Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do ilu złotych zawędruje frank szwajcarski?!

admin1719498882

Recommended Posts

Zreszta do nieczego dobrego w/w postawa Polakow nie doprowadzila - raczej do zenujacych i absurdalnych sytuacji . O tym co stalo sie w Lodzi nie wspomne, choc wcale nie zostalo to zapomniane .

Postawa Polaków faktycznie doprowadza do żenujących i absurdalnych sytuacji, szczególnie tych Polaków "wychowanych" czy mieszkających w Stanach. I z góry przepraszam wielu przebywajacych za kałużą - niestety uogólnienia mogą być krzywdzące.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o Łodzi? To chyba nie tam wpakowano Pani senator kulkę w głowę?

A co do wcieleń - bebe czy lump są do strawienia, trująca była barakuda.

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Postawa Polaków faktycznie doprowadza do żenujących i absurdalnych sytuacji, szczególnie tych Polaków "wychowanych" czy mieszkających w Stanach. I z góry przepraszam wielu przebywajacych za kałużą - niestety uogólnienia mogą być krzywdzące.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o Łodzi? To chyba nie tam wpakowano Pani senator kulkę w głowę?

A co do wcieleń - bebe czy lump są do strawienia, trująca była barakuda.

Barakuda byla nadzwyczaj slodka . Za bebe nie recze - wyrecza ja

rzeczywistosc.

Jak tam frank ?

Ciekawe k o g o sie bedzie teraz w Polsce wspolnotowo glanowac .

Gdyby prezydentem byl nadal Lech Kaczynski to on bylby winny , a tak.........nie ma winnych lol lol lol

Edytowane przez bebe king

Za to w Łodzi Ryszard C. zamordował Marka Rosiaka. Czy twoja wypowiedź to jakaś prowokacja? Czy najpierw piszesz a potem myślisz?

Ty się o moje szare komórki nie obawiaj! Zacznij myśleć przy czytaniu i miej na uwadze kontekst wypowiedzi. Popatrz na temat tego topiku i zastanów się co ma morderstwo Pana Rosiaka do kursu franka? Myślę, że to samo co próba zabójstwa amerykańskiej senator. Jeżeli ktoś próbuje mi wmówić, że Tu jest gorzej, bo zdarzają się zabójstwa polityczne, to ja twierdzę, że Tam też to się zdarza. Zastosowałem "skrót myślowy", tak samo zgrabny jak ten Maciarewicza.

I jeszcze jedno: nie staraj się być agresywny(a) w jednym z pierwszych postów na forum. Przyjdzie na to czas.

Pozdrawiam, K.

Franek już po 4,07zł...

wcale to nie dziwi ,na tym forum w zeszlym tygodniu pisalem ze frak dobije do euro w ciagu tygodnia .Byc moze nawet chwilowo sie jeszcze umocnic ,a potem spadnie(Bank Szwajcarski musi zainterweniowac, bo im eksport siadzie) ,ale patrzac na rynki swiatowe przekroczy srednie cene ch.f /pln czyli 2,8-3.20 za franka.Znajac zycie po spadku bedzie trzymal mniej wiecej kurs 3.1 - 3.5pln i spadki ponizej 3 pln jak beda mialy miejsce to chwilowo.Ogolnie to bardzo dobrze ,bo bedzie to mialo wplyw na spadek cen nieruchomosci , robocizny ,materialow budowlanych w PL , ktore to hipoteciarze w chf wylewarowali kilka lat temu znacznie powyzej ich wartosci rynkowych.

Eksport Szwajcarom spadnie, mowisz............lol

To fatalnie............lol

Interweniwali juz pare razy z marnym skutkiem , jakbys nie zauwazyl lol .

Takie interwencje to nie na obecny kryzys , o ktorego przyczynach mozna sobie poczytac dwie strony do tylu, nie chce mi sie powtrzac, zajrzyj sobie i poczytaj o Glass- Steagall Act - ale dodajmy do tego, ze cala produkcja przeniosla sie do Chin , wiec.........lol lol lol........najpierw stracili prace blue collar a teraz na rzecz Indii zaczna tracic white collar i wtedy rozlegnie sie placz i zgrzytanie............co sie dzieje od 2-3 lat w Stanach ......i nagle wszelkiej masci specjalistom , ktorzy stracili prace przypomnialo sie , ze jednak zwiazki zawodowe , ktore tak opluwali, nie byly zle.........lol lol lol

Edytowane przez bebe king

W swojej zwariowanej ruletce obstawiam dobicie do 4,2-4,3 dość szybko. Później - Szwajcaria moim zdaniem jest za mała, zeby robić za "safe haven". Jakby "uciekacze" mieli coś w stylu marki, to by byli w niebie. Ale nie mają, a mały kraj zduszą swoją miłością. Prędzej czy później trend się odwróci, ale teraz walka z nim to jak zatrzymywanie pociągu pancernego siatką na ryby.

Bebe już widzę rozpracowała całe zamieszanie za pomocą jednej ustawy i paru ogólników. Szacunek :jawdrop:

Wybaczcie. Cytuję sam siebie aby uderzyć się w pierś: myliłem się! Wystarczył jeden tydzień.

Są zapowiedzi, że poniżej parytetu Szwajcarzy będą "silnie interweniować". Ciekawa jestem, czy będzie "sprawdzam" na te deklaracje i na ile paliwa wystarczy ;)

Jak nie będzie działań systemowych i to prawdziwych to nie będzie ciekawie. Bo te możliwości które pozwoliły stłumić kryzys w 2008/2009 raczej nie są do wykorzystania w obecnej sytuacji.

Ja tutaj osobiście stawiam na psychologię tłumu. Skoro wszyscy się powołują na pewne scenariusze, to znaczy, że będą mniej więcej pod to grać. Może ruchy będą mniej gwałtowne, ale będą.

Są zapowiedzi, że poniżej parytetu Szwajcarzy będą "silnie interweniować". Ciekawa jestem, czy będzie "sprawdzam" na te deklaracje i na ile paliwa wystarczy ;)

Jak nie będzie działań systemowych i to prawdziwych to nie będzie ciekawie. Bo te możliwości które pozwoliły stłumić kryzys w 2008/2009 raczej nie są do wykorzystania w obecnej sytuacji.

Ja tutaj osobiście stawiam na psychologię tłumu. Skoro wszyscy się powołują na pewne scenariusze, to znaczy, że będą mniej więcej pod to grać. Może ruchy będą mniej gwałtowne, ale będą.

Nhmmm , a ja sie zaloze , ze ruchy beda bardzo gwaltowne .

Gość Pepeg z Gumy

:D Miła Babo Budująca

czyli wracamy do punktu wyjścia niedawnego kryzysu z cukrem, spowodowanego rzecz jasna nieudolnością rządu Tuska :D

Mówiąc krótko - miliony much żre gówno, one z pewnością nie mogą się mylić.

I tylko coś cichutko siedzą Niemcy, Austriacy, Francuzi a nawet krzykliwi Włosi , którzy jacyś tacy ostatnio osowiali -no zupełnie jak Helweci.

A socjaliści wciąż liczą , że dobra ustawa sytego darmozjada dźwignie z posad bryłę świata gdyż dzisiaj nikim jutro wszystkim my.

Osobiście, przy całym współczuciu dla histeryków, cieszy mnie to, bo po raz kolejny idee równości wzięły w dupę.

Reforma zdrowia, i nie tylko, w stylu opalonego demokraty ma już od pewnego czasu swoje groteskowe skutki na Wyspach w tym i greckich . Ustrój społecznego humanitaryzmu tylko w Anglii, zaowocował ponad milionem oszustów korzystających bezprawnie ze wspólnej kasy.Strach pomyśleć ilu jest ich wszystkich.

Niech żyje socjalizm - raj dla leni i idiotów lekceważących naturę człowieka.

Mówisz Babo , że odbicie na 4,2-4,3. Kto to wie, ale dlaczego nie na 5? :cool:

Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, skoro w czarnej rozpaczy zaleca się choćby sprzedaż rezerw złota w Hiszpanii, na Węgrzech się mrozi kursy:D:D:D -o ja pierdzielę, zupełnie jak - odłóżmy sobie zgon na jutro.

Najśmieszniejsze jest to , że ci silnie przestraszeni, już po fakcie, którego skutków nikt logicznie przecież nie przewidzi, liżąc swoje pourywane kończyny i pomniejsze rany ,zawsze się niezdrowo śmieją i akcentują światu " A nie mówiłem. Ja to wiedziałem już dawno". Wiedział i nic nie zrobił? Stracił Toyotkę, oszczędności a taaaaki mundry.

Wernyhory kurde niedocenione, rewolucjoniści z bożej łaski tłumaczące koklusz za pomocą G-S Act :D

Polecam teorię chaosu zamiast tych bredni, ta przynajmniej się kupy trzyma.

Długookresowo to sobie można stosować teorię chaosu i szczegółowo analizować zjawiska w szerokim kontekście sytuacyjnym (najlepiej wychodzi to po fakcie - ach, jacy wtedy wszyscy są mundrzy...), krótkookresowo - trzeba stosować to co działa na twoją korzyść i pozwala się jakoś odnaleźć w bałaganie i nie dać poobijać. I zdrowy rozsądek. Podobno inwestorzy dzielą sie na długookresowych - i tych, co zarabiają ;)

4,2-4,3 obstawiłam - bo kurs EUR/PLN też nie jest constans, a sporo "panikarzy" wycofuje się z "rynków wschodzących jak ich zaswędzi. I niestety w takich momentach na rynku niezupełnie racjonalne, ale wielkoskalowe zachowania trzeba brać pod uwagę. Pożyjemy, zobaczymy, jak to mówią sąsiedzi zza płota.

