Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

80/100 Nietoperzy pod dachem. [Jak sie pozbyć?]

Vodok

Recommended Posts

Witam.

Może znacie jakieś skuteczne metody pozbycia się nietoperzy, które mieszkają pod dachem domku letniskowego. Mam ich ok. 80/100 i strasznie mi przeszkadzają, ponieważ nie wiem jakim cudem, ale przeciskają się przez jakieś szpary i włażą mi do domu. Zwykle raz na 2/3 dni wchodzi 1 (czasami 2) i mamy zabawę na cały wieczór, już nie wspomne o tym co mogą zrobić jak będziemy spać, a poza tym paskudzą mi cała elewacje domu. Próbowałem już raz ich sie pozbyć poprzez zabicie deską miejsca w które wylatuja, to znalazły sobie inne miejsce, którym wlatują i coś czuje że po zamknięciu tego wejścia znajdą sobie następne. Myślałem o jakimś środku, który by je wypłoszył na stałe ale nie znalazłem takiego. POMOCY!

#DOWN

1. nie mam gdzie postawic ten domek

2. domek dla 100 nietoperzy?

EDIT:

Widze, że tak jak ja nie macie pomysłu, no cóż, zostaje wiatrówka.

Edytowane przez Vodok

Ja bym powiesił kilka budek, towarzystwo wygonił a potem obił wszystkie potencjalne miejsca przedostawania się drobną siatką drucianą. Inwestycja niewielka i roboty też nie za dużo a działa. W swojej wsiowej chałupie tak zrobiłem przy adaptacji poddasza i jest ok. Zarówno nietoperze jak i rudziki oraz kopciuszki przeniosły się na strych garażu i do budek a kuny do stodoły robiącej za drewutnie.

1. nie mam gdzie postawic ten domek.
Się nie stawia tylko wiesza. Nie masz żadnego drzewa w pobliżu?

2. domek dla 100 nietoperzy?
Taki problem? Kilka niewielkich budek jest potrzebnych. Zależy jakie nietoperze. Np. dla 100 gacków potrzeba by 8-10 skrzyneczek, dla karlików wystarczyły by 3-4. Budki proste jak budowa cepa. Piła, kawałki (najlepiej nieheblowanych) desek i chwila czasu. Ostatnio robiłem 2 budki zajęło mi to góra 20 minut. Tu masz przykładowe konstrukcje http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynka_lęgowa#Skrzynki_dla_nietoperzy

Widze, że tak jak ja nie macie pomysłu, no cóż, zostaje wiatrówka.
Taa jasne :mad:. Najlepiej od razu spakuj sobie ręcznik, szczoteczkę do zębów i kapcie, na państwowym wikcie Ci się przydadzą.

W Polsce wszystkie gatunki nietoperzy są objęte ochroną w tym 2 w 1 załączniku CITES

BTW. Jeden nietoperz potrafi zjeść i 1000 komarów wciągu godziny żerowania, ciekawe ile z nich dziabnie Cię w 4 litery jeśli wytępisz nietoperze.

Edytowane przez G.N.

• 1 month później...

W Poznaniu jest organizacja Salamandra (http://www.salamandra.org.pl) - oni zajmują się nietoperzami. Może dobrze byłoby do nich zadzwonić, zapytać o zwyczaje nietoperzy, możliwość przeniesienia ich w inne miejsce, itp. Wiem, że często angażują się w różne sytuacje, nazwijmy je interwencyjne, może pomagają również w takich jak przenoszenie niechcianych gości.

Powodzenia!