Vodok 28.06.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Witam.Może znacie jakieś skuteczne metody pozbycia się nietoperzy, które mieszkają pod dachem domku letniskowego. Mam ich ok. 80/100 i strasznie mi przeszkadzają, ponieważ nie wiem jakim cudem, ale przeciskają się przez jakieś szpary i włażą mi do domu. Zwykle raz na 2/3 dni wchodzi 1 (czasami 2) i mamy zabawę na cały wieczór, już nie wspomne o tym co mogą zrobić jak będziemy spać, a poza tym paskudzą mi cała elewacje domu. Próbowałem już raz ich sie pozbyć poprzez zabicie deską miejsca w które wylatuja, to znalazły sobie inne miejsce, którym wlatują i coś czuje że po zamknięciu tego wejścia znajdą sobie następne. Myślałem o jakimś środku, który by je wypłoszył na stałe ale nie znalazłem takiego. POMOCY! #DOWN1. nie mam gdzie postawic ten domek2. domek dla 100 nietoperzy? EDIT:Widze, że tak jak ja nie macie pomysłu, no cóż, zostaje wiatrówka. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez Vodok post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.06.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Zrobić im domek obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.07.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) Ja bym powiesił kilka budek, towarzystwo wygonił a potem obił wszystkie potencjalne miejsca przedostawania się drobną siatką drucianą. Inwestycja niewielka i roboty też nie za dużo a działa. W swojej wsiowej chałupie tak zrobiłem przy adaptacji poddasza i jest ok. Zarówno nietoperze jak i rudziki oraz kopciuszki przeniosły się na strych garażu i do budek a kuny do stodoły robiącej za drewutnie. 1. nie mam gdzie postawic ten domek. Się nie stawia tylko wiesza. Nie masz żadnego drzewa w pobliżu? 2. domek dla 100 nietoperzy? Taki problem? Kilka niewielkich budek jest potrzebnych. Zależy jakie nietoperze. Np. dla 100 gacków potrzeba by 8-10 skrzyneczek, dla karlików wystarczyły by 3-4. Budki proste jak budowa cepa. Piła, kawałki (najlepiej nieheblowanych) desek i chwila czasu. Ostatnio robiłem 2 budki zajęło mi to góra 20 minut. Tu masz przykładowe konstrukcje http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynka_lęgowa#Skrzynki_dla_nietoperzy Widze, że tak jak ja nie macie pomysłu, no cóż, zostaje wiatrówka. Taa jasne . Najlepiej od razu spakuj sobie ręcznik, szczoteczkę do zębów i kapcie, na państwowym wikcie Ci się przydadzą. W Polsce wszystkie gatunki nietoperzy są objęte ochroną w tym 2 w 1 załączniku CITES BTW. Jeden nietoperz potrafi zjeść i 1000 komarów wciągu godziny żerowania, ciekawe ile z nich dziabnie Cię w 4 litery jeśli wytępisz nietoperze. Edytowane 1 Lipca 2011 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kociamber34 09.08.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 W Poznaniu jest organizacja Salamandra (http://www.salamandra.org.pl) - oni zajmują się nietoperzami. Może dobrze byłoby do nich zadzwonić, zapytać o zwyczaje nietoperzy, możliwość przeniesienia ich w inne miejsce, itp. Wiem, że często angażują się w różne sytuacje, nazwijmy je interwencyjne, może pomagają również w takich jak przenoszenie niechcianych gości.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts