Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA - DZIECI pytaj? !

tola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 977
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Ja niestety własnego potomstwa nie posiadam, ale mam dookoła kilka dorastających małych człowieczków...

synek koleżanki - Michaś 2,5 roku, na basenie: "Mamusiu, a nie jest ci pyklo, ze tata ma pisiola, ja mam pisiola, a Ty nie?"

Kilka lat temu w klinice onkologii dziecięcej poznałam uroczego kilkuletniego chłopca, miał na imię Adrian, pewnego dnia pyta: " a jak ty sie nazywas?", magda, a Ty jak? - na co on odpowiada ze zdziwiona miną: "Ja? Adljan, cały dzień sie psecies nazywam Adljan".

Adrian chyba mnie polubił, bo postanowił mnie namalować, co chwilę powtarzał żebym się nie ruszała, kątem oka widziałam jak na kartce powstaje klasyczny "głowonóg"... na koniec mały z nerwami rzucił kartkę na podłogę i powiedział "za trudna jesteś dla mnie!" :wink:

Ja niestety własnego potomstwa nie posiadam, ale mam dookoła kilka dorastających małych człowieczków...

synek koleżanki - Michaś 2,5 roku, na basenie: "Mamusiu, a nie jest ci pyklo, ze tata ma pisiola, ja mam pisiola, a Ty nie?"

Kilka lat temu w klinice onkologii dziecięcej poznałam uroczego kilkuletniego chłopca, miał na imię Adrian, pewnego dnia pyta: " a jak ty sie nazywas?", magda, a Ty jak? - na co on odpowiada ze zdziwiona miną: "Ja? Adljan, cały dzień sie psecies nazywam Adljan".

Adrian chyba mnie polubił, bo postanowił mnie namalować, co chwilę powtarzał żebym się nie ruszała, kątem oka widziałam jak na kartce powstaje klasyczny "głowonóg"... na koniec mały z nerwami rzucił kartkę na podłogę i powiedział "za trudna jesteś dla mnie!" :wink:

A bo Adrianek pewnie nie miał blond kredki :wink:

:D :D :D

Mój synek, wtedy 3 lata, siedział w ciężarówce i udawał kierowcę. Zakradłam się i wyskoczyłam mu na przedniej szybie. Uwielbiał takie niespodzianki, przestraszanki. Bardzo sie wtedy cieszył.

Wieczorem opowiada tacie: "jade aliazem (Liazem), patrze a tu potwór!" (chodziło o mnie za tą przednią szybą :roll: :D )

A bo Adrianek pewnie nie miał blond kredki :wink:

No nie miał, dzieło powstawał długopisem :wink:

Przypomniała mi się jeszcze taka historyjka o kuzynce mojego męża - Asi, miała wtedy kilka lat. Rodzice zawołali Asię na obiad, mała wpadła i szybko zaczęła jeść, bez grymaszenia... ewidentnie gdzieś się spieszyła...

- Gdzie się tak spieszysz?

- Na dwór, do kolegi

- A co robicie?

- Nic

- Niiic ???

- aaa, bo on znalazł te..., no teee, takie...

- co ?

- no takie co się zakłada na ch..je żeby dzieci nie było

• 2 weeks później...

Właśnie wróciliśmy z Lądka. Czasem ktoś nas tam pytał skąd jesteśmy, nawykowo odpowiadam, że z Olsztyna. Moje dziecko jest jednak bardzo bystre, bo prostuje: Jesteśmy ze wsi ze Słup. Otóż i prawda...

Daniel jest bardziej ortodoksyjnym wegetarianinem niż ja i ostatnio przy śniadaniu opadły go wąpliwości: A skąd wiadomo, które jajko jest do jedzenia, a z którego będą dzieci? (Jadł akurat ser :roll: ).

Egzystencjalnych watpliwości ciąg dalszy: A jak ktoś nie ma raka i nikt go nie zabije i nie zginie w wypadku i nie ma żadnej groźnej choroby, to będzie żył wiecznie? (Bo w książce zwracali się do królowej "Królowo, obyś żyła wiecznie, ...")

Mój syn, dziś już ma sześć lat, ale jak był maluszkiem, większość słów wymawiał w "swoim" języku i tak: lomokotywa to wiadomo- lokomotywa, kruskawka to truskawka, hikopotam - hipopotam, koziomka-poziomka, auto marki CHRYSLER- jajzel...

Moja siostra będac mała dziewczynka odwiedziła swoja chrzestna i na pytanie:

-I co tam u was słychać?

odpowiedziała:

-Normalnie. Radio... i czasem telewizor gra.

W szkole podstawowej miała narysowac kogos z rodziny:

-Babci nie mogę, bo mi sie na kartce nie zmiesci- jak się można domyslić babcia była puszysta.

Moja córka ( wówczas 4 lata) na spacerze, bardzo juz zmęczona.

- Ja chce na barana...

Ja żartujac - Ale nie mamy barana...

Martyna- A ten? - pokazujac na męża

- Tata nie jest baranem-protestuję

- A wyglada jak baran....

• 2 months później...

Wszystkim DZIECIACZKOM, bohaterom tegoż wątku

w Dniu Ich Święta, życzenia zdrowia, uśmiechu i niewyczerpanych pokładów dobrego humoru życzy tola :D

http://www.teddykompaniet.pl/files/imagecache/product_resized/files/42..1502.jpg

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

a ja dzieci mam idealnie na czasie do tego watku, ale zacznę od brata, który w wieku 2,5 roku poszedł do przedszkola... bo się nadawał, ale nistety zaczął łapać wszystkie choroby więc po ok 3 m-cach mama go zabrała, no i po roku miał znowu iść tym razem już z rówieśnikami do maluszków, a że miał koleżankę-sąsiadkę w tym samym wieku i mieli iść do jednej grupy, więc chciał ją uświadomić jak to jest w tym przedszkolu... miał poważną minę, był zamyślony (JA NA PODSŁUCH) i ona się pyta:

-ale o co chodzi z tym przedszkolem (juz nie będe zniekształacać słów na styl 3 latków)

odpowiedż mojego brata:

to nie chodzi o to przedszkole, chodzi o tą wolność...

Wszelkie interpretcje psychologiczne i pedagogiczne zostawiam forumowiczom...

A teraz coś z mojego synka, może już nie takie głębokie ale jakże prawdziwe

obecnie spłuczki WC mają większą i mniejszą klapkę w widomym wszyskim celu, ale mój synek (wówczs lat 3) stwierdził ta mała jest dla mnie , a ta duza dla ciebie mamuniu, bo ty masz większą pupkę...