Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ościeżnice i drzwi, a otwór w scianie 204cm?

Recommended Posts

Mam pewien problem. Robiąc mi ściany działowe na poddaszu źle założono grubość wylewki na ogrzewanie podłogowe (z uwagi na duże nierówności stropu) i teraz otwory w ścianie na drzwi mają 204-205cm wysokości a jeszcze nie nie ma położonych płytek. Podniesienie po raz kolejny nadproża jest teraz nie możliwe, bo tak się składa, że nad wszystkimi jest oparta konstrukcja nośna nieużytkowego poddasza. no i trzeba podciąć chyba wszystkie 4 drzwi. Ale miałem zamiar kupić jakieś ekonomiczne drzwi z "plastrem miodu", a je chyba nie można podciąć?

Mam pewien problem. Robiąc mi ściany działowe na poddaszu źle założono grubość wylewki na ogrzewanie podłogowe (z uwagi na duże nierówności stropu) i teraz otwory w ścianie na drzwi mają 204-205cm wysokości a jeszcze nie nie ma położonych płytek. Podniesienie po raz kolejny nadproża jest teraz nie możliwe, bo tak się składa, że nad wszystkimi jest oparta konstrukcja nośna nieużytkowego poddasza. no i trzeba podciąć chyba wszystkie 4 drzwi. Ale miałem zamiar kupić jakieś ekonomiczne drzwi z "plastrem miodu", a je chyba nie można podciąć?

W poprawnie wykonanych drzwiach płytowych z plastrem miodu na dole powinien być podwójny ramiak drewniany, więc będziesz miał min. 5 cm na podcięcie. Ale bywają producenci, którzy oszczędzają dając ramiak pojedynczy - na takich uważaj. Po prostu kupując drzwi upewnij się u producenta, jaką mają grubość dolnego ramiaka, a sprzedawca niech ci to napisze na dokumencie zakupowym (umowie montazowej?). pzdr

• 2 weeks później...

Witam,

drzwi z plastrem miodu standardowy skrót mają do 3-ech centymetrów za niewielką dopłatą można zamówić je z poszerzonym ramiakiem co pozwala skracać je do 6-ciu cm. Otwór pod drzwi od wykończonej podłogi to 206 przynajmniej ościeżnica Porta-System po podłogach wyjdzie 201-202 więc ze skrótem nie powinno być problemu.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Owszem dopłata jest niewielka, ponadto w tej chwili większość modeli ma skrót w standardzie.

Pozdrawiam

Niewielka? Czyli jaka?

Dla porównania podam, że w konkurencyjnej fabryce chcą nawet 20% ...

• 2 weeks później...
Niewielka? Czyli jaka?

Dla porównania podam, że w konkurencyjnej fabryce chcą nawet 20% ...

Jeżeli model np. Minimax jest z wypełnieniem plaster miodu to maksymalny skrót to 3cm za dopłatą 26 zł netto jest podwójny ramiak i wtedy można skracać do 6-ciu cm. Jeśli to samo skrzydło zostanie kupione w droższej wersji z płytą wiórowo-otworową to skrót go 6-ciu cm jest w standardzie. Oczywiście skrzydło montażysta obcina sam przy montażu. Na upartego można też zamówić skrócone dopłaty nie są już tak duże jak kiedyś zależy od modelu.

Pozdrawiam