Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA - DZIECI pytaj? !

tola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 977
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sam potomstwa jeszcze nie mam, ale ponieważ mam o wiele młodszą siostrę, przytoczę pewne słówko, które ona wymyśliła mając jakieś 4 latka. Otóż po powrocie z wakacji u babci opowiadała wszystkim, że jeżdziła ćwikrem. Długo nie mogliśmy dojść o co chodziło. A ćwikier okazał się być .... traktorem. :roll: :D

Kolega opowiadał wczoraj w pracy takie oto zdarzenie:

Jest ojcem dwóch chłopców - pięcio- i dwuletniego. Pięciolatek uwielbiał bawić się swojego czasu w ... Niemców... Kazał sobie puszczać jeno filmy o Niemcach i mamie kazał bawić się z nim w owych Niemców właśnie (kolega sam nie miał pojęcia na czym owa zabawa polegała). Pewnego dnia chłopcy bawili się z mamą i mama podniosła młodszego z podłogi, wzięła go na ręce. Na to starszy zareagował następująco:

- Co robisz polska kobieto??!!! Gdzie bierzesz to biedne niemieckie dziecko??!!!...

Ot czasu tamtego zdarzenia kolega z żoną postanowił, że .... koniec zabawy w Niemców...

Tola :D trafiłaś w dziesiątkę ze swoim wątkiem, co jak co, ale rodzice lubią się chwalić na różne sposoby swoimi pociechami.

:D Myślę, że będę tutaj często cytował nasze pociechy (o ile inni to wytrzymają :wink: ).

Jedną z fajnych rzeczy u dzieci jest słowtwórstwo, tj. wymyślanie zabawnych określeń na wydawałoby się oczywiste przedmioty i czynności.

U nas chyba w wieku 4 lat wymyślił określenie: obcinaczki, a były to po prostu nożyczki. :wink: :D

Mój siostrzeniec lat 6 jest zapaleńcem gry w szachy. Gra z dziadkiem, z mamą, z ciocią. Tatusia ciężko zagonić do gry, ale pewnego dnia udało się.

Jednak tata zupełnie zielony wiec gra się nie klei:

- tato dlaczego nie umiesz grać?

- bo wiesz ja jako dziecko nie grałem w szachy

-ja jako dziecko też nie, a jednak umiem ( wyrzut w głosie ) :lol:

Muszę Wam opowiedzieć pewną zabawną sytuacje z moją wtedy 3 letnią córką Martynką. Wprawdzie troszkę odbiegnę od tematu wątku, gdyż nie dotyczy to dziwnych i śmiesznych pytań.

Otóż pewnego dnia wybraliśmy się całą rodzinką 2+2 do sklepu, by wybrać drzwi do naszego domu.

Wchodzimy do sklepu, gdzie sprzedawał wysoki brunet, lat ok. 35. Moja córka (lat 3) wchodzi, nagle widząc pana staje i z zachwytem w głosie mówi:

-ale ładny chłopak!!!!!!!

:oops: myślam, że zemdleję

Moja córka (wtedy 3-3,5) poproszona o powtórzenie "Koziołek Matołek" m mówiła "Matołek Pachołek". Strasznie nas to bawiło, ale pewnego dnia powtórzyła tak jak trzeba, a nam się zrobiło czegoś smutno ...

a jak jeszcze nieporadnie mówiła, gdy jechałyśmy tramwajem, a uprzejmi mężczyźni pomagali nam wysiadac i wsiadać, zawsze przyglądała się takiemu panu z zachwytem i mówiła rozbrajająco "TATA"

Trochę mi było głupio ...

Pytanie z serii " dociekliwe" :

- mamo,a gdyby zniklo przyciaganie ziemskie,

to czy woda z oceanów wylalaby sie w kosmos

i fruwala jak balony??? :roll:

Podczas drogi powrotnej ze żłobka, córka lat wtedy około 2 prosi:

- Mamo, opowiedz mi bajkę o stolecie.

Nie bardzo wiem, o którą jaj bajkę chodzi, więc pytam:

- A jak się ta bajka zaczyna?

Na to córcia:

Sto lat, sto lat ...

( jak się później okazało był to dziern popularnych imienin :wink: )

Synek ożeni się ze mną.Wyznał mi to już kilkakrotnie.

Nie lubi dziewczyn.

-Ale ja też jestem dziewczyną

-Eee,duże dziewczyny to ja lubię,ale małych nie lubię

-Ale przyjdzie czas,że sie ożenisz

(podkówka)-Nie,mamo,nie.Ożenię się z Tobą.

Ostatnio nastąpił przełom chwilowy.

-A ja będę miał dzidziusia?

-Swojego?Tak.Ożenisz sie i będziesz miał.

-(westchnięcie)-No dobrze,ale jak się już ożenię,to będziesz mnie odwiedzała?

-Jeśli tylko będziesz chciał,to tak,zawsze.(I Twoja żona oczywiście -to już w myślach ;)

-Mamo,ale czy Ty n a p e w n o będziesz znała drogę do mnie?

(serce moje o mało nie pęka :cry: )

-Oczywiście,synku.

chwila ciszy

-Eee,jednak nie chcę się żenić.

:lol:

Przy okazji jakiejś rodzinnej uroczystość córcia, lat chyba ze cztery,została obdarowana kilkoma czekoladami.

Po pewnym czasie mąż zaglądając do pokoju córki widzi puste opakowanie z czekolady i pyta zdziwiony ( bo córka nigdy dotąd nie nadużywała słodkości):

- Tą czekolasdę zjadłaś w całości ?!

na co córka:

- Nie tatusiu. W połamaności.

Pytanie z serii, dociekliwe:

- mamo, a jesli na antarktydzie jest taki straszliwy mróz,

to czy tlen w powietrzu moze zamarznac i spadac na ziemie

w kawalkach lodu?? :roll: