xtr 27.06.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Mam duuuży kłopot z US. W 2006roku sprzedałem swój stary dom, a pieniądze uzyskane ze sprzedaży przekazałem na przyszłe cele mieszkaniowe (złożyłem w US odpowiednie oświadczenie o takim zamiarze). Kupiłem działkę, która wedle wypisu z miejscowego rejestru gruntów po części była budowlana, po części rolna a po części łąkowa. Wszystko było ok. do czasu kiedy kilka tygodni temu US przypomniał sobie o tym zakupie i wszczął postępowanie sprawdzające. Pracownik tejże placówki poinformował mnie iż nie może mi zaliczyć całej kwoty wydanej na zakup działki, gdyż nie była ona w całości budowlana. W takiej sytuacji odpis od należnego podatku dotyczy tylko i wyłącznie części budowlanej owej działki. Jako, że reszta działki nie została uwzględniona zostałem „poproszony” o wpłatę podatku plus odsetki za pięć lat……Wyszła nie mała kwota….. Moje kontrowersje wzbudza kilka faktów:1-działka została kupiona w całości podczas jednej transakcji. Czy US ma w takim przypadku prawo do „rozbijania” działki na części pierwsze? Równie dobrze, idąc tym tropem, możemy ograniczyć wartość odliczenia to powierzchni jaką stricte zajmuje budynek. Przecież reszta to i tak ogród… 2-Ponieważ działka została kupiona w całości to pracownik US określił wartość 1m2 działki budowlanej opierając się na ich własnych wycenach gruntów w moim terenie w roku 2006. Czy tego typu wyceną nie powinien zająć się rzeczoznawca? 3-Dlaczego US zwlekał aż pięć lat z zakwestionowaniem odliczenia podatkowego? Czy nie jest to próba wyłudzenia odsetek? Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi i sugestie co z tym można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ad.1. Tak, ma prawo, a nawet obowiązekAd.2. Możesz zakwestionować wycenę o ile znacząco odbiega od rzeczywistych cen na tym terenie.Ad.3. I tak i nie – sprawdzają te , których nie mieli „czasu” sprawdzić, a wobec których „grozi przedawnienie” , bo po upływie 5 lat mogą się bodnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.06.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jeszcze do Ad.1.Może to trochę Ci rozjaśni sytuację: http://www.podatki.biz/artykuly/28_9998.htm http://finansowa-pomoc.pl/nabywajac-dzialke-rolno-lesna-powierzchni-arow-prawem-zabudowy-siedliskowej/ Sytuacja troszeczkę inna, bo w obu przypadkach o zabudowie decydowały WZ, a nie MPZP, ale w ostatnim linku zakwalifikowano całą działkę – co może mieć znaczenie, ale tylko dla argumentacji.Nie napisałeś jaka jest wielkość tej działki i ile ma ta część budowlana (zapewne określona w MPZP).Ważne też jest (moim zdaniem), czy tą działkę (część) budowlaną można formalnie wydzielić – bo być może jest to (może być) argumentem za lub przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts