Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna figurka Papieża

norbert_atv

Recommended Posts

Słuchajcie - jakis czas temu bylem na kursie w Słupsku. Zupelnie przypadkowo odwiedzilem salon z kominkami. Na wystawie byla super figurka ceramiczna Papieza Polaka (bialo - zielona). Byla uszkodzona wiec jej nie zakupilem. Sprzedawczyni mowila iz figurki te produkuje jakas kaflarnia chyba z Krakowa.

Ma ktos z szanownego grona taka figurke u siebie w sklepie?

Słuchajcie - jakis czas temu bylem na kursie w Słupsku. Zupelnie przypadkowo odwiedzilem salon z kominkami. Na wystawie byla super figurka ceramiczna Papieza Polaka (bialo - zielona). Byla uszkodzona wiec jej nie zakupilem. Sprzedawczyni mowila iz figurki te produkuje jakas kaflarnia chyba z Krakowa.

Ma ktos z szanownego grona taka figurke u siebie w sklepie?

Kafel Art z Krakowa (?) - popytaj

A niby gdzie taka figurka miałaby być postawiona?

Dla takiej figurki, to raczej kapliczka, sanktuarium (?). Ewentualnie świeczki do towarzystwa. A nie jako bibelot na kominek.

Energia figurki "zniszczyłaby" całą energię kominka "w akcji", energię ognia i klimat pomieszczenia. Nawet, jeśli to tandeta.

Może niepotrzebnie się tak poruszyłam.

Witam.

Było już wiele dyskusji o "sacrum i profanum" w naszym kraju.

Może nie zaczynajmy kolejnych ... bo dopiero co "ostygły" w niektórych kaflarniach łatających w ten sposób swój budżet, formy na popiersia "łysego pana z charakterystyczną bródką" tudzież "przyjacielskiego Gruzina" ...

Wypust z Kafel-Art'u to nie był na pewno. Szczerze mówiąc nie przychodzi mi na myśl żadna z bardziej znanych kaflarni w naszym kraju ... szukaj raczej wśród małych zakładów "lepiących" niezbyt ładną kaflową masówkę pod spółdzielnie mieszkaniowe.

Pozdrawiam.

No to ja chciałam jeszcze coś na temat.

Oczywiście nie mam nic przeciewko symbolom religijnym w domu, czy też i ich produkcji.

Moim zamiarem było jedynie zwrócić uwagę na to, że jakikolwiek by to był symbol (czy figurka, czy posążek, obraz, krzyż, paciorki, mezuza...), to zawsze wytwarza bardzo aktywny rodzaj energii.

Wnosi do domu poczucie komfortu i energię duchową.

Może być doskonałym remedium na energię negatywną.

To dlatego umieszczało się je i nadal umieszcza, nad wejściem, na wprost wejścia lub na framudze drzwi wejsciowych do domu, albo we frontowych oknach (np. na czas burzy i innych zagrożeń)

Jednakże salon - miejsce towarzyskich spotkań, zabawy, ożywionej atmosfery, taki symbol przytłoczy swoją energią .

Jeśli w salonie jest kominek, to jego ognista energia będzie walczyć z duchową energią symbolu kultu.

Sam przedmiot nie jest złą rzeczą, ale niekoniecznie powinien być w salonie, bo zdominuje jego energię. Podobnie bliskie sąsiedztwo kościoła, synagogi lub innej światyni "zdusi" energię domu, która ma zapewniać zdrowie, dobrobyt, udane życie rodzinne i szczęście.

Witam.

Ileż to pożytecznych rzeczy można się dowiedzieć z internetu.

Nigdy mnie nie interesowała ich "druga linia produkcyjna" ... branża nie ta ... z racji powagi tematu nie wypada w niej mieć tak wesołego FM ... :D

Pozdrawiam.

Jest jeszcze trzecia linia produkcyjna... urny ceramiczne :( Które przez wesołków z branży pogrzebowej nazwane są " gorący kubek Knora" ..:yes: