certa 28.04.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Nie brałem pod uwage pownicy w tym projekcie, a jak już to bym chyba kasjopea zbudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 29.04.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Nie brałem pod uwage pownicy w tym projekcie, a jak już to bym chyba kasjopea zbudował dzięki za odpowiedz. Sprawdzę sobie ten projekt o którym mówisz i pogadamy z architektem (jak już się na któregoś zdecydujemy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 30.04.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Dobry architekt to ci parking podziemny dwupoziomowy zaprojektuje tylko pamietaj wziac pod uwage warunki gruntowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acici 30.04.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja piwnicy nie mam, ale gdyby była, schody umiejscowione by były tam, gdzie jest schowek / wnęka w garażu - ta z tyłu klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 04.05.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dzięki za rady! Gdzieś na forum czytałam, że ktoś zaprojektował sobie schody w pomieszczeniu gospodarczym. Ale na chwilę obecną, chyba zrezygnujemy z podpiwniczenia i po prostu wprowadzimy małe zmiany w projekcie. ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 05.05.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Witam kolejnego szmaragdowicza :)a co to za pomieszczenie wydzielone z części garderoby (powiększałam, ale nie mogłam odczytać)? Rozumiem, że z łazienki na piętrze będzie wejście do pralni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 06.05.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Tak, z łazienki będzie wejście do pralni; pokój/garderobę (ten najmniejszy) podzielimy i zrobimy garderobę z oknem z wejściem od sypialni oraz od korytarza zabudowaną szafę . Oczywiście to póki co nasze wizualizacje- nie rozmawialiśmy jeszcze z architektem. Póki co czekamy do jesieni aby z działki móc wyciąć świerki które rosną na samym środeczku. Inspiracją do zmian był dziennik budowy acici . A w SZMARAGDZIE zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Gdybyśmy mieli możliwość ( czytaj: szersza działka), to postawilibyśmy szmaragda 4, ale ogranicza nas 21m szerokości dlatego musimy zadowolić się poprzesuwaniem ścianek:) Edytowane 6 Maja 2014 przez emilkazozz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 07.05.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 My wprowadziliśmy sporo zmian w naszym Szmaragdzie (łącznie z fundamentami), a teraz chyba jeszcze pralka zamiast na piętro trafi na parter i zrobimy albo łazienkę do sypialni albo drugą garderobę. Mamy już pozwoenie na budowę i czeakamy na ekipę a w jakiej części Polski będziecie budować, jeśli wolno wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 07.05.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 A jak prezentuje się parter? może coś podpatrzymy:) Będziemy budować się w woj. łódzkim, niedaleko Koluszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 07.05.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Obecnie mamy otwartą kuchnię i nie jesteśmy zadowoleni z tego rozwiązania, dlatego zwiększyliśmy kuchnię kosztem jadalni. Zlikwidowaliśmy też podcień i obecnie tam jest przesunięta jadania. Projekt też dostosowaliśmy do naszej działki i doprojektowaliśmy inne okna na piętrze. I oczywiście schody-zostały przeprojektowane ze zabiegowych, na ze spocznikiem. Zlikwidowaliśmy też jedno wc na parterze, a ma tam powstać rodzaj schowka pod schodami od strony garażu i łazienka z prysznicem. Edytowane 7 Maja 2014 przez Octans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 07.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) I jedna jeszcze zmiana wylewamy oba stropy i ciągniemy schody na poddasze planujemy tam jeszcze jeden "salon" taki bardziej rozrywkowy -pokój gier, tv -pokój Studio. Nie będzie duży, ale rozwiązało nam to rodzinny problem gdzie ma trafić PS, bo nie chciałam się zgodzić aby było w salonie na parterze. Podnosimy jeszcze cały dom o jakieś 2 pustaki, aby zwiększyć poddasze i wysokość całego budynku mamy obecnie 9,85m. Zlikwidowaliśmy jeszcze balkon na froncie domu:) Edytowane 7 Maja 2014 przez Octans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 07.05.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 super, dzięki. Podoba mi się pomysł ze zlikwidowaniem balkonu od frontu- wystarczy nam tam barierka. A pomysł ze strychem świetny! Zapewne przy większej rodzinie super się sprawdzi. Widzę także okna w garażu i kotłowni. U nas skończy się na szklanych pustakach, gdyż chcemy zachować minimalną odległość od granicy (3m). A schody koniecznie z "półpiętrem" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_BP 07.05.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam,Przeglądając forum wpadło mi w "oko", że Twój dom - Acici - jest gdzieś w okolicach Lublina.Jeśli tak faktycznie jest - czy byłaby możliwość obejrzenia go w realu. Jestem praktycznie raz w tygodniu w Lublinie, więc gdyby była taka możliwość - byłoby super!pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 07.05.