Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Ciekawa jestem czy ktoś oprócz nas będzie albo już buduje wg projektu Elka mg projekt??

My czekamy na pozwolenie na budowę, szukamy kierownika budowy i ekipy budowlanej, porównujemy ceny materiałów w hurtowniach....

Zmiany:

zmiana biegu schodów, rezygnacja z kominka

nazrazie tyle

• 1 month później...

Witam

Właśnie jestem na etapie kończenia stanu zerowego domu wedlug projektu Elka.

Zmiany;

Parter- rezygnacja z drzwi miedzy jadalnią a tarasem.

bar zamiast przejscia miedzy kuchnią a jadalnią.

Piętro- rezygnacja z jednej lukarny

zamiast jednej garderoby od strony lazienki pralnia.

Budowa narazie idzie sprawinie

Budujemy z Ytonga, w związku z tym podniesie się nieco ściana kolankowa.

Materiały, kierownika i ekipę już mamy brakuje nam jeszcze TYLKO pozwolenia :bash: na budowę-będzie najwcześniej za miesiąc. Mam nadzieję że pogoda będzie sprzyjać, bo cel jest ambitny- stan surowy zamknięty do końca roku :wave:

Proszę o relacje na bieżąco z postępów Twojej Elki :)

• 2 weeks później...

Witam ponownie;

Prace troszkę zwolniły z powodu pogody, ale powoli zaczyna być widać zarysy budynku. Mam nadzieje ze do konca tygodnia stan zerowy bedzie zakonczony.

Bede budowal z suporeksu i też zastanawiam się nad podniesieniem dachu o jedna warstwę.

• 3 months później...

Po drodze przez mękę do uzyskania PNB mamy prawie stan zero, jutro zasypujemy piachem. Ściany chyba dopiero na wiosnę bo z tym budowaniem zimą to może różnie być.

Czekam niecierpliwie na relację z twojej budowy ! :)

Witam

U mnie juz stoi stan surowy z dachem.

Zastanawiam się jeszcze nad zakupem okien w tym sezonie bo niektore firmy daja duze rabaty z realizacja na wiosne.

Jedna moja rada, podnieście sobie dach o conajmniej 20-25 cm co pozwoli idealnie wykorzystać poddasze. W oryginalnej wersji jest troszeczkę za nisko.

Dodatkowo w projekcie są zle zaprojektowane schody. głową wali sie w sufit (trzeba przerobić).

Zastanowiłbym sie także nad powiększeniem tego cwierć kołowego tarasu o jakieś 30 cm do końca ścian.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam.

Od kilku miesięcy z żoną szukaliśmy projektu, który spełniłby nasze oczekiwania aż natrafiliśmy na ELKĘ.

W związku z tym, że w necie nie znaleźliśmy zdjęć ELKI czy była by taka możliwość o przesłanie mi lub wstawienie na forum zdjęć z realizacji projektu.

Kontakt [email protected].

czesc wszystkim też buduję nasz domek znaczy czekam na pozwolenie na budowę i mam wielką prośbę jeśli macie jakieś uwagi piszcie . i mam też prosbę jeśli macie zdjęcia z realizacji [email protected] . ja w domku zrezygnowałem z jednej lukarny powiększyłem drugą wstawiłem drzwi na zewnątrz od kotłowni i okno w garażu zmieniłem jednągarderobę w pralnie . Coś słyszałem o schodach macie jakieśzastrzeżenia

• 1 month później...

100_4181.jpg 100_4185.jpg

100_4167.jpg 100_4171.jpg

100_4168.jpg

W górę!!!

Zrezygnowaliśmy z balkoników, nad wejściem nie będzie łuku tylko na prosto, ciągle kombinujemy ze schodami, mamy nadzieję że da się je jakoś wcisnąć tak aby wejście było od wiatrołapu.

Pozdrawiam

i czekam na zdjęcia i relacje z budowy ELEK

Edytowane przez apla

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...

Witam projekt zakupiony, większość dokumentów pozbieranych czekamy tylko na mapę do celów projektowych. Zaczynamy powątpiewać, że cokolwiek przy naszej Elce w tym roku zdążymy zrobić. Na chwilę obecną jedyną zmianę jaką planujemy to podniesienie ściany kolankowej.

Proszę jakieś informację na temat orientacyjnych kosztów jakie ponieśliście przy budowie swoich domów i o więcej zdjęć.

Pozdrawiam [email protected]

• 4 weeks później...

Witam,

budujemy elkę od września 2012, plany mieliśmy wcześniej...ale pozwolenia... pół roku,

Po wybudowaniu do stropu...zamurowaliśmy jedno okno w kuchni. (mniejsze)

Pytanie do budujących, czy zbrojenia balkoników i górnego balkonu nad tarasem też robiliście z pręta fi 16 ??

kilka zdjęć z realizacji

IMAG0174.jpg

IMAG0219.jpg

IMAG0257.jpg

• 1 year później...
Też zastanawiałem się nad tą Elką ale ostatecznie wybraliśmy z żoną ten projekt: http://z500.pl/projekt/118/Z125,wygodnym-dom-z-poddaszem-pokojem-na-parterze-garazem-oraz-duzym-pg.html - ma 6m kw więcej i chyba jest ładniejszy, no ale to kwestia gustu.

• 2 weeks później...

witam wszystkich, właśnie zamierzam kupić trochę materiału (ostatnia chwila na odliczenie jeszcze jakiegoś podatku), ile potrzeba materiału na zbudowanie tego projektu ? czy zestawienie materiałów mniej więcej pokrywa się z faktycznym zapotrzebowaniem ?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź