Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem czy na forum przewinął już się ten dokument

http://www.fhi.no/dokumenter/90e2ed327a.pdf

Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami. Wyniki są dość przerażające i napewno wybiły mi pomysł płyty fundamentowej na EPS/XPS.

Po 31 godz mrówki zaczęły atakować krawędzie EPS/XPS (kompletnie bez różnicy), szkło piankowe praktycznie nie ruszone. Po 5 dniach EPS miał juz poziome i pionowe tunele a XPS tylko poziome ale za to trochę więcej ich było. Szkło piankowe nie ruszone.

Na stronie 11 widać to ładnie na wykresach. Przeraża że po 5 dniach wyżarły już 1% XPSa ... po 5 dniach a mówimy tutaj o fundamencie.

Na stronie 12 widać jak mrówki dosłownie rzucały się na bardziej nagrzane fragmenty - nic tylko robic płytę grzewczą :D

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami. Wyniki są dość przerażające i napewno wybiły mi pomysł płyty fundamentowej na EPS/XPS.

Po 31 godz mrówki zaczęły atakować krawędzie EPS/XPS (kompletnie bez różnicy), szkło piankowe praktycznie nie ruszone. Po 5 dniach EPS miał juz poziome i pionowe tunele a XPS tylko poziome ale za to trochę więcej ich było. Szkło piankowe nie ruszone.

Na stronie 11 widać to ładnie na wykresach. Przeraża że po 5 dniach wyżarły już 1% XPSa ... po 5 dniach a mówimy tutaj o fundamencie.

Na stronie 12 widać jak mrówki dosłownie rzucały się na bardziej nagrzane fragmenty - nic tylko robic płytę grzewczą :D

Szczęka mi opadła i jeszcze leży. Czyli styropian pod domem, jaki by nie był to kiepski pomysł.

Pozostaje pytanie kto sponsorował badania, zgaduję w ciemno że producent szkła piankowego. Przy odpowiednim doborze metodologi pomiaru da się uzyskać wyniki ukierunkowane w jakąkolwiek stronę.

Pozostaje pytanie kto sponsorował badania, zgaduję w ciemno że producent szkła piankowego. Przy odpowiednim doborze metodologi pomiaru da się uzyskać wyniki ukierunkowane w jakąkolwiek stronę.
No popatrz, że nikt na to nie wpadł! Powiedzieli mrówkom co mają jeść a co nie i tyle. Przecież wszyscy wiedzą, że szkło można zjeść. Podobne do styropianu jest bardzo. Kogo oni chcą nabrać?

p.s. Tak z ciekawości, jak chciałbyś namówić mrówki, by gryzły szkło?

Gość Gos**c

Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami...

Rosjanie kiedyś badali słuch muchy i stwierdzili, że po wyrwaniu skrzydeł i ostatniej pary nóżek mucha ogłuchła.

Co do Norwegi, EPS i mrówkach to słyszałem zawsze ta samą historie. Gdzieś tam mrówki zjadły część izolacji z EPS. Nikt nie wnikał w szczegóły bo najważniejszy był przekaz aby używac wełny. Jakoś dziwne, że w Polsce mrówki nie jedzą EPSa a już bynajmniej nie na taka skalę aby zaszkodzić izolacji.

Rosjanie kiedyś badali słuch muchy i stwierdzili, że po wyrwaniu skrzydeł i ostatniej pary nóżek mucha ogłuchła.

Co do Norwegi, EPS i mrówkach to słyszałem zawsze ta samą historie. Gdzieś tam mrówki zjadły część izolacji z EPS. Nikt nie wnikał w szczegóły bo najważniejszy był przekaz aby używac wełny. Jakoś dziwne, że w Polsce mrówki nie jedzą EPSa a już bynajmniej nie na taka skalę aby zaszkodzić izolacji.

A skąd to wiesz?

Prawie dwa lata miałem cokół obsypany ziemią z piaskiem. Od czasy do czasu kręciły się tam jakieś mrówki, więc profilaktycznie, 2x w roku wokół domu sypałem ścieżkę z zatrutego pokarmu. Znikły nawet pojedyncze mrówki.

Po 2 latach ziemia z piaskiem została usunięta praktycznie do opaski p-wysadzinowej celem wysypania klińca, żwiru i piasku pod kostki. Mrówek nie zaobserwowano. Teraz, na kostkach i obok nich też ich nie widzę.

• 5 months później...
  • 8 months później...
  • 2 months później...

Ponad 10 lat byłem związany ze Strażą. Miałem w tym czasie styczność, z różnymi uszkodzeniami elewacji. I niestety zarówno mrówki jak i czasami gryzonie potrafią zadomowić się w warstwie ocieplenia przy gruncie. Sporadyczne przypadki, ale jednak występujące i dające do myślenia.

O ile w przypadku ocieplenia elewacji w ostateczności można uszkodzoną część zerwać i położyć nową, to w przypadku płyty fundamentowej problem jest gigantyczny. Dla mnie bariera psychologiczna nie do pokonania :)

Dlatego też, pomimo entuzjastycznego nastawienia do płyty fundamentowej, zrezygnowałem z tego pomysłu i nastawiłem się na fundament tradycyjny .

Poczytawszy jednak o szkle piankowym znów rozważam możliwość powrotu do pierwotnego pomysłu z płytą. Niestety, pomimo że zaraz pod warstwą humusu mam różne frakcje piasku, to problemem jest wysoki poziom wód gruntowych, a warunki zabudowy nie pozwalają wynieść domu na dogodną wysokość.

W tym roku miałem mały remont na zewnątrz i rozmawiałem z wykonawcą, który prowadzi firmę ogrodniczo-budowlaną i też mi mówił o mrówkach. Miał przypadek kiedy styropian na ścianie fundamentowaj był praktycznie cały rozpuszczony przez mrówki. On kojarzył bardziej te ubytki z działaniem kwasu mrówkowego niż z jego "wyżeraniem" przez mrówki. Jak stuknął w cokół to było słychać pustkę, po oderwaniu styropianu okazywał się on być praktycznie pusty w środku.