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Jak 3 m odległości to rzeczywiście tylko w grę wchodzą pustaki. My nie mamy takiego problemu i mogliśmy sobie pozwolić na wstawienie okien. Zmiany w projekcie sprawa dość indywidualna i trzeba czasem projekt dostosować do swoich potrzeb. Nam się podobało sporo projektów, ale żaden nie spełniał ich w takim stopniu jak Szmaragd 3, początkowo chwieliśmy robić zmiany na projekcie z MGProjektu Modena, ale salon wychodził nam tam za wąski i wiązało się ze znacznie większymi zmianami i dość kosztownymi. Radzę troszeczkę się pobawić się też ustawnością pomieszczeń m.in. kuchnią. Dla mnie moja była już wystarczająca teraz to ma być około 17 m, ale i tak był problem ze zmywarką. Zrobiliśmy na zapas jak nam się wydawało cały projekt kuchni i teraz okazało się ze już na początku budowy jest jak znalazł, bo wykonawca już przy fundamentach chce wiedzieć gdzie dokładnie mają być wszystkie rurki od kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 08.05.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Tak, mam dobrego doradcę- moja mama już dwa domy wybudowała i wykończyła kilka nieruchomości- dlatego wiem, że wszystko trzeba przemyśleć wcześniej. Zaczynając od okien, drzwi ścianek, WC, bidet, zlew, pralka, lodówka i zmywarka, oświetlenie- ba! Nawet gniazdka:) Ale takie rzeczy często wychodzą w tzw. "praniu" , dlatego fajnie jest się wesprzeć radami osób które budują ten sam dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 08.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Dlatego liczymy na współprace:) A Projektu jeszcze nie kupiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 08.05.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) jeszcze nie, chcemy spotkać się z architektem współpracującym z pracownią. Mamy dosyć małą działkę (1000m), nie mam 100% pewności, że uda nam się postawić tam szmaragdzika. Chcielibyśmy zrobić przydomową oczyszczalnie( czyli po prostu rozsączkowanie szamba) a w tyle działki biegnie linia energetyczna o napięciu 15kW od której musimy odsunąć się 14m. (według planu zagospodarowania przestrzennego) no i jakoś nie możemy się zebrać. Tzn. jesteśmy zdecydowani jeśli chodzi o projekt, ale jakoś tyle roboty na działce ( wycinanie drzewek owocowych, wykopywanie śmieci po poprzednich właścicielach no i czekamy aż założą nam nową skrzynkę a najważniejsze to wyburzenie z działki budynku letniskowego z płyty OSB i jeszcze miliony innych dupereli, których końca nie widać) AAA! I właśnie sobie uświadomiłam, że jednak będziemy musieli zrobić podpiwniczenie, bo moja mama przypomniała mi o siłowni którą zakupiliśmy jakiś czas temu i dzięki uprzejmości mamy przechowujemy ją na strychu jej domu-póki co:) Edytowane 8 Maja 2014 przez emilkazozz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkazozz 09.05.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 I jedna jeszcze zmiana wylewamy oba stropy i ciągniemy schody na poddasze planujemy tam jeszcze jeden "salon" taki bardziej rozrywkowy -pokój gier, tv -pokój Studio. Nie będzie duży, ale rozwiązało nam to rodzinny problem gdzie ma trafić PS, bo nie chciałam się zgodzić aby było w salonie na parterze. Podnosimy jeszcze cały dom o jakieś 2 pustaki, aby zwiększyć poddasze i wysokość całego budynku mamy obecnie 9,85m. [ATTACH=CONFIG]258705[/ATTACH] Zlikwidowaliśmy jeszcze balkon na froncie domu:) Mam pytanie dotyczące adaptacji strychu. Jakie wyszły Wam wysokości w najwyższym i najniższym punkcie, jaka jest powierzchnia pokoju oraz mniej więcej jakie dodatkowe koszty są z tym związane? Wiadomo, że dodatkowe schody, wylanie stropu, okna dachowe itd. Ile dodatkowo trzeba dołożyć? Koszty podpiwniczenia -nawet częściowego to ok 30tys zł dodatkowo. Ja nie jestem przekonana co do tej piwnicy, ale mąż namawia. Może ten pokój studio na strychu byłby jakąś alternatywą ( kwestia kosztów jest istotna) i problem ulokowania siłowni zostałby rozwiązany. Boje się trochę piwnicy ze względu na wilgoć. Nasi działkowi sąsiedzi mają piwnice, czyli raczej ich nie zalewa, ale mam wiele wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 14.05.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 witam ponownie wszystkich Szmaragdowiczów w jedynym najbardziej przydatnym wątku dotyczącym projektu Szmaragd Mam pytanie odnośnie wkładów kominowych schiedel. W projekcie Szmaragda 4 mam w zestawieniu materiałow podane 25mb wkładu, ale nie mam pojęcia dlaczego aż tyle? widzę tam tylko dwa kominy spalinowe na wysokość około 7-8 metrów więc skąd 25m w zestawieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acici 14.05.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 witam ponownie wszystkich Szmaragdowiczów w jedynym najbardziej przydatnym wątku dotyczącym projektu Szmaragd Mam pytanie odnośnie wkładów kominowych schiedel. W projekcie Szmaragda 4 mam w zestawieniu materiałow podane 25mb wkładu, ale nie mam pojęcia dlaczego aż tyle? widzę tam tylko dwa kominy spalinowe na wysokość około 7-8 metrów więc skąd 25m w zestawieniu? hmmm....to chyba coś się komuś w projekcie niechcący pierdyknęło....bo to 25m nie wiadomo skąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts