Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do ilu złotych zawędruje frank szwajcarski?!

admin1719498882

Recommended Posts

Gość Pepeg z Gumy
Swoja droga zgadzam sie ,ze jak sie rynki nie uspokoja to interwencja nieduzo da ,zas co sie tyczy kryzysu to on dopiero nastapi ,to sa na razie tylko pierwsze objawy i kryzys spowoduje dopiero wzrost ch.f.w perspektywie dlugofalowej

To bardzo ciekawe co napisałeś. Czy mógłbyś jakoś uzasadnić swoje podejrzenia i co masz na myśli pisząc o perspektywie długofalowej?

Co do kryzysu , który ma się dopiero zacząć trudno mi się z tym zgodzić, gdyż kryzys już się rozpoczął dosyć dawno ale wstrząsy wtórne mogą być oczywiście silniejsze niż te pierwotne.

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić rosnącą długofalowo aprecjację waluty( tego jeszcze nie było, no chyba ,że wojna w powietrzu), gdyż w tej chwili odnoszę wrażenie , że w tak irracjonalny sposób to raczej mali i średni inwestorzy spekulacyjni masowo próbują coś mocno ugrać.

Czesi dostają już zadyszki na rynku złota, wieszcząc 2tys a i jakoś nikt z panikarzy specjalnie nie spogląda na jena, któremu jeszcze daleko do poziomu deflacji. Wzmocnienie japońskiej waluty wydawałoby mi się bardziej zasadne niż franka w okresie długofalowym.

W każdym razie można się chyba spodziewać niebawem ( jak coś znów nie pierdyknie) nawet i kolejnych spektakularnych przejęć firm, jeśli duzi gracze nie polecą owczym pędem za maluchami. Na razie nic na to nie wskazuje i tylko drobnica robi potężne zamieszanie, na którym i tak zawsze tylko większy poważnie zarobi.

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To musi troche potrwac zanim zrozumiesz o czym pisze....w skrocie - kryzys musi sie nieco poglebic - a jest to najpowazniejszy kryzys od czasu Wielkiej Depresji .

Pisalam to juz 2 lata temu - trzeba bylo u w a z n ie czytac .

Spowodowany - skasowaniem Glass- Steagall Act nalozonym na banki i rynki finansowe po Wielkim Kryzysie lat 30 ych .

Nie jestem zaden prorok, ale osoba , ktora c z y t a i slucha roznych opinii a nie powtarza propagandowa sieczke z gazet i telewizji .

Ale surprise ! surprise !

Juz niektore srodowiska zwiazane z Wall Street zaczynaja glosno sie domagac ....czego ? .....r e g u l a c j i .

Jakos juz nie krzycza o " wolnym rynku " tylko o " aktywnej roli politykow " - no, prosze, prosze ........a ja myslalm, ze wolny rynek s a m sie - w y r e g u l u j e .

hihihi hehehe hahahah hohoho lol lol lol lol

Uczcie sie jak daliscie sie nabrac na propagandowa sieczke alebowiem nie istnieje taki twor jak " wolny rynek , ktory s a m z siebie sie reguluje ".

lol lol lol lol

Edytowane przez bebe king

A kibice Legii przewidzieli - frank po 6 zlotych, chleb po 6 zlotych , paliwo po 6 zlotych .

To im stadiony zamkneli i do wiezien pozamykali - hehehehehehehihihihi - zeby nie siali defetyzmu lol lol lol

A ci i, ktorzy najglosniej krzyczeli o " wolnym rynku " teraz najbardziej licza na

" interwencje " . LOL LOL LOL

Niniejszym oświadczam, że wysiadam z wewontka. Wariactwa i surrealizmu mam dosyć w realu na tyle, że nie mam ochoty go uprawiać dla rozrywki.

Pozdrowienia dla Greków i wybitnych ekspertów kibicującyh Legii.

P.s. u mnie w delikatesach cukier za 3,4. Dzisiaj sprawdziłam specjalnie. Jak kibice mają CHF za tyle do nabycia, to poproszę o kontakt.

Kupię hurtowe ilości. Powinnam zdążyć zarobić ;).

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Niniejszym oświadczam, że wysiadam z wewontka. Wariactwa i surrealizmu mam dosyć w realu na tyle, że nie mam ochoty go uprawiać dla rozrywki.

no, ba.

nerwowe czasy dla niektórych - sprzyjają rozwojowi różnych schorzeń psychicznych.

W chorobie dwubiegunowej - po fazie euforii, zawyżonej samooceny i poczuciu misji, przychodzi wyciszenie - tak więc pozostaje przeczekać.

Tak samo - mniej więcej - jak z frankiem.

Akurat lobby finansowe jest przeciwnego zdania chociaz sama Wall Street sama zaczyna przebakiwac o koniecznosci powrotu regulacji chociazby tych , ktore zostaly zniesione jesli chodzi o short selling .

Wczoraj wielkie korporacje kupowaly swoje wlasne akcje . To zawsze dobrze wrozy hehehe .

Myslalam, ze liczysz na " niewidzialna reke rynku " .

Co ty z tymi " spekulantami " . . . . spekulant tu, spekulant tam , swiat sklada sie chyba z samych spekulantow .

Prawo dalo im taka mozliwosc , regulacje zostaly zniesione to zarabiaja pieniadze - kazdy orze jak moze .

Nie pisze o tym co sie " zdarzalo w wielu krajach " , pisze akurat o tym co sie zdarzylo wczoraj .

Short selling zostala teraz chwilowo zbanowana , ale r e g u l a c j e

dotyczace short selling zostaly zniesione pare lat temu .

Zebys wiedziala o czym piszesz to wlasnie short selling uwaza sie za forme dosc ryzykownej spekulacji - zreszta caly trade jest forma s p e k u l a c j i - glownie -

po zniesieniu regulacji - opartej na e m o c j a c h bo nie nic wspolnego z realnymi wynikami firm .

Chyba firmy , ktorych akcje spadly o polowe przez ostatni tydzien, wczoraj nagle , tak z dnia na dzien , nie poprawily swoich wynikow finansowych . A ich akcje poszly w gore , bo same je skupowaly - nie jest to forma jawnej spekulacji moze ?

Musze przyznac, ze jest to dosc zabawne .

W kazdym razie czekam na " niewidzialna reke rynku " . To mi jeszcze bardziej poprawia humor .

Co ty z tymi " spekulantami " . . . . spekulant tu, spekulant tam , swiat sklada sie chyba z samych spekulantow .

Spekulacja kojarzy się nam pejoratywnie z lat komuny. Tymczasem jest to pełnoprawny sposób zarabiania pieniędzy. Problem w tym, że niektórzy podejmują ryzyko spekulacji nie na własny koszt.