Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy dobrze liczę - ale jeśli dajemy wiersz bloczków na ścianie fundamentowej to mamy ( liczę szacunkowo dla mojego projektu 50 mb ścian fundamentowych o szerokości 0.25 - czyli mamy 12.5 metra kw. powierzchni przenikania ciepła o współczynniku przenikania U=0.5 ? To chyba nie jest dużo ( wiem że dużo to pojęcie względne ) -ale jeśli to porównamy ociepleniem ław i ściany fundamentowe xps-em o grubości 10 cm to zużywamy na metr bieżący fundamentu ok 0.3 m^3 xps-a który kosztuje blisko 500 /m^3 ? Czyli wychodzi jednak drożej a ciepło i tak ucieka przez ławę do gruntu .

Nie wiem jakie U ma 10 cm xps- pewnie sporo mniejsze niż szkło piankowe - ale w przypadku xps powierzchnia przenikania ciepła będzie dużo większa ( 50*(1.2+0.4) *2 = 160 m^2 50 mb fudnamentów , 1.2 wysokość ścian fund. , 0.4 wysokość ław , * 2 bo wewnętrzne fundamenty też musimy ocieplić , no i tutaj zostaje przenikanie ciepła do gruntu przez dolna powierzchnię ławy.

Z tych wyliczeń wynika że na ocieplenie 10 cm warstwą musiałbym kupić 16 m^3 xps co by mnie kosztowało około 8 tys. a dla wiersza szkła piankowego mamy 50 *150=7500 - czyli bardzo podobne wyniki ( chociaż robocizna ocieplenia styropianiu będzie droższa niż ułożenie wiersza ze szkła piankowego )

Czy gdzieś dobrze to liczę ? Pewnie zamiast xps-a można dać coś tańszego - ale czy będzie wystarczające ?

Edytowane przez perso
literówka

No i jak gdzieś wyżej robię błąd w rozumowaniu i/lub liczeniu ? No bo w sumie takie odcięcie ze szkła piankowego ( nawet mimo ceny ) by wychodziło że to całkiem niezła opcja jest. Ale tylko pod warunkiem że da się zrezygnować z pionowej izolacji termicznej fundamentów.

Co wy na to ? Bo jak rozumiem to U =0.5 dotyczy tej 9 cm warstwy , tak ?

• 1 month później...

j-j - dzięki za odpowiedź - niby jest drogi - ale w domu piętrowym idzie go relatywnie mniej.

A może tak przy okazji skomentujesz kwestię pionowej izolacji termicznej fundamentów poniżej wiersza ze szkła piankowego ?

Czy w przypadku takiego wiersza ze szkła piankowego połączonego z izolacją termiczną podłogi i izolacją ścian jest sens dawać pełne ocieplenie fundamentów ?

Bo ja myślę żeby dać ze 20 cm poniżej warstwy szkła i już ?

No i kolejne pytanie czy przy takiej warstwie ze szkła nie można przypadkiem zrezygnować z pionowej izolacji przeciwwilgociowej ( oczywiście poniżej wiersza ze szkła piankowego ) ?

oba pytania- trudno powiedzieć ale przeciwwilgociową bym chyba dał a co do ocieplenia ściany fund. poniżej szkła to chyba jak piszesz 20 cm poniżej wystarczy.

pzdr

Jak budowałem dom, to używałem Isomuru. Na stronie producenta jest łądnie rozpisana fizyka budowli dla tego produktu. Sądzę, że ze szkłem było by diżo lepiej.

Problem bardzo ładnie opisany tutaj:

http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=222

• 2 years później...
...odjąć koszt ocieplenia ścian/law fundamentowych ?

Nie - lepiej zaizolować tym dookoła cały fundament, dzięki czemu będzie akumulatorem ciepła. Zobacz zdjęcia np. na http://isoglass.pl/szklo-spienione-galeria.html, tam są zdjęcia i przekroje jak można zastosować szkło spienione do izolacji fundamentów.

Nie - lepiej zaizolować tym dookoła cały fundament, dzięki czemu będzie akumulatorem ciepła. Zobacz zdjęcia np. na http://isoglass.pl/szklo-spienione-galeria.html, tam są zdjęcia i przekroje jak można zastosować szkło spienione do izolacji fundamentów.
Przecież to szkło piankowe w kawałkach! O jakości izolacji stanowi ( między innymi ) stopień unieruchomienia powietrza. Szkło piankowe świetnie powietrze unieruchamia, ale nie "potłuczone" . Takie coś to raczej jako drenaż nie izolacja termiczna.

Kolejny producent? Jaka jest cena tego szkła, no i gdzie to można kupić? Izolowanie fundamentów z zewnątrz szkłem nie jest dobrym pomysłem, że względu na słabą lambdę i cenę.

Przecież to szkło piankowe w kawałkach! O jakości izolacji stanowi ( między innymi ) stopień unieruchomienia powietrza. Szkło piankowe świetnie powietrze unieruchamia, ale nie "potłuczone" . Takie coś to raczej jako drenaż nie izolacja termiczna.
Ugryź się misiu kiedyś w język zanim coś napiszesz. Magiel to nie jest dobre źródło informacji. Może kiedyś to pojmiesz.