biz1a 25.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie wiem czy na forum przewinął już się ten dokument http://www.fhi.no/dokumenter/90e2ed327a.pdf Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami. Wyniki są dość przerażające i napewno wybiły mi pomysł płyty fundamentowej na EPS/XPS. Po 31 godz mrówki zaczęły atakować krawędzie EPS/XPS (kompletnie bez różnicy), szkło piankowe praktycznie nie ruszone. Po 5 dniach EPS miał juz poziome i pionowe tunele a XPS tylko poziome ale za to trochę więcej ich było. Szkło piankowe nie ruszone. Na stronie 11 widać to ładnie na wykresach. Przeraża że po 5 dniach wyżarły już 1% XPSa ... po 5 dniach a mówimy tutaj o fundamencie. Na stronie 12 widać jak mrówki dosłownie rzucały się na bardziej nagrzane fragmenty - nic tylko robic płytę grzewczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie wiem czy na forum przewinął już się ten dokument http://www.fhi.no/dokumenter/90e2ed327a.pdf Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami. Wyniki są dość przerażające i napewno wybiły mi pomysł płyty fundamentowej na EPS/XPS. Po 31 godz mrówki zaczęły atakować krawędzie EPS/XPS (kompletnie bez różnicy), szkło piankowe praktycznie nie ruszone. Po 5 dniach EPS miał juz poziome i pionowe tunele a XPS tylko poziome ale za to trochę więcej ich było. Szkło piankowe nie ruszone. Na stronie 11 widać to ładnie na wykresach. Przeraża że po 5 dniach wyżarły już 1% XPSa ... po 5 dniach a mówimy tutaj o fundamencie. Na stronie 12 widać jak mrówki dosłownie rzucały się na bardziej nagrzane fragmenty - nic tylko robic płytę grzewczą Szczęka mi opadła i jeszcze leży. Czyli styropian pod domem, jaki by nie był to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie no jak kupisz 2 mrówkojady to i płytę grzewczą możesz . PS. tylko na zimę musisz im sweterki zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 26.01.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Gdyby zamknąć człowieka w plastikowym pudełku z kostką styropianu to też by zaczął w nim ryć palcem z nudów, albo skosztował z głodu Mogli zasypać ten styro piaskiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 26.01.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Nie wiem czy na forum przewinął już się ten dokument http://www.fhi.no/dokumenter/90e2ed327a.pdf Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami. Wyniki są dość przerażające i napewno wybiły mi pomysł płyty fundamentowej na EPS/XPS. Po 31 godz mrówki zaczęły atakować krawędzie EPS/XPS (kompletnie bez różnicy), szkło piankowe praktycznie nie ruszone. Po 5 dniach EPS miał juz poziome i pionowe tunele a XPS tylko poziome ale za to trochę więcej ich było. Szkło piankowe nie ruszone. Na stronie 11 widać to ładnie na wykresach. Przeraża że po 5 dniach wyżarły już 1% XPSa ... po 5 dniach a mówimy tutaj o fundamencie. Na stronie 12 widać jak mrówki dosłownie rzucały się na bardziej nagrzane fragmenty - nic tylko robic płytę grzewczą Pozostaje pytanie kto sponsorował badania, zgaduję w ciemno że producent szkła piankowego. Przy odpowiednim doborze metodologi pomiaru da się uzyskać wyniki ukierunkowane w jakąkolwiek stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.01.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Pozostaje pytanie kto sponsorował badania, zgaduję w ciemno że producent szkła piankowego. Przy odpowiednim doborze metodologi pomiaru da się uzyskać wyniki ukierunkowane w jakąkolwiek stronę.No popatrz, że nikt na to nie wpadł! Powiedzieli mrówkom co mają jeść a co nie i tyle. Przecież wszyscy wiedzą, że szkło można zjeść. Podobne do styropianu jest bardzo. Kogo oni chcą nabrać? p.s. Tak z ciekawości, jak chciałbyś namówić mrówki, by gryzły szkło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 26.01.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Norweski instutyt zdrowia publicznego zbadał w nim jak EPS, XPS i szkło piankowe poradzi sobie z mrówkami... Rosjanie kiedyś badali słuch muchy i stwierdzili, że po wyrwaniu skrzydeł i ostatniej pary nóżek mucha ogłuchła. Co do Norwegi, EPS i mrówkach to słyszałem zawsze ta samą historie. Gdzieś tam mrówki zjadły część izolacji z EPS. Nikt nie wnikał w szczegóły bo najważniejszy był przekaz aby używac wełny. Jakoś dziwne, że w Polsce mrówki nie jedzą EPSa a już bynajmniej nie na taka skalę aby zaszkodzić izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.01.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Rosjanie kiedyś badali słuch muchy i stwierdzili, że po wyrwaniu skrzydeł i ostatniej pary nóżek mucha ogłuchła. Co do Norwegi, EPS i mrówkach to słyszałem zawsze ta samą historie. Gdzieś tam mrówki zjadły część izolacji z EPS. Nikt nie wnikał w szczegóły bo najważniejszy był przekaz aby używac wełny. Jakoś dziwne, że w Polsce mrówki nie jedzą EPSa a już bynajmniej nie na taka skalę aby zaszkodzić izolacji.A skąd to wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 26.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 A skąd to wiesz? Bo mialem i mam dom ocieplony styropianem. Bo prawie wszystkie domy w PL jakie znam mają ocieplenie ze styropianu. Bo widzialem zdemontowany z elewacji styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Prawie dwa lata miałem cokół obsypany ziemią z piaskiem. Od czasy do czasu kręciły się tam jakieś mrówki, więc profilaktycznie, 2x w roku wokół domu sypałem ścieżkę z zatrutego pokarmu. Znikły nawet pojedyncze mrówki.Po 2 latach ziemia z piaskiem została usunięta praktycznie do opaski p-wysadzinowej celem wysypania klińca, żwiru i piasku pod kostki. Mrówek nie zaobserwowano. Teraz, na kostkach i obok nich też ich nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.01.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Bo mialem i mam dom ocieplony styropianem. Bo prawie wszystkie domy w PL jakie znam mają ocieplenie ze styropianu. Bo widzialem zdemontowany z elewacji styropian.Z elewacji. U mnie mrówki mieszkają w ziemi nie na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekpasywny 20.07.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Zdjęcia z zabudowy szkła piankowego na moim fotoblogu http://budowagryfice.blogspot.com/2015/04/szklo-piankowe-druga-warstwa_12.html Proszę pisać w razie pytań.Pozdrawiam! Edytowane 20 Lipca 2016 przez domekpasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 17.04.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Ale to nie ma znaczenia (badania) dla Polaka liczy się cena i bajki. Ja mam szkło piankowe ale inni wiedza ze źle zrobiłem albo wiedzieć nie chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommies 10.07.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Ponad 10 lat byłem związany ze Strażą. Miałem w tym czasie styczność, z różnymi uszkodzeniami elewacji. I niestety zarówno mrówki jak i czasami gryzonie potrafią zadomowić się w warstwie ocieplenia przy gruncie. Sporadyczne przypadki, ale jednak występujące i dające do myślenia. O ile w przypadku ocieplenia elewacji w ostateczności można uszkodzoną część zerwać i położyć nową, to w przypadku płyty fundamentowej problem jest gigantyczny. Dla mnie bariera psychologiczna nie do pokonania Dlatego też, pomimo entuzjastycznego nastawienia do płyty fundamentowej, zrezygnowałem z tego pomysłu i nastawiłem się na fundament tradycyjny . Poczytawszy jednak o szkle piankowym znów rozważam możliwość powrotu do pierwotnego pomysłu z płytą. Niestety, pomimo że zaraz pod warstwą humusu mam różne frakcje piasku, to problemem jest wysoki poziom wód gruntowych, a warunki zabudowy nie pozwalają wynieść domu na dogodną wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.07.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 W tym roku miałem mały remont na zewnątrz i rozmawiałem z wykonawcą, który prowadzi firmę ogrodniczo-budowlaną i też mi mówił o mrówkach. Miał przypadek kiedy styropian na ścianie fundamentowaj był praktycznie cały rozpuszczony przez mrówki. On kojarzył bardziej te ubytki z działaniem kwasu mrówkowego niż z jego "wyżeraniem" przez mrówki. Jak stuknął w cokół to było słychać pustkę, po oderwaniu styropianu okazywał się on być praktycznie pusty w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts