Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze i pytania - Szmaragd

acici

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, z łazienki będzie wejście do pralni; pokój/garderobę (ten najmniejszy) podzielimy i zrobimy garderobę z oknem z wejściem od sypialni oraz od korytarza zabudowaną szafę . Oczywiście to póki co nasze wizualizacje- nie rozmawialiśmy jeszcze z architektem. Póki co czekamy do jesieni aby z działki móc wyciąć świerki które rosną na samym środeczku. Inspiracją do zmian był dziennik budowy acici . A w SZMARAGDZIE zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Gdybyśmy mieli możliwość ( czytaj: szersza działka), to postawilibyśmy szmaragda 4, ale ogranicza nas 21m szerokości dlatego musimy zadowolić się poprzesuwaniem ścianek:) Edytowane przez emilkazozz

My wprowadziliśmy sporo zmian w naszym Szmaragdzie (łącznie z fundamentami), a teraz chyba jeszcze pralka zamiast na piętro trafi na parter i zrobimy albo łazienkę do sypialni albo drugą garderobę. Mamy już pozwoenie na budowę i czeakamy na ekipę:) a w jakiej części Polski będziecie budować, jeśli wolno wiedzieć?:)

piętro dwie łazienki.jpg

Obecnie mamy otwartą kuchnię i nie jesteśmy zadowoleni z tego rozwiązania, dlatego zwiększyliśmy kuchnię kosztem jadalni. Zlikwidowaliśmy też podcień i obecnie tam jest przesunięta jadania. Projekt też dostosowaliśmy do naszej działki i doprojektowaliśmy inne okna na piętrze. I oczywiście schody-zostały przeprojektowane ze zabiegowych, na ze spocznikiem. Zlikwidowaliśmy też jedno wc na parterze, a ma tam powstać rodzaj schowka pod schodami od strony garażu i łazienka z prysznicem.

Parter 1-page-002.jpg

szmaragd_III_elewacja_zachodnia.jpg

szmaragd_III_elewacja_polnocna.jpg

szmaragd_III_elewacja_wschodnia.jpg

szmaragd_III_elewacja_poludniowa.jpg

Edytowane przez Octans

I jedna jeszcze zmiana wylewamy oba stropy i ciągniemy schody na poddasze planujemy tam jeszcze jeden "salon" taki bardziej rozrywkowy -pokój gier, tv -pokój Studio. Nie będzie duży, ale rozwiązało nam to rodzinny problem gdzie ma trafić PS, bo nie chciałam się zgodzić aby było w salonie na parterze. Podnosimy jeszcze cały dom o jakieś 2 pustaki, aby zwiększyć poddasze i wysokość całego budynku mamy obecnie 9,85m.

studio pomieszczenia.jpg

Zlikwidowaliśmy jeszcze balkon na froncie domu:)

Edytowane przez Octans

super, dzięki. Podoba mi się pomysł ze zlikwidowaniem balkonu od frontu- wystarczy nam tam barierka. A pomysł ze strychem świetny! Zapewne przy większej rodzinie super się sprawdzi. Widzę także okna w garażu i kotłowni. U nas skończy się na szklanych pustakach, gdyż chcemy zachować minimalną odległość od granicy (3m). A schody koniecznie z "półpiętrem" !:)

Witam,

Przeglądając forum wpadło mi w "oko", że Twój dom - Acici - jest gdzieś w okolicach Lublina.

Jeśli tak faktycznie jest - czy byłaby możliwość obejrzenia go w realu. Jestem praktycznie raz w tygodniu w Lublinie, więc gdyby była taka możliwość - byłoby super!

pozdrawiam,

Jak 3 m odległości to rzeczywiście tylko w grę wchodzą pustaki. My nie mamy takiego problemu i mogliśmy sobie pozwolić na wstawienie okien. Zmiany w projekcie sprawa dość indywidualna i trzeba czasem projekt dostosować do swoich potrzeb. Nam się podobało sporo projektów, ale żaden nie spełniał ich w takim stopniu jak Szmaragd 3, początkowo chwieliśmy robić zmiany na projekcie z MGProjektu Modena, ale salon wychodził nam tam za wąski i wiązało się ze znacznie większymi zmianami i dość kosztownymi. Radzę troszeczkę się pobawić się też ustawnością pomieszczeń m.in. kuchnią. Dla mnie moja była już wystarczająca teraz to ma być około 17 m, ale i tak był problem ze zmywarką. Zrobiliśmy na zapas jak nam się wydawało cały projekt kuchni i teraz okazało się ze już na początku budowy jest jak znalazł, bo wykonawca już przy fundamentach chce wiedzieć gdzie dokładnie mają być wszystkie rurki od kanalizacji.

