Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do ilu złotych zawędruje frank szwajcarski?!

admin1719498882

Recommended Posts

Gość Pepeg z Gumy

Pytanie brzmialo do ilu zl zawedruje frank .

Przychylam sie do oceny kiboli - frank po 6, benzyna po 6 i chleb po 6 .

:lol2:

Jaki poziom intelektualny, takie autorytety.

Masz prawo się przychylać do kogo chcesz, nasze wielkie, mądre, amerykańskie Mzimu.

W roku 75 przeciętna płaca w Polsce wynosiła niecałe 2tys złotych a w roku 89 już kilka milionów.

Gdyby ktoś w 85r powiedział, że za 20 lat w Polsce, za 500 baksów będzie niemal niemożliwe wyżyć , światli kibole okrzyknęli by go wariatem , który nie wie co to znaczy dolar :D:D:D

Frank zawędruje może nawet do 10 , 20 albo i 50zł ,czemu " nie", co to za różnica jaka to wielkość ? Wytłumacz nam to Krynico, że zacytuje lol lol lol lol

Tylko że w mentalności kibola, którego pojęcie o ekonomii zamknęło się na poziomie okresu plemiennej wymiany towarowej, to się już w tej pustej i łysej pale nie mieści.

Pieniądz dla matołka powinien mieć stałą i wiekuistą siłę nabywczą wyrażoną względnie małym nominałem (to chyba z powodu kłopotów z liczeniem), bo liczby,zwłaszcza te kursowe, maja przecież taki piękny wygląd i taką magiczną siłę sprawczą.:D

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A recesja w Szwajcarii poglebia recesje w Europie i tak dalej.......

Spowolnienie wzrostu to nie to samo co recesja. W Szwajcarii recesja pojawiła się w końcu 2008 roku, PKB spadł wówczas o 0,3%. Banki centralne w szwajcarii i strefie euro obniżyły wczoraj stopy procentowe o 50 pkt. Wlk. Brytania aż o 150 pkt. Franciszek powinien nieznacznie spaść.

Będzie następna ofiara polowania na bezpieczną przystań? ;)

http://waluty.onet.pl/czeska-korona-nowym-frankiem,18893,4824098,1,prasa-detal

Osobiście nie sądzę, bo za bardzo Czesi są uzależnieni od Niemców. Ale widać, jak łebki "graczy" pracują i nad czym ;)

a to interesujące :)

z tym , że kibole zapewne już to dawno przewidzieli.

Ciekawe ilu mamy kredytobiorców w czeskiej koronie, co tak nakręcają siłę ;)

naczytawszy się wszystkich "a nie mówiłam" "radzę zapamiętać" postanowiłam dłużej nie zwlekać, tylko zaraz popaść w czarną rozpacz.

W tym celu przeprowadziłam uproszczoną analizę umiarkowanego zadłużenia we frankach - przy następujacych warunkach wyjściowych :

kwota : y - czyli jak widać umiarkowana

kurs wyjściowy : x

oprocentowanie : 1,2 p.p.

malejące raty

kurs pierwszego roku spłaty (12mcy) - sporo poniżej x

kurs przez następne lata : letko powyżej x

sredni kurs skumulowany przez 5 lat : x + 0,50 (z uwzględnieniem wyskoku w sierpniu 2011)

różnica kursowa na niekorzyść kredytobiorcy skumulowana przez 5 lat : 9.000 pln (przypominam oprocentowanie 1,2 p.p.)

Sprytnie i oczywiście not fair, uwzględniłam oszczędności podatkowe wynikające z ulgi odsetkowej - co obniżyło "nadpłatę" kursową do pln 4000 - skumulowana 5letnia (przypominam ;) oprocentowanie 1,2 p.p.)

Mam nadzieję, że takiej analizy nie powstydziłby się żaden kibol.

Czarna rozpacz, pomimo zachęty, niestety opuściła nasze gościnne progi.

Jak to się ma do kredytu w pln - niestety nie zdążyłam policzyć - bo kaszanka doszła na grill'u.

W czasach przedfrankowych jadaliśmy oczywiście polędwicę.

Mam jednak ogromne wyrzuty sumienia w związku z moim wpływem na ewentualną recesję w Szwajcarii.

W związku z tym podjęłam zobowiązanie regularnej konsumpcji sera szwajcarskiego oraz dalszego umacniania szwajcarskiego eksportu

poprzez zagryzanie go czekoladą Milka.

Apeluję do wszystkich odpowiedzialnych euro-obywateli, a szczególnie tych co się przyczynili, o podjęcie podobnych zobowiązań.

Jeżeli chodzi o pytanie lumpa i prognozy dla franka - to skonsultuję zagadnienie z lokalnymi ekspertami spod stadionu i powrócę z rzetelną informacją.

Edytowane przez Zochna

Gość Pepeg z Gumy
Zochna, Twoja analiza..... Szacun. :rolleyes:

Co do apelu solidarności, to może zorganizujmy zlot w okolicach Szwajcarii Kaszubskiej :confused:

Okolice piękne a i ceny gruntu tam cholera o te 30%nie spadają a wręcz skoczyły latoś :D, chociaż bezrobocie w normie wysokie i komunikacja (na szczęście) nienajlepsza a do roboty do 3Miasta - dojazd taki se, metra nie ma:D

Szczęście chłopy auta majo -location, location, location to i żniwa w Gdyni jakoś opękane.

Dla Zochny - czapeczką do ziemi.

oj tam, oj tam - proszę, tylko bez szacunku - bo się w sobie zamknę ;)

Takie analizy to każdy absolwent polskiej szkoły w pamięci przeprowadza :)

Do tego pominęłam location - co zniekształca obraz.

Niestety, Pepeg ma rację - ceny gruntu w location mocno w górę, a i metro do 3city nie jest absolutnie wykluczone -

mamy bardzo ambitnego sołtysa :cool:

Z pociesznych wiadomości dla lumpa - to może to, że spodziewam się dodatkowych kilogramów

po konsumpcji Milki. Ale wiadomo, solidarność wymaga poświęceń.

Spotkanie w Szwajcarii Kaszubskiej to bardzo dobra inicjatywa :)

Czy będziemy spożywać jakieś szwajcarskie trunki ?

Nie masz wyjscia .

Ale................................. oprocz tego,ze bedziesz splacac kredyt to jeszcze dorzucisz sie na utrzymanie strefy euro .

To mila i radosna perspektywa a nawet jak widac, bardzo podniecajaca .

Frank po 6, benzyna po 6 i chleb po 6 - lol lol lol lol

Chyba ekonomiczna wersja wydarzen przedstawiona przez kiboli szybszai bardziej precyzyjna od wielu ekonomicznych ekspertow w telewizji .

Będzie następna ofiara polowania na bezpieczną przystań? ;)

http://waluty.onet.pl/czeska-korona-nowym-frankiem,18893,4824098,1,prasa-detal

Osobiście nie sądzę, bo za bardzo Czesi są uzależnieni od Niemców. Ale widać, jak łebki "graczy" pracują i nad czym ;)

Chcialas napisac " spekulantow " w tym nowoczesnym sensie, oczywiscie .

naczytawszy się wszystkich "a nie mówiłam" "radzę zapamiętać" postanowiłam dłużej nie zwlekać, tylko zaraz popaść w czarną rozpacz.

W tym celu przeprowadziłam uproszczoną analizę umiarkowanego zadłużenia we frankach - przy następujacych warunkach wyjściowych :

kwota : y - czyli jak widać umiarkowana

kurs wyjściowy : x

oprocentowanie : 1,2 p.p.

malejące raty

kurs pierwszego roku spłaty (12mcy) - sporo poniżej x

kurs przez następne lata : letko powyżej x

sredni kurs skumulowany przez 5 lat : x + 0,50 (z uwzględnieniem wyskoku w sierpniu 2011)

różnica kursowa na niekorzyść kredytobiorcy skumulowana przez 5 lat : 9.000 pln (przypominam oprocentowanie 1,2 p.p.)

Sprytnie i oczywiście not fair, uwzględniłam oszczędności podatkowe wynikające z ulgi odsetkowej - co obniżyło "nadpłatę" kursową do pln 4000 - skumulowana 5letnia (przypominam ;) oprocentowanie 1,2 p.p.)

Mam nadzieję, że takiej analizy nie powstydziłby się żaden kibol.

Czarna rozpacz, pomimo zachęty, niestety opuściła nasze gościnne progi.

