Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do ilu złotych zawędruje frank szwajcarski?!

admin1719498882

Recommended Posts

A kto ci każe dopłacać do kogokolwiek?

Chyba tylko twoja partia miała takie pomysły, a zrealizowali je prawolcy populiści na Węgrzech.

Skoro nie rozumiesz o czym ja piszę w temacie spekulantów walutowych - to chyba tak zostanie i spokojnie będziesz żył bez takiej wiedzy. Nic ci nie grozi specjalnie. Pośmiać się zawsze możesz, z dowolnej rzeczy i jak najczęściej. Ponoć to zdrowe, nawet dla frustratów ładujących baterie czyimś teoretycznym nieszczęściem ;)

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale jak mówią mądrzy ludzie - okazja czyni złodzieja. Przy dużej skali gierek robią sie one bardzo niebezpieczne dla realnej gospodarki i tzw zwykłych ludzi. Którzy to decyzje ekonomiczne podejmują na bazie pewnych założeń, które do tej pory działały i można było na tej bazie szacować ryzyko.

A jak ktoś sie bawi tymi "ramami" na dużą skalę i bez kontroli - to mamy co mamy, czyli niespodzianki w szybkim tempie i ogromniasty wzrost ryzyka.

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Gość Pepeg z Gumy
Dziś 3,75. :mad:

Czyżbyś przedwczoraj wzięła kredyt u franciszka ?:D

Jeśli nie, to weź głęboki oddech i policz sobie ile zapłaciłabyś gdyby to były złote narodowe.

Ból się zacznie przy 4,2 ( pomijam ból rosnącej raty miesięcznej i ryzyko podniesienia przez bank zabezpieczenia na poczet wartości hipoteki).

Wielu czeka aż wejdzie co najmniej na 5,5-6 wtedy wezmą kredyt i zrobią pewnie interes zycia.:yes:

Ech !Żeby tak jeszcze euro po 5.

Czyżbyś przedwczoraj wzięła kredyt u franciszka ?:D

Jeśli nie, to weź głęboki oddech i policz sobie ile zapłaciłabyś gdyby to były złote narodowe.

Ból się zacznie przy 4,2 ( pomijam ból rosnącej raty miesięcznej i ryzyko podniesienia przez bank zabezpieczenia na poczet wartości hipoteki).

Wielu czeka aż wejdzie co najmniej na 5,5-6 wtedy wezmą kredyt i zrobią pewnie interes zycia.:yes:

Ech !Żeby tak jeszcze euro po 5.

Kredyt u franciszka wzięłam jakiś czas temu i miałam okazję go spłacić, ale postanowiłam utopić kasę w pewnej przyjemności, która okazała się przyjemnością średnią, więc pluję sobie w pysk. ;)

Gość Pepeg z Gumy
Kredyt u franciszka wzięłam jakiś czas temu i miałam okazję go spłacić, ale postanowiłam utopić kasę w pewnej przyjemności, która okazała się przyjemnością średnią, więc pluję sobie w pysk. ;)

Uuu! No to współczuję.:(

Ale na ludzkiej histerii też można nieźle zarobić - weź to od tej przyjemniejszej strony i trzymaj nerwy na wodzach ;)

Jak pisal Singer - jesli powtarzasz, ze bedzie zle prawdopodobnie okaze sie, ze jestes dobrym prorokiem .

Dogadaja sie, ale nie zlikwiduje to p r z y c z y n kryzysu . To chyba jest jasne dla wszystkich .

Tak czy nie ? Jeszcze , jak widze , dla niektorych - nie .

A zacytuje siebie sprzed dwoch stron bo nie chce mi sie powtarzac w kolko tego samego - jesli nie dociera do POlitykow , trudno zeby dotarlo do mas .......przeciwko zniesieniu Glass- Steagall Act protestowala " ekonomiczna " mniejszosc . Ostrzegali przed rozchwianiem systemu bankowego i rynkow finansowych .

Ostrzegali ? Ostrzegali .

Trzeba bylo czytac a nie teraz lapac " spekulantow ".

Decyzje ekonomiczne micro i makro maja swoje k o n s e k w e n c j e .

Gość Pepeg z Gumy

Decyzje ekonomiczne micro i makro maja swoje k o n s e k w e n c j e .

Boże! Przecież to genialne odkrycie.

Co my byśmy bez ciebie zrobili, gdyby nie te twoje cytaty własnych cytatów ?

Trzeba do Tuska...co tam do Tuska...do Berlusconiego pisać ,żeby sobie poczytał fenomenalnego emigranta.

Jako smaczek dodam, że ustawę pozwalającą na inwestycyjne zabawy własnymi depozytami przepchnęli bardzo święci obecnie republikanie :p

Przydałoby się "stargetować" ten wątek, tzn czy rozmawiamy o decyzjach ekonomicznych "zwykłych ludzi" (i niektórzy rozładowują frustracje ;)) czy o mechanizmach, dłubaniu na wyższych szczeblach i przyczynach całego zamieszania. Dla mnie ten drugi wątek jest duużo ciekawszy, o ile będzie bez teorii spiskowo-apokaliptycznych.

A co do netu - jest paru ciekawych ludzi tam piszących których warto czytać i sporo nawiedzonych, którzy przy KAŻDYM dołku ogłaszali, że go przewidzieli. Z tym, że oni ciągle wieszczą upadek, trzycyfrowy Dow i podobne cuda.

A propos - "ciekawa" jestem jutra. Niezły kocioł będzie :stirthepot:. U Arabów i w Izraelu poleciało po 6%. Ciekawe czy rąbnie, czy będzie rollercoaster...

A wracajac do tematu ,istniej duze prawdopodobienstwo ,ze w tym tygodniu frak sie zrowna z euro. 3 lata temu ch.f/ euro to 1: 1.6 , bardzo zreszta sie dziwe fankowca ,ze nie brali kredytu w euro ,bo dawno bylo wiadomo o problemach Grecji,Wloch Hiszpani ,Portugali, Francji,Niemiec .wiec racjonalnie i dlugofalowo myslac powinno sie brac kredyt w walucie ktora ma duze szanse sie oslabic ,a nie w walucie ktora sie bedzie umacniac,ale jak widac myslenie nie jest ich najmocniejsza strona

Jako smaczek dodam, że ustawę pozwalającą na inwestycyjne zabawy własnymi depozytami przepchnęli bardzo święci obecnie republikanie :p

Przydałoby się "stargetować" ten wątek, tzn czy rozmawiamy o decyzjach ekonomicznych "zwykłych ludzi" (i niektórzy rozładowują frustracje ;)) czy o mechanizmach, dłubaniu na wyższych szczeblach i przyczynach całego zamieszania. Dla mnie ten drugi wątek jest duużo ciekawszy, o ile będzie bez teorii spiskowo-apokaliptycznych.

A co do netu - jest paru ciekawych ludzi tam piszących których warto czytać i sporo nawiedzonych, którzy przy KAŻDYM dołku ogłaszali, że go przewidzieli. Z tym, że oni ciągle wieszczą upadek, trzycyfrowy Dow i podobne cuda.

A propos - "ciekawa" jestem jutra. Niezły kocioł będzie :stirthepot:. U Arabów i w Izraelu poleciało po 6%. Ciekawe czy rąbnie, czy będzie rollercoaster...

O ile wiem Glass- Steagall Act zostal odtrabiony za administracji Billa Clintona , ktory odziedziczyl 17 % bezrobocie po " starym" Bushu i wydawalo sie, ze poluzowanie polityki finansowej zmniejszy bezrobocie - i tak sie stalo . Wydawalo sie , ze jest to cud - owne lekarstwo zeby zmniejszyc bezrobocie . Ku radosci Wall Street, ktora nie miala zludzen, ale jak dawali to brala.....z propaganda, ze oto odradza sie " wolna gospodarka " .

A gospodarka " wolnorynkowa " nie istnieje - nawet w starozytnym Rzymie istnialo rozdawnictwo zboza - bez tego zadna demokraqcja nie funkcjonuje.......

O konsekwencjach skasowania Glass - Steagall Act ostrzegali niektorzy juz wtedy - byly to jednostki, ktore wydawaly sie anachroniczne i nie idace z duchem czasu .