Tak, mam dobrego doradcę- moja mama już dwa domy wybudowała i wykończyła kilka nieruchomości- dlatego wiem, że wszystko trzeba przemyśleć wcześniej. Zaczynając od okien, drzwi ścianek, WC, bidet, zlew, pralka, lodówka i zmywarka, oświetlenie- ba! Nawet gniazdka:) Ale takie rzeczy często wychodzą w tzw. "praniu" , dlatego fajnie jest się wesprzeć radami osób które budują ten sam dom.

jeszcze nie, chcemy spotkać się z architektem współpracującym z pracownią. Mamy dosyć małą działkę (1000m), nie mam 100% pewności, że uda nam się postawić tam szmaragdzika. Chcielibyśmy zrobić przydomową oczyszczalnie( czyli po prostu rozsączkowanie szamba) a w tyle działki biegnie linia energetyczna o napięciu 15kW od której musimy odsunąć się 14m. (według planu zagospodarowania przestrzennego) no i jakoś nie możemy się zebrać. Tzn. jesteśmy zdecydowani jeśli chodzi o projekt, ale jakoś tyle roboty na działce ( wycinanie drzewek owocowych, wykopywanie śmieci po poprzednich właścicielach no i czekamy aż założą nam nową skrzynkę a najważniejsze to wyburzenie z działki budynku letniskowego z płyty OSB i jeszcze miliony innych dupereli, których końca nie widać:)) AAA! I właśnie sobie uświadomiłam, że jednak będziemy musieli zrobić podpiwniczenie, bo moja mama przypomniała mi o siłowni którą zakupiliśmy jakiś czas temu i dzięki uprzejmości mamy przechowujemy ją na strychu jej domu-póki co:) Edytowane przez emilkazozz

I jedna jeszcze zmiana wylewamy oba stropy i ciągniemy schody na poddasze planujemy tam jeszcze jeden "salon" taki bardziej rozrywkowy -pokój gier, tv -pokój Studio. Nie będzie duży, ale rozwiązało nam to rodzinny problem gdzie ma trafić PS, bo nie chciałam się zgodzić aby było w salonie na parterze. Podnosimy jeszcze cały dom o jakieś 2 pustaki, aby zwiększyć poddasze i wysokość całego budynku mamy obecnie 9,85m.

[ATTACH=CONFIG]258705[/ATTACH]

Zlikwidowaliśmy jeszcze balkon na froncie domu:)

Mam pytanie dotyczące adaptacji strychu. Jakie wyszły Wam wysokości w najwyższym i najniższym punkcie, jaka jest powierzchnia pokoju oraz mniej więcej jakie dodatkowe koszty są z tym związane? Wiadomo, że dodatkowe schody, wylanie stropu, okna dachowe itd. Ile dodatkowo trzeba dołożyć? Koszty podpiwniczenia -nawet częściowego to ok 30tys zł dodatkowo. Ja nie jestem przekonana co do tej piwnicy, ale mąż namawia. Może ten pokój studio na strychu byłby jakąś alternatywą ( kwestia kosztów jest istotna) i problem ulokowania siłowni zostałby rozwiązany. Boje się trochę piwnicy ze względu na wilgoć. Nasi działkowi sąsiedzi mają piwnice, czyli raczej ich nie zalewa, ale mam wiele wątpliwości.

witam ponownie wszystkich Szmaragdowiczów w jedynym najbardziej przydatnym wątku dotyczącym projektu Szmaragd :)

Mam pytanie odnośnie wkładów kominowych schiedel. W projekcie Szmaragda 4 mam w zestawieniu materiałow podane 25mb wkładu, ale nie mam pojęcia dlaczego aż tyle? widzę tam tylko dwa kominy spalinowe na wysokość około 7-8 metrów więc skąd 25m w zestawieniu?

witam ponownie wszystkich Szmaragdowiczów w jedynym najbardziej przydatnym wątku dotyczącym projektu Szmaragd :)

Mam pytanie odnośnie wkładów kominowych schiedel. W projekcie Szmaragda 4 mam w zestawieniu materiałow podane 25mb wkładu, ale nie mam pojęcia dlaczego aż tyle? widzę tam tylko dwa kominy spalinowe na wysokość około 7-8 metrów więc skąd 25m w zestawieniu?

hmmm....to chyba coś się komuś w projekcie niechcący pierdyknęło....bo to 25m nie wiadomo skąd...