Jak to się ma do kredytu w pln - niestety nie zdążyłam policzyć - bo kaszanka doszła na grill'u.

W czasach przedfrankowych jadaliśmy oczywiście polędwicę.

Mam jednak ogromne wyrzuty sumienia w związku z moim wpływem na ewentualną recesję w Szwajcarii.

W związku z tym podjęłam zobowiązanie regularnej konsumpcji sera szwajcarskiego oraz dalszego umacniania szwajcarskiego eksportu

poprzez zagryzanie go czekoladą Milka.

Apeluję do wszystkich odpowiedzialnych euro-obywateli, a szczególnie tych co się przyczynili, o podjęcie podobnych zobowiązań.

Jeżeli chodzi o pytanie lumpa i prognozy dla franka - to skonsultuję zagadnienie z lokalnymi ekspertami spod stadionu i powrócę z rzetelną informacją.

I tak trzymaj, Zochna . To szalenie doglebna analiza .... lol lol lol jestem pelna podziwu , wiecej , podziw mne po prostu nie opuszcza .

Bede sie trzymac jednak oceny kiboli - frank po 6, benzyna po 6 i chleb po 6 na dodatek ceny nieruchomosciw dol .

Jesli podatek katastralny - ceny nieruchomosci znow mocno w dol - utrzymaja sie jako tako tylko te w d o b r ej lokalizacji .

To tak pokrotce .

Gość Pepeg z Gumy

Najgorsze to te ceny w dol za location .

Cóż nam zatem czynić o Przenajmądrzejsza ?

Wysłuchaj błagań ludu, potrzebującego twej światłej rady.

Czyżby tylko rewolucja proletariacka nam pozostała?

Moze jestes pracownikiem Urzedu Skarbowego ?

To by duzo tlumaczylo...............

.........kolejna Polska Paranoja , widocznie nadal Polska jest Zielona Wyspa -

chcesz sprzedac mieszkanie po cenie nizszej niz sprzed kryzysu , zainteresuje sie toba Urzad Skarbowy i da ci domiar ..................heh heh hehe heh

http://podatki.wp.pl/kat,70474,title,Niska-cena-sprzedazy-zwroci-uwage-fiskusa,wid,13700411,wiadomosc.html

Gość Pepeg z Gumy
Moze jestes pracownikiem Urzedu Skarbowego ?

To by duzo tlumaczylo...............

:rotfl:

Ciekawa logika :D:D

Jesteś wyborna jak teksty discopolo - tylko prawdziwy jełop może coś takiego stworzyć.

Opowiedz jeszcze coś fajnego i daj jakąś radę wszystkim.

To z katastrem i location był znakomite.

chcesz sprzedac mieszkanie po cenie nizszej niz sprzed kryzysu [/url]
w artyluje piszą o atrakcyjnej cenie takiej poniżej CENY RYNKOWEJ a nie ceny sprzed kryzysu. Podatek płaci się w PL (może gdzie indziej jest inaczej) od ceny transakcyjnej, chyba że znacząco odbiega ona od ceny RYNKOWEJ, wtedy jest domiar. Edytowane przez mirela99

Gość Pepeg z Gumy
Ale co to znaczy obecnie " cena rynkowa " ? w rozkrecajacym sie kryzysie ?

" Przepisy nie reguluja , ktora cena odbiega od wartosci rynkowej " - moze trzeba czytac calosc .

:D A może Mzimu przeczytałoby jeszcze raz artykuł, ale już ze zrozumieniem jego treści , a dopiero potem bredziło o ustalaniu cen przez US i pałało zdziwieniem na temat takiej "paranoi".:D

Odniosłam się tylko do Twojego skrótu myślowego i pokazałam, ze jest błedny. Nt. podatków nie porozmawiamy, bo to moja działka (choć z US nie mam nic wspólnego) i zawsze będę stronnicza.

Nic nie pokazalas , bo nie ma przepisu , ktory by okreslil jaka cena nie lub jest

p o n i z e j wartosci rynkowej a wiec Urzad Skarbowy moze przyczepic sie do kazdej.

Chociaz nie czepia sie jesli sprzedajacy obnizy cene od 5 do 10 % . Ale juz 12 % jest podejrzane .

Na temat podatkow moga wypowiadac sie wszyscy p o d a tn i c y - to i c h dzialka .

Edytowane przez bebe king