Gość Pepeg z Gumy 18.08.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Pytanie brzmialo do ilu zl zawedruje frank . Przychylam sie do oceny kiboli - frank po 6, benzyna po 6 i chleb po 6 . Jaki poziom intelektualny, takie autorytety. Masz prawo się przychylać do kogo chcesz, nasze wielkie, mądre, amerykańskie Mzimu. W roku 75 przeciętna płaca w Polsce wynosiła niecałe 2tys złotych a w roku 89 już kilka milionów. Gdyby ktoś w 85r powiedział, że za 20 lat w Polsce, za 500 baksów będzie niemal niemożliwe wyżyć , światli kibole okrzyknęli by go wariatem , który nie wie co to znaczy dolar :D:D Frank zawędruje może nawet do 10 , 20 albo i 50zł ,czemu " nie", co to za różnica jaka to wielkość ? Wytłumacz nam to Krynico, że zacytuje lol lol lol lol Tylko że w mentalności kibola, którego pojęcie o ekonomii zamknęło się na poziomie okresu plemiennej wymiany towarowej, to się już w tej pustej i łysej pale nie mieści. Pieniądz dla matołka powinien mieć stałą i wiekuistą siłę nabywczą wyrażoną względnie małym nominałem (to chyba z powodu kłopotów z liczeniem), bo liczby,zwłaszcza te kursowe, maja przecież taki piękny wygląd i taką magiczną siłę sprawczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 18.08.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 A recesja w Szwajcarii poglebia recesje w Europie i tak dalej....... Spowolnienie wzrostu to nie to samo co recesja. W Szwajcarii recesja pojawiła się w końcu 2008 roku, PKB spadł wówczas o 0,3%. Banki centralne w szwajcarii i strefie euro obniżyły wczoraj stopy procentowe o 50 pkt. Wlk. Brytania aż o 150 pkt. Franciszek powinien nieznacznie spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 18.08.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Będzie następna ofiara polowania na bezpieczną przystań? http://waluty.onet.pl/czeska-korona-nowym-frankiem,18893,4824098,1,prasa-detal Osobiście nie sądzę, bo za bardzo Czesi są uzależnieni od Niemców. Ale widać, jak łebki "graczy" pracują i nad czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.08.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Będzie następna ofiara polowania na bezpieczną przystań? http://waluty.onet.pl/czeska-korona-nowym-frankiem,18893,4824098,1,prasa-detal Osobiście nie sądzę, bo za bardzo Czesi są uzależnieni od Niemców. Ale widać, jak łebki "graczy" pracują i nad czym a to interesujące z tym , że kibole zapewne już to dawno przewidzieli. Ciekawe ilu mamy kredytobiorców w czeskiej koronie, co tak nakręcają siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.08.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) naczytawszy się wszystkich "a nie mówiłam" "radzę zapamiętać" postanowiłam dłużej nie zwlekać, tylko zaraz popaść w czarną rozpacz. W tym celu przeprowadziłam uproszczoną analizę umiarkowanego zadłużenia we frankach - przy następujacych warunkach wyjściowych : kwota : y - czyli jak widać umiarkowana kurs wyjściowy : x oprocentowanie : 1,2 p.p. malejące raty kurs pierwszego roku spłaty (12mcy) - sporo poniżej x kurs przez następne lata : letko powyżej x sredni kurs skumulowany przez 5 lat : x + 0,50 (z uwzględnieniem wyskoku w sierpniu 2011) różnica kursowa na niekorzyść kredytobiorcy skumulowana przez 5 lat : 9.000 pln (przypominam oprocentowanie 1,2 p.p.) Sprytnie i oczywiście not fair, uwzględniłam oszczędności podatkowe wynikające z ulgi odsetkowej - co obniżyło "nadpłatę" kursową do pln 4000 - skumulowana 5letnia (przypominam oprocentowanie 1,2 p.p.) Mam nadzieję, że takiej analizy nie powstydziłby się żaden kibol. Czarna rozpacz, pomimo zachęty, niestety opuściła nasze gościnne progi. Jak to się ma do kredytu w pln - niestety nie zdążyłam policzyć - bo kaszanka doszła na grill'u. W czasach przedfrankowych jadaliśmy oczywiście polędwicę. Mam jednak ogromne wyrzuty sumienia w związku z moim wpływem na ewentualną recesję w Szwajcarii. W związku z tym podjęłam zobowiązanie regularnej konsumpcji sera szwajcarskiego oraz dalszego umacniania szwajcarskiego eksportu poprzez zagryzanie go czekoladą Milka. Apeluję do wszystkich odpowiedzialnych euro-obywateli, a szczególnie tych co się przyczynili, o podjęcie podobnych zobowiązań. Jeżeli chodzi o pytanie lumpa i prognozy dla franka - to skonsultuję zagadnienie z lokalnymi ekspertami spod stadionu i powrócę z rzetelną informacją. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Zochna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 18.08.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Zochna, Twoja analiza..... Szacun. Co do apelu solidarności, to może zorganizujmy zlot w okolicach Szwajcarii Kaszubskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 18.08.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Zochna, Twoja analiza..... Szacun. Co do apelu solidarności, to może zorganizujmy zlot w okolicach Szwajcarii Kaszubskiej Okolice piękne a i ceny gruntu tam cholera o te 30%nie spadają a wręcz skoczyły latoś , chociaż bezrobocie w normie wysokie i komunikacja (na szczęście) nienajlepsza a do roboty do 3Miasta - dojazd taki se, metra nie ma:D Szczęście chłopy auta majo -location, location, location to i żniwa w Gdyni jakoś opękane. Dla Zochny - czapeczką do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.08.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 oj tam, oj tam - proszę, tylko bez szacunku - bo się w sobie zamknę Takie analizy to każdy absolwent polskiej szkoły w pamięci przeprowadza Do tego pominęłam location - co zniekształca obraz. Niestety, Pepeg ma rację - ceny gruntu w location mocno w górę, a i metro do 3city nie jest absolutnie wykluczone - mamy bardzo ambitnego sołtysa Z pociesznych wiadomości dla lumpa - to może to, że spodziewam się dodatkowych kilogramów po konsumpcji Milki. Ale wiadomo, solidarność wymaga poświęceń. Spotkanie w Szwajcarii Kaszubskiej to bardzo dobra inicjatywa Czy będziemy spożywać jakieś szwajcarskie trunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 18.08.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie masz wyjscia . Ale................................. oprocz tego,ze bedziesz splacac kredyt to jeszcze dorzucisz sie na utrzymanie strefy euro . To mila i radosna perspektywa a nawet jak widac, bardzo podniecajaca . Frank po 6, benzyna po 6 i chleb po 6 - lol lol lol lol Chyba ekonomiczna wersja wydarzen przedstawiona przez kiboli szybszai bardziej precyzyjna od wielu ekonomicznych ekspertow w telewizji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 18.08.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Będzie następna ofiara polowania na bezpieczną przystań? http://waluty.onet.pl/czeska-korona-nowym-frankiem,18893,4824098,1,prasa-detal Osobiście nie sądzę, bo za bardzo Czesi są uzależnieni od Niemców. Ale widać, jak łebki "graczy" pracują i nad czym Chcialas napisac " spekulantow " w tym nowoczesnym sensie, oczywiscie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 18.08.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 naczytawszy się wszystkich "a nie mówiłam" "radzę zapamiętać" postanowiłam dłużej nie zwlekać, tylko zaraz popaść w czarną rozpacz. W tym celu przeprowadziłam uproszczoną analizę umiarkowanego zadłużenia we frankach - przy następujacych warunkach wyjściowych : kwota : y - czyli jak widać umiarkowana kurs wyjściowy : x oprocentowanie : 1,2 p.p. malejące raty kurs pierwszego roku spłaty (12mcy) - sporo poniżej x kurs przez następne lata : letko powyżej x sredni kurs skumulowany przez 5 lat : x + 0,50 (z uwzględnieniem wyskoku w sierpniu 2011) różnica kursowa na niekorzyść kredytobiorcy skumulowana przez 5 lat : 9.000 pln (przypominam oprocentowanie 1,2 p.p.) Sprytnie i oczywiście not fair, uwzględniłam oszczędności podatkowe wynikające z ulgi odsetkowej - co obniżyło "nadpłatę" kursową do pln 4000 - skumulowana 5letnia (przypominam oprocentowanie 1,2 p.p.) Mam nadzieję, że takiej analizy nie powstydziłby się żaden kibol. Czarna rozpacz, pomimo zachęty, niestety opuściła nasze gościnne progi. Jak to się ma do kredytu w pln - niestety nie zdążyłam policzyć - bo kaszanka doszła na grill'u. W czasach przedfrankowych jadaliśmy oczywiście polędwicę. Mam jednak ogromne wyrzuty sumienia w związku z moim wpływem na ewentualną recesję w Szwajcarii. W związku z tym podjęłam zobowiązanie regularnej konsumpcji sera szwajcarskiego oraz dalszego umacniania szwajcarskiego eksportu poprzez zagryzanie go czekoladą Milka. Apeluję do wszystkich odpowiedzialnych euro-obywateli, a szczególnie tych co się przyczynili, o podjęcie podobnych zobowiązań. Jeżeli chodzi o pytanie lumpa i prognozy dla franka - to skonsultuję zagadnienie z lokalnymi ekspertami spod stadionu i powrócę z rzetelną informacją. I tak trzymaj, Zochna . To szalenie doglebna analiza .... lol lol lol jestem pelna podziwu , wiecej , podziw mne po prostu nie opuszcza . Bede sie trzymac jednak oceny kiboli - frank po 6, benzyna po 6 i chleb po 6 na dodatek ceny nieruchomosciw dol . Jesli podatek katastralny - ceny nieruchomosci znow mocno w dol - utrzymaja sie jako tako tylko te w d o b r ej lokalizacji . To tak pokrotce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.08.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Najgorsze to te ceny w dol za location . Cóż nam zatem czynić o Przenajmądrzejsza ?Wysłuchaj błagań ludu, potrzebującego twej światłej rady.Czyżby tylko rewolucja proletariacka nam pozostała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 19.08.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Moze jestes pracownikiem Urzedu Skarbowego ? To by duzo tlumaczylo............... .........kolejna Polska Paranoja , widocznie nadal Polska jest Zielona Wyspa - chcesz sprzedac mieszkanie po cenie nizszej niz sprzed kryzysu , zainteresuje sie toba Urzad Skarbowy i da ci domiar ..................heh heh hehe heh http://podatki.wp.pl/kat,70474,title,Niska-cena-sprzedazy-zwroci-uwage-fiskusa,wid,13700411,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.08.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Moze jestes pracownikiem Urzedu Skarbowego ? To by duzo tlumaczylo............... Ciekawa logika :D Jesteś wyborna jak teksty discopolo - tylko prawdziwy jełop może coś takiego stworzyć. Opowiedz jeszcze coś fajnego i daj jakąś radę wszystkim. To z katastrem i location był znakomite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 19.08.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No, tropicielu komunizmu , na start.....czy to , ze fiskus ustala ceny mieszkan to nie komunizm ? heheheh Tak sie pytam, z czystej ciekawosci.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 19.08.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) chcesz sprzedac mieszkanie po cenie nizszej niz sprzed kryzysu [/url] w artyluje piszą o atrakcyjnej cenie takiej poniżej CENY RYNKOWEJ a nie ceny sprzed kryzysu. Podatek płaci się w PL (może gdzie indziej jest inaczej) od ceny transakcyjnej, chyba że znacząco odbiega ona od ceny RYNKOWEJ, wtedy jest domiar. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 19.08.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale co to znaczy obecnie " cena rynkowa " ? w rozkrecajacym sie kryzysie ? " Przepisy nie reguluja , ktora cena odbiega od wartosci rynkowej " - moze trzeba czytac calosc . Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez bebe king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 19.08.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Odniosłam się tylko do Twojego skrótu myślowego i pokazałam, ze jest błedny. Nt. podatków nie porozmawiamy, bo to moja działka (choć z US nie mam nic wspólnego) i zawsze będę stronnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.08.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ale co to znaczy obecnie " cena rynkowa " ? w rozkrecajacym sie kryzysie ? " Przepisy nie reguluja , ktora cena odbiega od wartosci rynkowej " - moze trzeba czytac calosc . A może Mzimu przeczytałoby jeszcze raz artykuł, ale już ze zrozumieniem jego treści , a dopiero potem bredziło o ustalaniu cen przez US i pałało zdziwieniem na temat takiej "paranoi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebe king 19.08.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Odniosłam się tylko do Twojego skrótu myślowego i pokazałam, ze jest błedny. Nt. podatków nie porozmawiamy, bo to moja działka (choć z US nie mam nic wspólnego) i zawsze będę stronnicza. Nic nie pokazalas , bo nie ma przepisu , ktory by okreslil jaka cena nie lub jest p o n i z e j wartosci rynkowej a wiec Urzad Skarbowy moze przyczepic sie do kazdej. Chociaz nie czepia sie jesli sprzedajacy obnizy cene od 5 do 10 % . Ale juz 12 % jest podejrzane . Na temat podatkow moga wypowiadac sie wszyscy p o d a tn i c y - to i c h dzialka . Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez bebe king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts