Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Tynkarze wykonujący mi tynki mineralne (agregatem) zaproponowali mi taką oto obróbkę glifów wewnętrznych (w środku domu):

1) przycięcie pianki mocującej okno

2) naklejenie taśmy paroizolacyjnej w narożniku okno-ściana - taśma przykrywa przyciętą piankę

3) naklejenie płyt ze styropianu twardego na glif (grubość styropianu 2 cm)

4) pokrycie styropianu klejem i zatopienie w nim siatki z włókna szklanego

5) zamocowanie narożników aluminiowych

6) pokrycie wszystkiego gładzią gipsową

Okno_glif.jpg

Jak myślicie, czy takie obrobienie glifów jest prawidłowe ??? - może ktoś z Was ma tak obrobione, jakie uwagi ???

Nie podejrzewam "moich" tynkarzy o brak kunsztu i o to że nie potrafią położyć zwykłego tynku na glifach - widziałem ich robotę, jest bardzo OK, tynki u mnie także super.

Szef tynkarzy pokazywał mi u siebie w domu glify obrobione styropianem. Ma to od 6 lat i mówi, że jest bardzo zadowolony. Podobno zawsze zachęcają swoich klientów do takiego wykończenia glifów i nie mieli do tej pory żadnych reklamacji od tych, którzy się zgodzili.

Sam nie wiem. Cena za wykończenie styropianem lub zwykłym tynkiem jest taka sama.

Pozdrawiam

Adam

Okno_glif.jpg

https://forum.murator.pl/topic/158453-quotdziwnaquot-obr%C3%B3bka-glif%C3%B3w-wewn%C4%99trznych/

Jak myślicie, czy takie obrobienie glifów jest prawidłowe ??? - może ktoś z Was ma tak obrobione, jakie uwagi ???

Nie podejrzewam "moich" tynkarzy o brak kunsztu i o to że nie potrafią położyć zwykłego tynku na glifach - widziałem ich robotę, jest bardzo OK, tynki u mnie także super.

Szef tynkarzy pokazywał mi u siebie w domu glify obrobione styropianem. Ma to od 6 lat i mówi, że jest bardzo zadowolony. Podobno zawsze zachęcają swoich klientów do takiego wykończenia glifów i nie mieli do tej pory żadnych reklamacji od tych, którzy się zgodzili.

Sam nie wiem. Cena za wykończenie styropianem lub zwykłym tynkiem jest taka sama.

Pozdrawiam

Adam

Jeśli idzie o zachowanie zasady uszczelnienia szczeliny montazowej od środka to wydaje się być OK. A jeśli za te same pieniądze masz docieplony glif od środka to chyba też jest OK. pzdr

Każda warstwa ocieplenia od środka powoduje "przybliżenie strefy zimnej " do środka pomieszczenia.

Przesuwa to punkt wykraplania rosy, z powietrza które jest wewnątrz ściany, w kierunku pomieszczenia.

Osobiście nie jestem za takim rozwiązaniem.

Jeżeli ocieplać to od zewnątrz.

Od środka to tylko w przypadku braku innych możliwości , ale rozwiązanie z pełną paroizolacją.

Dziękuje za odpowiedzi. Ocieplenie od środka jest dodatkowo. Budynek będzie oczywiście ocieplony od zewnątrz, łącznie z ociepleniem przy oknach.

Pozdrawiam

Adam

Dziękuje za odpowiedzi. Ocieplenie od środka jest dodatkowo. Budynek będzie oczywiście ocieplony od zewnątrz, łącznie z ociepleniem przy oknach.

...co praw fizyki nie zmienia. Zbigniew100 wskazał potencjalne zagrożenie wynikające z ocieplania od wewnątrz czyli obniżenie "temperatury wewnątrz ściany".

Punkt rosy to miejsce gdzie spotyka się ciepłe powietrze z zimnym a efektem tego spotkania jest skondensowana para wodna a więc wilgoć i przysłowiowy grzyb naścienny.

Jeśli widziałeś u wykonawcy tynków i było sucho to o`k. Ciekawe jak wygląda takie połączenie na termowizji.

Można docieplić od wewnątrz pomieszczenie i są odpowiednie do tego technologie nota bene bardzo drogie - często stosowane we Francji oraz w Polsce w obiektach zabytkowych gdzie elewacja zewnętrzna jest elementem nie podlegającym zmianom ze względów historycznych. Technolgie te "oszukują" w wyrafinowany sposób tzw. punkt rosy. Jest to odwrócona ściana 3 warstwowa ale jej wykonanie ze względu przede wszystkim na system jej wentylowania wymaga sporych nakładów inwestycyjnych.

• 5 years później...
Punkt rosy to miejsce gdzie spotyka się ciepłe powietrze z zimnym a efektem tego spotkania jest skondensowana para wodna a więc wilgoć i przysłowiowy grzyb naścienny.

Jeśli widziałeś u wykonawcy tynków i było sucho to o`k. Ciekawe jak wygląda takie połączenie na termowizji.

Można docieplić od wewnątrz pomieszczenie i są odpowiednie do tego technologie nota bene bardzo drogie - często stosowane we Francji oraz w Polsce w obiektach zabytkowych gdzie elewacja zewnętrzna jest elementem nie podlegającym zmianom ze względów historycznych. Technolgie te "oszukują" w wyrafinowany sposób tzw. punkt rosy. Jest to odwrócona ściana 3 warstwowa ale jej wykonanie ze względu przede wszystkim na system jej wentylowania wymaga sporych nakładów inwestycyjnych.

odświeżę temat, bo nasza ekipa też podpowiada nam takie rozwiązanie.

A czy zastosowanie multiporu z ytonga zamiast xps wewnątrz domu przy obróbce okna będzie miało sens?

Cały dom zbudowany mamy z ytonga energo, więc wnęka okienna byłaby z tego samego materiału, ale zachodziłaby na profil okienny 2-3cm