P.s. niespecjalnie mam ochotę powiedzieć "a-ha" w tym przypadku. A "panikarzy" słyszałam dużo gorszych, zwłaszcza tych od analizy technicznej. Ja ich osobiście nie lubię, ale czasem mają rację.

Chyba mnie wrzuciłeś do nie tego koszyka co trzeba :D. Proroków zagłady i ja mam dosyć, także sie nei dziwię, że mi co-nieco wywaliłeś na świeżo umyte włosy.

A propos much - nikt ci nie każe z nimi spożywać zgniłego kotleta, co nie zmienia sytuacji, że on tam jest i śmierdzi. A muchy go pokazują.

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Polecam teorię chaosu zamiast tych bredni, ta przynajmniej się kupy trzyma.
Tę teorię proponowałbym wykorzystać do zrozumienia poczynań światowych rynków raczej krótkoterminowo. W dłuższej perspektywie miałaby zastosowanie inna teoria dynamiczna: teoria katastrof. natomiast to co my tutaj wypisujemy można modelować za pomocą teorii osobliwości. :cool:

Gość Pepeg z Gumy

Chyba mnie wrzuciłeś do nie tego koszyka co trzeba :D. Proroków zagłady i ja mam dosyć, także sie nei dziwię, że mi co-nieco wywaliłeś na świeżo umyte włosy.

A propos much - nikt ci nie każe z nimi spożywać zgniłego kotleta, co nie zmienia sytuacji, że on tam jest i śmierdzi. A muchy go pokazują.

:D Ależ Droga Babo

nikt Cię nawet nie próbowała wrzucić do koszyka, jeśli już to razem w nim będziemy siedzieć, bo wyjątkowo zgodny akurat jestem z Tobą.

Ironia i sarkazm była rzucona w stronę niedocenionych proroków, co to nam tu na forumie mundrości z G-S Act wieszczą, a geniuszem swoim mogliby przecież świat od kłopotów ocalić.

Im większy głupiec, tym częściej po katastrofie zapewnia, ,że ją przewidywał a i cytuje przy tym siebie , żeby udowodnić sobie swój wątpliwy geniusz.

Teoria chaosu, niezwykle ciekawa, w użyciu do operacji spekulacyjnych ma takie samo zastosowanie jak doradztwo analityka przy grze w totolotka - owszem, tak jak mówisz, czasem mu się trafi ale częściej jest to męczenie otoczenia swoimi wybroczynami myślowymi.Zwłaszcza w krótkich terminach.

Idąc tropem Krzyśka lepiej pobawmy się w analizę osobowości przeciętnego gracza i metodami probabilistycznymi rzucajmy choćby kostką , zamiast brać na poważnie wywody ćwoka, któremu się wydaję, że analiza historyczna i amatorska socjocjologia da jakiekolwiek skuteczne prawdopodobieństwo przewidzenia bliższej czy dalszej przyszłości giełdy.

Edytowane przez Pepeg z Gumy

Eksport Szwajcarom spadnie, mowisz............lol

To fatalnie............lol

Interweniwali juz pare razy z marnym skutkiem , jakbys nie zauwazyl lol .

Takie interwencje to nie na obecny kryzys , o ktorego przyczynach mozna sobie poczytac dwie strony do tylu, nie chce mi sie powtrzac, zajrzyj sobie i poczytaj o Glass- Steagall Act - ale dodajmy do tego, ze cala produkcja przeniosla sie do Chin , wiec.........lol lol lol........najpierw stracili prace blue collar a teraz na rzecz Indii zaczna tracic white collar i wtedy rozlegnie sie placz i zgrzytanie............co sie dzieje od 2-3 lat w Stanach ......i nagle wszelkiej masci specjalistom , ktorzy stracili prace przypomnialo sie , ze jednak zwiazki zawodowe , ktore tak opluwali, nie byly zle.........lol lol lol

moglabys to mniej belkotliwie napisac? W kazdym razie lol,lol wcale nie interweniuja ;-) i nie zamierzaja http://waluty.onet.pl/bank-centralny-szwajcarii-podejmie-dzialania-by-os,18892,4817473,1,news-detal ,a naprawde myslisz ,ze produkcja np : czekolady milki i zegarkow patek ma miejsce w Chinach ,o tym nie wiedzialem ;-).Swoja droga zgadzam sie ,ze jak sie rynki nie uspokoja to interwencja nieduzo da ,zas co sie tyczy kryzysu to on dopiero nastapi ,to sa na razie tylko pierwsze objawy i kryzys spowoduje dopiero wzrost ch.f.w perspektywie dlugofalowej