Alan Greenspan mowil, ze wie wszystko i wszystko ma pod kontrola.

Dwa lata temu stwierdzil, ze nie wie wszystkiego i nic nie kontroluje .

Zarowno elita Demokratow jak i Republikanow zrobila swoje czyli rozkrecala spirale kredytowa .

Czy zwykly smiertelnik jest winny , ze dal sie przekonac sloganom i bezmyslnie powtarzal, ze " trzeba spelniac marzenia " ?

I tak , i nie .

Ale Polakom to wyszlo szczegolnie dobrze - zwlaszcza gdy glanowali prezydenta Lecha Kaczynskiego, ktory m in mowil, ze skutki kryzysu beda ponosic w pierwszym rzedzie najbiedniejsi a zaraz potem klasa srednia.

Wysmiewano go . Jak ktos nawet go podsumowal - jaki prezydent, taki zamach .

Polacy nie tylko poniosa koszty kryzysu ale beda juz na zawsze odpowiedzialni za nagonke na czlowieka ktory odwazyl sie mowic o kryzysie - i zostal wysmiany .

Polska miala byc " zielona wyspa " . OK .

Widze, ze niektorzy zmniejaja pomalutku swoj protekcjonalny ton..........

Edytowane przez bebe king

Jak już mamy poważnie rozmawiać, to bardzo proszę nie rób z populistycznych gadek mądrych proroctw. Odkrycie, że wszelkie kryzysy najbardziej dotyczą ubogich to chyba żadne objawienie. A polityka Janosika jako lekarstwo na to "prawo natury" to kiepski pomysł.

Glass- Steagall Act został rozwalony ostatecznie gdzieś koło 2000r przez 3 republikanów w ramach usuwania "sztucznych" regulacji szkodzących wolnemu rynkowi. Jak widać na obecnie załączonym obrazku, w Stanach nie bardzo da sie rządzić bez pewnych drobnych ustępstw dla opozycji. I tak jest od zawsze w okrzepłym dwupartyjnym systemie. Z pewnych rzeczy rozlicza sie rządzących aktualnie, ale nie wszystko to ich wyłączne dzieło.

Jak politycy zażyczą sobie "pojechać" na modnym hasełku, nikt nie słucha jakichś marudnych profesorów ekonomii. Zwłaszcza, że znajdą się zaraz też usłużni eksperci ganiący tych zasuszonych czarnowidzów.

A to, ze politycy od dłuższego czasu działają w imię zasady "po nas choćby potop" to też nic nowego. Z tym, że tym nam współczesnym przychodzi powoli płacić rachunki.

Zastanawiam się, kogo tym razem powieszą. Agencje ratingowe? ;)

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Wydaje mi sie a nawet mam pewnosc , ze dla wiekszosci przychodzi jednak czas objawien .

Szczegolnie jak im sie status ekonomiczny nagle nieco obnizy .........

Nazwalabym to jednak " Przewartosciowaniem dotychczasowego sposobu rozpoznawania swiata " .

Glass - Steagall Act zostala skasowana za prezydentury Billa Clintona . Firmowali to republikanie .I to byl wlasnie mily zlego poczatek .

Edytowane przez bebe king

... za administracji Billa Clintona , ktory odziedziczyl 17 % bezrobocie po " starym" Bushu i wydawalo sie, ze poluzowanie polityki finansowej zmniejszy bezrobocie - i tak sie stalo . ...

Nie zwykłem Lumpa cytować (zrobiłem wyjątek)

Skomentowć mogę powyższy cytat w jedyny sposób: ... KŁAMIESZ ... nie tylko w tej sprawie ... Twoje WSZYSTKIE komentarze to konfabulacje, mieszanie faktów, urojenia, stek bzdur i fantazji, Twego umysłu ... radzę skonsultować się z lekarzem (być może nie jest jeszcze za późno) :(

Nawyższe bezrobocie w USA mamy obecnie w czasach administracji Obamy i jego socjalistycznych ciągów do wydatkowania i podatkowania.

Edytowane przez Chef Paul