Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze i pytania - Szmaragd

acici

Recommended Posts

witajcie ponownie. dziękuję za odpowiedź na mój post. szkoda, że nikt tu nie ma zdjęć wykończonego szmaragda:) ale poczekamy zobaczymy. Mam pytanie odnośnie murarzy. My juz działke mamy zaklepana. Ale pewnie papierkowe sprawy potrwaja i budowa ruszy dopiero na wiosnę chociaż ja ma głęboką nadzieję, że uda sie do zimy postawić stan surowy otwarty z dachem. Czy ktoś może polecić jakaś dobra sprawdzoną ekipę ? Najlepiej włąśnie taką, która juz budowała szmaragda i ma jakieś doświadczenie przy tym projekcie. Acici jak Wasza ekipa? Jesteście w stanie ich polecić? Skąd oni są? My będziemy budować dom pod Warszawą na zachodniej częsci.

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warszawą na zachodniej częsci.

Mogę ci polecić swoich chłopaków którzy budowali moj szmaragd jaki również jednego kolegi tutaj z forum. Takwięc byłby to już ich trzeci taki projekt. Ja jestem zadowolony, czysto dokładnie i co najważniejsze sciany trzymają pion. Panownie są z lubelskiego z okolic Acici hehehe .........

Dokładnie w ktrej części warszawy pod warszawy budujesz?

Mnie o ekipę ktoś kiedyś z forum pytał, zrobiłam wywiad z naszymi Bobami Budowniczymi i odmawiają wyjazdów poza lubelskie, bo maja full roboty na miejscu, dom za domem stawiają i jeszcze ile trzeba na nich czekac po "rezerwacji". Byliśmy zadowoleni z ich roboty, wzielismy ich od znajomych i poleciliśmy tez sąsiadowi - skorzystał, tez zadowolony. Firma rodzinna, elastyczni w kontakcie (otwarci i łatwo przyswajalni), sumienni, przeciwnie do dekarza który lepiej niech sie w okolicy nie pokazuje bo spartolił i mąż powiedział, ze mu z d....y jesień średniowiecza zrobi.

Pamiętajcie, by pisać z robotnikami umowy i jeszcze z dopiskiem, ze w razie znaleziońych niedoróbek bedą poprawiać wszystko na własny koszt, bo inaczej jak przyjdzie co do czego to każdy mowi potem, ze to nie jego wina i umywa ręce!!

• 1 month później...

Witam wszystkich Szmaragdowiczów!

Skoro mamy już prawie wymurowaną drugą kondygnację naszego wymarzonego domu, to chyba czas najwyższy się ujawnić. W zasadzie budujemy Szmaragd z drobnymi zmianami, ale de facto jest to Szmaragd3 (no może nie dokładnie). W momencie kiedy kupowaliśmy projekt nie było jeszcze trójki.Najważniejsze zmiany to: Z dwóch dolnych łazieneczek mamy jedną łazienkę, do gabinetu jest jedno wejście z wiatrołapu, z malej garderoby na górze + kawałka sypialni zrobiona będzie pralnia, no i niestety ze względu na wąską działkę musieliśmy się pozbyć okien od strony jadalni.

Od dawna podczytywałam Wasze forum, aż w końcu znalazłam się w miejscu, kiedy muszę zadać pytanie bardziej doświadczonym "budowniczym".

Czy ktoś z Was ma na dachu blachę Ruukki Classic Premium? Chcemy taką położyć, chętnie zobaczyłabym ją na dachu naszego projektu, jak wygląda w rzeczywistości.

Będę wdzięczna, jeśli ktoś udostępni mi zdjęcia (oczywiście jeśli ktoś taki istnieje).

Pozdrawiam... w szczególności założycielkę wątku :). To dzięki Tobie dałam się namówić małżowi na ten projekt a teraz jestem z tego bardzo zadowolona :)

Ada

• 1 month później...
  • 3 months później...
Ktoś tu widze zapożyczył sobie pomysł na przeróbki i do tego czerpie $$$

http://www.mgprojekt.com.pl/szmaragd-4

Po prostu sami stworzyliście niezły projekt:D Tylko nie pamiętam już czy u was pojawiła się kabina prysznicowa wydzielona z części garażowej. Rozwiązanie z wydzielonym prysznicem na pewno pojawiało się u DANY1104. Mam pytanie jakie zmiany wprowadziliście na piętrze? Czy macie garderobę obok łazienki czy przerobiliście na ten cel gabinet? My wprowadziliśmy wiele zmian na parterze m.in mamy zamkniętą kuchnię i doprojektowaliśmy kabinę prysznicową w łazience.

Na pietrze z garderoby obok sypialni zrobiliśmy pralnie, a gardeobe między pokojami zostawiliśmy jak w projekcie. Może kiedyś pomyślimy nad gabinetem.

Na dole w łazience prysznic kosztem kawała garażu i przesunelisy ścianę na której stoi geberit przez co w garażu pod schodami zrobił się mały schowek. A i poszerzony jest cały garaż ściana łącznie z kotłownią co w IV jest uwidocznione podwójnym dachem. Natomiast w salonie jaki kuchni bez zmian.

na piętrze mało zmian, ale jednakprojekt-domu-szmaragd-3-rzut-pietra-NASZE ZMIANY.jpg

zastanawiamy się jeszcze nad przesunięciem ściany pralni kosztem sypialni. Czy mogłabym prosić o jakiś zdjęcia z pralni. Chcieliśmy troszeczkę zmniejszyć hol, ale architekt zasugerował, że może być zbyt mały. Gabinet miał być na piętrze, ponieważ pokój na dole będzie sypialnią gościnną i brakowało nam jednego takiego pomieszczenia, ale wymyśliliśmy jeszcze coś innego:)

Po wstępnych wycenach budowlańców i przymiarkach co ma być i gdzie podjęliśmy decyzję o wylaniu drugiego stropy i doprojektowaniu schodów wylewanych na strych, który ma być pokojem Studio. Martwią mnie te schody, ale architekt mówi, że da rade:) Wiele tam miejsca nie będzie, ale na nasze potrzeby wystarczy. Podnosimy dach i robimy ściankę kolankową na dwa pustaki, według wyliczeń architekta dom podniesie się o jakieś 75cm. I tak z projekty gotowego tworzy się już zupełnie nowy Szmaragd 3a:)studio pomieszczenia.jpg