Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz zalicznikowy - rozdział PEN?

Recommended Posts

Witam

ZE wykonał przyłącze (a raczej firma która wygrała przetarg) pod kabel w ziemi tzn. zejście ze słupa i postawienie skrzynki z licznikiem. Tam też wykonano rozdział PEN i uziemienie. Układ sieci to TNC. Moje pytanie brzmi czy można teraz zakopać kabel 4x czy musi być 5x? (czytałem, że nie łączy się rozdzielonego PEN). Wykonawca proponuje mi kabel 4x, puszczenie w tym samym wykopie bednarki i w budynku przejście na kabel 5x, podpięcie do tej bednarki z wykopu i dodatkowo połączenie jej z uziemieniem rozdziału w skrzynce ZE. Czy to dobre rozwiązanie, a może muszę wyperswadować to wykonawcy?

Pozdrawiam

Edytowane przez santropez

• 3 months później...

Witam,

Jesli w skrzynce licznikowej masz układ sieci TNC, to nie masz zrobionego rozdziału PE-N i kabel do domu należy ułożyc 4 żyłowy... ale teoretycznie mozna i 5 żyłowy. Zobacz co ci energetyka napisała w warunkach. Enea zapisuje w warunkach, ze rozdział z TNC na TNS wykonac po stronie odbiorcy, czyli w praktyce w rozdzielni glównej obiektu.

Jeżeli w skrzynce licznikowej zaklad energetyczny dokonał rozdzialu PE i N, to nie wolno ich ponownie połączyć i kabel musi byc 5 zyłowy.

E tam normalnie w ZK jest robiony uziom i jest rozdział PE i N w tym punkcie potem w skrzynce i tak musisz jeszcze raz zrobić to samo t.j uziom tablicy i rozdzial PE-N bo skąd masz wiedzieć jaki ten uziom oni w ZK zrobili (przeważnie kijowyjak diabli) , a tak wogóle to czym częściej PE uziemiany tym lepiej bo mniejsza rezystancja. A rozdział PE-N ważne żeby był zrobiony przed RCD i tyle.

Normy to żyją swoim życiem już dawno dawno a kolejne są wydawane tylko po to żeby je sprzedac i trochę mamony zagrabić sobie :)

To może stworzysz swój układ jednostek, be ten znany w kraju jako SI tez już żyje swoim zyciem dawno dawno.

A coś zle napisałem ??

Nie no gdzie tam. Jak na znawacę elektryki to całkiem fajnie.

Ja natomiast mówię o rezystancji uziemienia w omach a nie w [KJD]*

* [kijowych jak diabli]

R= wbite coś metalowego do ziemi

Normy to żyją swoim życiem już dawno dawno a kolejne są wydawane tylko po to żeby je sprzedac i trochę mamony zagrabić sobie :)

A coś zle napisałem ??

Trzeba na kolegą uważać. Pewnie jeździ tyłem i po lewej stronie, albo włącza lewy kierunkowskaz skręcając w prawo, ale za to jak skręca w lewo to włącza lewy. Bo w końcu przepisy ruchu drogowego żyją własnym życiem i są wydawane tylko po to, aby trochę mamony zagrabić sobie.

PS.

Jak norma mówi, że masz napluć, to masz napluć, a nie wymądrzać się czy to ma sens.

Jak norma mówi, że masz napluć, to masz napluć, a nie wymądrzać się czy to ma sens.

Poczytaj skąd biorą się PN elektryczne ?

Pogadaj z fachurami instalującymi aktywne piorunochrony i inne wynalazki lepiej.

Uważać to trzeba na takich , którzy normy odbierają jako pismo święte , a są to najczęściej zle napisane i niepoprawnie przetłumaczone dokumenty norm niemieckich. A wydajesię je z przyczyn czysto zarobkowych. Czemu nie udostępni się ich za darmo tak jak w cywilizowanych krajach.

A w jakich jednostkach niby może być podawana rezystancja uziemienia chyba to jest oczywista oczywistość...

Ja juz nie będę się wypowiadał na temat norm bo inni elektrycy już na fachowych forach powiedzieli co o nich myślą.

Pozatym norma nie wymyśli nic nowego co nie podpowiedział by ci zdrowy rozsądek.

Aha oto inteligentny cytat z norm :

Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego

.

Dobre sobie ...

A tak wogóle norma to nie jest prawo !!!!

Prawem jest np. Prawo Budowlane w którym jest wpisana zasada np. selektywności zabezpieczeń. A zasade tę ZE maja w 4 literach i PB też. Stosowanie norm w Polsce jest obligatoryjne !!! (Poza pewnymi wyjątkami).

Edytowane przez thomyk