myślałem, zeby wyciąć u dołu parę cm styropianu i zrobić tą fasetę od nowa ale z czego, jakich materiałów teraz uzyć ?

Będę wdzięczny za fachowe porady.

Pozdrawiam !

Ps. Dobrze, ze wykopu jeszcze nie zasypałem.

Edytowane przez ZiPi

Gość zibik_eng
Witam !

W nowo wymurowanej piwnicy na ścianie z bloczków, mimo izolacji poziomej i pionowej, w niektórych miejscach pojawiła się wilgoć.

No popatrz... projekt byl adoptowany do warunków lokalnych tj. fundamenty i rodzaj izolacji?

Powód - brak fasety a raczej jej niestaranne wykonanie.

....Myślałem, zeby wyciąć u dołu parę cm styropianu i zrobić tą fasetę od nowa ale z czego, jakich materiałów teraz uzyć ?

Zrób wg projektu i użyj (a raczej zatrudniona dobra firma) dobrych materiałów wg projektu.

• 3 years później...

Skończę swój temat.

Budynek juz postawiony i zadaszony. Nic nie kombinowałem, tylko przed zasypałem wykopu przesmarowałem jeszcze raz całą podstawę ściany ( łączenie ściany z ławą fundamentową ), dałem folię kubełkową i zasypałem wykop. Gdy grunt się zagęścił, to problem ustąpił a bloczki z czasem wyschły.

Przy samym budynku warto dosypać ziemi aby teren był lekko spadzisty zeby woda z opadów odpływała od ścian w stronę podwórza, nie zamaczając nam scian piwnicy.