zepter 27.06.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Która wersja podłogi będzie wg Was lepsza.Mur jest 1 warstwowy z Ytonga. Moje pytanie brzmi na jakim poziomie zrobić pierwszą wylewkę. Na poziomie wyższej izolacji:http://www.sprzedammieszkanie.com/basia/fundament1.jpg czy na poziomie niższej izolacji:http://www.sprzedammieszkanie.com/basia/fundament2.jpg Wydaje mi się że opcja pierwsza jest bardziej poprawna, ale mogę się mylić. Wysokość ściany fundamentowej: 1.82 metra - dlatego wieniec, teren mokry i grząski. Wokół ław będzie opaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 27.06.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Najlepsze rozwiązanie to takie które jest w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 27.06.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Wersja pierwsza, bez bloczka "anty podciągającego", Tylko bardzo starannie wykonaj izolacje, poziomą i pionowa..teraz robię gosciowi izolację już w istniejacym domu, dom ma 2 lata, wilgoć z gruntu jest duża na tyle że folia pod styropianem jest bardzo wilgotna i ta wilgoć wychodzi na ściany przy styku ściana - posadzka i powstaja slady na tynku gipsowym, bład zrobił że na tak podmokłym terenie połozył gipsowy tynk, ty tez nie kładź gipsowego. Teraz więcej zabawy z osuszaniem i robieniem izolacji jeszcze raz. Izolacja na rysunku po wieńcu nie daje nic, masz izolacje pionową na bloczkach (powinieneś mieć z obu stron), wilgoci kapilarnej nie powinieneś miec na tej wysokości, najgroźniejsza jest wilgoć z gruntu i to nie podciagana kapilarnie ale parowanie poprostu, jest tego od groma.Zastanów się nad inną izolacją niż folia, lepiej mineralna, folia zadziała jak "gumowiec" do którego wlała się woda, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 27.06.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Wersja pierwsza, bez bloczka "anty podciągającego", Tylko bardzo starannie wykonaj izolacje, poziomą i pionowa..teraz robię gosciowi izolację już w istniejacym domu, dom ma 2 lata, wilgoć z gruntu jest duża na tyle że folia pod styropianem jest bardzo wilgotna i ta wilgoć wychodzi na ściany przy styku ściana - posadzka i powstaja slady na tynku gipsowym, bład zrobił że na tak podmokłym terenie połozył gipsowy tynk, ty tez nie kładź gipsowego. Teraz więcej zabawy z osuszaniem i robieniem izolacji jeszcze raz. Izolacja na rysunku po wieńcu nie daje nic, masz izolacje pionową na bloczkach (powinieneś mieć z obu stron), wilgoci kapilarnej nie powinieneś miec na tej wysokości, najgroźniejsza jest wilgoć z gruntu i to nie podciagana kapilarnie ale parowanie poprostu, jest tego od groma. Zastanów się nad inną izolacją niż folia, lepiej mineralna, folia zadziała jak "gumowiec" do którego wlała się woda, Jaka pierwsza Co ty Jasiowi chate chcesz rozwalic ? . Strop powinien byc trwale polaczony z wiencem tak jak na drugim rysunku. Rysujecie te farmazony a potem wielki placz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 27.06.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 To nie jest strop tylko chudziak na gruncie.Bez bloczka nad wieńcem izolacja na wieńcu i chudziaku, teraz jaśniej?..w sumie to drugi , tylko bez bloczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 27.06.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 To nie jest strop tylko chudziak na gruncie. Bez bloczka nad wieńcem izolacja na wieńcu i chudziaku, teraz jaśniej?..w sumie to drugi , tylko bez bloczka Ciekawe po co ta izolacja pozioma na lawie:popcorn: . Wyglada to na izolacje budynku podpiwniczonego ze stropem, albo kolejny farmazon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zepter 28.06.2011 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Wg projektu nie ma wieńca, więc nie mogę zrobić tak jak w projekcie. Wieniec jest dodany ponieważ są wysokie ściany fundamentowe (do wieńca 1,5 m), wieniec ma też połączyć m.in. kominy ze ścianami fundamentowymi (fundament pod komin był murowany oddzielnie), itp.. #antech mówisz żeby zrobić tak:http://www.sprzedammieszkanie.com/basia/fundament3.jpg Chciałem dać podwójna izolację bo wykonawca tą pierwszą na ławach podziurawił i nie jest ona szczelna. Czy ta jedna da mi pewność że ytong nie będzie ciągnąć wody od dołu ?Jeśli zrobię tak jak piszesz to pierwsza warstwa Ytongu jest w podłodze, wykonawca twierdzi że tak się nie powinno robić.... #wanker: Pisałem że mam mokry teren bloczki będą zapewne stać w wodzie, robię obustronną izolację pionową, więc jakbym nie dał poziomej to i tak bloczki by ciągnęły wodę, a takto ryzyko mniejsze. A po drugie jest powiedzenie że izoluje się zawsze od ławy ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts