Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka a droga dojazdowa

Cezarr

Recommended Posts

Witam

może ktoś mi pomoże w temacie drogi...

Posiadam działkę położoną tuż obok drogi, która faktycznie jest tylko w planach zagospodarowania. Teren (chyba) jest prywatny, ale drogi gminnej jeszcze na nim nie ma. Czy mogę korzystać z tego wyodrębnionego pasa przeznaczonego na drogę, traktując go jako dojazd do działki, czy muszę pytać o zgodę właściciela?Czy jesli droga jest w planie to oznacza to, że gmina wykupiła już teren pod nią od właściciela?

Witam

może ktoś mi pomoże w temacie drogi...

Posiadam działkę położoną tuż obok drogi, która faktycznie jest tylko w planach zagospodarowania. Teren (chyba) jest prywatny, ale drogi gminnej jeszcze na nim nie ma. Czy mogę korzystać z tego wyodrębnionego pasa przeznaczonego na drogę, traktując go jako dojazd do działki, czy muszę pytać o zgodę właściciela?Czy jesli droga jest w planie to oznacza to, że gmina wykupiła już teren pod nią od właściciela?

Witaj,

musisz pytać o zgodę właściciela,bo to wciąż jest własność prywatna i drogą nie jest.

To,że jest w planie zagospod. nie oznacza,że została wykupiona.

Czy to jedyna droga,czy traktujesz ją jako dodatkową?

Pozdrawiam

:)

dzięki za odpowiedź, tak też myślałem. Dojazd do działki mam także z innej strony, ale tak sytuuję budynek (zdecydowanie lepsze położenie wg stron świata), że wygodniej byłoby mi korzystać z tej drogi, która jest tylko w planie.Może kiedyś ją zbudują, więc będzie bez problemów.

• 3 weeks później...
jaka powinna być forma zgody właściciela działki, przez którą przebiega ta droga (tylko w planie zagospodarow), abym mógł z niej korzystać jako dojazd do swojej?W akcie notar mam zapis, że dojazd jest z innej strony, czy do pozwlenia na budowę muszę dołączyć zgodę właściciela, że pozwala mi korzystać z tej swojej części? Czy wymaga to spisania umowy notarialnej?

Najpewniejsze byłoby ustanowienie tzw. służebności drogi - aktem notarialnym. Wtedy nie grozi Ci, że nowy właściciel (sąsiad może sprzedać, może też umrzeć :cry: ) będzie kwestionował Twoje prawo. Jeśli perpektywa wykupienia ziemi przez gminę jest realnie bliska, może wystarczyć zwykła pisemna zgoda na korzystanie z pasa działki na potrzeby dojazdu (bez ograniczeń!). Ale z wykupowaniemn ziemi przez gminę i planami zagospodarowania nigdy do końca nie wiadomo, więc ryzyko by było.

Nie sądzę, żeby urząd żądał pokazania zgody sąsiada do pozwolenia na budowę (chociaż może się czegoś dopatyrzyć w planie zagospodarowania działki), ale w Twoim interesie jest załatwić ją jak naszybciej.