tomek898989 27.02.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Hej, mam ogólne pytanie,. dostalem wycene robot murarskich. Koszt stanu surowego ze zrobieniem stropu drewnianego i więżby dachowej wyszlo im 50 tys zł. A stan surowy otwarty bez więżby i stropu gornego drewnianego 38 700 zł. Czy wg Was to normalna cena? Jak to bylo u Was? EDIT W te koszty wliczyli tez wykopy czyli zalatwienie przez nich koparki - 1 200 zł humus- koparka do przerzucenia piasku do zasypki 600,00 zł Edytowane 27 Lutego 2014 przez tomek898989 dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 27.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, warszawa ma inne stawki, ale te nie są złe. U nas trochę mniej (ok 45tyś) stan surowy otwarty, ale mamy dwa wylewane stropy. Mieliśmy też jedną wycenę na ponad 60tyś, ekipa sprawdzona i bardzo rzetelna. My ruszamy teraz wiosną, tylko czekamy na pozwolenie-mamy nadzieje, że będzie lada dzień. Którą wersję projektu budujecie? I jakie wprowadziliście zmiany? Hej, mam ogólne pytanie,. dostalem wycene robot murarskich. Koszt stanu surowego ze zrobieniem stropu drewnianego i więżby dachowej wyszlo im 50 tys zł. A stan surowy otwarty bez więżby i stropu gornego drewnianego 38 700 zł. Czy wg Was to normalna cena? Jak to bylo u Was? EDIT W te koszty wliczyli tez wykopy czyli zalatwienie przez nich koparki - 1 200 zł humus - koparka do przerzucenia piasku do zasypki 600,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 27.02.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, warszawa ma inne stawki, ale te nie są złe. U nas trochę mniej (ok 45tyś) stan surowy otwarty, ale mamy dwa wylewane stropy. Mieliśmy też jedną wycenę na ponad 60tyś, ekipa sprawdzona i bardzo rzetelna. My ruszamy teraz wiosną, tylko czekamy na pozwolenie-mamy nadzieje, że będzie lada dzień. Którą wersję projektu budujecie? I jakie wprowadziliście zmiany? Czesc, budujemy Szmaragda 4. Ze zmian to dokladamy taras od strony wykuszu z jadalni taki sam jak jest od salonu i wyjscia z jadalni. Dach nad tarasem wyciagamy bo ten metrowy to tylko chyba jest tam symbolicznie:) zmian w srodku niewiele. na dole bedzie murek h= 1,20 oddzielający jadalnię od salonu, brak kominka, spiżarnia w garażu pod schodami. Na gorze w miejsce garderoby w sypialni bedzie pralnia z wejsciem z lazienki a kosztem sypialni "rodzicow" bedzie garderoba wielkosci tej pralni nota bene garderoby i to tyle z naszych zmian. Projekt nam bardzo pasuje i sie podoba, trafil w 100% w nasze potrzeby. Wersji podstawowej czegos brakowalo i juz mielismy wybierac Kasjopeę ale pojawil sie Szmaragd 4. Tez zamierzamy wystartowac jakos maj czerwiec. W zaleznosci od tego ile bedziemy czekac na pozwolenie. Wy ile czekacie jak narazie? Będziecie zakładać dziennik budowy? My się nad tym zastanawiamy Stan surowy otwarty, rozumiem bez więźby dachowej tak? Cenę 50 tys, ktora podalem proponuja mi juz z uwzglednieniem koparki do zebrania humusu i przygotowania gruntu pod wykopy jakies 1 200 zł -1 500 zł, do tego w tej cenie jest wykonanie stropu drewnianego i więźby dachowej wraz z deskowaniem i pokryciem papą. Czyli z tego co piszesz Ty i tego co napisał mi certa to cena jest chyba ok. Szczerze to na poczatku złapałem się za głowę, spodziewałem się, że będzie troche taniej, ale to moja pierwsza oferta. Jak się w to bardziej zagłębić i zaczerpnąc waszej opinii to troche emocje opadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 27.02.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 W naszym przypadku cena 45 tyś stan zero, dwie kondygnacje z wylewaniem stropu monolitycznego, więźbą i dachem. Koparkę do wykopu i podsypywania oraz zagęszczarkę załatwiamy sami. Papiery załatwiany od listopada, ale mieliśmy problem z mapą geodezyjną i musieliśmy zrobić nową dlatego tyle to trwa, "ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło" wyciągnęliśmy projekt z urzędu i wprowadziliśmy jeszcze kilka zmian m.in. dajemy drugi strop wylewany i puszczamy klatkę schodową na strych. Mamy nadzieje, że lada dzień otrzymamy zgodę, ale tak się nie spieszymy, abyśmy nie musieli potem wody wyciągać z wykopu.Czesc, budujemy Szmaragda 4. Ze zmian to dokladamy taras od strony wykuszu z jadalni taki sam jak jest od salonu i wyjscia z jadalni. Dach nad tarasem wyciagamy bo ten metrowy to tylko chyba jest tam symbolicznie:) zmian w srodku niewiele. na dole bedzie murek h= 1,20 oddzielający jadalnię od salonu, brak kominka, spiżarnia w garażu pod schodami. Na gorze w miejsce garderoby w sypialni bedzie pralnia z wejsciem z lazienki a kosztem sypialni "rodzicow" bedzie garderoba wielkosci tej pralni nota bene garderoby i to tyle z naszych zmian. Projekt nam bardzo pasuje i sie podoba, trafil w 100% w nasze potrzeby. Wersji podstawowej czegos brakowalo i juz mielismy wybierac Kasjopeę ale pojawil sie Szmaragd 4. Tez zamierzamy wystartowac jakos maj czerwiec. W zaleznosci od tego ile bedziemy czekac na pozwolenie. Wy ile czekacie jak narazie? Będziecie zakładać dziennik budowy? My się nad tym zastanawiamy Stan surowy otwarty, rozumiem bez więźby dachowej tak? Cenę 50 tys, ktora podalem proponuja mi juz z uwzglednieniem koparki do zebrania humusu i przygotowania gruntu pod wykopy jakies 1 200 zł -1 500 zł, do tego w tej cenie jest wykonanie stropu drewnianego i więźby dachowej wraz z deskowaniem i pokryciem papą. Czyli z tego co piszesz Ty i tego co napisał mi certa to cena jest chyba ok. Szczerze to na poczatku złapałem się za głowę, spodziewałem się, że będzie troche taniej, ale to moja pierwsza oferta. Jak się w to bardziej zagłębić i zaczerpnąc waszej opinii to troche emocje opadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 27.02.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 W naszym przypadku cena 45 tyś stan zero, dwie kondygnacje z wylewaniem stropu monolitycznego, więźbą i dachem. Koparkę do wykopu i podsypywania oraz zagęszczarkę załatwiamy sami. Papiery załatwiany od listopada, ale mieliśmy problem z mapą geodezyjną i musieliśmy zrobić nową dlatego tyle to trwa, "ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło" wyciągnęliśmy projekt z urzędu i wprowadziliśmy jeszcze kilka zmian m.in. dajemy drugi strop wylewany i puszczamy klatkę schodową na strych. Mamy nadzieje, że lada dzień otrzymamy zgodę, ale tak się nie spieszymy, abyśmy nie musieli potem wody wyciągać z wykopu. Dach zrobiony juz w tej kwocie 45 tys. zł? W sensie położona dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 27.02.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dach zrobiony juz w tej kwocie 45 tys. zł? W sensie położona dachówka? Tak, ale u nas jest trochę inaczej niż u was. Nawet cenę chleba macie inną:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 28.02.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No to jednak spora roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 01.03.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Cenę 50 tys, ktora podalem proponuja mi juz z uwzglednieniem koparki do zebrania humusu i przygotowania gruntu pod wykopy jakies 1 200 zł -1 500 zł, do tego w tej cenie jest wykonanie stropu drewnianego i więźby dachowej wraz z deskowaniem i pokryciem papą. Czyli z tego co piszesz Ty i tego co napisał mi certa to cena jest chyba ok. Szczerze to na poczatku złapałem się za głowę, spodziewałem się, że będzie troche taniej, ale to moja pierwsza oferta. Jak się w to bardziej zagłębić i zaczerpnąc waszej opinii to troche emocje opadły Jeżeli z deskowaniem te 50tysi to wydaje się być rozsądna kwotą aczkolwiek hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 01.03.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Mam pytanie ile wychodzi stali na fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 02.03.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Mam pytanie ile wychodzi stali na fundamenty? To jest trudne pytanie. Miałem gdzieś wyliczenia, ale trzeba by od nowa do tego przysiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 06.03.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 a nie ma tej informacji w projekcie? bo z tego co ja widze w moim zestawieniu to jest ile jakiej stali potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 06.03.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 mam pytanko do osób tutaj wypowiadających się. Jakie bloczki kupowaliście? w jakich cenach? Mam do kupienia certusa za 2,95 szt. , ale z tego co sie zorientowalem to sa to najdrozsze bloczki. Mozna kupic w betoniarniach taniej ale co z jakoscia?na co zwracac uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 09.03.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 a nie ma tej informacji w projekcie? bo z tego co ja widze w moim zestawieniu to jest ile jakiej stali potrzeba Owszem zestawienie jest, ale na cały dom ale nie na fundamenty. Nam już się udało rozgryźć temat stali:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 09.03.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 mam pytanko do osób tutaj wypowiadających się. Jakie bloczki kupowaliście? w jakich cenach? Mam do kupienia certusa za 2,95 szt. , ale z tego co sie zorientowalem to sa to najdrozsze bloczki. Mozna kupic w betoniarniach taniej ale co z jakoscia?na co zwracac uwage? Cena wysoka, pytanie z transportem czy bez? Mój tata podczas swojej budowy miał przypadek, że przywiezione zostały bloczki na plac budowy i musieli z powrotem zabierać, ponieważ się sypały:mad: Dobrze, że była to pobliska hurtownia budowlana więc wymienili bez problemu (chcieli bubla wcisnąć), gorzej gdyby był to jakiś dalszy dostawca znaleziony np. w Internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekd07 09.03.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Mam pytanie ile wychodzi stali na fundamenty? Witam Nam wyszło stali na fundament 38szt fi12 oraz 27 fi 6. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekd07 09.03.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 mam pytanko do osób tutaj wypowiadających się. Jakie bloczki kupowaliście? w jakich cenach? Mam do kupienia certusa za 2,95 szt. , ale z tego co sie zorientowalem to sa to najdrozsze bloczki. Mozna kupic w betoniarniach taniej ale co z jakoscia?na co zwracac uwage? Witam Radze poszukać dobrej betoniarni i od nich kupić bloczki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 11.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Bloczki Certus, cena 2,95 zł. Cena juz z transportem poniewaz sklad jest kilka domow dalej. Ale bardziej wolalbym cene blizej 2 zł ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acici 09.04.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Kto ma projekt / plan rekuperacji w Szmaragdzie?? Bardzo pilne!! HelpKto ma projekt / plan rekuperacji w Szmaragdzie?? Bardzo pilne!! HelpKto ma projekt / plan rekuperacji w Szmaragdzie?? Bardzo pilne!! HelpKto ma projekt / plan rekuperacji w Szmaragdzie?? Bardzo pilne!! HelpKto ma projekt / plan rekuperacji w Szmaragdzie?? Bardzo pilne!! Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 10.04.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Skoro będziesz robić reku to wykonawca taki projekt niech przedstawi, a my go zweryfikujemy.W moim przypadku cała infrastruktura rur jest na strychu łacznie z rekuperatorem. Rury pionowe na parter puszczone w kanałach (naroznikach ścian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 24.04.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam forumowiczów. Jesteśmy z mężem zainteresowani szmaragdem. Czy ktoś może podpiwniczał ten domek (częściowo lub pod całością)? Zastanawiam się gdzie wasi architekci wyprowadzili klatkę schodową do piwnicy . Zastanawiamy się czy jest możliwość usytuowania schodów bez ingerencji w bryłę budynku (chodzi nam o to, aby nie powiększyły się wymiary). Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts