ZiPi 26.06.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Witam ! W nowo wymurowanej piwnicy na ścianie z bloczków, mimo izolacji poziomej i pionowej, w niektórych miejscach pojawiła się wilgoć. Powód - brak fasety a raczej jej niestaranne wykonanie. Fasetę robiłem z Izohanu WL, nanosiłem grubą warstwę Izohanu w kąty między ławą a ścianą i dociskałem szpachtelką ale ten materiał ma jedną wadę, jeśli da się go zbyt grubo, to wysychając kurczy się i pęka. Pojawiają się szczeliny, przez które woda bez problemu wnika. Poza tym papa, która była uzyta jako izolacia pozioma zrobiła się krucha i łamliwa Myślałem, zeby wyciąć u dołu parę cm styropianu i zrobić tą fasetę od nowa ale z czego, jakich materiałów teraz uzyć ? Będę wdzięczny za fachowe porady. Pozdrawiam ! Ps. Dobrze, ze wykopu jeszcze nie zasypałem. Edytowane 26 Czerwca 2011 przez ZiPi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.06.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 faseta z czegokolwiek, tzn z dowolnej zaprawy cementowej, jezeli chcesz juz taka mega-super - BotazitM34 albo Botacem M34 nie pamietam, ale raczej botacem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.06.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Na izolacje ciężką proponuję;http://www.botament.com/appc/content_manager/page.php?ID=89088&dbc=0a46ee8551b485f7ad1983c4494b8dcd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 27.06.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Witam ! W nowo wymurowanej piwnicy na ścianie z bloczków, mimo izolacji poziomej i pionowej, w niektórych miejscach pojawiła się wilgoć. No popatrz... projekt byl adoptowany do warunków lokalnych tj. fundamenty i rodzaj izolacji? Powód - brak fasety a raczej jej niestaranne wykonanie. ....Myślałem, zeby wyciąć u dołu parę cm styropianu i zrobić tą fasetę od nowa ale z czego, jakich materiałów teraz uzyć ? Zrób wg projektu i użyj (a raczej zatrudniona dobra firma) dobrych materiałów wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 27.06.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 CX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.06.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 nooo moze byc cx5, cx15, prestocem, m34 izolacja z BE91 / Bm92 lub podobnej jakosci materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 28.06.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 nie masz czasem fundamentów schodkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiPi 08.12.2014 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Skończę swój temat.Budynek juz postawiony i zadaszony. Nic nie kombinowałem, tylko przed zasypałem wykopu przesmarowałem jeszcze raz całą podstawę ściany ( łączenie ściany z ławą fundamentową ), dałem folię kubełkową i zasypałem wykop. Gdy grunt się zagęścił, to problem ustąpił a bloczki z czasem wyschły. Przy samym budynku warto dosypać ziemi aby teren był lekko spadzisty zeby woda z opadów odpływała od ścian w stronę podwórza, nie zamaczając nam scian piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts